یکی از بخشهای سردرگم کننده خرید کامپیوتر، انتخاب میان سیپییوها یا پردازندههای مختلف است. مواجه شدن با پردازندههای متنوع مانند نسل پردازنده های اینتل و انتخاب یک نسل پردازنده اینتل ممکن است مشکل باشد. بنابراین، لازم است که ابتدا نسل سی پی یو های اینتل از جنبههای مختلف بررسی شوند.
تفاوت نسل CPU های اینتل و مفهوم اصطلاحات گوناگونی که برای آنها بکار برده میشود، شاید برای برخی کاربران نامفهوم باشد. همچنین، ممکن است این سوال به ذهن کاربران خطور کند که تفاوت نسل پردازنده های اینتل برای مثال Core i3 یا i5 یا i7 چیست؟ یا اینکه کدام یک از این پردازنده های اینتل برای کار مورد نظر آنها مناسب است؟ به این ترتیب، این مقاله از پلازا نحوه تشخیص نسل پردازنده اینتل و تفاوت آنها را بررسی میکند.
آنچه در ادامه میخوانید:
چگونه نسل CPU های اینتل را تشخیص دهیم؟
در حال حاضر، رایجترین شیوه نامگذاری پردازندههای اینتل با اصطلاحات Intel ® Core™ و Intel® Pentium® و Intel® Celeron® انجام میشود. پردازندههای اینتل پنتیوم ار و سلرون ار، محصولات اقتصادی و مقرون به صرفه اینتل بشمار میروند و برای مصرفکنندگانی که به قیمت آن اهمیت میدهند، مناسب به نظر میرسند. اما پردازندههای Intel ® Core™ عملکرد سریعتر و ویژگیهای مضاعفی را ارائه میدهند که در مدلهای اینتل پنتیوم آر و اینتل سلرون آر وجود ندارد. اما پردازندههای Intel® Xeon® Scalable عملکرد سطح بالاتری را برای سرورها و ورک استیشنها یا ایستگاههای کار (Workstations) ارائه میدهند.
نام پردازندههای سری Intel® Core™ شامل یک اصطلاح به همراه شماره مدل است. اما پردازندههای Intel® Pentium® و Intel® Celeron® این شیوه نامگذاری را دنبال نمیکنند. بنابراین، پردازنده های اینتل سری Intel® Core™ شامل نامهای i3 و i5 و i7 و i9 هستند. هرچه این عدد بالاتر باشد، سطح عملکرد آن بهتر است و در برخی موارد، از ویژگیهای مضاعفی مانند فناوری Intel® Hyper-Threading برخوردار هستند. به عنوان مثال در مجموعه نسل پردازنده های Intel، پردازنده i7 بهتر از i5 و i5 بهتر از i3 عمل میکند.
نام نسل های سی پی یو اینتل
پس از روشن کردن مسئله نام برند پردازنده، میتوان در مورد شاخص نسل سی پی یو اینتل صحبت کرد. در نام نسل های سی پی یو اینتل، نخستین شماره از شماره پردازنده چهار رقمی، معمولاً بیانگر نسل آن است. برای مثال، پردازندهای با شماره 9800 از پردازنده های نسل 9 اینتل بشمار میرود و پردازندهای که عدد 8800 روی آن برچسب خورده است، از پردازندههای فناوری نسل 8 محسوب میشود. در پردازنده های نسل 10 اینتل، نامگذاری سی پی یو متفاوت است، اما با این حال، دو رقم نخست در شماره محصول 10 خواهد بود.
سه رقم آخر این چند عدد، ارقام SKU نامیده میشوند. این ارقام به طور کلی به ترتیبی قرار میگیرند که پردازندهها و خط تولید با توجه به آن ترتیب توسعه مییابند. هرچه رقم SKU در پردازنده بالاتر باشد، نسل سی پی یو اینتل ویژگیهای بیشتری خواهد داشت. با این حال، شمارههای SKU را برای مقایسه میان نسلهای مختلف خطوط تولید استفاده نمیکنند.
پسوند SKU خط تولید محصول، شاخص مهمِ قابلیتهای پردازنده اینتل بشمار میرود. برای مثال، در سری پردازنده های Intel® Core™، حرف U نشان دهنده پردازندهای است که برای لپ تاپهای با قدرت پایینتر یا 2 در 1 طراحی شدهاند. ضمناً حروف XE حروف اختصاری پسوند Extreme edition است و این پردازنده برای دسکتاپهای با حداکثر عملکرد طراحی میشود.
پردازنده های اینتل Intel® Core™
در ادامه اطلاعات بیشتری در مورد اعداد نسل CPU اینتل از جمله ترتیب نسل پردازنده های اینتل، تفاوت نسل های CPU اینتل، انواع نسل های سی پی یو اینتل و نام نسل های سی پی یو اینتل ارائه میشود.
نسل 10 و 11 پردازنده اینتل Intel® Core™
پردازنده های Intel® Core™ نسل 10 و 11 اینتل برای لپ تاپ و دو در یکهایی طراحی شدهاند که به طور کلی باریک و روشن و برای کاربری روزمره و عمومی هستند و دو نام متفاوت دارند. اگر حرف «G» در شماره پردازنده باشد، این پردازنده برای کاربردهای گرافیکی بهینهسازی شده و شامل فناوری گرافیکی جدیدتر است. عدد کنار حرف G نیز سطح عملکرد گرافیک را نشان میدهد. هر چه عدد بیشتر باشد (G7) گرافیک پیشرفتهتر است و هرچه عدد کمتر باشد، گرافیک عملکرد پایینتری دارد.
پردازندههای نسل 11 و 12 بدون حرف G نیز با یک «10» به عنوان شاخص نسل شروع شده و با SKU سه رقمی (پنج شماره در یک ردیف) دنبال میشوند. این ارقام با یک پسوند تک حرفی (U, Y, H, K, و غیره) دنبال میشوند که شبیه نامگذاری نسل قبلی است و میزان مصرف باتری، قدرت و نوع دستگاهی را که برای آن طراحی شدهاند، نشان میدهد.
نسل 6 تا 9 پردازنده اینتل Intel® Core™
اعداد پردازنده برای نسل 6 تا 9 سی پی یو Intel® Core™ با یک تک رقمی نشانگر عدد نسل شروع شده و با یک عدد سه رقمی SKU دنبال میشود. در برخی مواقع، یک پسوند الفبایی در آخر نام پردازنده قرار داده میشود که خط تولید پردازنده را نشان میدهد. حروف پردازنده Intel® با یک SKU که ممکن است شامل یک یا دو کلمه اضافی باشد، دنبال میشود. در ادامه اطلاعات بیشتری در مورد انواع نسل پردازنده اینتل شرح داده میشود.
نسل پردازنده های اینتل Intel® Pentium®
اسامی پردازنده های سیلور پنتیوم اینتل (Intel® Pentium® Silver) شامل یک پیشوند تک حرفی است که 4 رقم SKU به دنبال آن میآید. پردازندههای گلد پنتیوم اینتل (Intel® Pentium® Gold) هیچ پیشوندی ندارد و شامل یک پسوند SKU به دنبال آن است.
اعداد بالاتر در این طبقه پردازنده نشان دهنده معیارها و ویژگیهای بهبود یافته شامل حافظه پنهان، سرعت کلاک یا درگاه جلو (FBS) است. پردازندههای اینتل گلد و سیلور پنتیوم با عملکرد کلی سی پی یو شناسایی میشوند. نسل پردازنده اینتل گلد دارای عملکرد بهینه سازی شده است، اما نسل سی پی یو های اینتل سیلور از لحاظ هزینه بهینهسازی میشوند.
نسل پردازنده های اینتل Intel® Celeron®
نسل سی پی یو های اینتل Intel® Celeron® دو فرمت مختلف دارد. برخی پردازنده های Intel® Celeron® دارای یک شماره SKU سه رقمی بدون پیشوند الفبایی هستند. سایر پردازنده های Intel® Celeron® دارای پیشوند تک حرفی هستند که یک SKU چهار حرفی به دنبال آن میآید. اعداد بالاتر در این طبقه پردازنده معمولاً معیارها و ویژگیهای بهبود یافته شامل حافظه پنهان، سرعت کلاک یا درگاه جلو است.
تفاوت نسل های سی پی یو اینتل
در حال حاضر، هنگام خرید کامپیوتر احتمال آن خیلی زیاد است که با نسل پردازنده های اینتل مواجه شوید، هرچند تعدادی از کامپیوترها نیز با پردازندههای AMD عرضه میشوند. به طور کلی هنگام تشخیص نسل پردازنده های اینتل یک سری اصطلاحات بخصوص وجود دارد که برخی از آنها در بخشهای نخستین مقاله توضیح داده شد. اصطلاحات دیگری که باید به آنها توجه شود، در ادامه توضیح داده میشوند.
نخستین اصطلاح، سرعت کلاک (Speed clock) است که با گیگاهرتز اندازهگیری میشود و نشان میدهد که پردازنده چند عملیات را در هر ثانیه میتواند انجام دهد. هرچه این عدد بالاتر باشد، کامپیوتر سریعتر عمل میکند. بنابراین، هنگام باز کردن برنامهها، فایلها و تصاویر با سرعت کلاک بیشتری مواجه میشوید.
اصطلاح دومی که در روش تشخیص نسل پردازنده های اینتل با آن مواجه میشوید، تعداد هستهها است. معمولاً تراشههای لپتاپ و دسکتاپ دو یا چهار هسته دارند که تحت عنوان دو هستهای و چهار هستهای شناخته میشوند. جدیدترین نسل پردازنده های اینتل دارای شش و حتی هشت هسته هستند.
هرچه تعداد هستهها زیاد باشد، بهتر است؛ زیرا این امکان را برای کامپیوتر فراهم میکند که کارهای مختلف را به صورت همزمان و بدون کاهش سرعت انجام دهد. اگر همزمان از چندین برنامه استفاده میکنید یا چند تب مرورگر وب را باز میگذارید، بالا بودن تعداد هستهها برای شما خیلی کاربردی خواهد بود.
اتم اینتل (Intel Atom)، تبلتهای کوچک
پردازنده های اینتل اتم، ورود لپ تاپهای بسیار سبک و باریک را در اواسط دهه 2000 به همراه داشتند. این تراشهها، چهار هسته را برای کاربری عمومی و عملکردی در سطح انجام کارهای روزمره ارائه میدادند. امروزه این تراشهها عموماً برای تبلتهای ویندوز بسیار ارزان زیر 200 پوند استفاده میشوند. این تراشهها سرعت چندانی ندارند، اما این کمبود خود را با باتری خوب و قابلیت قرار گرفتن در دستگاههای باریک، جبران میکنند.
اینتل سلرون و پنتیوم، لپ تاپهای ارزان و دسکتاپهای بسیار ارزان
نسل سی پی یو های اینتل سلرون و پنتیوم (Intel Celeron & Pentium) در پایینترین سطح نسل پردازنده اینتل قرار میگیرند. شاید با برند پنتیوم آشنا باشید. در واقع، یکی از ستونهای اصلی کامپیوترهای قدرتمند اواخر دهه 90 میلادی بود. امروزه، از لحاظ عملکرد در سطح بالاتری نسبت به سلرون قرار میگیرد. مدلهای جدیدتر پنتیوم نظیر مدلهایی که از سال 2017 به بعد عرضه شدند، به تدریج به قیمت 250 و 300 پوند بیش از پیش در لپ تاپها رایج میشوند.
این تراشهها از قابلیت مصرف بهینه برق برخوردار هستند و برای افرادی که تمایل دارند شارژ باتری لپ تاپ دیرتر تمام شود، مناسب به نظر میرسند. این لپ تاپها برای وب گردی و کارهای اداری روزمره کاربردی هستند. تراشههای سلرون را در برخی از دسکتاپهای بسیار ارزان نیز میتوانید پیدا کنید. البته این دستگاهها در مقایسه با کامپیوترها و لپ تاپهای جدیدتر، خیلی ضعیف هستند.
پلاس (Plus)
در آوریل 2018، اینتل نسل پردازنده های اینتل پلاس Core i3+ و i5 و i7+ را معرفی کرد. این نامگذاری جدید نشان میدهد که چه زمانی Optane SSD اینتل در کامپیوتر نصب میشود. اپتین (Optane) متوجه میشود که کدام برنامهها و فایلها را بیش از بقیه استفاده میکنید، سپس برای داشتن عملکرد بهتر، آنها را به یک SSD اولترا فست (یا فوق سریع) میفرستد. بنابراین، لازم نیست این کار را خودتان مدیریت کنید، زیرا کاملاً خودکار انجام میشود.
اینتل Core i9
نسل پردازنده اینتل در سال 2017، خط تولید Core i9 را معرفی کرد. این پردازندههای بسیار گران را که برای کامپیوترهای بالاتر از 800 پوند بکار میروند، میتوان یکی از آخرین نسل پردازنده های اینتل نامید. در سال 2018، این شرکت همچنین تراشه های i9 را برای لپ تاپها نیز عرضه کرد. اینتل، این تراشهها را برای لپ تاپهای قدرتمندی که برای کارهای حرفهای مانند ویرایش ویدئو استفاده میشوند، بکار میبرد.
مفاهیم پیچیده اینتل Core i3 و i5 و i7
در این قسمت، ممکن است اصطلاحات نسل پردازنده های اینتل کمی سردرگم کننده باشد و از حالا به بعد، اسامی نسل سی پی یو های اینتل بیانگر قدرت لپ تاپ میشود. هنگام بررسی پردازنده یک کامپیوتر، حتماً شیت مشخصات را برای تشخیص مدل پردازنده مشاهده کنید. این مشخصات نشان میدهد که کامپیوتر شما تا چه حد قوی خواهد بود. به عنوان مثال، کامپیوتری که دارای برچسب Core i5 است از مشخصات متفاوتی ممکن است برخوردار باشد. در این صورت، ممکن است کامپیوتر Core i5 شما شامل یکی از این موارد باشد:
- Core i5-7400
- Core i5 7600
- Core i5 7300U
- Core i5-7500HQ
- Core i5-7400T
- Core i5 7Y57
همین روند در مورد تراشههای Core i3 و i7 نیز صدق میکند. به عدد چهار رقمی و حرف آخر توجه کنید. پسوند یا حرف آخر همان اطلاعاتی را که به دنبالش هستید در مورد پردازنده در اختیار شما قرار میدهد.
بدون پسوند
این پردازنده استاندارد دسکتاپ است که معمولاً 4 هسته دارد و سرعت کلاک بالای آن برای عملکرد کاربری عمومی و روزمره و امکان ویرایش ویدئو و تصویر با سرعت بالا عالی است.
پسوند T
این پسوند در کامپیوترهای AIO و دسکتاپهای کوچکتر یافت میشود. این تراشهها از لحاظ کاربرد مانند تراشههای بدون پسوند هستند و تعداد هستههای برابری با آن تراشهها دارند، اما سرعت کلاک پسوند تی پایینتر است.
پسوند K
این پردازنده از بالاترین عملکرد برخوردار است و در کامپیوترهای سطح بالا یافت میشود. به علاوه، شبیه تراشه بدون پسوند است، اما به طور کلی سرعت کلاک بیشتری دارد. کسانی که از دانش فنی کافی برخوردار هستند، میتوانند این تراشهها را اورکلاک (Overclock) کنند.
پسوند U
این تراشهها قدرت بسیار کم و معمولاً دو هسته دارند (هرچند مدلهای جدیدتر ممکن است 4 هسته داشته باشند). در واقع، تراشههای دارای پسوند U از کُندترین پردازندههای برند Core i بشمار میروند. این تراشهها را اغلب میتوان در کامپیوترهای AIO ارزانتر و در بسیاری از لپ تاپها یافت. این تراشهها برای ویرایش تصویر و ویدئو مناسب به نظر میرسند، اما موقع انجام کارهایی مانند اکسپورت کردن فایلها خیلی کُند عمل میکنند. اگر به دنبال کامپیوتری برای ویرایش تصویر هستید، میتوانید پردازنده Core i5 یا Core i7 تهیه کنید.
پسوند HQ
این پسوند به طور کلی در لپ تاپهای قدرتمند یافت میشود و معمولاً 4 هسته دارد. چنین تراشهای برای ویرایش تصویر و ویدئو عالی است، اما از عمر طولانی باتری و قابلیت حمل برخوردار نیست.
حرف Y در وسط
تراشههای دارای حرف Y ضعیفترین تراشهها هستند. این تراشهها برای ویرایش تصویر یا ویدئو اصلاً مناسب نیستند، اما برای کارهای سبکتر و کاربری عمومی کاربردی به نظر میرسند. یکی از مزایای چنین دستگاههایی عملکرد خوب آنها برای کارهای سبکتر و عمر طولانی شارژ باتری است. لپ تاپهای دارای چنین تراشهها معمولاً طراحی بدون فن یا پنکه دارند؛ به این ترتیب، بسیار باریک و بدون صدا هستند.
اعداد نسل پردازنده اینتل
موضوع مبهم دیگری که هنگام انتخاب پردازنده پیش میآید، پی بردن به مفهوم اعداد موجود در اسم پردازنده است. نخستین رقم پس از خط تیره، نسل پردازنده را نشان میدهد. هرچه آن اعداد بیشتر باشد، پردازنده جدیدتر است. از سال 2018، آخرین نسل، نسل هشتم بوده است. به عنوان مثال پردازنده Core i5-7200U دارای دو هسته و حداکثر سرعت 3.1 گیگاهرتز و Core i5-8250U دارای 4 هسته و حداکثر سرعت 3.4 گیگاهرتز است. این ویژگیها در انتخاب پردازنده لپ تاپ تأثیرگذار هستند؛ زیرا از نسل هشتم به بعد، تراشههای «U» با چهار هسته عرضه میشوند. اگر در انتخاب میان نسل هفتم و هشتم مردد هستید، مدل جدیدتر انتخاب بهتری به نظر میرسد.
جمع بندی
آشنایی با مشخصات فنی و اصطلاحات نسل پردازنده اینتل یکی از الزامات انتخاب نسل پردازنده های اینتل هنگام خرید لپ تاپ یا کامپیوتر بهتر است. به همین منظور، این مقاله، اطلاعات لازم برای تشخیص نسل سی پی یو های اینتل و تفاوتهای آنها را مورد بررسی قرار داد تا هنگام مشاهده سی پی یو های مختلف بتوان به راحتی عملکرد یا نوع آنها را تشخیص داد. برای بیان نظرات خود در بخش دیدگاههای پلازا با ما همراه باشید.