هیچ ماجراجویی و ماموریت فضایی بدون وجود یک دستیار مجهز به هوش مصنوعی کامل نخواهد شد؛ حداقل آنطور که در فیلمهایی چون 2001: ادیسه فضایی و میان ستارهای (Interstellar) دیدهایم. حالا ظاهراً عالم واقعیت و تخیل در هم آمیخته شده زیرا در تابستان آینده خدمهی ایستگاه فضایی بینالمللی به سایمون (CIMON) که یک «دستیار هوشمند خودکار و متحرک» است خوشامدگویی خواهند کرد.
سایمون که با همکاری کمپانی ایرباس و آژانس فضایی DLR آلمان توسعه یافته از ابررایانهی IBM قدرت میگیرد و اولین ربات دارای هوش مصنوعی است که عازم ایستگاه فضایی (ISS) میشود تا نه تنها در برخی امور دست یاری به فضانوردان برساند بلکه به عنوان یک دوست نیز در کنار آنها حضور داشته باشد. قرار است سایمون در ماه ژوئن 2018 همراه با فضانورد آلمانی «الکساندر گِرست» و در قالب ماموریت هورایزنز (Horizons) آژانس فضایی اروپا عازم ISS شود و تا ماه اکتبر به انجام وظیفه مشغول باشد.
یکی از مقامات مسئول ایرباس در این پروژه ضمن توصیف سایمون به یک «مغز پرنده و معلق در هوا» گفت:
اما اولین کمپانی در اروپا هستیم که چنین ربات خودکار و متحرکی را به ایستگاه فضایی عازم میکنیم تا با هوش مصنوعی خود یاریگر فضانوردان باشد.
به بیان دیگر، سایمون مانیتوری شناور با وزن 5 کیلوگرم میباشد که در عین نمایش دادن چهرهای کارتونی از خود، قادر به حل مسائل پیچیده است و به مانند سایر فضانوردان کاملاً در خدمت تیم خواهد بود. از طرفی به لطف برخورداری از هوش مصنوعی، تعامل هر چه بیشتر سایمون با خدمه موجب یادگیری هر چه بیشتر او خواهد شد. در ضمن آنطور که ایرباس عنوان کرده این ربات هوشمند قادر است چهره هر یک از فضانوردان را از سایرین تشخیص بدهد و مطابق با شخصیتشان با آنها معاشرت کند تا در گذر زمان از یک دستیار صرف، به یک همقطار و یار برای آنها بدل گردد.
ایرباس مدعی شده به لطف حضور سایمون امورات مختلف در ایستگاه فضایی با سهولت بیشتری پیش خواهد رفت و فضانوردان در انجام امور روزمره به ورطهی یکنواختی نخواهند افتاد؛ موضوعی که سبب کارایی بیشتر آنها و افزایش تعداد ماموریتهای موفقیت آمیز خواهد شد. همچنین از جنبههای ایمنی و امنیتی نیز نقش سایمون پر رنگ توصیف شده چرا که به عنوان یک سیستم هشدار دهنده برای مشکلات فنی نیز عمل خواهد کرد.