توکنها نمایش دیجیتالی یک دارایی یا ابزار خاص در یک بلاک چین هستند. همه توکنها را میتوان آلت کوین نامید، اما تفاوت آنها با آلت کوینها این است که بر روی پلتفرم بلاک چین دیگری ایجاد شدهاند و بومی بلاک چینی نیستند که در آن فعالیت میکنند.
توکنها برای تسهیل قراردادهای هوشمند در شبکههای بلاک چین مانند اتریوم کدگذاری میشوند و ما میتوانیم برخی از آنها را از یک زنجیره به زنجیره دیگر منتقل کنیم. توکنها در برنامههای خوداجرایی یا کدهای کامپیوتری تعبیه شدهاند و میتوانند بدون پلتفرم شخص ثالث کار کنند. آنها همچنین قابل تعویض هستند. از آنها میتوان برای نمایش امتیاز وفاداری و کالا یا حتی سایر ارزهای دیجیتال استفاده کرد.
هنگام طراحی یا کدنویسی یک توکن، توسعه دهنده باید از الگوی خاصی پیروی کند. توسعه دهنده نیازی به ویرایش یا کدنویسی بلاک چین از ابتدا ندارد. تنها کاری که آنها باید انجام دهند این است که از یک الگوی استاندارد خاص پیروی کنند. دریافت توکن فرآیند سریع تری است.
قبلاً عرضه اولیه سکه یا ICO و ارائه اولیه صرافیها به عنوان راهی برای توزیع و در ابتدا افزایش سرمایه برای پروژههای صدور توکن بود. با این حال، این توکنها را میتوان بدون IEO یا ICO صادر کرد.
فهرست مطالب
بررسی انواع توکن های ارز دیجیتال
انواع توکن های ارز دیجیتال شامل موارد زیر هستند:
توکن های کاربردی (Utility Token)
توکنهای کاربردی به عنوان کوپن در نظر گرفته میشوند، اما اساساً واحدهای دیجیتالی هستند که ارزش را در بلاک چین نشان میدهند. به عبارت دیگر، این توکن دسترسی خاص به محصول یا خدماتی را که توسط صادرکننده توکن اداره یا مدیریت میشود، فراهم میکند. یک شخص میتواند با خرید یک توکن به آن دسترسی پیدا کرده و میتواند آن را برای مقدار مشخصی از دسترسی به یک محصول یا خدمات بازخرید کند.
دارنده توکن حق محصول یا خدمات را با ارزش معادل توکن به دست میآورد، اما مالک آن نیست. به عنوان مثال، تا زمانی که آنها توکنها را در اختیار دارند، میتوانند با هزینهای با تخفیف یا رایگان به محصول یا خدمات دسترسی داشته باشند.
در برخی از حوزههای قضایی، تعریف یک ارز دیجیتال به عنوان یک توکن کاربردی به این معنی است که مشمول هیچ مقررات مالی نیست. درک اصلی از توکنهای کاربردی این است که آنها محصولات سرمایه گذاری نیستند و میتوانند ارزش خود را کاملاً از دست بدهند.
توکنهای کاربردی از دیدگاه نظارتی بهتر درک میشوند، زیرا این درک وجود دارد که نمیتوان آنها را تنظیم یا تنظیم کرد. دارنده این توکنها ارزش معادل سهام یا اوراق قرضه یا سایر داراییهایی که تحت قوانین مالی تنظیم میشوند را ندارد.
نمونههایی از توکنهای کاربردی عبارتند از: Funfair، Basic Attention Token، Brickblock، Timicoin، Sirin Labs Token و Golem.
معنی توکن های امنیتی (Security Token) به زبان ساده
توکنهای امنیتی، ارزهای رمزنگاریشدهای هستند که ارزش خود را از یک دارایی خارجی میگیرند که میتواند تحت مقررات مالی به عنوان توکنهای امنیتی معامله شود. بنابراین، از این توکنها برای اوراق بهادار کردن داراییها، اوراق قرضه، سهام، املاک، اموال و سایر ارزهای واقعی استفاده میشود.
بنابراین، با توجه به ماهیت معاملات آنها، مبادلات، صدور، معاملات، ارزش، توکن، پشتوانه و خرید آنها باید توسط رگولاتورهای مالی کنترل و کنترل شود تا از سرمایه گذاری کاربران محافظت شود.
مقررات، در چنین مواردی، برای تضمین وجوه و سرمایهگذاریهای کاربران و مسئول نگه داشتن بنیانگذاران وجود دارد. توکنهای امنیتی نشان دهنده سپرده، سهم در سهام یا حقوق صاحبان سهام، حق رای و حق تقسیم سود در دارایی ارائه شده است. مالکان یا دارندگان بخشی از سود حاصل از اقدامات و تصمیمات ناشران یا مدیریت دریافت میکنند.
این توکنها از طریق یک ارائه رمز امنیتی (STO) صادر میشوند. کاربردهای آنها شامل مواردی است که سرمایه گذاران نیاز به تسویه فوری، شفافیت در مدیریت، تخصیص دارایی و غیره دارند.
انواع توکن های امنیتی به چه شکل هستند؟
- توکنهای سهام: این توکنها از نظر شکل و عملکرد مشابه سهامهای سنتی هستند، با این تفاوت که مالکیت و انتقال به صورت دیجیتالی انجام میشود. سرمایه گذاران حق دارند از اقدامات و تصمیمات مدیریت و ناشر سود سهام دریافت کنند. توکنهای سهام نشان دهنده وامهای کوتاه مدت با نرخ بهره از پیش تعیین شده هستند.
- توکنهای دارای پشتوانه دارایی: این توکنها توسط املاک و مستغلات دنیای واقعی، آثار هنری، اعتبارات کربن یا کالاها به عنوان ارزش اساسی پشتیبانی میشوند. این توکنها دارای پشتوانههایی مانند طلا، نقره، نفت و … قابل معامله و غیره هستند.
نمونههایی از توکنهای امنیتی عبارتند از: Bcap و Sia Funds
توکن های غیر مثلی یا غیر قابل تعویض (NFT) چیست؟
توکن غیرقابل تعویض که توکن غیر مثلی نیز نامیده میشود، گواهی دیجیتالی مالکیت یک کالای منحصر به فرد، غیر قابل مبادله و دارایی منحصر به فرد در بلاک چین است.
این نوع توکن با استفاده از همان فناوری مورد استفاده در توسعه انواع دیگر توکنها توسعه مییابد، اما عمدتاً برای نمایش یک اثر هنری، عکس، ویدئو، فایل صوتی، مجموعه، املاک، دنیای مجازی، میمها، فایلهای GIF، محتوای دیجیتالی مانند پستها و توییتها، مد، موسیقی، نقاشی، طراحی، آیتمهای دانشگاهی و علت و معلولی، سیاست، فیلم، الگوهای رفتاری، ورزش، بازیها یا فایلهای دیجیتالی ارزشمند در پلتفرم بلاک چین استفاده میشود.
- اولین NFT در بلاک چین اتریوم در سال 2015 ایجاد شد.
- این امضای دیجیتال به گونهای ایجاد شده است که نمیتوان آن را با توکن دیگری مبادله کرد.
- این توکنها به مالک اجازه میدهد تا نسخه اصلی یک محصول را داشته باشد.
- به دلیل ارزش بالای این توکنها، NFTها معمولا نسخه محدود هستند و یا نمیتوان آنها را کپی کرد. بهترین NFTها آنهایی هستند که فقط یک یا چند نفر میتوانند نسخه اصلی آنها را داشته باشند.
- این توکنهای منحصر به فرد به هنرمندان، سازندگان و مجموعه داران کمک میکند تا اقلام خود را بفروشند.
- NFTها را میتوان در بازارهای NFT مانند OpenSea، OpenSea، Foundation و OpenSea خرید و فروش کرد.
- استفاده از این توکنها شامل محبوبیت، کسب درآمد از کالا و پرداخت حق امتیاز است، به طوری که هر زمان اثر هنری به کاربر جدیدی فروخته شد، درصدی از فروش به صاحب اثر پرداخت میشود.
نمونههایی از توکنهای NFT عبارتند از: کلیپهای ویدئویی لوگان پل، NFT اولین توییتهای جک دورسی، بنیانگذار توییتر.
معنی توکن های پرداخت (Payment Tokens) چیست؟
همانطور که از نام آن پیداست، توکنهای پرداخت، توکنهایی هستند که برای خرید و فروش کالاها و خدمات در بسترهای دیجیتال بدون واسطه استفاده میشوند، همانطور که در عرصههای مالی و بانکی سنتی اتفاق میافتد. البته اکثر ارزهای رمزنگاری شده و توکنها، چه امنیتی و چه کاربردی، در این دسته قرار میگیرند. با این حال، همه توکنها نمیتوانند توکنهای پرداخت باشند.
توکنهای پرداخت بهعنوان اوراق بهادار ارائه نمیشوند و نمیتوان در آن سرمایهگذاری کرد. بنابراین، به عنوان اوراق بهادار دارایی مشمول مقررات مالی نمیشوند. این توکنها ممکن است دسترسی دارندگان به هر محصول یا خدماتی را در حال حاضر یا در آینده تضمین کنند.
نمونههایی از توکنهای پرداخت عبارتند از: مونرو، اتریوم و بیت کوین
توکن های صرافی (Exchange Token)
ممکن است در مورد اینکه توکنهای صرافی چیست بحثهایی وجود داشته باشد. این توکنها برای صدور و استفاده در صرافیهای ارزهای دیجیتال، که بازارهای ارزهای دیجیتال برای خرید، فروش و مبادله توکنها هستند، استفاده میشوند.
اگرچه این توکنها را میتوان خارج از محیطهای مبادله بومی صرافیها استفاده کرد، اما عمدتاً برای تسهیل مبادلات بین سایر توکنها یا پرداخت هزینه گس در صرافیهای ارز دیجیتال استفاده میشوند.
صرافیهای متمرکز با یا بدون پلتفرمهای غیرمتمرکز یا بلاک چین میتوانند این توکنها را صادر کنند. از آنها میتوان برای پرداخت هزینه تراکنشهای کمتر و ارزانتر، افزایش نقدینگی، ارائه تخفیفهای رایگان و مدیریت بلاک چینها، به عنوان مثال برای حق رای، یا دسترسی به خدمات یک صرافی خاص استفاده کرد. برای افزایش نقدینگی، صرافیها از آنها برای جذب افراد برای مشارکت در پروژهها استفاده میکنند.
نمونههایی از توکنهای صرافی عبارتند از: سکه بایننس یا توکن BNB، ارز دیجیتال FTX برای صرافی FTX، ارز دیجیتال OKB برای صرافی Okex، ارز دیجیتال HT برای صرافی Huobi.
بررسی توکن های DeFi در ارز های دیجیتال
امور مالی غیرمتمرکز به برنامههای مالی یا dAppهای ساخته شده بر روی یک بلاک چین یا دفتر کل توزیع شده اشاره دارد که آنها را قادر میسازد توزیع شوند و برنامههایی که کنترل مالی و پولی را مستقیماً در اختیار کاربر قرار میدهند و در عین حال به آنها در مقیاس جهانی با روشهای تجارت همتا به همتا و دسترسی جهانی اجازه خواهند داد.
این برنامههایDeFi برای هر کسی که به اینترنت متصل است در دسترس خواهد بود. هر برنامه DeFi توسط یک اقتصاد توکن با یک توکن بومی در پشت آن طراحی شده است. این توکنها شکلی از پول قابل برنامه ریزی هستند که توسعه دهندگان میتوانند منطق را در پرداختها و جریانهای هر تراکنش برنامه ریزی کنند.
اکثر توکنهای DeFi در حال حاضر روی بلاک چین اتریوم هستند. سایر بلاک چینهایی که از DeFi پشتیبانی میکنند عبارتند از: Stellar، Polygon، IOTA، Tron و Cardano.
از طریق این توکنها، افراد میتوانند کسب درآمد کنند، وام دهند، وام بگیرند، سود کسب کنند، پس انداز کنند، رشد کرده و سبدها را مدیریت کنند، بیمه بخرند، در اوراق بهادار سرمایه گذاری کنند، در سهام سرمایه گذاری کنند، در صندوقهای سرمایه گذاری مشترک سرمایه گذاری کنند و کارهای مختلفی انجام دهند.
نمونههایی از توکنهای مالی غیرمتمرکز شناخته شده عبارتند از Solana، Chainlink، Uniswap، Polkadot، Aave و بسیاری دیگر. برخی از دستهبندیهای برنامههای DeFi شامل برنامههای وامدهی غیرمتمرکز، صرافیهای غیرمتمرکز، اشتراکگذاری ذخیرهسازی غیرمتمرکز و غیره است.
قدرتمندترین ویژگی در مورد توکنهای DeFi، قراردادهای هوشمند است که به هر کسی اجازه میدهد قوانین تراکنش را بر اساس شرایط خاص تعریف، بنویسد، برنامهنویسی کرده و اجرا کند و در صورت برآورده شدن آن شرایط، تراکنشها را به اجرا در بیاورد.
کاربرد توکن ها در ساخت استیبل کوین (StableCoin)
همانطور که از نام آن پیداست، استیبل کوینها در طبیعت توکنهایی با ارزش ثابت هستند زیرا ارزش آنها تا حدودی قابل پیش بینی است. به این معنا که ارزش آنها تقریباً همیشه ثابت میماند.
توکنهای پایدار یا استیبل کوینها توسط یک دارایی پایدار یا نسبتا ارزشمند مانند فیات پشتیبانی میشوند. بنابراین، ما دارای استیبل کوینهای با پشتوانه دلار، طلا و سایر فلزات گرانبها، نفت و توکنهای دارای پشتوانه کالا هستیم.
این توکنها به دنیا کمک میکنند تا از نوسانات داراییها یا حتی سایر ارزهای دیجیتال خلاص شوند. استیبل کوینها بر اساس یک نسبت تعریف شده پشتوانه میشوند و دارایی پشتوانه آنها باید طبق نسبت تعریف شده در ذخایر نگهداری شود. این توکنها توسط ارزهای فیات، ارزهای دیجیتال، کالاها و استیبل کوینهای الگوریتمی پشتیبانی میشوند که از نرم افزار و قوانین برای حفظ برابری پایدار با فیات یا دارایی دیگر استفاده میکنند.
نمونههایی از استیبل کوینها عبارتند از: تتر با پشتیبانی 1: 1 با فیات USD، TruSD، Gemi Dollar و USD Coin و Paxos. Kitco Gold، Tether Gold (XAUT)، DigixGlobal (DGX) و Gold Coin (GLC) نیز به عنوان استیبل کوینهایی عمل میکنند که توسط طلا پشتیبانی میشوند. استیبل کوینهای مبتنی بر الگوریتم عبارتند از: Ampleforth (AMPL)، DefiDollar (USDC)، Empty Set Dollar (ESD)، Frax (FRAX).
توکن های دارای پشتوانه (Asset – Backed Token)
توکنهای پشتوانهشده دستهای از ارزهای دیجیتال هستند که ارزش اساسی آنها توسط یک دارایی واقعی پشتیبانی میشود که میتواند ارزهای ثابت، سهام، اوراق قرضه، املاک و مستغلات، طلا و فلزات گرانبها باشد. این توکنها برای نمایش دیجیتالی و مبادله ارزش برای این داراییهای اساسی اما در بلاک چین استفاده میشوند.
بیشتر این موارد به دلیل ماهیت معاملات دارایی اساسی به عنوان توکنهای امنیتی ارائه میشوند. این توکنها بیشتر از طریق عرضه توکن سهام (ETO) صادر میشوند. بسته به صادرکننده، این توکنها میتوانند با هر نسبتی پشتیبانی شوند. توکنهای دارای پشتوانه فلزی گرانبها شامل PAXG و DGX هستند که پشتوانه آنها طلاست.
توکنهایی که توسط سهام شرکت پشتیبانی میشوند، امکان توکنسازی سهام شرکت و معامله آنها در مبادلات ارز دیجیتال را فراهم میکنند. به عنوان مثال میتوان به Quadrant Token اشاره کرد که Quadrant Biosciences Inc، Neufund، The Elephant Private Equity Coin، Slice، Document، BFToken، The Dao و RRT را توکن میکند.
توکنهای کالای توکنشده نیز به عنوان کالاهای رمزنگاری شناخته میشوند که ارزش کالاها را نشان میدهند و توکنسازی و تجارت نفت، گاز طبیعی، انرژیهای تجدیدپذیر، گندم، شکر و غیره را امکانپذیر میکنند.
توکن های حریم خصوصی (Privacy Token)
توکنهای حریم خصوصی، همانطور که از نام آن پیداست، ارزهای دیجیتالی هستند که برای برنامههای کاربردی حفظ حریم خصوصی استفاده میشوند، زیرا کدگذاری آنها نسبت به بیت کوین و سایر ارزهای دیجیتال حریم خصوصی بهتری را ارائه میدهد.
دلایل زیادی وجود دارد که چرا برخی از تراکنشهای ارزهای دیجیتال به حفظ حریم خصوصی نیاز دارند. به عنوان مثال، موارد مربوط به تحقیقات امنیتی و معاملات بسیار حساس، اگرچه برای ارتکاب جرم و کلاهبرداری نیز استفاده میشود.
این ارزهای دیجیتال روشهای مختلفی را برای تضمین حریم خصوصی تراکنشها ترکیب میکنند، به عنوان مثال. ترکیب کردن کوینها، تکنیکهای ناشناس مانند CoinJoin و تراکنشهای آفلاین. این روشها علاوه بر تکنیکهای مورد استفاده در ارزهای دیجیتال رایج هستند، به عنوان مثال، عدم تطابق نامهای دنیای واقعی با آدرسهای رمزنگاری شده در بلاک چین.
نمونههایی از توکنهای حریم خصوصی عبارتند از: Monero، Zcash، Dash، Horizen، Beam و Verge.
اسامی توکن های برتر در حوزه های مختلف ارز دیجیتال
در این بخش قصد داریم ۱۰ توکن برتر با عملکرد خوب در حوزههای مختلف را معرفی کنیم:
توکن Cake
ارز دیجیتال Cake یک ارز دیجیتال با استاندارد BEP-20 و مبتنی بر زنجیره هوشمند بایننس است که به عنوان توکن بومی و انحصاری پلتفرم OpenSea شناخته میشود و توسط صرافی PancakeSwap ارائه شده است. ارز دیجیتال Cake با هدف ایجاد انگیزه نقدینگی در پلتفرم PancakeSwap ایجاد شد.
توکن Monero
مونرو یک ارز دیجیتال متن باز در حوزه حفظ حریم خصوصی است که در سال 2014 راه اندازی شد، این شبکه به دلیل ویژگیهای منحصر به فرد خود در دنیای ارزهای دیجیتال به عنوان یک اکوسیستم جذاب، خاص و البته بحث برانگیز شناخته میشود.
تتر USDT
تتر (USDT) محبوبترین استیبل کوین در بازار محسوب میشود. بنابراین استیبل کوین تتر به یک ارز دیجیتال مهم در بازار ارزهای دیجیتال تبدیل شده است. امروزه تتر به تامین نقدینگی و کاهش ضرر کاربران در برابر نوسانات بازار کمک میکند. این ویژگی تتر به دلیل ثابت بودن قیمت آن است. مزایای این سکهها در بازار ارزهای دیجیتال غیرقابل انکار است. مهمترین مزیت استیبل کوینها این است که سرمایه گذاران میتوانند از آنها به عنوان راهی برای فرار از بازارهای نزولی بدون تبدیل داراییهای خود به ارزهای فیات استفاده کنند.
MANA
ارز دیجیتال MANA یک ارز بومی پلتفرم واقعیت مجازی Decentraland است. ارز MANA یک توکن ERC20 است که از آن برای خرید قطعات LAND و همچنین پرداخت هزینه کالا و خدمات در این دنیای مجازی استفاده میشود. هنگامی که از توکنهای MANA برای خرید Land استفاده میکنید، آنها به طور خودکار سوزانده میشوند.
Golem
توکن شبکه گولم با نام GLM یک توکن ERC20 در پلتفرم اتریوم است. این ارز دیجیتال به عنوان یک توکن ابزاری برای دسترسی به شبکه Golem استفاده میشود. GLM ارزی است که در تراکنشهای همتا به همتا و برای پرداخت هزینه اجاره منابع دیجیتال استفاده میشود.
BNB
همانطور که از نام BNB میتوانید حدس بزنید، بایننس متولی و خالق این ارز دیجیتال است. بایننس کوین با برگزاری عرضه اولیه سکه (ICO) خود در تاریخ 26 ژوئن تا 3 جولای 2017 وارد دنیای ارزهای دیجیتال شد. این ارز دیجیتال ابتدا از استاندارد ERC20 استفاده میکرد، اما پس از راه اندازی بلاک چین اختصاصی بایننس در آوریل 2019، به بلاک چین مستقل خود منتقل شد.
بایننس به دنبال افزایش استفاده از توکن، علاوه بر حفظ و افزایش قیمت BNB، در رقابت با سایر بلاک چینها به ویژه اتریوم است تا بتواند حرفی برای گفتن داشته باشد و سهم خوبی از بازار به دست آورد.
PAXG
پکسوس گلد توسط شرکت پکسوس ارائه میشود. Paxos Gold یا PAXG یک توکن با پشتوانه فیزیکی است که هر توکن نشان دهنده یک اونس طلا مطابق با استانداردهای شمش طلای لندن خواهد بود. این پشتوانههای طلا در انبارهای رسمی و تایید شده نگهداری میشوند. به عبارت دیگر، هر کسی که دارای توکن PAXG باشد، معادل یک اونس طلا در آن انبار گواهی شده، که توسط Paxos Trust نظارت میشود، دارد. از آنجایی که ارزش توکنها به طور مستقیم با ارزش طلا مرتبط است، قیمت این توکن به موازات قیمت لحظهای اونس جهانی در نوسان خواهد بود.
Polygon
پروژه Matic در سال 2017 توسط چهار بنیانگذار هندی راه اندازی شد و در 31 می2020 راه اندازی شبکه اصلی خود را رسما اعلام کرد. Polygon که قبلاً با نام Matic Network شناخته میشد، پروتکلی برای ساخت و اتصال شبکههای بلاک چین سازگار با اتریوم است که هدف آن غلبه بر محدودیتهای اتریوم با استفاده از یک راه حل جدید روی زنجیره خواهد بود. به جای استفاده از فناوری پلاسما برای پردازش تراکنشهای خارج از زنجیره مانند شبکه قبلی Matic، Polygon برای همکاری بین بلاک چینها طراحی شده است. از طریق Polygon، توسعهدهندگان میتوانند بلاک چینهای از پیش تعریفشده را بر اساس نیاز خود راهاندازی کنند.
Solana
ارز دیجیتال سولانا از قراردادهای هوشمند و برنامههای غیرمتمرکز پشتیبانی میکند و به دنبال به حداکثر رساندن کارایی و اثربخشی شبکه خود از طریق اثبات سهام با کمترین موانع ورود است. پردازش در این شبکه به صورت 50-65 هزار تراکنش در ثانیه با محدودیت بیش از 70000 تراکنش صورت میگیرد. این شبکه به دنبال افزایش مقیاس پذیری بدون کاهش امنیت و عدم تمرکز است و قصد دارد با پشتیبانی از نرم افزار بلاک چین با سرعت بالا در سطح بین المللی فعالیت کند. این ارز دیجیتال دارای امنیت بالا و کاربردهای غیرمتمرکز است. به دلیل بهره مندی از الگوریتم اثبات زمان، سولانا به راحتی میتواند گذر زمان را به صورت کد وارد دفتر کل کند تا سرعت بلاک چین را افزایش دهد.
Dash
دش به عنوان فورک بیت کوین و لایت کوین راه اندازی شد. با تاکید بر حفظ حریم خصوصی و سرعت تراکنش، ارز دیجیتال دش در ابتدا به عنوان بیت کوین برای تراکنشهای غیرقانونی شناخته میشد. در ابتدای معرفی دش، این سکه با نام XCoin شناخته شد و به زودی نام آن به Dark Coin تغییر یافت. آنها سپس به این ایده رسیدند که از ویژگیهای حریم خصوصی Dash میتوان برای مخفی کردن تراکنشهایی که جزئیات کاملی ندارند استفاده کرد. با تمایل به جدا شدن از جامعه دارک کوین، این انجمن به Dash تغییر نام داد.
بررسی نهایی انواع توکن های ارز دیجیتال و اسامی آنها
در این مقاله سعی کردیم انواع توکن ها را معرفی و بررسی کنیم. برای کسانی که این سوال را در ذهن دارند که انواع توکن در بازار ارز دیجیتال وجود دارد، باید بگوییم که در این مقاله ۹ مورد از رایج ترین توکنها را معرفی کردیم. از این میان، اصلی ترین آنها توکنهای پرداخت هستند.
بر اساس این دسته بندیها، توکنهای امنیتی بهترین گزینه سرمایه گذاری هستند، اگرچه اساساً همه توکنهای پرداخت برای این منظور مناسب خواهند بود. در این میان تنها توکنهای کاربردی وجود دارند که توسط مقررات پشتیبانی نمیشوند و بنابراین در صورت آسیب یا از دست دادن اموال سرمایهگذاری شده هیچ مسئولیت یا سازمانی وجود ندارد.
اکثر پروژههای توکن سودمندی بر اساس عمل به وعدههایشان به سرمایهگذاران خود در بازار زنده میمانند، زیرا این امر مستقیماً بر تقاضا و قابلیت استفاده یا مطلوبیت آنها تأثیر میگذارد.