نان یکی از مهم ترین غذاها در طول سالیان زندگی انسان روی کره زمین بوده است. جالب است بدانید که قدیمی ترین نانی که توسط بشر ساخته شده، حدودا مربوط به 14 هزار سال پیش است.
ممکن است نان غذای هیجان انگیزی نباشد اما قدمت آن بسیار زیاد است و همواره یکی از مورد توجه ترین کالاها در سبد غذایی انسانها بوده است. باستان شناسان کشف کردهاند که قدمت این غذا به حدود 14 هزار سال پیش برمیگردد. به نظر میرسد قدمت این غذا به حتی قبل از شروع کشاورزی بین انسانها برمیگردد. غلات همواره نقش مهمی را در سبد غذایی انسان دارد. ریزدانههای نشاسته در سنگهایی که قدمت آنها به 30 هزار سال پیش برمیگردد کشف شده اند، اما این به معنای پخت نان با آرد نشاسته نیست. اما در یک سایت باستان شناسی-کشاورزی در صحرای سیاه اردن که به نام شوبایکا 1 (Shubayqa 1) شناخته میشود، شواهدی مبنی بر پخت نان در 14400 سال پیش کشف شده است.
این سایت شامل دو ساختمان است که در هر یک از آنها یک شومینه سنگی قرار دارد. کاوشهایی که در بین سالهای 2012 تا 2015 در این سایت انجام شده نشان میدهد که مواد خوراکی کشف شده در آن اغلب متشکل از ابزارهای سنگی، استخوان های حیوانی و بقایای گیاهان بودند. در تحقیق جدید، یک تیم از محققان دانشگاه کپنهاگ، کمبریج و دانشگاه کالج لندن، با استفاده از میکروسکوپهای الکترونی توانستند نشانههای واضح و قطعی از وجود ماده غذایی نان در این سایت پیدا کنند.
در آن زمان ساخت نان یک فرآیند سخت بود که سنگ زنی و آسیاب کردن و پخت، مراحل مختلف این فرآیند بودند. تیم کاشف این ردپا، بر این باورند که غذای کشف شده در این سایت میتواند بیانگر یک غذای خاص در بین اهالی این منطقه بوده و حتی عاملی برای مهاجرت بیشتر انسانها به این سایت باشد. توبیاس ریشتر، رهبر این گروه میگوید:
در واقع ممکن است تولید زودهنگام نان در این سایت که البته از گیاهان و دانههای خودرو حاصل شده، مقدمه ای بر شروع کشاورزی در بین انسانهای اولیه باشد. آنها در ابتدا از غلات وحشی برای پخت نان استفاده میکردند و همین گیاهان جرقه رویاندن گیاهان دیگر یعنی جرقه کشاورزی را در بین انسانهای اولیه زد. غلات وحشی، منبع غذایی بسیار مناسب تری را در اختیار نیاکان ما قرار میداد.
سخن پایانی
برای اطلاع بیشتر از اخبار علمی با پلازا همراه بمانید، شما همچنین میتوانید در بخش نظرات، دیدگاه خود را با ما به اشتراک بگذارید.