کامپیوتر وسیلهای است که دادهها و اعداد را به اطلاعات معنیدار تبدیل میکند. ورودیهای سیستم طبق مجموعهای از دستورالعملها به پردازش اطلاعات میپردازند. راه ورودی آنها پورتهایی بوده که در این مقاله قصد معرفی انواع پورت های کامپیوتر و بررسی آنها را خواهیم داشت.
همانطور که میدانید امروزه از طریق Port قادر به برقراری ارتباط میان چندین سیستم هستیم. پورتها در حقیقت اتصالهای فیزیکی موجود در رایانه هستند که از طریق ابزارهای دیگر نظیر کابلها به یکدیگر متصل میشوند. اگر تصمیم دارید چنین کاری را انجام دهید نیازمند آشنایی با انواع پورت های کامپیوتر خواهید بود که بسته به شرایط فعلی خود بهترین گزینه را انتخاب کنید. برای آشنایی با پورتهای کامپیوتری پیشنهاد میشود با پلازا در ادامه همراه باشید.
فهرست مطالب
انواع پورت های کامپیوتر
بدنیست بدانید در این مقاله به معرفی 10 پورت مهم حال حاضر جهان اشاره خواهیم داشت که با استفاده از هر یک قادر به برقراری ارتباط موثری خواهید بود. درحقیقت موارد نامبرده در فهرست انواع پورت های کامپیوتر حضور داشتهاند.
برای آشنایی با این پورتها با ما همراه باشید که قصد داریم به اطلاعات خوبی از هر یک از پورتها اشاره داشته باشیم.
1. Serial port
پورت سریالی برای اتصال دستگاههای خارجی متعدد مفید بوده که از اصلیترین آنها میتوان به مواردی نظیر موس و صفحه کلید اشاره داشت که عمدتا در سیستمهای شخصی قدیمی دیده شده است. ساخت پورتهای سریالی در مقایسه با پورتهای موازی ارزانتر بوده که امکان محافظت از آن نیز سادهتر بوده است. امروزه دو نسخه از پورت سریالی وجود داشته که مدل 9 پین و مدل 25 پین هستند که دادهها را با سرعت 115 کیلوبایت برثانیه ارسال میکنند.
2. Parallel port
Parallel port پورت دیگری در این فهرست بوده که از درگاههای موازی برای اتصال اسکنر و چاپگرها استفاده میکند. این پورت قادر است تا همزمان با استفاده از ارتباط موازی چندین بیت را ارسال کند. سرعت انتقال Parallel port در مقایسه با پورت سریال بسیار بالاتر بوده است که بدنیست بدانید دارای 25 پین میباشد. همچنین باید بدانید Parallel port به عنوان پورت چاپگر خطی نیز شناخته شده است.
3. USB port
یو اس بی پورت برای اولین بار در سال 1997 اختراع و معرفی شد که این مدل میتواند انواع دستگاههای خارجی که از این مورد برخوردار هستند را به یکدیگر متصل نماید. از اصلیترین آنها میتوان به هارد دیسکهای خارجی و چاپگر و ماوس و کیبورد و… اشاره داشت که بدنیست بدانید حداقل 2 پورت USB در سیستمهای کامپیوتری وجود داشته است. این نوع پورت از زمان عرضه توانسته جایگزین پورتهای قدیمی شود زیرا این مدل بسیار هوشمندتر و مفیدتر بوده است که امکان زنجیره نمودن تا 127 دستگاه جانبی را داشته است. سرعت انتقال داده در این پورت حدود 12 مگابیت برثانیه بوده است بدنیست بدانید همچنین ارتباط Plug & Play را فراهم میکند.
4. PS/2 port
پورت PS/2 پورتهای خاصی هستند که برای اتصالات صفحه کلید و موسهای قدیمی به کامپیوتر رایج بوده و توسط IBM اختراج شده است. بدنیست بدانید در رایانههای قدیمی حداقل دو پورت از این مدل وجود داشته که یکی از آنها برای موس و دیگری برای کیبورد کارایی داشته است که این پورت یک کانکتور مینی دین با 6 پین بوده است.
5. VGA port
یکی از رایجترین و البته شناخته شدهترین پورتهای جهانی وی جی ای بوده که به عنوان کانکتور آرایه گرافیکی ویدیویی شناخته شده است. با استفاده از این پورت قادر هستید تا مانیتور را به کارت گرافیک متصل کنید که پورت VGA حدود 15 سوراخ داشته است و شبیه کانکتور سریالی بوده است. پورتهای VGA دارای سوراخهای متعدد و دو پین در بالا بوده است.
6. سوکت ها
پورت سوکت مربوط به میکروفون و بلندگوها بوده که از این طریق میتوانید صدای مربوط را گوش دهید و یا مسیر منتهی به ارتباط بلندگو و کامپیوتر را برقرار نمایید.
7. FireWire Port
پورت فایروایر یک رابط IEEE 1394 بوده که در اواخر دهه 1980 و اوایل دهه 1990 توسط کمپانی اپل توسعه یافت. این نوع پورت قادر است تا حجم زیادی از اطلاعات را با سرعت بالایی منتقل کند. در حقیقت استفاده از این پورت در دوربینهای فیلمبرداری و تجهیزات ویدیویی به کامپیوتر کارایی داشته است که بدنیست بدانید امروزه در 3 مدل تقسیم بندی شده است که عبارتاند از: کانکتور 4 پین FireWire 400، کانکتور 6 پین FireWire 400 و کانکتور 9 پین FireWire 800
8. Infrared Port
پورت مادون قرمز یا همان IR برای ارسال و دریافت سیگنالهای مادورن قرمز از دستگاههای دیگر کارایی داشته که بدنیست بدانید این نوع پورت بیسیم و با برد محدود 5 الی 10 فوت همراه بوده است که در گذشته در گوشیهای قدیمی وجود داشته است.
9. Modem/Ethernet Port
اترنت یک پورت مربوط به اتصال شبکه و اینترنت پرسرعت بوده است که از طریق LAN یا منابع دیگر قابل اتصال بوده است. با استفاده از کابل شبکه قادر به برقراری ارتباط میان کامپیوتر خواهید بود که این مورد در کارت اترنت قرار میگیرد. سرعت انتقال داده بین 10 مگابیت تا 1000 مگابیت در ثانیه بوده که اترنت پورت امروزه در زمینههای بسیاری کارایی داشته است.
10. Digital Video Interface (DVI) Port
پورت DVI برای اتصال مانیتوهای LCD با پنل مسطح مفید بوده که بدنیست بدانید برای کارتهای گرافیکی پیشرفته نیز مورد استفاده قرار میگیرد و در بین تولید کنندگان کارتهای ویدیویی بسیار محبوب و رایج بوده است.
سخن پایانی
معرفی انواع پورت های کامپیوتر به پایان رسید و همانطور که شاهد بودید درطول این مقاله به 10 پورت رایج جدید و قدیمی دنیا اشاره شد که بیتردید این موضوع میتواند روی سطح دانش شما نیز نقش مهمی داشته باشد. نظر شما نسبت به این فهرست چیست؟ آیا توانست نیازی که داشتید را برطرف نماید؟ شما عزیزان در ادامه میتوانید نظر خود را نسبت به این فهرست بیان کنید و اگر نقص یا مشکلی در آن وجود داشت را برایمان به اشتراک بگذارید که با انجام اینکار به تکمیل شدن مقاله کمک خواهید نمود.