کد فعالسازی پیامک یا (OTP) که به آن رمز یک بار مصرف نیز گفته میشود، یکی از روشهایی است که از آن برای افزایش امنیت، ثبت نام در سامانههای مختلف و بسیاری موارد دیگر استفاده میشود. کاربران باید کد فعالسازی خود را در اپلیکیشن یا سامانه وارد کنند تا بتوانند در این سایتها عضو شوند و از امکانات مختلف آن استفاده کنند. اما برای ارسال کد فعالسازی پیامک روشهای مختلفی وجود دارند که مجموعههای متفاوت با در نظر گرفتن نکات بسیار از آنها استفاده میکنند. در این مطلب قصد داریم تا در خصوص روشهای ارسال پیامک کد فعالسازی و کاربردهای آن نکات بیشتری را بیان کنیم. تا انتها با ما همراه باشید.
کد فعالسازی پیامک (OTP) چیست؟
در پاسخ به سؤال کد فعالسازی (OTP) چیست، باید بگوییم که این کد در حقیقت نوعی رمز یکبار مصرف و مدت دار است که به صورت خودکار توسط سیستم تولید میشود و از آن برای احراز هویت، نقل و انتقالات مالی، ورود به صفحات و برنامههای مختلف و بسیاری موارد دیگر استفاده میشود. این کد معمولاً عددی بیش از 4 رقم یا یک رشته حروف است. عبارت (OTP) را باید مخفف (One Time Password) دانست. پس این رمز یکبار مصرف است و به صورت تصادفی تولید میشود.
کاربردهای کد فعالسازی (OTP)
کاربردهای کد فعالسازی پیامک (OTP)
از کد فعالسازی یا رمز یکبار مصرف (OTP) میتوان برای انجام کارهای متفاوت استفاده کرد. از مهم ترین کاربردهای کد فعالسازی میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
- تائید شماره موبایل برای ورود به سایتها و برنامهها
- شناسایی ربات از انسان
- افزایش امنیت حسابهای کاربری
- افزایش امنیت تراکنشهای مالی
- انجام احراز هویت به شکلی ساده تر
- افزایش سرعت فرایند ثبت نام و فعال سازی
- آسان شدن فرایند بازیابی رمز عبور
روشهای ارسال پیامک کد فعالسازی (OTP)
کد فعالسازی را میتوان به روشهای مختلفی برای مخاطبان ارسال کرد. کسب و کارهای متفاوتی میتوانند از این روشها با توجه به نیاز، امکانات در دسترسی و سلیقه استفاده کنند. در ادامه این روشها را با هم مرور خواهیم کرد.
1- استفاده از پنل پیامکی
اولین روش ارسال کد فعالسازی پیامک، استفاده از پنلهای مختلف پیامکی مانند ایده پردازان است. در این روش طراحان سایت یا نرم افزار وب سایت را به پنل ارسال پیامک متصل میکنند. پس از آن در هر بخش از سایت یا اپلیکیشن که قصد دارند از کد فعالسازی پیامک استفاده کنند از این ویژگی بهره میبرند.
2- استفاده از (URL)
روش دیگری که برای ارسال کد فعالسازی از آن استفاده میشود، (URL) است. در این روش به دلیل عدم وجود صف انتظار، پیامک حاوی کد فعالسازی با سرعت بالایی برای افراد ارسال میشود. این روش بسیار ساده است، پس مجموعههای مختلف میتوانند به راحتی از آن استفاده کنند. البته باید بدانید که برای استفاده از این روش باید یک پترن تأیید شده داشته باشید.
به عنوان مثال شما عبارت: «مخاطب گرامی، کد فعالسازی شما … است.» را به عنوان الگوی تأیید شده در این سامانه قرار میدهید و پس از آن جای … کد مناسب یکبار مصرف که توسط سامانه ساخته میشود، قرار خواهد گرفت.
3- استفاده از افزونه
استفاده از افزونه یا همان پلاگین روش دیگری است که میتوانید از آن برای ارسال پیامک کد فعالسازی بهره ببرید. این روش روی سیستمهای مدیریت محتوا (CMS) مانند وردپرس، جوملا و بسیاری موارد مشابه دیگر قابل پیاده سازی و اجراست. باید بدانید که افزونههای مختلف از الگوهای متفاوتی برای ارسال پیامک فعالسازی استفاده میکنند و همین امر سبب میشود که مشکلی در ارسال کد فعالسازی در لیست سیاه مخابرات به وجود نیاید.
افزونههای متفاوتی برای این کار وجود دارند که دیجیتس را میتوان یکی از پرکاربردترین افزونههای ارسال پیامک فعالسازی در ووکامرس و وردپرس دانست. گرویتی فروم هم یک پلاگین محبوب دیگر برای انجام این کار است.
4- استفاده از زبان برنامه نویسی
چهارمین و آخرین روش ارسال پیامک کد فعالسازی، استفاده از زبان برنامه نویسی است. البته این روش تنها برای کاربران وردپرس فعال است. برای استفاده از این روش باید پلاگین مربوط به ارسال پیامک فعالسازی را دانلود و به سایت خود اضافه کنید. پس از آن میتوانید از این ویژگی به راحتی استفاده کنید.
ویژگیهای پیامک کد فعالسازی (OTP)
ویژگیهای پیامک کد فعالسازی (OTP)
شاید ویژگیهایی که کد فعالسازی پیامک (OTP) دارد، باعث شده تا بسیاری از مجموعهها و کسب و کارها از آن استفاده کنند. از مهم ترین ویژگیهای کد (OTP) میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
- امنیت بسیار بالا به دلیل این که مبتنی بر سیم کارت است.
- استفاده از سه روش متفاوت (Formula Based)، (Challenged Based) و (Digital Sign) در تولید رمز که این مورد هم امنیت را افزایش میدهد.
- باعث افزایش اعتماد کاربران و مخاطبان به سیستمهای الکترونیکی میشود.
- برای استفاده از آن به بستر اینترنت شبکه موبایل نیاز نیست. همین امر سبب میشود که اشغال بودن خطوط یا عدم دسترسی به اینترنت نیز تأثیری در روند فعالیت نداشته باشد.
- به دلیل این که نیازی به دستگاههای جانبی برای استفاده از این روش وجود ندارد، هزینه استفاده از آن از بسیاری روشهای دیگر پایین تر است.
- از روش ارسال کد فعالسازی پیامک میتوان برای چندین سازمان به صورت همزمان استفاده کرد.
- با توجه به این که کدهای فعالسازی یکبار مصرف هستند، امنیت کاربران برای ثبت نام و ورود به سامانهها و اپلیکیشنها را افزایش میدهد.
- به دلیل این که روشهای متفاوتی برای ارسال کد فعالسازی پیامکی وجود دارد، این روش را باید انعطاف پذیر دانست و همه میتوانند با توجه به نیاز خود از آن استفاده کنند.
- بر خلاف بسیاری دیگر از روشهای فعالسازی و احراز هویت، فرایند استفاده از پیامکهای فعالسازی بسیار ساده است. همین امر سبب خواهد شد حتی افرادی که با گوشیهای هوشمند و کامپیوتر آشنایی کمتری دارند نیز بتوانند از این روش به راحتی استفاده کنند.
- سرعت بالا به دلیل عدم قرار گرفتن در صف انتظار ارسال پیامک یکی دیگر از ویژگیهای این روش است.
- به دلیل اعتبار زمانی کوتاهی که کدهای فعالسازی (OTP) دارند، کار برای هکرها سخت میشود و نمیتوانند به راحتی به حسابهای کاربری افراد دسترسی پیدا کنند.
- به دلیل این که کدها به صورت تصادفی ساخته میشوند، دسترسی هکرها را میتوان غیر ممکن دانست.
