بازی های تخته ای طرفداران همواره طرفداران منحصر به فرد خود را داشتهاند. در این مقاله به بررسی «بهترین بازی های تخته ای» میپردازیم. با ما باشید.
بدون شک در دورهای زندگی میکنیم که تکنولوژی و بازیهای ویدیویی بخش مهمی از صنعت سرگرمی محسوب میشوند. با این وجود، میتوان گفت ریشه برخی از این بازیها همانند بازیهای نقشآفرینی، استراتژیکی و همچنین ژانرهای دیگر به عناوینی برمیگردد که با نام «بازی های تخته ای» شناخته میشوند. این بازیها علاوه بر سرگرمی وسیله خوبی برای دورهم بودن و همچنین تمرین و تقویت قوای فکری نیز محسوب میشوند. با ما باشید تا بهترین بازی های تخته ای دنیا را با همدیگر بررسی کنیم.
آنچه در این مقاله میخوانید:
- بازی تختهای چیست؟
- بهترین بازی های تخته ای دنیا
- بازی تخته تی Backgammon / تخته نرد
- بازی Jenga
- بازی تخته ای Dominoes
- بازی تخته ای دبرنا
- بازی تخته ای Mensch / منچ
- بازی تخته ای Monopoly
- بازی تخته ای Scrabble
- بازی تخته ای Chess / شطرنج
- بازی تخته ای Draughts / چکرز
- بازی تخته ای Morabaraba / دوز
- بازی تخته ای Stratego / فتح پرچم
- بازی تخته ای Cluedo
بازی تختهای چیست؟
بازی تختهای یک بازی رومیزی (Tabletop) است که در آن مهرهها و یا قطعات دیگر را روی یک صفحه از پیش طراحی شده یا همان تخته (Board) و بر اساس یکسری قوانین مشخص جابهجا میکنیم. برخی از بازیهای تختهای کاملا بر پایه المان استراتژی بنا شدهاند؛ در حالی که در برخی دیگر عنصر شانس نیز دخیل است؛ و نهایتا برخی از بازیهای تختهای دیگر کاملا بر پایه شانس بنا شدهاند. بازیهای تختهای معمولا دارای هدف مشخصی هستند که بازیکنان در راستای آن پیش میروند. به عنوان مثال موضوع بازیهای تختهای اولیه نبرد بین دو جبهه مخالف هم است و اکثر بازیهای تختهای مدرن نیز همچنان بر پایه شکستدادن دشمنان از طریق مهرهها، کسب امتیاز و یا روشهای دیگر بنا شدهاند.
بازیهای تختهای تنوع بسیار زیادی دارند. برخی از آنها همانند بازی چکرز (Checkers) عاری از هرگونه تم یا درونمایه است و برخی دیگر نیز همانند بازی کلودو (Cluedo) درونمایه و روایت مشخصی دارد. قوانین بازیهای تختهای نیز متغیر است؛ و از قواعد بسیار ساده و ابتدایی همانند بازی تیکتاکتو (Tic-tac-toe) تا معرفی دنیایی تازه با جزئیاتی حیرتآور همانند بازی Dungeons & Dragons در نوسان است. البته اولویت در بازیهایی همانند Dungeons & Dragons نقشآفرینی (Role-playing) محسوب میشود و تخته به نوعی اولویت دوم است و در راستای تجسم بهتر سناریوی بازی استفاده میشود. وقت لازم برای بازیکردن و یا تسلط بر روی یک بازی تختهای نیز از یک عنوان به عنوان دیگر متفاوت است. البته ذکر این نکته نیز ضروری است که عمق یک بازی تختهای لزوما وابسته به قواعد پیچیده نیست و بازیهایی همانند شطرنج و یا گو (Go) با اینکه قواعد سادهای دارند دارای عمق استراتژیکی بسیار زیادی هستند.
بهترین بازی های تخته ای دنیا
بازی تخته ای Backgammon / تخته نرد
اولین عضو لیست بهترین بازی های تخته ای بازی محبوب تخته نرد (Backgammon) است که قرنهاست توسط افراد مختلف بازی میشود و طرفداران زیادی دارد. ظاهر بازی تخته ای تخته نرد فارغ از اینکه قبلا آن را بازی کرده باشید یا نه همواره قابل تشخیص است. محوطه بازی از 24 مثلث که رنگهایشان یک در میان با همدیگر متفاوت است به همراه مانعی عمودی که در وسط آن قرار گرفته، تشکیل شده است. برای بازی کردن باید 15 مهره را که متعلق به شماست درون محوطه تخته نرد حرکت دهید. حرکات مهرههایتان نیز بر اساس انداختن دو عدد تاس مشخص میشوند. برنده بازی تخته نرد اولین نفری است که قادر شود تمام مهرههایش را از محوطه تخته نرد «حذف» کند و یا به عبارت دیگر آنها را از محوطه بازی خارج کند. بازی تخته نرد یک بازی دونفره است که بدون شک نیازمند استراتژی است؛ اما کمی شانس نیز در آن دخیل است.
بازی Jenga
در لیست بهترین بازی های فکری تخته ای دومین عنوانی که قصد داریم برایتان معرفی کنیم بازی تختهای جنگا (Jenga) است. یکی از مواردی که بازی جنگا را محبوب و پرطرفدار کرده است، سهولت و آسان بودن قواعد آن است که باعث میشود مخاطبان بیشتری از تمام ردههای سنی جذب آن شوند. جنگا را چه تنهایی بازی کنید و چه با دوستان خود، همواره تجربه لذتبخشی خواهید داشت. سرهم آوردن قطعات نیز به آسانی انجام میشود. روند بازی به گونهای است که باید ابتدا با 54 عدد قطعه چوبی کوچک یک برج درست کنید. پس از ساختن برج مورد نظر نیز باید به ترتیب با حذف یک قطعه از لابهلای قطعات و گذاشتن آن در بالای برج بازی را ادامه دهید. تعلیق بازی زمانی بیشتر میشود که با جلو رفتن در آن با حذف هر قطعه از برج امکان سقوط آن وجود دارد. برنده هم کسی است که آخرین قطعه را قبل از سقوط برج حذف کرده و بر بالای آن قرار دهد.
بازی تخته ای Dominoes
سومین عنوان لیست بهترین بازی های تخته ای بازی محبوب دومینو (Dominoes) است که برای تمام ردههای سنی مناسب است. بازیهای مختلفی را از طریق قطعات دومینو میتوانید انجام دهید. یکی از بازیهای خوبی که میتوانید با این قطعات انجام دهید قطار مکزیکی (Mexican Train) است که در آن بزرگترین شماره دوبل دومینوها در وسط میز قرار میگیرد. سپس هر بازیکن مسئولیت «قطار دومینوئی» خود را بر عهده میگیرد؛ که در طی آن آخرین دومینو مجموعه قطعات باید با دومینو قبل از خود از نظر شماره یکسان باشد. با پیش رفتن در بازی قطار مکزیکی برنده کسی است اول از همه قطعات «قطار» خود را به پایان رساند.
بازی تخته ای دبرنا
چهارمین بازی تختهای لیست بهترین بازی های تخته ای دنیا بازی دبرنا است که ریشههای آن به ایتالیای شمالی باز میگردد. بازی دبرنا که در کشورهای دیگر با نام تومبولا (Tombola) نیز شناخته میشود، در فرم سنت خود یک بازی تخته ای سنتی است که برای اولین بار در شهر ناپل در قرن هیجدهم ابداع و رونق یافت. این بازی کمی به بازی بینگو (Bingo) شباهت دارد و معمولا آن را در جشنهای مختلف همانند عید یا کریسمس بازی میکنند و جایزههای آن نیز جنبه نمادین دارد. در کشور انگلستان در بازی دبرنا دریافت جایزه به گرفتن بلیط (Ticket) یا همان کاغذ دبرنا منوط است. تیکتهای بازی عموما دارای شماره هستند و افرادی برنده میشوند که اول از همه بتوانند صفحه شماره خود را با مهرهها پرکنند. اساس بازی دبرنا عمدتا بر روی المان شانس بنا شده است.
بازی تخته ای Mensch / منچ
پنجمین عنوان در لیست معرفی بهترین بازی های تخته ای بازی محبوب منچ (Mensch) است که یک بازی تختهای آلمانی محسوب میشود و توسط فردی به نام جوزف فردریش اشمیت (Josef Friedrich Schmidt) در سال 1907 میلادی اختراع شد. حدود هفت سال بعد بازی به انتشار عموم رسید و حدود 70 میلیون نسخه از آن فروش رفت. طراحی بازی به شکل یک صلیب است و در دور تا دور محور بیرونی این سلیب دایرههایی وجود دارد که بازیکنان باید به وسیله انداختن تاس مهرههای خود را درون این دایرهها جابهجا کنند. بازی منچ میتواند توسط 2، 3، 4 یا 6 نفر به صورت همزمان بازی شود. هر بازیکن دارای چهار مهره است که در ابتدای بازی در «بیرون» آن قرار دارند و باید با انداختن تاس بازیکنان مهرههای خود را داخل محوطه بازی بیاورند. جالب است بدانید اسم کامل بازی که Mensch ärgere Dich nicht به معنی «عصبانی نشوید» است.
بازی تخته ای Monopoly
عنوان ششم در لیست بهترین بازی های فکری تخته ای بازی محبوب مونوپولی (Monopoly) است که اولین نسخه آن در سال 1935 به صورت رسمی وارد بازار شد و از آن موقع تا کنون موفقیت تجاری عظیمی برای سازندگان خود به همراه آورده است. برای موفقیت در بازی مونوپولی دو عامل «ریسک» و «شانس» نقش مهمی بازی میکنند؛ چرا که بازیکنان به خرید و معاوضه املاک پرداخته و در عین سعی میکنند به زندان راه نیابند. در این بازی اگر پول داشته باشید میتوانید به خریداری املاک موجود بپردازید. سپس میتوانید از طریق اجاره این املاک به بازیکنان دیگر درآمد کسب کنید. برای پیروزی در بازی مونوپولی باید بازیکنان دیگر را ورشکست کنید که البته برای تحقق این امر نیاز به زمان خواهید داشت.
بازی تخته ای Scrabble
هفتمین عنوانی که در لیست بهترین بازی های تخته ای قصد معرفی آن را برایتان داریم بازی محبوب اسکربل (Scrabble) است که جزو محبوبترین بازیهای کلمهای (Word Game) به حساب میآید. در شروع بازی اسکربل به بازیکنها یکسری حروف چوبی داده میشود و هر حرف دارای یک امتیاز مشخص است. برای پیش رفتن در بازی باید شروع به بررسی حروف چوبی خود کنید و از این طریق پی ببرید که با کدام ترکیب از کلمات میتوانید بیشترین امتیاز را به دست آورید. برای این امر نیاز به کاغذ و قلم خواهید داشت و احتمالا به یک دیکشنری نیز نیازمند باشید. پیروز میدان نیز کسی است که از طریق گفته شده بیشترین امتیاز را نسبت به افراد دیگر به دست آورد.
بازی تخته ای Chess / شطرنج
بازی محبوب شطرنج (Chess) که هشتمین عنوان در لیست معرفی بهترین بازی های تخته ای محسوب میشود حدود 1500 سال است که وجود دارد و در طی این سالیان جزو معدود بازیهایی محسوب میشود که محبوبیت خود را حفظ کرده است. در این بازی ارزشمند دو نفره شما و رقیبتان 16 قطعه یا مهره خواهید داشت که باید آنها را در یک صفحه که 64 خانه دارد حرکت دهید. هدف نهاییتان نیز کیش و ماتکردن مهره شاه رقیبتان است. مهرههای بازی شطرنج شامل سرباز، قلعه، فیل، وزیر، شاه و اسب است. بازی شطرنج (Chess) از جمله بازیهایی است که برای موفقیت در آن نیازمند برنامهریزی و استراتژی خواهید بود و بهترین توصیهای که میتوانیم در این راستا به شما بکنیم آن است که هنگام بازی کردن همواره قبل انجام یک حرکت موقعیت موجود را بسنجید. از این جهت شاید بازی شطرنج شباهت زیادی به زندگی داشته باشد.
بازی تخته ای Draughts / چکرز
نهمین عنوان لیست بهترین بازی های تخته ای بازی چکرز (Draughts) است که نوعی بازی تخته ای استراتژیکی طراحی شده برای دو نفر است. در این بازی حرکات مورب مهرهها نقش عمدهای بازی میکند. پرطرفدارترین نسخه بازی چکرز نسخه انگلیسی آن (English Draught) است که همانطور که گفته شد با نام چکرز آمریکایی (American Checkers) نیز شناخته میشود. در این نسخه بر روی یک صفحه 8 در 8 بازی خواهید کرد. نسخه روسی چکرز نیز یک صفحه 8 در 8 دارد و نهایتا نسخه بین المللی آن (International Draughts) دارای صفحهای 10 در 10 است. چکرز به صورت نوبتی بازی میشود و باید تنها در خانههای تاریک صفحه آن حرکت کنید. بازنده بازی چکرز فردی است که نتواند حرکت کند و یا به اصطلاح توسط بازیکن دیگر به صورت کامل بلوکه شود.
بازی تخته ای Morabaraba / دوز
دهمین بازی لیست بهترین بازی های تخته ای بازی دوز (Morabaraba) است که یک بازی استراتژیکی دو نفره محسوب میشود. ریشههای اصلی این بازی به آفریقای شمالی و سرزمین Botswana برمیگردد. بر اساس برخی گفتهها تختههای سنگی بازی دوز حدود 800 سال قدمت دارند. این بازی هماکنون نیز در میان نسل جوان روستایی آفریقای جنوبی و همچنین نقاط دیگر جهان محبوبیت دارد. یادگیری روند بازی بسیار آسان است و خود بازیها نیز به سرعت قابل تجربهاند؛ البته این نکته را نیز بگوییم که برخی از تاکتیکها و جوانب استراتژیوار بازی دوز پیچیدگیهای خاص خود را داراست. بازی دوز را حتی میتوانید از طریق کشیدن جدول آن روی شن و با سکهها یا قطعات دیگر به جای مهره تجربه کنید.
بازی تخته ای Stratego / فتح پرچم
کم کم به پایان لیست معرفی بهترین بازی های تخته ای دنیا نزدیک میشویم. یازدهمین بازی، Stratego یا فتح پرچم نام دارد. این عنوان یک بازی دو نفره است و حرکات نظامی در آن نقش اصلی را بازی میکنند. بازیکنها باید 40 قطعه خود را با هر نظمی که میخواهند بر روی صفحه بازی بچینند. 12 نوع قطعه مختلف در بازی وجود دارد؛ و هر کدام از قطعات نقش مختص خود را دارد که هنگام راهاندازی بازی حتما باید در نظر گرفته شود. برای چیدن یک ترکیب خوب در بازی Stratego همانطور که از نام آن مشخص است نیاز به کاربست استراتژی و تاکتیک خواهید داشت. جالب است بدانید انعطافپذیری این بازی سبب میشود هم برای کودکان و هم برای بزرگسالان مناسب باشد و تمام قشرهای سنی بسته به تواناییهای خود از آن لذت ببرند. نهایتا پیروز میدان هم فردی خواهد بود که پرچم دشمن را تصاحب کند.
بازی تخته ای Cluedo
آخرین عنوانی که در لیست «بهترین بازی های تخته ای دنیا» قصد معرفیاش را برایتان داریم بازی Cluedo است که به سبک معمای قتل (Murder mystery) ساخته شده است. در Cluedo سه الی شش نفر میتوانند به بازی بپردازند. این بازی در سال 1943 توسط آنتونی پرت (Anthony E. Pratt) از کشور انگلستان ساخته شد و از آن زمان تا کنون بهروزرسانیهای زیادی به خود دیده است. هدف بازی Cluedo آن است که فهمیده شود چه کسی قربانی بازی را کشته است؛ قتل در چه جایی صورت گرفته است و همچنین چه اسلحهای برای قتل مورد استفاده قرار گرفته است. هر بازیکن در نقش یکی از شش متهم قرار میگیرد و سعی میکند پاسخ صحیح را از طریق حرکت استراتژیکی در تخته بازی و جمعآوری سرنخها به دست آورد. بازی Cluedo از زمان انتشار خود از یک سرگرمی تختهای فراتر رفته و کتابها، فیلمها و بازیهای ویدیویی مختلفی نیز بر اساس آن ساخته شده است.
در این مطلب ابتدا تعریف مختصری از بازی تختهای برایتان ارائه کرده و سپس تعدادی از بهترین بازی های تخته ای را برای شما معرفی کردیم. شاید نکته جالب در مورد بازیهای تختهای این امر باشد که در دوره فناوری، تکنولوژی و بازیهای ویدیویی پیشرفته کنونی این بازیها همچنان طرفداران مخصوص خود را دارند و محبوبیت آنها چندان تحت تاثیر موارد گفته شده قرار نگرفته است. خلاصه اینکه اگر میخواهید از زندگی روزمره و یا بازیهای ویدیویی کمی فاصله بگیرید، بازیهای تختهای گفته شده گزینههای خوبی به شمار میروند.
نظر شما در مورد بازیهای تختهای چیست؟ نظرات خود را میتوانید از طریق بخش کامنتهای سایت با ما در میان بگذارید.