در سال 1403 فیلمهای مختلفی در سینمای ایران از کمدی گرفته تا درام و اجتماعی اکران شدند که توانستند مورد توجه قرار گیرند. در این مقاله با معرفی بهترین فیلم های ایرانی ۱۴۰۳ همراه شما هستیم.
سینمای ایران مانند سینمای هر کشور دیگری حال و هوای به خصوصی دارد. در واقع سینمایی که امروز میبینیم دنباله موج فرهنگی جدیدی است که از بعد از سال 1357 به وجود آمد. دهه 60 و 70 بیشتر با فیلمهای اکشن و جنگی طرف بودیم و در دهههای 80 و 90 سینما بیشتر به سمت فیلمهای درام، عاشقانه و اجتماعی رفت. در دهه جدید اما فیلمهای کمدی و درام اجتماعی را در صدر میبینیم که مورد توجه قرار میگیرند.
برخلاف ضعفهای که بین سالهای 1400-1402 در سینما دیدیم، سال 1403 پرقدرتتر عمل کرد و با آثاری چالشبرانگیزتر روبهرو شدیم. در این سال سینما علاوه بر کمدی حرفهای دیگری نیز برای گفتن دارد. در ادامه مقاله پیش رو پلازا با معرفی بهترین فیلم های ایرانی ۱۴۰۳ همراه شما میشویم.
بهترین فیلم های سینمایی ایرانی 1403
در این بخش به سراغ برترین فیلم های ایرانی 1403 میرویم.
1. فیلم تمساح خونی
- تاریخ اکران: 16 اسفند 1402
- ژانر: کمدی – اکشن
- کارگردان: جواد عزتی
- نویسندگان: پدرام افشار
- بازیگران: جواد عزتی، عباس جمشیدیفر، سعید آقاخانی و…
- میزان فروش: 168 میلیارد و 73 میلیون تومان
تمساح خونی، یک فیلم کمدی – اکشن ایرانی به حساب میآید که به کارگردانی جواد عزتی و تهیهکنندگی کامران حجازی در سال ۱۴۰۲ ساخته شد. این اثر، نخستین فیلمی است که جواد عزتی به عنوان کارگردان ساخته و از تاریخ ۱۶ اسفند ۱۴۰۲ در سینماهای ایران به نمایش درآمد، اما به عنوان یکی از بهترین فیلم های ایرانی 1403 میتوان این فیلم را در فهرست این مطلب قرار داد.
داستان فیلم حول محور دو شخصیت اصلی به نامهای هومن (جواد عزتی) و پیمان (عباس جمشیدیفر) میچرخد که با مشکلات بزرگی روبرو شده و با مشکلات مالی نیز دست و پنجه نرم میکنند. به همین دلیل، آنها تصمیم میگیرند به قمار روی آورده و خوشبختی خود را به این شکل آزمایش کنند.
تمساح خونی در نظرسنجی وبسایت ایرنا از میان ۱۴ منتقد، امتیاز ۴۱٫۵ از ۷۰ ستاره را کسب کرد. ترکیب دو نقش اصلی عزتی و جمشیدیفر نقدهای مثبتی از طرف منتقدان دریافت کرد. برخی منتقدان ساختار روایی فیلم را کلیشهای و محتوای طنز آن را «تا حدودی تکراری» توصیف کرد؛ برخی منتقدان هم داستان فیلم را «قابل پیشبینی» اما موسیقی فیلم را از نقاط قوت آن عنوان کردند.
2. فیلم بی بدن ؛ از بهترین فیلم های ایرانی ۱۴۰۳
- تاریخ اکران: 23 اسفند 1402
- ژانر: درام – اکشن
- کارگردان: مرتضی حسین علیزاده
- نویسندگان: کاظم دانشی
- بازیگران: الناز شاکردوست، سروش صحت، گلاره عباسی، نوید پورفرج، پژمان جمشیدی، مینا وحید، حمید لولایی و جواد رضویان
- میزان فروش: 46 میلیارد و 539 میلیون تومان
بیبدن فیلمی ایرانی به کارگردانی مرتضی علیزاده، نویسندگی آقای دانشی و تهیهکنندگی سید مصطفی احمدی در سال 1402 ساخته شد. این فیلم نخستینبار در 42مین جشنوارهٔ فیلم فجر به نمایش درآمد که به هیچوجه مورد استقبال قرار نگرفت.
ساختار روایی فیلم برداشتی آزاد از چندین پروندهی قضایی واقعی است. شباهت بسیار زیاد المانهای فیلم با پرونده غزاله شکور باعث اعتراض خانوادهاش به این فیلم گردید؛ اما کارگردان فیلم ارتباط اقتباس سینمایی خود با این پرونده را قبول نکرد و همه چیز در هالهای از ابهام باقی ماند
فیلم “بیبدن” نظرات متضاد منتقدان را به خود جلب کرد. برخی این فیلم را بدون هیجان و فاقد عمق و تعلیق دانستند و شخصیتپردازی، فیلمنامه و بازیگری این فیلم را به شدت کوبیدهاند. جالب است بدانید که سید مهرزاد موسوی بازی الناز شاکردوست را ضعیفترین عملکرد در فیلم دانست و در عوض، بازی نوید پورفرج، سروش صحت و گلاره عباسی را تحسین کرد. وی همچنین اعتقاد دارد که فیلم میتوانست در بخش “سودای سیمرغ” حضور داشته باشد. به طور کلی فیلم از لحاظ ساختاری کامل نیست و شخصیتها از عمق و تحلیل کافی برخوردار نیستند؛ اما میشود در این بهمریختگی سینمای ایران فیلم بیبدن را یکی از بهترین فیلم های ایرانی جدید 1403 دانست.
3. فیلم آپاراتچی
- تاریخ اکران: 23 اسفند 1402
- ژانر: درام و عاشقانه
- کارگردان: قربانعلی طاهرفر
- نویسندگان: حسین ترابنژاد و احسان لطفیان
- بازیگران: تورج الوند، فاطمه مسعودیفر، رضا ناجی، هومن برقنورد، بهنام تشکر، امید روحانی، علیرضا استادی، وحید مبصری، امین گلستانه، حسین عابدینی، ولی فروتن و ابوالفضل زارع کار مقدم
- میزان فروش: 5 میلیارد و 819 میلیون تومان
فیلم “آپاراتچی” به کارگردانی قربانعلی طاهرفر در جشنواره فجر اکران شد. این فیلم بر اساس رمانی با همین نام اثر روحالله رشیدی ساخته شده است. داستان فیلم درباره دلبستگیهای یک نقاش ساختمانی که عاشق سینما است روایت میشود. قبلاً قربانعلی طاهرفر در تولید چند فیلم کوتاه موفق بوده است و اکنون آرزوی موفقیت و دیده شدن اولین فیلم سینمایی خود را دارد. این فیلم به عنوان یک فیلم ایرانی جدید ۱۴۰۳ شناخته میشود که دیدن آن به علت ساختار روایی پر از تعلیقش باعث میشود شما زمانی که میگذرد را نفهمید.
4. فیلم پرویز خان از بهترین فیلم های ایرانی ۱۴۰۳
- تاریخ اکران: 23 اسفند 1402
- ژانر: درام – ورزشی
- کارگردان: علی ثقفی
- نویسندگان: علی ثقفی
- بازیگران: سعید پورصمیمی، مریم سعادت، خسرو احمدی، حمیدرضا پگاه و بهنام تشکر
- میزان فروش: 3 میلیارد و 382 میلیون تومان
پرویز خان یک فیلم ورزشی و درام ایرانی به تهیهکنندگی عطا پناهی و کارگردانی آقای ثقفی محصول سال ۱۴۰۲ است. علی ثقفی در اولین تجربه کارگردانی خود مقطعی از زندگی پرویز خان دهداری را با بازی سعید پورصمیمی به تصویر کشیده است. این فیلم نخستین بار در 42مین جشنواره بینالمللی فیلم فجر اکران شد و نظر بسیاری از منتقدان را به خود جلب کرد.
پس از پیروزی انقلاب و در دهه شصت، نام پرویز دهداری به عنوان سرمربیگری تیم ملی فوتبال ایران دوباره بر سر زبانها افتاد. سالهایی که آقای دهداری تیم ملی را برای حضور در بازیهای آسیایی سال ۱۹۸۶ سئول آماده کرد. داستان اختلاف با ستارههای مشهور تیم ملی هم از همینجا شروع شد. وقتی تیم ملی از سئول برمیگشت نامهای توسط چهارده بازیکن امضا شد که پس از رسیدن به فرودگاه، سرتیتر همهی خبرگزاریها شد. استعفای ۱۴ بازیکن تیم ملی جنجالیترین رخداد فوتبالی دهه شصت بود که گاهی همین الان هم از آن در محافل فوتبالی یاد میکنند.
دهداری تیم ملی تازهای با جوانان تشکیل داد که هماکنون از میان آنها تعدادی جزو ستارههای بزرگ فوتبال به شمار میروند؛ از عابدزاده و مجتبی محرمی تا زرینچه و صمد مرفاوی. تیم جوانی که دهداری تشکیل داد، پس از کسب مقام سومی در جام ملتهای آسیا، آماده مسابقان مقدماتی جام جهانی ۱۹۹۰ میشد که حواشی دیدار دوستانه ایران و ژاپن در ورزشگاه آزادی، پرونده حضور دهداری در تیم ملی فوتبال ایران را بست. روزی که تعدادی از تماشاگران با گلولههای برفی از او استقبال کردند. دهداری در اوایل دهه هفتاد از فوت کرد و حالا قرار است زندگیاش در یک فیلم روایتمحور با نام فیلم پرویز خان دراماتیک شود.
پیشنهاد تیم متخصص پلازا این است که پرویز خان به عنوان یک فیلم سینمایی ایرانی جدید ۱۴۰۳، ارزش یکبار دیدن را دارد؛ چرا که ساختار روایی این فیلم آنچنان تعلیق درست و دقیقی را به همراه خود دارد که به هنگام دیدنش نمیتوان به چیز دیگری جز هیجان و اتفاقات موجود در فیلم فکر کرد.
5. فیلم نوروز
- تاریخ اکران: 23 اسفند 1402
- ژانر: اجتماعی
- کارگردان: سهیل موفق
- نویسندگان: سهیل موفق
- بازیگران: علی نصیریان، شبنم مقدمی، مهدی هاشمی، افشین هاشمی، سیاوش چراغیپور و مهتاب ثروتی
- میزان فروش: 3 میلیارد و 878 میلیون تومان
نوروز فیلمی ایرانی به کارگردانی و نویسندگی سهیل موفق و تهیهکنندگی محمدرضا نادری تولید سال ۱۴۰۲ است. این فیلم در بخش سودای سیمرغ 42مین دوره جشنواره بینالمللی فجر حضور دارد. این اثر اولین فیلم در تاریخ سینمای ایران به حساب میآید که با فرم و ساختار روایی رئالیسم جادویی دربارهی نوروز، آیین و فرهنگ، افسانهها و اساطیر نوروزمحور ساخته شده است.
با اینکه نوروز در راه است، اهریمن در کمین خود را نشان میدهد تا نوروز و بهار را نابود کند. عمو نوروز در طول مسیر کلبه ننه سرما و پیدا کردن حاجی فیروز دچار سانحه میشود و همه چیز از همینجا آغاز میگردد.
6. فیلم آسمان غرب ؛ از بهترین فیلم های ایرانی ۱۴۰۳
- تاریخ اکران: 23 اسفند 1402
- ژانر: جنگی – بیوگرافی
- کارگردان: محمد عسگری
- نویسندگان: محمد عسگری
- بازیگران: میلاد کیمرام، امیرحسین آرمان، نادر فلاح، کریم امینی، کیوان آزاد، نسیم ادبی، روحالله زمانی، محمدرضا صولتی، پیام اینالویی، آرمین رحیمیان و تورج الوند
- میزان فروش: 10 میلیارد و 290 میلیون تومان
فیلم “آسمان غرب” به کارگردانی و نویسندگی آقای محمد عسگری و تهیهکنندگی حبیبالله والینژاد، یکی از جدیدترین فیلمهای ایرانی به حساب میآید که در ماه فروردین امسال اکران شد. داستان فیلم درباره روزهای اولیه جنگ و نقش علیاکبر شیرودی در هشت سال دفاع مقدس است.
در این فیلم، رشادت، غیرت و میهندوستی خلبان شهید علیاکبر شیرودی و همرزمانش در روزهای ابتدایی جنگ ایران و عراق به تصویر کشیده میشود. این اثر بدون شک میتواند به عنوان یکی از بهترین فیلم های ایرانی ۱۴۰۳ شناخته شود که دیدنش قطعا شما را هیجانزده خواهد کرد.
7. فیلم مست عشق
- تاریخ اکران: 5 اردیبهشت 1403
- ژانر: درام – تاریخی – عاشقانه
- کارگردان: حسن فتحی
- نویسندگان: حسن فتحی و فرهاد توحیدی
- بازیگران: پارسا پیروزفر، شهاب حسینی، بنسو سورال، هانده ارچل و ابراهیم چلیککول
- میزان فروش: 119 میلیارد و 771 میلیون تومان
فیلم مست عشق روایتی از حسن فتحی درباره زندگی شاعر پرآوازه ایرانی مولانا جلالالدین محمد است. این اثر از سال 1398 کلید خورد و پس از درگیریهای تهییهکنندگان ایرانی و ترکی سرانجام در سال 1403 به اکران عمومی رسید. گفته میشود که این اثر در قالب یک مینی سریال نیز پخش خواهد شد. تا کنون مست عشق پرفروشترین فیلم غیرکمدی تاریخ سینمای ایران است.
داستان این فیلم درباره زمانی است که مولانا و شمس یکدیگر را ملاقات میکنند. در این میان دشمنیهایی با شمس میشود که شایعه میکنند او مرده است و اکنون مولانا غمگین از رفتن اوست. همچنین شخصیتی به نام اسکندر بیگ در حال حل کردن معمای کشته شدن شمس است.
8. فیلم تگزاس ۳؛ از بهترین فیلم های ایرانی ۱۴۰۳
- تاریخ اکران: 8 خرداد 1403
- ژانر: کمدی – اکشن
- کارگردان: سید مسعود اطیابی
- نویسنده: حمزه صالحی
- بازیگران: سام درخشانی، پژمان جمشیدی، مهدی هاشمی، ژاله صامتی و گابریلا پتری
- میزان فروش: 218 میلیارد و 251 میلیون تومان
فیلم تگزاس ۳ به دنبال دو قسمت اول خود در سال 1402 ساخته و در سال 1403 اکران شد. به گفته سازندگان این اثر تا سری پنجم نیز ادامهدار خواهد شد. تگزاس فروشی بسیار موفق داشته و اکنون پرفروشترین فیلم سال 1403 است. داستان فیلم در دنباله تگزاس ۲ اتفاق میافتد. ساسان و بهرام این بار باید مجسمههای کوکائین گمشده را پیدا کنند تا مشکل امنیتی و گروگانگیری آنها برطرف شود اما مشکل اینجاست هیچ چیز درست پیش نمیرود.
9. فیلم خجالت نکش ۲
- تاریخ اکران: 16 خرداد 1403
- ژانر: کمدی
- کارگردان: رضا مقصودی
- نویسندگان: رضا مقصودی و افرا جورابلو
- بازیگران: شبنم مقدمی، احمد مهران فر، بهاره کیانافشار، بهرنگ علوی، محمد معتضدی و سعید امیرسلیمانی
- میزان فروش: 79 میلیارد و 834 میلیون تومان
فیلم خجالت نکش ۲ یا خجالت نکش ۲: جدایی قنبر از صنم به کارگردانی و نویسندگی رضا مقصودی در دنباله قسمت اول آن ساخته شد. این فیلم طنز بسیار مورد توجه قرار گرفت و توانست دیده شود. داستان خجالت نکش ۲ زمانی اتفاق میافتد که قنبر با مشورت یک دکتر قلابی تصمیم میگیرد از صنم جدا شود. آنها قصد دارند در یک روز خوش یمن دوباره ازدواج کنند اما اختلافاتی پیش میآید که همه چیز را پیچیده میکند.
10. یادگار جنوب
- تاریخ اکران: 20 تیر 1403
- ژانر: درام – عاشقانه
- کارگردانان: حسین امیری دوماری و پدرام پورامیری
- نویسندگان: حسین امیری دوماری و پدرام پورامیری
- بازیگران: الناز شاکردوست، وحید رهبانی، پژمان جمشیدی، مسعود کرامتی، سحر دولتشاهی و صابر ابر
- میزان فروش: 11 میلیارد و 594 میلیون تومان
فیلم یادگار جنوب به کارگردانی و نویسندگی حسین امیری دوماری و پدرام پورامیری ساخته شد و جز فیلمهای جشنواره فیلم فجر 1401 بود. این فیلم نامزد 10 عنوان این جشنواره بود. سارا سمیعی برای این فیلم سیمرغ بهترین طراحی لباس، علیرضا علویان صداگذار و امیر نوبخت صدابردار سیمرغ بهترین صداگذاری و بهترین صدابرداری و پژمان جمشیدی برای این اثر دیپلم افتخار بهترین نقش مکمل مرد را کسب کردند. داستان یادگار جنوب درباره مردی به اسم وحید است که حتی پس از به کما رفتن شیدا دیوانهوار عاشق اوست…
11. فیلم پول و پارتی
- تاریخ اکران: 3 مرداد 1403
- ژانر: کمدی عاشقانه
- کارگردان: سعید سهیلی
- نویسنده: حسام سامریزاده
- بازیگران: ساعد سهیلی، پردیس احمدیه، مهدی هاشمی، امیر جعفری، هادی کاظمی، نیوشا ضیغمی و داریوش فرهنگ
- میزان فروش: 65 میلیارد و 167 میلیون تومان
فیلم پول و پارتی یکی دیگر از بهترین بهترین فیلم های ایرانی ۱۴۰۳ است که سعید سهیلی آن را ساخت. همچنین حسام سامریزاده نیز نویسندگی این فیلم را برعهده داشت. این اثر کمدی عاشقانهای است که با استقبال و فروش خوبی در گیشه روبهرو شد. داستان درباره یک دختر و پسر جوان است که در زمانه تظاهر و تفاخر بدون چشم داشتی به ثروت و مادیات عاشق هم میشوند...
12. فیلم روزی روزگاری آبادان؛ از بهترین فیلم های ایرانی ۱۴۰۳
- تاریخ اکران: 10 مرداد 1403
- ژانر: درام – اجتماعی – فانتزی
- کارگردان: حمیدرضا آذرنگ
- نویسنده: حمیدرضا آذرنگ
- بازیگران: محسن تنابنده، فاطمه معتمدآریا، الهام شفیعی، هیراد آذرنگ، سهیل جمالی و امیرحسین ابراهیمی
- میزان فروش: 2 میلیارد و 400 میلیون تومان
فیلم روزی روزگاری آبادان عنوان بعدی این فهرست است. این اثر بر اساس یکی از نمایشنامههای اجرایی حمیدرضا آذرنگ و به کارگردانی او ساخته شد. روزی روزگاری آبادان در جشنواره فجر 1399 حضود داشت و نامزد 7 و برنده یک عنوان سیمرغ بلورین شد. ابن فیلم با بازخوردهای خوبی روبهرو شد. داستان حول محور خانواده مردی به نام مصیب در آستانه سال نو میگردد. مصیب معتاد و عصبی است و با زن و بچههایش سازگاری ندارد. همسر او خیری قصد ترک مصیب بعد سال نو را دارد اما با افتادن یک موشک آمریکایی به اشتباه بر سقف خانه مصیب همه چیز عوض میشود.
13. فیلم در آغوش درخت
- تاریخ اکران: 17 مرداد 1403
- ژانر: درام – خانوادگی
- کارگردان: بابک خواجهپاشا
- نویسنده: بابک خواجهپاشا
- بازیگران: جواد قامتی، مارال بنیآدم، روحالله زمانی، اهورا لطفی و رایان لطفی
- میزان فروش: 3 میلیارد و 579 میلیون تومان
فیلم در آغوش درخت نیز جز آثار دیگر این فهرست است که در جشنواره فیلم فجر 1401 حضور داشت. این اثر برنده دو سیمرغ بهترین فیلمنامه و بهترین فیلم اول شد و توانست مورد توجه قرار گیرد. در آغوش درخت به طور کلی 8 نامزدی سیمرغ کسب کرد. داستان فیلم درباره کیمیا و فرید است که بعد از 12 سال زندگی مشترک و با وجود داشتن فرزند، به دلیل مشکلاتی زندگیشان بهم میریزد و بر فرزندانشان نیز تاثیر میگذارد.
14. فیلم قلب رقه؛ از بهترین فیلم های ایرانی ۱۴۰۳
- تاریخ اکران: 24 مرداد 1403
- ژانر: جنایی و عاشقانه
- کارگردان: خیرالله تقیانیپور
- نویسندگان: خیرالله تقیانیپور
- بازیگران: شهرام حقیقت دوست، شادی مختاری، فرهاد قائمیان
- میزان فروش: 4 میلیارد و 157 میلیون تومان
فیلم “قلب رقه”، به کارگردانی و نویسندگی خیرالله تقیانیپور و تهیهکنندگی سعید پروینی، در سال ۱۴۰۲ تولید شد. این فیلم در بخش سودای سیمرغ 42مین دورهٔ جشنواره فجر حضور داشت و به عنوان یکی از بهترین فیلمهای جدید ایرانی شناخته میشود.
ساختار روایی این فیلم یک عاشقانه در لابلای حالوهوایی تنشزا به نظر میرسد. رضا (با بازی شهرام حقیقتدوست)، یک ایرانی عضو گروهک تروریستی داعش است و به عنوان مسئول رسانهٔ این گروه عمل میکند. او در تلاش است تا دربارهٔ یک ایرانی اسیر توسط داعش اطلاعات جمعآوری کند. در این راه، با همسر خود (با بازی شادی مختاری) که فکر میکرد کشته شده است، روبرو میشود.
سخن پایانی
با معرفی فیلم های سینمایی ایرانی 1403 اکران شده همراه شما بودیم. تا بدینجا چند فیلم خوب و تماشایی در سینمای ایران اکران شد و مخاطبان امیدوار به بهبود کیفیت این سینما کرد. نظر شما درباره بهترین فیلم های ایرانی 1403 چیست؟ لطفا دیدگاههای خود را با ما و سایر خوانندگان به اشتراک بگذارید. از همراهی شما سپاسگزاریم.
دوست عزیز اشتباه شده بود