بحث و درگیری در بین اعضای خانواده مشکلی است که حداقل یک بار در هر خانواده اتفاق می افتد. این درگیری ها باعث می شود افراد از هم ناراحت و یا فاصله بگیرند. یکی از موارد بحث و درگیری ها که همه با آن آشنا هستیم، تصرف ملک ورثه ای توسط یکی از وراث می باشد، که کشمکش های زیادی نیز دارد و شاید لازم باشد در برخی موارد و برای حل بهتر درگیری های ملکی در خانواده ها، به وکیل ملکی مشهد مراجعه کرد. متاسفانه بروز چنین درگیری ها در خانواده خوشایند نیست و در برخی موارد جبران ناپذیر است.حال ما تصمیم گرفتیم با ارائه مطالب مفید، شما را بیشتر با قوانین و مقررات تصرف ملک ورثه ای توسط یکی از وراث آشنا کنیم.
منظور از تصرف ملک ورثه ای چیست؟
اول از همه باید گفت، هر ملکی که بعد از مرگ یک نفر به ارث می رسد، ملک ورثه ای نامیده می شود. حال منظور از تصرف ملک ورثه ای، تصرف و به دست آوردن ملکی است، که در اصل به تمامی وراث تعلق دارد. در واقع اگر یکی از وراث بدون اجازه و رضایت سایر وراث ملک، به طور غیر قانونی و با زور و خشونت ملک وراثه ای را تصرف کند، آن را تصرف ملک وراثه ای می گویند. در برخی موارد فرد با کلاهبرداری و توسط قانون نیز دست به اقدام تصرف ملک ورثه ای می زند.
نکته حایز اهمتی که باید بدانید این است که، حقوق و قوانین مربوط به تصرف ملک وراثه ای، در هر کشوری متفاوت و شرایطی دارد، بنابراین برای پیشبرد سریعتر و بهتر پرونده های خود، مشورت و راهنمایی گرفتن از وکیل ملکی بیرجند که تجربه بالایی دارد و به طور کامل با قوانین و مقرارت مربوطه آشنا است، می تواند به شما کمک بسیاری در این زمینه کند.
تصرف عدوانی در ملک ورثه ای چه معنایی دارد؟
با توجه به مقررات ذکر شده در قانون، تصرف عدوانی به معنی کاری است که با خصومت و دشمنی صورت می گیرد، در این صورت زمانی که فردی ادعا کند، بدون رضایت ملکی را از او تصرف کرده اند، می تواند از دادگاه درخواست بازگرداندن ملکش را کند. این امر می تواند در بین اعضای یک خانواده که ارثی به آنها رسیده است، نیز اتفاق بیوفتد. به این صورت که یکی از وراث بدون اجازه سایر وراث دیگر، برای ملک تنهایی تصمیم می گیرد، حال فرقی نمی کند آن ملک را بفروشد، اجاره دهد و یا بسازد، در کل به این دلیل که این تغییرات بدون اجازه سایر وراث بوده است، یعنی فرد آن ملک را تصرف کرده است.
به این دلیل که تصرف عدوانی در قوانین اسلامی جرم محسوب می شود، بنابراین برای گرفتن ملک و شکایت از تصرف کننده، می توان با مراجعه کردن به وکیل ملکی متخصص که تجربه و سابقه بالایی دارد، در دادگاه این مسئله را اثبات کرد تا فرد متصرف مجازات شود.
انواع تصرف عدوانی ملک ورثه ای
طبق قوانین موجود درباره تصرف عدوانی ملک ورثه ای، به صورت کلی دو نوع تصرف عدوانی وجود دارد:
- تصرف عدوانی حقوقی
- تصرف عدوانی کیفری
تصرف عدوانی حقوقی: مشکلات مربوط به تصرف عدوانی حقوقی را می توانید در دادگاه های عمومی پیگیری کنید. به گفته وکیل ملکی بجنورد در این نوع دادگاه، رای را به رفع تصرف ملک ورثه ای می دهند و همچنین برای فرد متصرف مجازاتی تعیین نمی شود. باید بدانید که دادگاه های عمومی در برخی موارد اقدام به پیگیری می کنند که مهمترین آن شامل موارد زیر می باشد:
- ملکی که مورد تصرف عدوانی است جزء اموال غیرمنقول باشد
- ورثه سابقه ی تصرف ملک به ارث رسیده را داشته باشند
- فردی که ملک ورثه ای را تصرف کرده است از قبل سابقه ی تصرف در ملک را نداشته باشد
- ملک ورثه ای با زور و اجبار تصرف عدوانی شده باشد
تصرف عدوانی کیفری: در این نوع از تصرف عدوانی، فرد متصرف با زور و اجبار ملکی را از صاحب آن می گیرد و به تصرف خود در می آورد. مجازات در نظر گرفته شده برای این جرم، حبس، بازگرداندن به حالت سابق و رفع تصرف است.
نقش انحصار وراثت در دعوای تصرف ملک ورثه ای
یکی از اسناد و مدارکی که باید پس از فوت یک شخص تهیه شود، گواهی انحصار وراثت است، که گاهی این گواهی انحصار وراثت پس از فوت فرد صورت نمیگرد و نیاز است پیگیری شود. این گواهی، سند و مدرکی است مبنی بر مالکیت تمام وراث در اموالی که به ارث رسیده است. باید توجه داشته باشید که ارائه دادن گواهی انحصار وراثت به دادگاه، در زمان طرح دعوای تصرف ملک ورثه ای بسیار ضروری است. از شرایطی که در طرح دعوای تصرف ملک ورثه ای مورد نیاز است، این است که سایر وراث باید تقدم تصرف و مالکیت خود را اثبات کنند تا دادگاه بتواند بپذیرد.
مدارک دریافت گواهی انحصار وراثت:
همانطور که گفتیم، در هنگام شکایت ارائه گواهی انحصار وراثت به دادگاه الزامی است. بنابراین در ادامه مدارک لازم برای دریافت گواهی انحصار وراثت را خدمتتان عرض خواهیم کرد، تا در هنگام نیاز بتوانید سریعتر اقدام به گرفتن گواهی کنید.
- گواهی فرد فوت شده
- اسامی کسانی که شامل وراث می شوند
- کارت ملی وراث
- استشهاد محلی
- گواهی امضای شهود
چگونگی مراحل شکایت علیه تصرف ملک وراثه ای
لازم است بدانید در هنگام شکایت کردن از تصرف کننده و گرفتن حق خود، چه اقداماتی باید انجام دهید. ما یک سری از این اقدامات را برای راهنمایی بهتر خدمتتان عرض خواهیم کرد:
انتخاب کردن یک وکیل ملکی خوب در شهر مورد نظرتان، زیرا انتخاب یک وکیل که تخصص و تجربه این نوع پرونده ها را دارد، می تواند کمک بزرگی به شما برای رسیدن به آنچه می خواهید کند. حال اگر مایل بودید خودتان انجام دهید، باید این مراحل را طی کنید:
- مراجعه کردن به دفاتر قضایی و ثبت دادخواست
- ارجاع شدن دادخواست به دفتر کل ریاست دادگاه محل وقوع ملک ورثه ای
- تعیین وقت پس از ارجاع پرونده به شعبه مورد نظر
- سپس به هر دو طرف در سامانه ثنا، وقت مشخص شده، اعلام می شود
- اگر دعوا به علت دریافت اجرت المثل هم باشد، دادگاه دستور کارشناسی و تعیین کارشناس را نیز می دهد
- هزینه کارشناسی باید توسط خواهان پرونده پرداخته شود
- نظری که توسط کارشناس ارائه می شود،قابل اعتراض است
- اگر اعتراضی صورت نگیرد و رای کارشناس قطعی شود، دادگاه حکم نهایی را صادر می کند
- برای اجرا شدن حکم نیاز به مراجعه کردن به اجرای احکام است
- پس از طی شدن مراحل مدت زمانی را دادگاه در نظر میگیرد، تا تصرف کننده ملک را تخلیه کند، ولی اگر طی این مدت زمان فرد اقدام به تخلیه نکند، مامورین دادگستری حکم تخلیه را اجرا می کنند.
کلام آخر
از شما عزیزان سپاس گزاریم که تا انتهای مقاله تصرف ملک ورثه ای توسط یکی از وراث ما را همراهی کردید. امیدواریم مطالب گفته شده، شما را بیشتر با قوانین و مقرراتی که در دادگاه ها، راجع به این قضایا مطرح شده، آشنا کرده باشیم تا در هنگام نیاز و مراجعه به دادگاه، با اطلاعات کامل و جامعی به طور مسلط بتوانید از حق خود دفاع کنید.
