امروزه قطع ناگهانی برق در بسیاری موارد باعث اختلال در جنبههای مختلف زندگی روزمره میشود. فعالیتهای تجاری، صنعتی، اداری، پزشکی و سایر مشاغل نیز از این قاعده مستثنی نیستند. یوپی اس (UPS) یا منبع تغذیه بیوفقه یک دستگاه الکتریکی است که به عنوان تأمینکننده انرژی الکتریکی مورد نیاز لوازم برقی کاربردی در زمان قطعی برق شناخته میشود. بسیاری از انواع یو پی اسها علاوه بر فراهم کردن جریان برق مورد نیاز، از تجهیزات حساس در برابر نوسانات و تغییرات غیرعادی ولتاژ نیز محافظت میکنند. خرید یو پی اس راهکار مناسبی برای تأمین برق اضطراری و محافظت از دستگاهها است.
فهرست عناوین مطلب:
عوامل مؤثر در کارایی یو پی اس
مواردی از جمله نوع، توان و ظرفیت باتریها در عملکرد UPS ها بسیار مؤثر هستند و باید با محاسبات و بررسیهای دقیق و کارشناسی مشخص شوند تا کارایی لازم را داشته باشند.
یوپی اس ها در سه نوع آفلاین، لاین اینتراکتیو و آنلاین موجود هستند که به دلیل تکنولوژیهای به کار رفته در آنها دارای قابلیتهای متفاوتی هستند. نوع آفلاین از انواع کوچک و با ظرفیت کمتر است که برای تجهیزات غیرحساس و با مصرف پایین به کار میرود. با انتخاب ظرفیت بیشتر باتریهای آن، میتوان مدت زمان پشتیبانی برق تجهیزات را افزایش داد. مزیت نوع لاین اینتراکتیو به نسبت آفلاین، قابلیت کنترل تغییرات دامنه ولتاژ در یک بازه محدود است. نوع آنلاین پرکاربردترین و پیشرفتهترین نوع یو پی اس است و اصولاً برای محافظت از دستگاههای حساس به نوسانات برق استفاده میشود. به دلیل توان بالا و قابلیت پشتیبانی از تعداد بیشتر باتریها، مدت زمان برق دهی طولانیتری را برای مصارف بیشتر تأمین میکنند.
توان یو پی اس ها مشخصکننده قدرت آنها در پشتیبانی و مراقبت از تجهیزات مختلف است. هرچقدر میزان توان یوپی اس که با واحد ولت آمپر (VA) سنجیده میشود بیشتر باشد، قدرت بیشتری برای پشتیبانی انرژی مورد نیاز تجهیزات و محافظت از آنها دارد.
ظرفیت و تعداد باتریها تعیینکننده مدت زمانی است که یو پی اس قابلیت برقرسانی به تجهیزات و دستگاهها را در زمان قطعی برق دارد. معمولاً یو پی اسهای با توان بالاتر از تعداد باتری بیشتری پشتیبانی میکنند.
اگر تمام موارد گفته شده دقیق اندازه گیری و انتخاب شوند، می توان از خرید UPS با ویژگی های موردنظر مطمئن بود.
کاربردهای مهم یو پی اس
یوپی اس ها کاربردهای گستردهای در مشاغل مختلف دارند که در ادامه مهمترین آنها را بررسی میکنیم.
استفادههای عمومی و رایج
ویژگیها و قابلیتهای متعدد دستگاه یوپی اس، آن را به یک وسیله کاربردی برای بسیاری از تجهیزات الکتریکی موردنیاز تبدیل کرده است. دستگاهها و لوازم الکتریکی که در تمامی حوزههای کاری کاربرد دارند، در زمان قطعی برق از کار افتاده و عملاً در امور و فعالیتهای ضروری روزانه اخلال ایجاد میشود. آسانسور، سیستمهای روشنایی، دربهای برقی و اتوماتیک، تجهیزات سرمایشی-گرمایشی، دوربین مداربسته، تجهیزات امنیتی، دستگاه مودم و پمپ آب از پرکاربردترین و ضروریترین موارد نیازمند انرژی برق هستند که در تمامی اماکن عمومی، خصوصی و دولتی مورد استفاده هستند.
وجود انواع یوپی اس با کاربردهای متعدد، امکان انتخاب و خرید یو پی اس مناسب برای هر نوع تجهیزاتی را فراهم میکند.
کاربرد صنعتی
در اکثر صنایع بزرگ و پیشرفته از ابزارآلات ضروری و گران قیمت برای کنترل، سنجش و اندازهگیری پارامترهای مختلف استفاده میشود که در صورت نوسان و افت و خیز ولتاژ، متحمل خسارات جبران ناپذیری میشوند. صنایعی از جمله معدن، پتروشیمی و نفت و گاز از جمله حوزههایی هستند که رشد چشمگیری داشتهاند و در اکثر مواقع به دلیل عدم دسترسی به برق شبکه، از ژنراتورها برای تأمین انرژی مورد نیاز تجهیزات متعدد خود استفاده میکنند. آلودگی و عدم کیفیت انرژی برق تولیدی توسط ژنراتور، از جمله دلایل ضرورت استفاده از دستگاه یو پی اس است.
به دلیل ویژگیهای خاص محیطهای صنعتی از جمله حرارت بالا، رطوبت زیاد، سر و صدا، گرد و خاک و گازهای خورنده، یو پی اس های صنعتی باید ویژگیهای مخصوصی داشته باشند تا قابلیت و مقاومت لازم برای استفاده در شرایط کاری حوزه صنعت را داشته باشند.
استفاده در ادارات، شرکتها و فروشگاهها
دستگاههای حضور و غیاب، کامپیوترها، تجهیزات ارتباط اینترنتی و مخابراتی و دستگاههای کارتخوان در اکثر محیطهای کاری و فروشگاهی کاربرد گستردهای دارند و توقف عملکرد آنها باعث آشفتگی و نگرانی شاغلین و مدیران این مراکز شده و باعث تأخیر در پیشرفت کارها میشود.
دیتا سنترها و تجهیزات شبکه و سرور کاملاً به انرژی برق وابستهاند. مراکز داده حاوی اطلاعات ارزشمندی هستند که به هیچ عنوان نباید از دست بروند و از طرفی قطعات به کار رفته در تجهیزات شبکه، به نوسانات و تغییرات غیرعادی دامنه و فرکانس ولتاژ حساس هستند. استفاده از قابلیت های کاربردی یو پی اس های آنلاین مخصوص تجهیزات شبکه و سرور، باعث پیشگیری از خسارات و هزینههای ناشی از قطعی و بیکیفیتی جریان برق میشود.
در بانکها و مراکز مخابراتی از تجهیزات حساس و الکتریکی زیادی استفاده میشود که کاملاً به تداوم جریان برق وابستهاند و قطع انرژی مورد نیاز این اماکن، هزینههای سنگینی را به سیستم اقتصادی تحمیل میکند.
امروزه دانشگاهها، مدارس و مؤسسات آموزشی به دلیل استفاده از تجهیزات الکتریکی متعدد و ضروری، نیازمند پشتیبانی توسط منبع برق اضطراری (UPS) هستند تا در زمان قطعی برق بتوانند به کارشان ادامه دهند.
خرید یو پی اس با نوع و توان متناسب با تجهیزات موردنظر و محاسبه ظرفیت باتریها برای مدت زمان برقدهی مورد نیاز، راهکار پیشگیری و کاهش هزینههای ناشی از قطعی و افت کیفیت جریان برق شهری است.
مصارف پزشکی و درمانی
دستگاهها و تجهیزاتی که در بیمارستانها، آزمایشگاهها، مراکز تصویربرداری و دندانپزشکیها مورد استفاده هستند، با سلامت و جان انسانها سر و کار دارند و عملکرد صحیح و دقیق آنها کاملاً ضروری است.
اتاق عمل یکی از حساسترین بخشهای بیمارستانها به شمار میرود و از همه نظر میبایست دارای بالاترین سطح پاکیزگی و امنیت باشد. تمام دستگاههای حیاتی که در اتاق عمل وظیفه کنترل و اطلاعرسانی وضعیت بیمار و عملهای پزشکی را دارند، از برق شهری تغذیه کرده و در صورت قطع برق تمامی آنها از کار میافتند و جان بیماران به خطر میافتد.
همچنین دستگاههایی که در اتاق عمل به کار برده میشوند دارای بردها و قطعات حساسی هستند که به نوسانات جریان برق حساسیت ویژهای دارند. با توجه به اینکه برق شهری حتی به طور عادی دارای نوسان و افت و خیز ولتاژ است، استفاده مستقیم از برق شهری برای سلامت و کارایی این دستگاهها زیانآور خواهد بود. یو پی اس برای اتاق عمل این امکان را ایجاد میکند که با کنترل نوسانات جریان برق، دستگاههای ارزشمند و کاربردی بر اثر نوسانات موجود آسیب نبینند. همچنین در صورتی که برق شهری به دلایل مختلف قطع شود، تا زمان اتصال برق اضطراری بیمارستان، برقرسانی از طریق باتریهای یوپی اس انجام شده و عمل جراحی تا انتها بدون وقفه پیش میرود.
نیاز وسایل و تجهیزات آزمایشگاهی به یک برق تمیز و غیرمنقطع نیز استفاده از یو پی اس های با قابلیت بالا به منظور محافظت بیشتر برای این دسته از وسایل و تجهیزات ضروری است.
یوپی اس فقط یک منبع برق اضطراری نیست
دستگاههای یو پی اس عمدتاً به عنوان منبع تأمین برق اضطراری شناخته میشوند و با قطع جریان برق، همه به فکر استفاده از یوپی اس میافتند. اما بعضی از انواع UPS ها قابلیتهای مهم و کاربردی دیگری نیز دارند که باعث غیرقابل جایگزین بودن آنها با دیگر تجهیزات پشتیبانی از جمله ژنراتور و استبلایزر میشود.
استبلایزرها فقط به منظور تنظیم نوسانات محدود دامنه ولتاژ استفاده میشوند، در حالی که یو پی اس های لاین اینتراکتیو علاوه بر توانایی تأمین برق لوازم الکتریکی، قابلیت تنظیم دامنه ولتاژ در محدوده ۱۴۵ تا ۲۸۰ ولت را نیز دارند.
یو پی اس های آنلاین حتی در زمان اتصال جریان برق نیز بسیار مورد نیاز و پرکاربرد هستند. عملکرد مبتنی بر تبدیل دوگانه به این تجهیزات اجازه میدهد تا طی دو مرحله تبدیل از AC به DC و مجدداً از DC به AC، هرگونه نوسان، افت و خیز ولتاژ و تغییرات غیرمعمول دامنه و فرکانس را از جریان برق ورودی حذف کنند و از تجهیزات حساس کاملاً محافظت کنند.
همچنین براساس توپولوژی یوپی اسهای آنلاین، تأخیر زمانی بین زمان قطعی برق و برقرسانی توسط یو پی اس به صفر رسیده و هیچ گونه اختلالی در عملکرد تجهیزات متصل به یو پی اس ایجاد نمیشود.
صرفهجویی با خرید یو پی اس
در این مطلب انواع یو پی اس و کاربردهای آنها را معرفی کردیم. با خرید UPS مناسب علاوه بر کمک به تداوم جریان برق در هنگام قطعی آن، از آسیب به وسایل الکتریکی در هنگام نوسانات جریان برق نیز جلوگیری میشود. شرکت مهرآذین بهراد بیش از ۳۰ سال است که در زمینه تولید، مشاوره، فروش و خدمات پس از فروش تجهیزات برق اضطراری فعالیت داشته است و پروژههای متعدد راهاندازی و اجرای انواع یو پی اسها را در پرونده کاری خود دارد. با مراجعه به وبسایت این شرکت، میتوانید اطلاعات کاملی در مورد یو پی اس بهراد و موارد مرتبط با آن بدست آورید.