خشک شدن نهالی که تازه کاشته شده یک اتفاق بسیار ناخوشایند است، برای پیشگیری از این اتفاق مهمترین دلایل خشک شدن نهال را برای شما آورده ایم
اگر به فکر احداث باغ و سرمایه گذاری در این زمینه هستید، باید بدانید که این کار زمان و زحمت زیادی در ابتدای کار برای شما خواهد داشت. باغداری در سال های اولیه احداث به دلیل باردهی کم درختان، سود چندانی برای شما نخواهد داشت. اما با گذشت زمان و بالغ شدن درختان می توانید به بازگشت سرمایه خود امیدوار شوید. در این مقاله از نهالستان اکین نهال به دنبال بررسی علل خشک شدن نهال در سال های ابتدایی کاشت می پردازیم. اگر شما نیز در مورد این موضوع مهم اطلاعات کافی ندارید، توصیه می کنیم تا انتها این مقاله همراه ما باشید.
یکی از مهم ترین مسائلی که بیشتر افراد با آن مشکل دارند، کاشت نهال می باشد. شاید در نظر افراد عادی این کار، امری بسیار ساده حساب شود، اما اینطور نیست. اگر کاشت نهال در زمان مناسب و به درستی انجام نشود ممکن است نهال به دلیل کاشت غیراصولی و نادرست در آینده رشد مطلوبی نداشته باشد. حتی در بسیاری از موارد مشاهده شده است که نهال در همان سال اول خشک می شود.
فهرست عناوین مطلب:
مهمترین دلایل خشک شدن نهال( مهمترین دلایل خشکیدگی نهال)
- خرید نهال نامرغوب و بی کیفیت: اولین و مهم ترین نکته برای داشتن یک درخت پربار و مرغوب، انتخاب و خرید نهال سالم از نهالستان معتبر می باشد. شما هر چقدر به نهال های بی کیفیت و غیر استاندارد خریداری شده بصورت اصولی رسیدگی کنید، باز هم نتیجه مطلوبی از درختان نمی بینید. پس در اولین قدم حتما اقدام به خرید نهال های سالم از یک مکان معتبر باشید.
- آلودگی نهال در نهالستان: برخی از نهالستان ها قبل از ارسال نهال، آنها را ضدعفونی میکنند. این کار یکی از اقدامات مهم برای سلامت نهال ها می باشد. برای ضدعفونی نهال ها از محلول پرالیناژ استفاده می شود. محلول پرالیناژ مخلوطی از خاک رس و کود پوسیده گاوی می باشد که باعث ترمیم شدن نقاط صدمه دیده در نهال می شود. به دلیل وجود کود گاوی در این محلول هورمون های مفید برای ریشه تولید می شوند، که در نتیجه عملیات ریشه دهی نهال بصورت بهتر انجام می شود.
- بیماری قارچی: یکی از علل خشکیدگی نهال بیماری در طوقه نهال می باشد. از مهم ترین بیماری های طوقه می توان به پوسیدگی طوقه که با نام علمی فیتوفترایی شناخته می شود اشاره کرد. همانطور که قبلتر نیز ذکر کردیم، استفاده از محلول پرالیناژ که یک محلول عالی برای ضدعفونی کردن ریشه نهال ها می باشد، می توان جلوی پوسیدگی طوقه و بیماری قارچی را گرفت.
- کرم سفید ریشه: یکی از مهم ترین دلایل خشکیدگی نهال و درختان، کرم سفید ریشه می باشد. این آفت به تغذیه از ریشه درختان می پردازد و در نهایت باعث پژمردگی و مرگ درختان می شود. با این آفت خطرناک را می توان از طریق تله های نوری، جمع آوری لاروها از طریق شخم زدن و همچنین مبارزه شیمیایی با سم دیازینون مبارزه کرد.نکته: هیچگاه از کودهای حیوانی پوسانده نشده برای درختان استفاده نکنید. این کودها محیطی خوبی برای تخم ریزی حشرات می باشند.
- آبیاری نامناسب: احتمال خشک شدن نهال به عامل آبیاری نیز برمی گردد. آبیاری نهال در سال های اولیه باید بطور منظم و همچنین به میزان لازم انجام شود تا نهال های سالم و باکیفیتی را در سال های بعد داشته باشیم. توجه کنید که میزان آبیاری نهال ها باید نسبت به میزان بارش در منطقه انجام شود. آبیاری به میزان کم باعث خشکیدگی و سوختگی نهال ها خواهد شد.
از دیگر نکات مهم برای آبیاری نهال ها، انتخاب زمان مناسب برای این کار می باشد. بهترین زمان برای انجام عملیات آبیاری ابتدای صبح که هوا خنک تر می باشد است. آبیاری نهال ها در هنگام ظهر به پژمردگی نهال ها منجر می شود. برای مثال میزان آبیاری در نهال پسته بسیار کم می باشد. این نهال معمولا ماهی یکبار تا دوبار آبیاری نیاز دارد.
6. نور: یکی از عواملی که باعث رشد گیاهان می شود، نور خورشید می باشد. کمبود نور باعث می شود که عملیات تشکیل کلروفیل در گیاهان به کندی صورت بگیرد و در نهایت نهال کاشته شده باریک و رنگ پریده خواهد شد. در صورت کمبود نور، شاخ و برگ های نهال بصورت باریک رشد می کنند و همچنین رنگ برگ ها به سبز کمرنگ در می آید. دریافت نور شدید نیز باعث سوختن و خشکیدگی نهال می شود.
7. کمبود اکسیژن: گیاهان نیز به مانند دیگر جانداران برای رشد خود به اکسیژن نیاز دارند. اندام های هوایی نهال ها هیچگاه دچار کمبود اکسیژن نمی شوند ولی کمبود اکسیژن در قسمت ریشه درختان به وفور دیده می شود. این کمبود به دلایل مختلف ازجمله: آبیاری غرقابی، عدم زهکشی خاک و رطوبت خاک می باشد. البته میزان کمبود اکسیژن در خاک های سنگین بسیار بیشتر می باشد. پس سعی کنید به تمام قسمت های نهال از جمله ریشه ها اکسیژن کافی برسانید تا نهال دچار خشکیدگی نشود.
نکات مهم برای جلوگیری از خشک شدن نهال ها
- استفاده از گونی مرطوب برای منتقل کردن نهال ها و جلوگیری از رسیدن هوا به ریشه ها
- استفاده از قیم برای نهال های تازه کاشته شده جهت محافظت از آنها در برابر باد
- خالی کردن هوای اطراف ریشه در زمان کاشت نهال
- عدم کاشت نهال ها در مقابل نور شدید و یا در سایه درختان
- عدم استفاده از آبیاری غرقابی و خفه کردن نهال
- بیرون آمدن ریشه نهال در زمان آبیاری و در نتیجه خشک شدن ریشه ها
- استفاده از سم های علف کش و یا محلول پاشی نادرست
- عدم خروج صحیح نهال از خاک در زمان انتقال نهال از نهالستان و آسیب به ریشه و تنه نهال