تغییرات جدید اپل در حفاظت از حریم خصوصی کاربران گوشیهای خودش باعث به وجود آمدن دو نگرش متفاوت در مقابل دسترسی ارگانهای قانونی به این اطلاعات شده است.
کوین بنکستون، مدیر موسسه فناوریهای آزاد (Open Technology) در موسسه پژوهشی غیرنظامی نیومان آمریکا میگوید:
داستان ساختگی اینکه اپل از این روش برای مقابله با پلیسها استفاده میکند یا به منظور مقابله با دسترسی آنها ساخته شده است میتواند واقعیت قضیه را کمرنگ کند. اپل در سالهای گذشته با پلیس در زمینههای کشف جرم همکاریهای زیادی کرده و بدون توجه به طبقه اجتماعی افراد و نوع جرم نهایت تلاش خود را برای همکاری با مراجع قانونی انجام داده است. هر روشی که پلیسها از آن استفاده میکنند، میتواند توسط مجرمین و سارقان هم استفاده شود تا از این کار برای رسیدن به اهداف مجرمانه، جاسوسی و خرابکارانه خود برسند. هدف اصلی اپل مقابله با این دسته از خلافکاران است.
اپل و سازمان امنیتی امریکا FBI سالهای سال است که بر سر موضوع قفلگذاری گوشیهای آیفون و باز کردن قفل گوشیهای مجرمان کشمکش و درگیری دارند. اکنون اپل دست به قفلگذاری جدیدی زده است و گویا FBI هنوز هیچ کلیدی برای باز کردن قفل جدید اپل ندارد. حرکت نهایی اپل نشان میدهد که قصد کنار آمدن با FBI برای دسترسی دادن به گوشیهای کاربران به صورت رسمی را، نداشته است.
این کار اپل نهتنها نهادهای قانونی را درگیر کرده است، بلکه شرکتهایی که مدعی بودند میتوانند رمز گوشیها را برای این نهادهای قانونی بازگشایی و کشف کنند را هم دچار تلاطم کرده است. این شرکتها برنامههای جدید خود را به مراکز تحقیقاتی اعلام کردهاند تا راهحل جدیدی برای مقابله با قفلگذاری اپل پیدا کنند.
کورسوی امید FBI، کاپیتول هیل (محل برگزاری کنگره ایالاتمتحده امریکا) است. جایی که موسسههای قانونی و وکیلهای زیادی از سوی نهادهای دولتی یکجا جمع شدهاند تا قانونی را به تصویب کنگره برسانند که شرکتهایی مانند اپل را مجبور کند تا تضمینی برای دسترسی به داده گوشیهای متهمان و مقتولان بدهند. اگر این روزنه FBI هم بسته شود، این سازمان سالها راه رفته را دوباره به عقب بازمیگردد.
جمیل جفر، مدیر برنامه حقوق و سیاست امنیت ملی دانشگاه جورج میسون که از دسترسی نهادهای قانونی به دستگاههای کاربران حمایت میکند این سیاستهای جدید اپل را بخشی از بازی موش و گربه تاریخی دولت و اپل مینامد. جمیل جفر که مدت زیادی بهعنوان یکی از وکیلهای جورج بوش هم در کاخ سفید همکاری داشته است، افزود:
رفتار امروزی اپل در مقابل نهادهای قانونی عجیب است. از طرفی زمانی که سازمانهای دولتی راهی برای دسترسی به اطلاعات پیدا میکنند، آن را مسدود میکند و هیچ کمکی به دسترسی قانونی به اطلاعات کاربران نیز انجام نمیدهد. این رفتار متضاد باعث میشود که همه فکر کنیم اپل کارهای امنیتی خود را فقط برای مخالفت با دولت و نهادهای قانونی انجام میدهد. اگر واقعبین باشیم، نهادهای قانونی و دادگاهها با شرکتهای بازکننده قفلهای امنیتی اپل، همکاری نزدیکی داند و خواهند توانست از این سد هم عبور کنند.
طرفداران پروپاقرص ایجاد دیوارهای امنیتی قوی برای محافظت از اطلاعات کاربران، همانند ریانا پتفرکورن معاون رمزنگاری در مرکز دانشگاهی استنفورد برای کامپیوتر و جامعه امن میگوید که این نهادهای سمج دولتی بالاخره راهی پیدا خواهند کرد تا دادههایی که لازم دارند را از دستگاه استخراج کنند. او میگوید:
تمامی گوشیهای اپل با هر سیستمعاملی که باشد علیرغم تلاشهای شدید اپل برای ایمنسازی، دارای رسوخ و معایبی است. نهادهای دولتی همانند FBI، جلبرینگ کنندههای سیستمعامل، دزدان اطلاعاتی و هکرها در هر نسخه از سیستمعامل مشکلات و باگهای سیستمی را پیدا میکنند و ابزارهای خود را برای باز کردن قفلهای امنیتی به وسیله کلیدهای بهروز شده خودشان، تولید میکنند. اپل بر اساس مسئولیتی که دارد تصمیمگیری کرده است. هر شرکت دیگری هم جای اپل بود این کار را انجام میداد. زمانی که دستگاه شما توسط یک سیستم ثالث مورد حمله امنیتی قرار میگیرد، شما نمیتوانید بیتفاوت باشید و بر اساس تعهدات خودتان باید با آن مقابله کنید. کاری که اپل آن را انجام داده است.
اپل در بهروزرسانی سیستمعامل iOS به کاربران این امکان را داده است که پس از گذشت یک ساعت از آخرین قفل شدن گوشی، تمامی دسترسیها به درگاه حذف شود. به گفته شرکت این کار برای مقابله با مجرمان؛ سارقان اطلاعات و هکرها قرار دادهشده است. موسسههای قانونی، وکلا و جرم شناسان تا قبل از این میتوانستند با استفاده از درگاه تبادل اطلاعات گوشیهای تلفن آیفون پس از گذشت چند روز از کشف شدن گوشی، اطلاعات آن را با استفاده از دستگاه خاص به نام گری کی (GrayKey) استخراج کنند و زمان برای آنها هیچ اهمیتی نداشت با قفلگذاری جدید اپل برای دسترسی به اطلاعات از آخرین زمان باز و بسته شدن گوشی، فقط شصت دقیقه وقت دارند تا به اطلاعات کاربران دسترسی پیدا کنند و بعد از این مدت، ارتباط درگاه و گوشی غیرقابلدسترس خواهد شد و گوشی عملاً تبدیل به جعبه سیاه میشود.
اپل هنوز این بهروزرسانی را به صورت گسترده عرضه نکرده است اما گویا راهحلهایی برای نهادهای قانونی وجود دارد که میتوانند این دیوار امنیتی را دور بزنند. کمی بعد از اینکه این خبر را اعلام کرد، خبری دیگری پیچید که شرکت گریشیفت (Grayshift) که تولیدکننده دستگاه گری کی با قیمت 15 هزار دلار برای بازگشایی گوشیهای قفل شده اپل است، راهحلی برای دور زدن اپل دارد. گزارش منتشر شده به این صورت است:
گفتههای اپل موج جدیدی در تمام جوامع تولیدکننده گوشی و شرکتهایی که برای باز کردن قفلهای امنیتی تلاش میکنند، ایجاد کرده است زیرا که دسترسی به اطلاعات اپل پس از ارائه iOS 12 گویا سختتر خواهد شد. شما فقط چند دقیقه فرصت خواهید داشت که گوشی را رمزگشایی کنید در غیر این صورت دیگر موفق نمیشوید. این موج به بدنه گری کی که یکی از محبوبترین رمزگشاهای اپل است، نیز برخورد کرد. شرکتهای تولیدکننده گوشی همانند اپل، شرکت گریشیفت را عقبتر از تکنولوژی روز دنیا تصور میکنند و انتظار ندارند که این شرکت راهحلی برای این مشکل جدید داشته باشد. گریشیقت، به درجه عالی از تکنولوژی رسیده است که هماکنون میتواند این سد امنیتی را در حالت بتا شکست دهد و از آن عبور کند. علاوه بر این گریشییفت پیشرفتهایی داشته است که فقط با گذشت زمان آنها مشخص میشوند. هنوز معلوم نیست که دستگاه جدید گریشیفت کی و چگونه وارد بازار خواهد شد.
شرکت گریشیفت با اعتمادبهنفس زیادی در برابر اپل، شروع به مقابله کرده است و خود را مهره قدرتمندی در بازگشایی قفلهای کاربری اپل میداند. خبرهای ضدونقیضی از این شرکت به بیرون درز میکند. فردی آگاه از شرکت گفته است که گریشیفت هفتهها قبل توانسته این قفل جدید اپل را رمزگشایی کند. در طی سالها اخیر دادگاهها و نهادهای قانونی از روشی که نامش را «حرکت با چراغ خاموش» (going dark) گذاشتهاند برای پیروزی در مسابقه با اپل استفاده میکردند. قویترین مهره این گروهها، استفاده از ابزار گری کی بود که میتوانست برخی از گوشیها در کسری از دقیقه رمزگشایی کند.
جمیل جفر در نهایت میگوید:
نگرانی مشترکی که باید شرکتهای تولیدکننده گوشی و نهادهای قانونی باید داشته باشند این است که جلوی حملههای تروریستی را بگیرند، اما تا به حال هیچکدام قدم مسالمتآمیزی برای حل مشکل کنونی برنداشتهاند و هر یک برای شکست دیگری تلاش بیشتری میکند. این در حالی است که هر روز تعداد بیشتری در اثر حملات تروریستی از بین میروند. ما اگر به یک تصمیم مشترک دست پیدا نکنیم، هم امنیت جامعه و هم امنیت اشخاص و حریم خصوصی آنها را از دست خواهیم داد. افراد دچار مشکلاتی میشوند که حریم خصوصی که شرکتها برایشان تعریف کرده است مانع پیشروی سریع پرونده آنها خواهد شد. زمان آن رسیده است که به صورت مسالمتآمیزی این مشکل بین شرکتها و نهادهای قانونی حل شود. شاید این کار با برداشتن قدمهای مثبت از هر دو طرف برطرف میشود.
کلام آخر
برای اخبار بیشتر از دنیای فناوری با پلازا همراه بمانید، شما همچنین میتوانید در بخش نظرات، دیدگاه خود را با ما به اشتراک بگذارید.
