سریال روز خون اثری در ژانر پلیس-امنیتی است که اخیرا از شبکه یک سیما منتشر شده است. این سریال داستان خود را پیرامون حمله تروریستی به حرم شاهچراغ به تصویر کشیده است.
یکی از ژانرهای پرطرفدار در میان سریالهای تلویزیونی، پس از ژانر طنز و کمدی، ژانر پلیسی است. اخیرا شبکه یک سیما با مینیسریالی پلیسی موفق شد نگاه مخاطبین را از آن خود کند. سریال روز خون یک مجموعه تلویزیونی به کارگردانی و نویسندگی حمید همتی است که اخیرا از شبکه یک سیما پخش شد. ژانر سریال روز خون پلیسی، جاسوسی و امنیتی است و داستان خود را پیرامون حمله تروریستی به حرم شاهچراغ روایت میکند. این مجموعه به صورت یک مینیسریال 7 قسمتی تولید گشته و هم اکنون فصل دوم آن در دست تولید است. در این سریال بازیگرانی چون حمید ابراهیمی، محمد فیلی و آزیتا ترکاشوند بازی میکنند. این مجموعه، به تهیهکنندگی مرتضی رضایی، کاری از شبکه استانی فارس و شبکه یک سیما است.
این مقاله از پلازا را به بررسی سریال روز خون اختصاص دادهایم. ابتدا زمان پخش آن را میفهمیم، سپس نگاهی به داستان سریال خواهیم داشت و با بازیگران آن آشنا میشویم. در بخش نهایی هم به مانند بقیه مقالات، مروری اجمالی بر نظرات منتقدین خواهیم داشت. اگر شما هم به تماشای سریالهای مختلف علاقمندید، پیشنهاد میکنیم مقاله بهترین سریالهای ایرانی را از دست ندهید.
فهرست مطالب
تعداد قسمتها و زمان پخش سریال روز خون
سریال روز خون در واقع مینیسریالی درباره حمله مسلحانه به حرم شاهچراغ است. تعداد قسمت های سریال روز خون در فصل اول شامل 7 قسمت است. مدت زمان هر قسمت نیز حدود 40 دقیقه است.
پخش سریال روز خون از 12 آبان 1403 در شبکه یک سیما آغاز گشت. این سریال هرشب ساعت 22:15 به روی آنتن شبکه یک میرفت و بینندگان میتوانستند روز بعد در ساعات 1:30 نیمه شب و 11 صبح، به تماشای تکرار آن بنشینند.
خلاصه سریال روز خون
عصر روز 4 آبان 1401 اتفاقی رخ داد که یک ایران را سیاهپوش کرد. در این روز، در ساعت 17:42، طی یک حمله مسلحانه در حرم شاهچراغ شیراز، 13 تن از هموطنان ما کشته و بیش از 20 نفر زخمی شدند. ساعاتی بعد، گروه تروریستی داعش با انتشار بیانیهای مسئولیت این حمله را پذیرفت. این حمله تروریستی پیامدها و حواشی بسیاری داشت.
داستان سریال روز خون نیز با محوریت این رخداد سیاه روایت میشود. داستان درباره پنج خانوادهای است که روز حمله در حرم حضور داشتند و هرکدام از آنان به نوعی درگیر این حمله شدند. در این سریال یک مامور امنیتی به نام راسخ را میبینیم که سرنخهایی از رابط تروریستهای داعشی، فردی به نام ناصر، به دست میآورد.
بازیگران سریال روز خون
مجموعه تلویزیونی روز خون از حضور بازیگران مستعدی بهره برده که با یک ایفای نقش عالی، بر جذابیت سریال افزودهاند. در این بخش با چند تن از این هنرمندان آشنا میشویم.
حمید ابراهیمی در نقش راسخ
حمید ابراهیمی اهورائی متولد 7 فروردین 1349 در شهر زیبای رشت است. وی فارغالتحصیل رشته اطلاعرسانی و کتابداری، گرایش هنر است و فعالیت حرفهای خود به عنوان بازیگر را از سال 1376 با تئاتر آغاز کرد. آقای ابراهیمی از دوران نوجوانی به بازیگری علاقه داشت و در سال 1365 مفتخر به کسب رتبه نخست بازیگری در کشور شد. حمید ابراهیمی، که امروزه به عنوان یک بازیگر، نویسنده و کارگردان شناخته میشود، با سریال صاحبدلان (1385) در تلویزیون شناخته شد. اخیرا نیز وی را در نقش افشین کافر در سریال حکم رشد (1401) و نقش عباسقلی در سریال گیلدخت (1401) دیدهایم. حضور وی در سینما نیز با فیلم آلزایمر (1389) آغاز گشت، و اخیرا فیلم میرو (1402) را روی پرده سینماها داشته است.
حمید ابراهیمی کارگردانی چندین نمایش تئاتر و فیلم کوتاه را برعهده داشته است. او به عنوان یک نویسنده، تاکنون 6 جلد نمایشنامه را به مرحله چاپ رسانده است.
مهدی صبایی در نقش مامور نیرو انتظامی
مهدی صبایی همدانی، بازیگر ایرانی است که در تاریخ 20 مرداد 1347 در شهر تهران چشم به جهان گشود. فعالیت حرفهای وی از سال 1375 با فیلم سینمایی سلطان آغاز گشت و 2 سال بعد، با حضور در سریال روزگار جوانی (1377) شناخته شد. عمده شهرت وی به بازی در سریال بدون شرح بازمیگردد که سال 1381 از شبکه سه سیما پخش میشد. آقای صبایی بازیگری کمکار در سینما است. وی تاکنون در 10 فیلم سینمایی حضور داشته که آخرین آنها، فیلم جمعه 2 بعد از ظهر، سال 1398 به روی پرده رفت. در میان آثار تلویزیونی وی نیز میتوانیم به سریال از سرنوشت (1398-99)، سریال صبح آخرین روز (1400) و سریال همه گیری (1402) اشاره کنیم.
آزیتا ترکاشوند در نقش پزشک
آزیتا ترکاشوند، بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر، متولد 30 خرداد 1359 در شهر بروجرد، در استان لرستان، است. او در دورههای آموزشی نزد رسول ملاقلیپور و رویا افشارینسب حضور یافته و فعالیت حرفهای خود را از سال 1384 آغاز نمود. وی با حضور در سریال کلاه پهلوی (1391) شناخته شد و پس از آن شاهد حضورش در آثاری نظیر سریال گاندو (1398)، سریال صفر بیست و یک (1399) و سریال هیولا (1398) بودیم. خانم ترکاشوند با فیلم ارتباط خانوادگی (1389) قدم به سینما گذاشت و در میان آخرین کارهایش میتوانیم فیلم اشنوگل (1395) و فیلم زهرمار (1398) را نام ببریم.
حدیثه تهرانی در نقش یکی از بانوان مسئول شاهچراغ
حدیثه تهرانی بازیگری ایرانی است که در 21 آذر 1363 در شهر تهران متولد شد. وی مدرک کارشناسی مامایی دارد، ولی به سبب علاقهاش به هنر و بازیگری، در مقطع کارشناسی ارشد مشغول تحصیل در رشته کارگردانی شد. خانم تهرانی بازیگری را از سال 1383 با فیلم پسرهای ترشیده آغاز کرد. ظاهرا این بازیگر علاقه چندانی به حضور در آثار سینمایی ندارد، چرا که تاکنون فقط در 10 فیلم سینمایی حضور داشته که آخرین آنها، فیلم عشقولانس و فیلم دریاچه ماهی، در سال 1395 اکران گشتند. حضور این بازیگر در تلویزیون با سریال به کجا چنین شتابان در سال 1388 آغاز شد. پس از آن وی را در چندین مجموعه تلویزونی نظیر معراجیها (1392)، سریال وارش (1398) و سریال آزادی مشروط (1402) نیز دیدیم.
در فهرست هنرپیشه های سریال روز خون نامهای بسیاری به چشم میخورد. در ادامه با چند تن از این هنرمندان و نقش آنان در سریال آشنا میشویم.
- اشکان هورسان در نقش داعشی
- علیرضا مهران در نقش داعشی
- محمدرضا سروستانی در نقش اسماعیل، مامور امنیتی
- بهروز قادری در نقش سعید، مامور امنیتی
- محمد فیلی
- مجتبی رنجبر در نقش ابونصیر، داعشی
- حبیب بختیاری در نقش خادم حرم
- محمدعلی سلیمان تاش
نقد سریال روز خون
سریال روز خون، که در ابان 1403 از شبکه یک سیما پخش شد، موفق شد نگاه تحسینآمیز بینندگان و نقدهایی متفاوت از منتقدین را کسب کند. این سریال، به کارگردانی حمیدرضا همتی، به مساله حمله تروریستی داعش به حرم شاهچراغ میپردازد. با توجه به اینکه این حادثه تلخ حواشی بسیاری داشت و بازار شایعات معاندین در این باره داغ بود، ساخت یک مجموعه تلویزیونی درباره این موضوع برای روشن ساختن ابهامات ماجرا بسیار ضروری بود.
نقدهای مثبت:
سریال روز خون از یک منظر قابل ستایش است: این سریال در سریعترین زمان ممکن به یک مساله امنیتی پرداخته است. در حالت عادی معمولا چنیدن سال از بروز یک حادثه میگذرد و پس از آن فیلمسازان به فکر ساخت اثری درباره آن میافتند، ولی درباره روز خون و حمله تروریستی شاهچراغ این اتفاق نیفتاد.
نکته مثبت دیگری که در نقد سریال میتوانیم به آن اشاره کنیم، کوتاه بودن آن است. بسیار ضروری است که این اآار دچار مشکل زیادهگویی نشوند و داستان و واقعیتها را در حداقل زمان ممکن برای مخاطب بازگو کنند.
سومین نکته مثبت درباره مجموعه تلویزیونی روز خون، این واقعیت است که این سریال محصولی از شبکه استان فارس است. ورود مراکز استانها به ساخت اثاری چون سریال روز خون، امری چشمگیر و مبارک است. امیدواریم این اتفاق باز هم تکرار شود و ما بتوانیم بیش از پیش به تماشای آثار فاخر از شبکههای استانی بنشینیم. سریال روز خون قدم کوچکی در این مسیر است و امیدواریم آخرین اثر در این حوزه نباشد.
نقدهای منفی:
در کنار نقدهای مثبت و تمجیدها، چندین نقد منفی نیز به سریال وارد است. متاسفانه این سریال دچار همان مشکلاتی شده که اکثر سریالهای امنیتی با آن مواجه هستند: محافظهکاری افراطی و ترس از به تصویر کشیدن چالشها و التهابات؛ که در نتیجه سبب ضعف فیلمنامه، محتوای تکراری، فقدان یک روایت همهجانبه و کلان، و کثرت پیامهای مستقیم و شعارزدگی شده است.
انگار فیلمساز سعی داشته در هنگام روایت این حمله تروریستی، همه موضعات ممکن نظیر ازدواج جوانان، فرزندآوری، خودکفایی، تولید در روستا، و حتی تبلیغ زایمان طبیعی را نیز در دل داستان بگنجاند! و متاسفانه این کار بدون هیچگونه نوآوری و خلاقیت انجام شده است. یک سریال امنیتی، همین که بتواند این پیام را به مخاطب برساند که “امنیت اتفاقی نیست” به حد اعلای خود رسیده و نیاز به پیامهای تبلیغی دیگری ندارد.
از سوی دیگر کثرت داستانکهای سطحی و به شدت کلیشهای در سریال، سبب شده مخاطب از بنمایه و داستان اصلی دور شود. به واقع این همه داستانک و پبامهای اخلاقی، چه سودی برای سریال دارند جز اینکه به آن آب ببندند تا طولانیتر شود؟
نقد دیگری که به سریال روز خون وارد است، شخصیتپردازی قهرمان و ضدقهرمان داستان است. متاسفانه در این سریال نه مدیران ارشد اطلاعاتی ایران شخصیتهایی جذاب و سینمایی دارند، و نه داعشی داستان فردی باهوش و شایسته بررسی است. قهرمانان کاملا کلیشهای هستند و عموما کنش مثبتی ندارند. ضدقهرمان سریال نیز بیشتر شبیه یک فرد گنگ و کند ذهن است، و در نتیجه تاثیری منفی بر هدف سریال دارد.
سخن پایانی
در این مقاله از پلازا با معرفی سریال روز خون کنار شما بودیم. درباره داستان سریال خواندیم، با بازیگران آن آشنا شدیم، و نقد کوتاهی بر سریال داشتیم. نظر شما درباره این سریال چیست؟ آیا مجموعه تلویزیونی روز خون را تماشا کردهاید؟ به نظر شما نقاط قوت و نقاط ضعف سریال در چیست؟ مشتاق خواندن نظرات شما در بخش “دیدگاه شما” در پایین صفحه هستیم.