لپتاپها دستگاههای گرانقیمت و بسیار کاربردی هستند که خرابشدن آنها میتواند علاوه بر هزینه، برای ما مشکلاتی از جمله عدم دسترسی به فایلها، اطلاعات مهم و … را داشته باشد. از طرفی تعمیر لپتاپ هم کاری پر ریسک است که باید حتماً به متخصص آن سپرده شود؛ چراکه در صورت اینکه تعمیرکار، فرد حرفهای نباشد میتواند خرابیهای بیشتری را به بار بیاورد! در اینجا فهرستی از کارهایی که باعث خرابی لپتاپ میشود را جمعآوری کردیم تا بتوانید با رعایت آنها طول عمر این وسیلهی ارزشمند را افزایش دهید.
گرمای بیش از حد دستگاه
بالا بودن دمای لپتاپ یکی دیگر از موارد مهمی است که در نگهداری از دستگاه باید به آن توجه داشته باشید. اگر لپتاپ چندین ساعت متوالی با دمای بسیار زیادی کار کند، ممکن است دچار مشکلات سخت افزاری شود. برای کنترل دمای لپتاپ راههای مختلفی وجود دارد. برخی از افراد از یکپایهی خنککننده برای تهویه مناسب زیر لپتاپ استفاده میکنند و برخی دیگر از میزهای مخصوص استفاده کرده و دستگاه را بعد از مدتی استفاده چند دقیقه خاموش میکنند، سپس دوباره از آن برای اجرای برنامههای سنگین استفاده میکنند.
کثیف بودن فیلترهای هوای لپتاپ
برخی از لپتاپها فیلترهای هوایی دارند که وظیفهی آن خنککردن دستگاه است. در صورتیکه لپتاپ شما نیز دارای این فیلترهاست بهتر است هرچند وقت یکبار آنها را تمیز کنید تا مسیر هوا مسدود نشده و به قطعات داخلی لپتاپ آسیب نرسد.
وارد شدن ضربه به دستگاه
افتادن لپتاپ یا برخورد اجسام دیگر با آن نیز یکی دیگر از مواردی است که باعث کم شدن عمر لپتاپ میشود و باعث میشود به آن آسیب برسد. برای محافظت از این موارد، بهتر است برای جابجایی دستگاه از کیفهای مخصوص لپتاپ استفاده کنید و همچنین برای کار با دستگاه آن را در محلی امن و دور از دسترس کودکان قرار دهید.
استفاده نادرست از باتری
عدم استفاده درست از باتری نیز جزء عادتهاییست که باعث خرابی دستگاه میشود. برای استفادهی بهتر از لپتاپ، آن را بهصورت دائمی به شارژ متصل نکنید و در صورت بالارفتن دمای لپتاپ، آن را خنک کنید. چنانچه لپ تاپ علی رغم وجود باتری دائم به برق متصل باشد باتری آن به صورت متداوم شارژ و دشارژ میشود. این مورد در دراز مدت عمر باتری را کاهش میدهد. پس در صورتیکه همیشه از لپ تاپ در خانه و محلی خاص استفاده میکنید؛ بهتر است دستگاه را به برق وصل و باتری را از داخل آن خارج کنید.
ریختن مواد غذایی و مایعات روی دستگاه
ریختن مواد غذایی و مایعات روی لپتاپ، یکی دیگر از علتهاییست که موجب خرابی لپ تاپ میشود. بهتر است برای مراقبت و نگهداری از دستگاه خود از بروز این مشکل، حد الامکان از خوردن و آشامیدن در نزدیکی لپتاپ بپرهیزید و مواد غذایی را در فاصله حداقل نیم متری از دستگاه قرار دهید تا روی دستگاه نشت نکند.
نصب برنامههای ناشناخته و سنگین
نصب برنامههای ناشناخته یا استفاده از وبسایتهای مختلف میتواند لپتاپ شما را بهراحتی آلوده به ویروسها و برنامههای مخرب کرده و به دستگاه شما آسیب برساند. برای حفظ سلامت دستگاه و افزایش طول عمر آن بهتر است تا برنامههای ناشناسی را که از منبع آن مطمئن نیستید را نصب نکنید و حتماً از یک برنامهی آنتیویروس قدرتمند روی سیستمتان استفاده کنید.
البته ممکن است نصب کردن برنامههای متنوع و سنگین هم موجب خراب شدن لپ تاپ شما شود؛ در نتیجه بهتر است به صورت دورهای برنامههای داخل لپ تاپ را بررسی کنید و برنامههای اضافه و سنگین و بلاستفاده را از روی دستگاه خود حذف کنید.
قراردادن اجسام سنگین روی لپتاپ
اجسام سنگین را روی لپتاپ قرار ندهید. قراردادن اجسام سنگین همچون کتاب، مجسمه، کیف و… میتواند به بدنه و قابهای اطراف آن آسیبزده و از عمر مفید آن کم کند.
خمشدن کابلها و سیمهای مربوط به لپتاپ
خمشدن کابلهای اتصال به لپ تاپ لپ تاپ مانند کابل شارژ میتواند موجب آسیب رسیدن و خراب شدن آنها بشود. بهتر است لپ تاپ را در موقعیتی قرار دهید که در حین کار فشار به سیم نرسیده و کابل آسیب نبیند. همچنین پس از اتمام کارتان نیز آن را بصورت درست و اصولی جمع کنید تا خم نشده و آسیب نبیند.
خاموش و روشن کردن دائمی لپ تاپ
خاموش و روشن کردن دایمی لپ تاپ با فواصل زمانی کم، میتواند به دستگاه شما آسیب زده و آن را خراب کند. برای نگهداری و حفظ سلامت دستگاه در این حالت بهتر است تا دستگاه را در این زمانها در حالت کم مصرف و Stand By قرار دهید. این کار به شما کمک میکند تا از مصرف انرژی و فشار آمدن باتری تا حد زیادی جلوگیری کنید.
باز و بسته کردن غیر اصولی درب لپ تاپ
تعجب نکنید! باز کردن درب لپ تاپ با یک دست از بغل، ممکن است عادت بعضی از افراد به خصوص افراد پرمشغله باشد. بهتر از با استفاده از دو دست درب لپ تاپ را باز کنید یا از وسط درب با کمک یک دست آن را باز کنید؛ چراکه باز و بسته کردن نادرست درب دستگاه ممکن است که به لولا و قاب آن آسیب بزند. چنانچه این قسمتها آسیب ببیند ممکن است مشکلاتی مانند تصویر نداشتن لپ تاپ، قطع و وصل شدن تصویر حین کار یا لق شدن بدنه و قاب لپ تاپ و … را مشاهده خواهید کرد.
استفاده از مواد شیمیایی برای پاککردن دستگاه
بهتر است برای پاککردن لپتاپ از مواد شیمیایی، شیشه پاک کن، سفیدکننده و … استفاده نکنید. زیرا این موارد ممکن است به داخل لپ تاپ نفوذ کرده و به قطعات سخت افزاری مانند هارد، مادربرد، CPU و … آسیب بزند. برای جلوگیری از بروز این مشکل نیز بهتر است از مواد پاک کننده و دستمال مخصوص برای لوازم الکترونیکی استفاده کنید تا این مواد به دستگاه شما نفوذ نکند.
قراردادن لپ تاپ روی سطوح پرز دار
یکی از رایجترین عوامل خرابی لپ تاپ، قرار دادن دستگاه روی سطوح نرم و پرزدار مانند پتو، فرش، روفرشی و… است. قراردادن لپ تاپ روی این سطوح باعث نفوذ پرز به درون لپ تاپ شده و راه تنفس دستگاه را میبندد و به آن آسیب میرساند. همچنین این مورد در دراز مدت باعث بالا رفتن دمای لپ تاپ بعد از روشن شدن، میشود.
استفاده نکردن از محافظ برق برای لپ تاپ
یکی دیگر از مسائلی که میتواند منجر به خرابی لپ تاپ شما شود، مسقیم وصل کردن کابل شارژر لپ تاپ به پریز برق است. در این صورت هر نوسان ولتاژ برقی مستقیم به شارژر و لپ تاپ شما وارد شده و میتواند به برد و شارژر آن آسیب بزند. در نتیجه پیشنهاد میکنیم برای استفاده از وسایل الکترونیکی حساس مثل کامپیوتر، لپ تاپ، تلویزیون، یخچال فریزر و … حتما از یک محافظ برق استفاده کنید.
