ضعف قدرت و همچنین کاهش برد یکی از رایجترین مشکلات WiFi هستند و به همین خاطر نیز ما در این مطلب، به روشهای افزایش و تقویت سیگنال وای فای مودم پرداختهایم.
زمانی که روتر و یا مودم به خوبی گذشته کار نمیکند و صحبت از تقویت وای فای مودم و در پی آن افزایش سرعت اینترنت در خانه میشود؛ اولین و سادهترین راه خرید یک مودم جدید و یا افزودن تجهیزاتی به آن برای ارتقای سرعت است. اما راهکارهایی برای تقویت سیگنال وای فای وجود دارند که میتوانند شما را از خرید یک روتر جدید بینیاز کنند. با استفاده از این روشها میتوانید سیگنال روتر خود را تقویت کرده و حتی سرعت آن را نیز تا مقدار کمی بهبود ببخشید. با پلازا همراه باشید تا با روش های تقویت سیگنال روتر آشنا شویم.
فهرست مطالب
تقویت سیگنال وای فای؛ انتخاب محل مناسب برای روتر
یک روتر بی سیم در اصل یک نقطه دسترسی بیسیم (Wireless Access Point) بوده که به روتر اصلی شبکه متصل شده است. اما راحتی اتصال بی سیم ممکن است امواج رادیویی را کاهش دهد. حتی دانستن اصول اولیه اینکه امواج رادیویی چگونه کار میکنند به شما کمک خواهد کرد تا سیگنال بد و یا پوشش ضعیف وای فای را از بین ببرید. در اینجا هم میتوانید با 9 دلیل تضعیف وای فای آشنا شوید.
در این بخش قرار است نکاتی درباره بهترین جای مودم در خانه که سبب تقویت وای فای در خانه میشود را بیان کنیم. درواقع با از بین بردن تداخل و پیدا کردن یک جای بهینه برای مودم میتوانیم مطمئن شویم که چه مودم قدیمی و یا جدید باشد، بهترین عملکرد را خواهد داشت.
1. مودم را در یک بخش مرکزی قرار دهید
جهت افزایش سیگنال وای فای بدنیست بدانید که درمرکز قرار گیری مودم و ازاد بودن امواج اطراف یکی از عوامل تقویت آنتن دهی آن بوده است. اگر تصمیم دارید که آنتن وای فای در اقسانقاط خانه و یا محیط کاری خودتان پخش شود تا هر زمان که خواستید از آن بهرهمند باشید یکی از راهکار های کلیدی این مورد قرار گیری مودم در مرکز بوده است.
خوب است بدانید که سیگنالهای رادیویی فقط از یک جهت پخش نمیشوند. در واقع این سیگنالها رادیویی رفتاری مانند امواج حاصل از انداختن یک سنگ در بستر آرام آب دارند. به همین دلیل قرار دادن مودم در بخش مرکزی خانه سبب افزایش برد WiFi مودم میشود. هیچگاه مودم را در مجاروت دیوار قرار ندهید چرا که همانطور که گفته شد کارآیی آنرا به نصف کاهش خواهد داد.
نکته دیگری که باید به آن توجه داشت رابطه معکوس سیگنال رادیویی و فاصله است. این بدان معنا است که هرچه به مودم یا روتر نزدیک باشید، سیگنال قویتری را دریافت خواهید کرد. بنابراین سعی کنید که فاصله بین دستگاه مورد استفاده و مودم را نیز کاهش دهید.
با این حساب باید در ابتدا در نظر بگیرید که کدام قسمت خانه بیشتر به پوشش وای فای نیاز خواهد داشت. اگر در پارکینگ و حیاط نیز به اینترنت نیاز خواهد داشت، پس بهتر است که مودم را در جایی از خانه قرار دهید که همه دستگاههای قابل استفاده در بخشهای مختلف خانه را تحت پوشش قرار دهد.
2. برای افزایش برد WiFi مودم موانع را از بین ببرید
بتن و آجر و چوب آنچنان باعث تضعیف سیگنال وای فای نمیشوند، اصلیترین عامل تضعیف وای فای در خانه فلز است. قفسه فلزی، میز استیل، یخچال و فریزر در آشپزخانه و حتی سطحهای فلزی با پوشش چوب باعث تضعیف سیگنال مودم در خانه خواهند شد. درواقع اشیا فلزی بزرگ باعث انعکاس و جذب وای فای خواهند شد و مکانهای بدون استفادهای را برای وای فای ایجاد خواهند کرد. پس برای تقویت وای فای سعی کنید که مودم را از این نوع اشیا در خانه دور کنید.
به اجسام فلزی که ممکن است از دید شما پنهان باشد نیز فکر کنید. مثلا لولههای به کار رفته در دیوار و یا هرگونه کناف کاری در سقف و یا دیوار (در کناف سازههای فلزی به کار رفته) نیز باعث تضعیف وای فای میشود. پس بهترین جای مودم در خانه مکانی است که به دور از هرگونه سطوح فلزی آشکار و پنهان!
عامل دیگری که باعث تضعیف سیگنال وای فای میشود، آب است! آب بسایر چگالتر از هوا است و به همین دلیل سیگنال وای فای به خوبی در آن نمیتواند حرکت کند. پس هرگز مودم خود را در مجاورت یک آکواریوم آب قرار ندهید. برای افزایش قدرت سیگنال وای فای بهتر است که مودم را چند متر دورتر از آکواریم قرار دهید و بهتر است مودم را بالای آن بگذارید و نه همسطح آکواریوم.
3. مودم را در بلندی قرار دهید
اگرچه تصور موجدار بودن امواج رادیویی میتواند تجسم خوبی از میزان پوشش باشد، اما امواج رادیویی به صورت دوبعدی نیز در جریان هستند. درواقع امواج رادیویی نه تنها به صورت افقی بلکه به صورت عمودی نیز جریان دارند. درواقع بهتر است امواج رادیویی را به عنوان یک حباب در نظر بگیرید که مودم در وسط آن قرار گرفته است. پس مودم باید از اطراف آزاد باشد. قرار دادن مودم در یک مکان بلند و یا جایی که از زمین فاصله دارد، باعث افزایش برد WiFi مودم خواهد شد.
شاید موارد درج شده در خصوص تقویت آنتن دهی وای فای چندان کارآمد نباشند اما بدنیست بدانید که همین موارد جزئی هستند که سبب افزایش قدرت آنتن دهی میشوند. با این اوصاف یکی از راهکار های کلیدی این مبحث قرار گیری مودم در بلندی است که این مورد به شما این امکان را میدهد تا آنتن دهی بهتری را نسبت به مواردی که مودم در کف قرار دارد داشته باشید.
همچنین قرار دادن مودم در یک مکان مرتفع در خانه باعث میشود تا اجسام کمتری در پوشش وای فای تداخل ایجاد کنند. برای خانههای دو طبقه نیز باید در نظر داشته باشید بهترین مکان برای قرار دادن مودم که باعث افزایش قدرت سیگنال وای فای میشود، جایی نزدیک به سقف طبقه اول است. با این حساب هم در پایین و هم در طبقه بالا پوشش خوبی فراهم خواهد شد.
4. دیوارها و پنجرهها میتوانند مانع دریافت امواج شوند
امواج رادیویی یا همان سیگنال وای فای در فضای باز و فاقد هرگونه مانع و یا دیوار بهتر حرکت میکنند. برای تقویت وای فای بهترین حالت این است که بین مودم و دستگاه گیرنده هیچگونه مانعی وجود نداشته باشد و یا به عبارتی مودم و گیرنده در خط دید مستقیم هم باشند اما این شرایط ایدهال معمولا به ندرت اتفاق میافتد و اغلب بین مودم و گیرنده دیوار یا مانعی وجود دارد. زمانی که کاربران، مودم را در یک اتاق قرار میدهند و قرار است در اتاق دیگری از وای فای استفاده کنند، با ضعف سیگنال و ضغیف بودن اینترنت رو به رو خواهند شد.
خوشبختانه برخی از مصالح ساختمانی مانند چوب و شیشه معمولاً باعث تضعیف بیش از حد سیگنال وای فای نمیشوند. اما برای تقویت بیشتر سیگنال وای فای بهتر است که دیوار یا به طور کلی هر مانع با تراکم بالا مثل بتن یا آجر را بین مودم و گیرنده حذف کنید.
درست است که مودمها ظاهر چندان زیبایی ندارند و ممکن است دکوراسیون داخلی منزل شما را بههم بزنند، اما پنهان کردن آنها داخل کمد یا پشت کمد هم کمی به تقویت آنتن دهی در خانه نخواهد کرد در واقع عملا با این کار آنتن دهی مودم خود را کاهش خواهید داد. برای جلوگیری از هدر رفت سیگنال وای فای و تقویت آنتن دهی مودم در خانه بهتر است مودم را کنار پنجرهی شیشهایی قرار ندهید. شیشه چندان جلوی سیگنال وای فای را نمیگیرد اما یک پنجره بزرگ میتواند باعث هدایت سیگنال وای فای به بیرون از خانه شود. پس برای افزایش برد WiFi، مودم را از پنجره دور نگه دارید.
اگر بخواهیم بدنبال روشی جهت افزایش قدرت و سرعت آنتن دهی مودم شود باشیم یکی از راهکار های مهم این حوزه افزایش سرعت اینترنت بوده است. در خصوص تقویت امواج وای فای سعی داریم تا مواردی که میتوانند شمارا با کندی سرعت مواجه کنند آشنا کنیم که یکی از موارد دیگر در این خصوص دیوار ها بوده اند که این موارد انتقال امواج را نمیگیرند اما سبب کندی آن میشوند.
5. از نویز و تداخل جلوگیری کنید
هر چند در بخش قبلی از موانع صحبت کردیم اما باید بگوییم که آن موانع قابل مشاهده هستند. اما امروزه در خانهها موارد دیگری نیز وجود دارند که باعث ایجاد تداخل و نویز در امواج رادیویی میشوند. مواردی مانند تلفنهای بیسیم، بلندگوهای بلوتوثی و هر چیز بی سیم دیگری که از اتصالات بی سیم پشتیبانی میکند، میتواند باعث ایجاد تداخل و نویز شود. این اتفاق مخصوصا در آپارتمانهای شلوغ بیشتر به چشم میآید. حتی آسانسور و تلویزیون نیز باعث تضعیف سیگنال مودم در خانه خواهند شد. پس گذاشتن مودم در کنار تلویزیون ایده چندان جالبی به نظر نمیآید. اگر هم شک دارید میتوانید امتحان کنید و سعی کنید مودم خود را دورتر از وسایل یاد شده قرار دهید و نتیجه حتما برایتان جالب خواهد بود.
در این بین باید به این نکته نیز اشاره داشته باشیم که مهمترین موضوع در زمینه تداخل و ایجاد نویز، امواج مایکرویو هستند. اگر مودم در خانه در فاصله سه متری از مایکروفر قرار دارد احتمالا هر زمان که فر یا ماکروفرتان روشن میشود یاعث ایجاد تداخل در سیگنال وای فای خواهد شد در نتیجه برای افزایش برد WiFi مودم، بهتر است آنرا از مایکروفر دور نگهدارید.
6. آنتنها را جابهجا کنید
یکی دیگر از مواردی که میتواند به بهبود عملکرد سیگنال مودم در خانه کمک کند، آنتنهای داخلی مودم است. سعی کنید مودم را برای همان حالتی که ساخته شده است قرار دهید. مثلا قرار دادن مودم به صورت عمودی روی دیوار میتواند باعث تضعیف سیگنال آنتنهای درونی آن شود. معمولاً آنتنهای خارجی مودم قابل تنظیم هستند و برای تنظیم آن در یک خانه دو طبقه سعی کنید که آنتن را بخوابانید و در زاویه صفر درجه و موازی زمین قرار دهید.
راههای تقویت سیگنال وای فای
همانطور که در بالا اشاره کردیم، افت سیگنال وای فای، مناطق پرت در خانه، امواج مایکرویو و سایر موانع باعث تضعیف سیگنال مودم در خانه خواهند شد. و با توجه به مطالب بالا حتما متوجه شدهایم که مودم را کجای خانه بگذاریم. با این حال اگر چارهای برای موارد بالا پیدا نکردید و احساس کردید که امواج وای فای شما ضعیف شده است، در ادامه ما راههایی را برای تقویت آنتن دهی مودم در خانه بیان میکنیم.
1. افزایش برد WiFi مودم با به روزسانی فریمور
برای تقویت وای فای بهتر از قبل از هر اقدامی ابتدا فریمور آن را به روزرسانی کنید. اگر از یک مودم قدیمی استفاده میکنید که مدتهاست آپدیت نشده، ممکن است با بروزرسانی نرمافزاری عملکرد کلی آن بهبود پیدا کند. سختی و آسانی آپدیت نرم افزاری مودم به شرکت سازنده آن بستگی خواهد داشت و از مودمی به مودم دیگر این کار متفاوت خواهد بود.
اکثر مودمهای امروزی فرایند آپدیت به منظور تقویت WiFi را در رابط مدیریتی یا برنامه مخصوص خود قرار دادهاند. سایر مودمها نیز نیاز دارند که به وب سایت سازنده آنها بروید و آپدیت را از آنجا انجام دهید. به روزرسانی فریمور مودم علاوه بر افزایش قدرت سیگنال وای فای از نظر امنیتی نیز مفید است.
2. کانال مودم را تغییر دهید ؛ افزایش قدرت وای فای
تداخل امواج خصوصا در مناطق پرجمعیت امری غیر قابل اجتناب است. سیگنالهای دیگر شبکههای بیسیم و دستگاههایی چون تلفنهای بیسیم و دیگر لوازم الکترونیک باعث کاهش سرعت مودم شما میشود. طراحی بیشتر مودمهای بی سیم به صورت چندکاناله است و یکی از راه های افزایش برد وای فای مودم نیز تغییر کانال آن است.
همانطور که گفته شده اکثر مودمها خود این کانال ارتباطی را انتخاب میکنند و این احتمال وجود دارد که مودم شما و مودم همسایه هر دو یک کانال را انتخاب کنند که در نتیجه تداخل رخ میدهد. یک مودم خوب و جدید با داشتن فیلد اتوماتیک سعی در انتخاب کانالی دارد که کمترین میزان تداخل را داشته باشد. اما در مودمهای قدیمی یا ارزان قیمت ممکن فقط یک کانال از پیش تعیین شده باشند وجود داشته باشد در این شرایط کاربر خود باید به صورت دستی کانالی که کمترین تداخل را انتخاب کند.
در یک کامپیوتر مبتی بر ویندورز در پنجره Command Prompt یا همان CMD با تایپ کردن دستور netsh wlan show all میتوان به لیستی از تمامی شبکههای بیسیم و کانالهای مورد استفاده آنها دسترسی پیدا کرد و با بررسی این اطلاعات کانالی که کمترین میزان تداخل را دارد انتخاب کنید. اگر به هر دلیلی میخواهید این کانال را به صورت دستی انتخاب کنید، میتوانید از طریق آدرسی مانند 192.168.1.1 که در پشت مودم نوشته شده است، به بخش تنظیمات دسترسی داشته باشید. از اینجا میتوانید اطلاعاتی در مورد تنظیمات مودم نیز کسب کنید.
البته باید به خاطر داشت که تداخل کانالها به مرور زمان ممکن است تغییر کند و اگر شما یک کانال را به صورت دستی انتخاب کردهباشید باید هرچند وقت یکبار بررسی کنید که آیا کانال انتخابی شما همچنان به بهینگی قبل است یا خیر.
3. برای تقویت سیگنال وای فای فرکانس مودم را تغییر دهید
معمولا برخی از روترها از دو پهنای باند استفاده میکنند که یکی 2.4 گیگاهرتزی است و دیگر 5 گیگاهرتزی. این فرکانسها با هم متفاوت هستند؛ بهعنوان مثال خیلی از دستگاههای بی سیم از فرکانس 2.4 گیگاهرتزی استفاده میکنند اما در جاهای خیلی شلوغ استفاده از فرکانس 5 گیگاهرتزی برای تقویت آنتن دهی شبکه وای فای توصیه میشود. در این راستا باید بگوییم که فرکانس 5 گیگاهرتزی نه تنها سرعت بیشتری را به ارمغان میآرود، بلکه باعث خواهد شد تا تداخل کمتری در شبکه صورت بگیرد. اما باید اشاره کنیم که در حالت معمول فرکانس 5 گیگاهرتزی استفاده نمیشود چرا که ضریب نفوذ پایینتری دارد.
در ابتدا باید از رابط مودم خود چک کنید که آیا به فرکانس 5 گیگاهرتزی دسترسی دارید یا نه. زمانی که مودم در خانه تنظیم میشود در ابتدا باید کسی که مودم را نصب میکند به این نکته توجه داشته باشد که کاربر مودم در خانه به کدام شبکه نیاز خواهد داشت و ارتباط با دستگاهها چگونه است.
معمولاً در یک آپارتمان پر از مودم و تجهیزات بی سیم توصیه میشود که از باند 5 گیگاهرتزی استفاده شود.
4. مطمئن شوید کسی بدون اجازه به شبکه وای فای وصل نیست
ممکن است افراد زیادی بدون اجازه به شبکه وایفای شما وصل شده باشند. بهخصوص اگر برای آن رمز نگذاشته باشید. به همین خاطر آنقدر بار روی مودم زیاد است که روی کیفیت اینترنت تاثیر منفی گذاشته است. در این حالت باید یک رمزعبور قوی برای مودم بگذارید یا رمز قدیمی را عوض کنید.
حتی اگر کسی بدون اجازه به وایفای شما وصل نشده باشد هم ممکن است تعداد دستگاههای متصل به شبکه که متعلق به خودتان هستند زیاد باشد و همین موضوع منجر به کاهش پهنای باند شود.
5. آنتن مودم خود را تعویض کنید ؛ طریقه افزایش برد وای فای مودم
برخی از مودمها به آنتن داخلی مجهز هستند. از این رو تغییر آنتن داخلی به آنتن خارجی میتواند بهترین راه برای افزایش قدرت آنتن دهی وای فای مودم باشد. به همین دلیل است که برخی از شرکتهای سازنده مودم آنتنهای خارجی نیز تولید میکنند و به صورت جداگانه به فروش میرسانند. معمولا آنتنهای که برای تقویت وای فای مودم به کار میروند در دو دسته omnidirectional یا آنتن چند جهته و آنتن directional یا تک جهته قرار میگیرند. آنتن omnidirectional سیگنال را در همه جهات ارسال میکند اما آنتن
این آنتنها هم میتوانند باعث بهبود سیگنالها شوند. این آنتنها برای آن دسته از کاربرانی که نمیتوانند مکان خاصی از خانه را با سیگنال وای فای پوشش دهند، مناسب خواهد بود. در بسیاری از موارد توصیه میشود بین آنتنهای یک جهته و آنتنهایی که یک سیگنال را به اطراف میفرستند، مورد اول را انتخاب کنید. دوراقع آنتنهای تک جهته این امکان را دارند تا سیگنالهای ضعیفی در همه جهات نداشته باشید و یک سیگنال قوی را در جهتی خاص داشته باشید.
6. از تقویت کننده سیگنال وای فای استفاده کنید
مسافت یکی از مواردی است که میتواند مشکلاتی را در انتقال سیگنال مودم در خانه ایجاد کند. اگر قرار باشد از مودم خود در محدوده بزرگتری استفاده کنید، میبایست امکانی را برای تقویت و افزایش کیفیت سیگنال وای فای به وجود آورید. در این راستا یک تقویت کننده سیگنال و درواقع دستگاهی به نام ریپیتر Repeater ابزار مناسبی خواهد بود. درواقع ریپیتر سیگنال را دریافت خواهد کرد و آن را تقویت کرده و دوباره ارسال میکند. به این ترتیب برد WiFi مودم افزایش خواهد یافت.
7. کنترل پهنای باند با QoS ؛ تقویت وای فای روتر بدون هزینه
بیشتر مودمهای امروزی دارای ابزاری به نام Quality of Service یا «سرویس کیفیت خدمات» هستند. یکی از کابردهای QoS محدود کردن و کنترل پهنای باند مورد استفاده App و برنامههای مختلف است. مثلا با استفاده از QoS میتوانید تعیین کنید که اولویت تماس ویدویی از دانلود کردن بیشتر باشد. برخی از تنظیمات QoS به شما امکان می دهد برنامه های مختلف را در زمان های مختلف روز اولویت بندی کنید. و به این طریق پهنای باند خود و به نوعی سرعت اینترنت را مدیریت کنید و اولویت استفاده از آن را به برنامههای مهمتر از نظر خود بدهید. تنظیمات QoS به طور معمول در سر برگ تنطیمات پیشرفته در پنل مدیریت مودم قرار دارد.
امروزه در این خصوص با مواردی نظیر برنامه تقویت سیگنال وای فای اندروید و یا نرم افزار تقویت سیگنال وای فای ویندوز مواجه خواهید شد که نمیتوان آنها را تائید یا رد نمود زیرا در این خصوص اطلاعات اثبات شده ای وجود نداشته که بتوان به آن تکیه نمود. اگر از برنامه رابطی برخوردار هستید که میتواند سرعت اینترنت و آنتن دهی را افزایش دهد پیشنهاد میشود در بخش نظرات باما همراه باشید.
8. محل قرارگیری مودم را تغییر دهید ؛ افزایش برد WiFi مودم
همانطور که در قسمت اول مطلب هم گفتیم، محل قرارگیری مودم تاثیر بسزایی در کیفیت و افزایش برد WiFi مودم دارد. اگر از طریق اتصال سیمی هیچ مشکلی از لحاظ سرعت ندارید ولی وایفای دچار مشکل است، ممکن است علت آن محل قرارگیری نامناسب مودم باشد. سیگنالهای وایفای بهسختی میتوانند از مواد جامد عبور کنند و برخی موانع مثل دیوارهای آجری، اجسام فلزی مثل یخچال و مخزنهای بزرگ آب نیز کاملا مانع از عبور آنها میشوند.
هرچقدر سیگنال ضریب نفوذ بالاتری داشته و با راحتی بیشتری به گوشی یا لپتاپ شما برسد، کیفیت و سرعت آن نیز بالاتر خواهد بود. به همین خاطر نیز باید بهترین جای مودم WiFi در خانه را پیدا کنید و آن را ترجیحا در محلی بگذارید که تا جای ممکن دور و اطرافش خالی باشد.
9. تعویض مودم
اگر هنوز هم از یک مودم قدیمی استفاده میکنید اصلا جای تعجبی ندارد که از سرعت اینترنت خود راضی نباشید و هیچ یک از راههای تقویت آنتن wifi به کار شما نیامدهباشد. اگر مودم خود را سالها پیش خریدهاید شاید هنوز در حال استفاده از نسل چهارم وای فای یا همان استاندارد 802.11n هستید. این استاندار پهنای باند تا 300 مگابیت بر ثانیه را پشتیبانی میکند. یا شاید هم خدای ناکرده از استاندار قدیمی و بسیار کند 802.11g هستید. حداکثر پهنای باند این استاندار 54 مگابیت بر ثانیه است.
پس بهتر است که به فکر خرید یک مودم باشید که از نسل پنجم (استاندارد 802.11ac) یا نسل ششم وای فای (802.11ax) پشتیبانی کند. نسل پنجم وای فای پهنای باند تا 1Gbps و نسل ششم پهنای باند تا 10Gbps ( تئوری) را ارائه میدهد. البته خرید مودم بهروز تنها کافی نیست و برای گرفتن بهترین نتیجه ممکن باید سایر دستگاههای شما نیز بهروز باشد.
خرید یک مودم بهروز و با کیفیت تنها برای شما افزایش قدرت وای فای را به همراه ندارد بلکه مواردی مانند انتخاب کانال خلوتتر، انتخاب فرکانس مناسب و گزینههای بیشتر QoS را نیز به شامل میشود و به طور کلی باعث تقویت سیگنال وای فای شما خواهد شد.
سخن پایانی
دراین مقاله سعی شد نکاتی هرچند به ظاهر ساده و کوچک اما بسیار کاربردی در مورد مکان قرارگیری مودم بیان کنیم که رعایت و بهکارگیری آنها قطعا سبب تقویت سیگنال وای فای خواهد شد. اگر شما روشهای دیگری برای افزایش قدرت وای فای میدانید حتما ما را از آن مطلع کنید.