استعلام ممنوع الخروجی قبل از سفر کردن و صرف هزینه ضروری است. روشهای زیادی مانند استعلام تلفنی ممنوع الخروجی یا استفاده از سامانه استعلام ممنوع الخروجی وجود دارد که به راحتی میتوانید از آنها استفاده کنید.
به طور کلی، ممنوعالخروجی اقدامی است که از سوی یک نهاد دولتی و یا یک شخص حقوقی علیه یک فرد صورت میگیرد. در واقع این عمل یک اقدام بازدارنده برای افرادی است که به دلایل گوناگون بدهکار بزرگ مالی هستند و یا مرتکب اعمال خلاف قانون شده و تحت پیگرد قانونی قرار دارند. به هر حال برای هر فردی که قصد خروج از کشور را دارد، استعلام ممنوع الخروجی یک اقدام مفید است تا در دقیقه نود تمام برنامههای سفر نقش بر آب نشود.
آیا میدانید برای استعلام ممنوع الخروجی چه اقدامی باید انجام دهید؟ آیا از سامانه استعلام ممنوع الخروجی اطلاعی دارید؟ آیا از روشهای استعلام تلفنی ممنوع الخروجی آگاه هستید؟ برای یافتن پاسخ پرسشهای فوق با پلازا همراه شوید و این مطلب را با دقت مطالعه کنید. ما اینجا هستیم تا هر آنچه لازم است را درباره ممنوع الخروجی، دلایل و نحوه استعلام آن برای شما بازگو کنیم.
آنچه در ادامه میخوانید:
ممنوع الخروج بودن به چه معناست؟
گاهی اوقات افراد هنگام خروج از کشور به دلایلی که خواهیم گفت متوجه میشوند که اجازه خروج از کشور را ندارند و این اتفاق زمانی ناگوارتر خواهد بود که در فرودگاه اجازه عبور از گیت را به آنها نمیدهند. مطمئنا این نوع غافلگیری به هیچ عنوان خوشایند نیست، آن هم درست زمانی که فرد تمام اقدامات سفر را انجام داده و مکان مورد نظر در کشور مقصد را رزرو کرده و به لحاظ مالی نیز هزینههای زیادی کرده است.
به طور معمول، نهادهای عمومی وابسته به حاکمیت، نهادهای دولتی و طلبکاران میتوانند فردی را به دلایل معلوم ممنوع الخروج کنند. زن و شوهر نیز میتوانند به دلایلی یکدیگر را ممنوع الخروج کنند. همچنین پدر و مادر نیز میتوانند اجازه خروج از کشور را از فرزند مشترک خود سلب کنند. در ادامه این مطلب دلایل ممنوع الخروجی و روشهای رفع آن را برای شما شرح خواهیم داد.
با توجه به موارد ذکر شده، بهتر آن است که هر فردی که قصد خروج از کشور را دارد، قبل از فراهم آوردن مقدمات سفر برای استعلام ممنوع الخروجی اقدام کند. روشهای متعددی برای این منظور وجود دارد؛ از جمله استعلام تلفنی ممنوع الخروجی و یا مراجعه به سرویس استعلام ممنوع الخروجی مانند استفاده از سامانه استعلام ممنوع الخروجی. چنانچه تا آخر مطلب با ما همراه باشید، پاسخ پرسشهای خود را در این زمینه خواهید یافت.
به چه دلایلی افراد ممنوع الخروج میشوند؟
به دلایل مختلفی میتوان یک فرد را ممنوع الخروج کرد که در اینجا به شرح آنها میپردازیم.
- بدهکاران قطعی مالیاتی (بدهی مالیاتی بیشتر از 500 میلیون تومان) و همچنین افرادی که در انجام تعهدات ارزی تخلف کردهاند، از سوی دولت ممنوع الخروج میشوند.
- افرادی که بدهکاران بانکی شناخته شدهاند و بانک مرکزی اسامی آنها را اعلام کرده است و همچنین وارد کنندگان و صادرکنندگانی که به تعهدات خود عمل نکردهاند، از سوی بانک مرکزی ممنوع الخروج میشوند. در این صورت، بانک مرکزی از طریق دادسرای عمومی تهران خواستار ممنوع الخروج شدن این افراد میشود.
- بدهکاران مالی به دلیل عدم شفافیتسازی اموال و یا عدم دسترسی به اموالشان، به درخواست بستانکار (فرد طلبکار) ممنوع الخروج میشوند.
- افرادی که رای محکومیت کیفری قطعی برای آنها صادر شده است و دوره محکومیت خود را هنوز طی نکردهاند، اجازه خروج از کشور را ندارند.
- بدهکارانی که از سوی واحدهای اجرائی ثبت اسناد و یا از سوی دادگاه برای آنها اجرائیه صادر شده باشد، ممنوع الخروج هستند.
- افراد کمتر از 18 سال و افرادی که تحت ولایت و یا قیومیت باشند، در صورتی که ولی و یا قیم آنها اجازه خروج از کشور را به آنها ندهد، ممنوع الخروج میشوند.
- مشمولین وظیفه عمومی ممنوع الخروج هستند، مگر آنکه اداره وظیفه عمومی به صورت کتبی به آنها اجازه خروج از کشور را بدهد.
- مردانی که از سوی دادگاه مکلف به پرداخت مهریه باشند و مهریه را پرداخت نکنند، بدهکار محسوب شده و از طرف زوجه با حکم دادگاه ممنوع الخروج میشوند. البته اگر مهریه تقسیط شود و یا اعسار زوج اثبات شود، حکم ممنوع الخروجی لغو میشود. همچنین اگر زوج مرتکب ترک نفقه شود، از سوی بازپرس قرار ممنوعیت خروج از کشور برای وی صادر میشود.
- زنان شوهردار نیز برای خروج از کشور به اجازه کتبی شوهر خود نیاز دارند، مگر در موارد اضطراری که از سوی دادستان شهرستان محل درخواست گذرنامه تعیین تکلیف میشود.
دلایل ذکر شده در قسمت فوق از جمله مواردی هستند که میتوانند مانع خروج فرد از کشور شوند. بنابراین، بهتر آن است هر فردی که قصد خروج از کشور را دارد، برای استعلام ممنوع الخروجی اقدام کند. امروزه با گسترش اینترنت و انجام بسیاری از کارها در بستر فضای مجازی، فردی که قصد خروج از کشور را دارد میتواند به راحتی و با استفاده از سامانه استعلام ممنوع الخروجی از وضعیت خروج خود از کشور آگاه شود. همچنین افراد میتوانند از طریق استعلام تلفنی ممنوع الخروجی که آن را توضیح خواهیم داد، در خصوص وضعیت خود مشاورههای لازم را دریافت کنند.
روش های استعلام ممنوع الخروجی
برای استعلام ممنوع الخروجی روشهای متفاوتی وجود دارد که بستگی به علت ممنوع الخروجی دارد. در این قسمت به شرح آنها میپردازیم.
مراجعه به سامانه استعلام ممنوع الخروجی
کسانی که قصد خروج از کشور را دارند، برای آگاهی از وضعیت خود میتوانند به سامانه استعلام ممنوع الخروجی در این آدرس مراجعه کنند. اما این نکته را در نظر داشته باشید که اطلاعات این سامانه راجع به ممنوع الخروجیها و رفع ممنوع الخروجیهای مربوط به پروندههای دوایر اجرای اسناد رسمی سازمان ثبت اسناد و املاک کشور است.
زمانی که وارد این سامانه میشوید، صفحهای مطابق تصویر بالا برایتان باز میشود که اطلاعات خواسته شده را باید به درستی در کادر مربوطه وارد کنید تا وضعیت ممنوع الخروجی شما نمایش داده شود.
مراجعه به سامانه ثنا
برای آگاهی از وضعیت ممنوع الخروجی در ارتباط با پروندههای قضایی و کیفری باید به سامانه ثنا (سامانه ابلاغ الکترونیک قضایی) مراجعه کنید. با مراجعه به سامانه استعلام ممنوع الخروجی قوه قضاییه میتوانید ابلاغیههای مرتبط با موارد قضایی و کیفری را مشاهده کنید. جهت ورود به این سامانه میتوانید از این صفحه اقدام کنید.
در نظر داشته باشید که سامانه ثنا تنها برای استعلام ممنوع الخروجی نیست. بهطورکلی، اوراق قضایی از طریق این سامانه الکترونیکی ابلاغ میشود. پیشتر از این، ابلاغیه اوراق دادگاهها توسط ماموران دادگستری انجام میشد. این ماموران موظف بودند با مراجعه به منزل و یا محل کار فرد موردنظر ابلاغیه دادگاه را تسلیم فرد کنند. جدای از اینکه حضور مامور ابلاغ با لباس فرم در محل کار یا منزل فرد مورد نظر صورت خوشی نداشت، گاهی در نبود فرد، ابلاغیه دادگاه به همسایه یا همکار فرد داده میشد که این مسئله خود مشکلات خاصی را در پی داشت.
در حال حاضر، ابلاغیه دادگاه از طریق سامانه ثنا صورت میگیرد. برای ورود به این سامانه ابتدا باید ثبت نام کنید. برای این منظور، ابتدا باید در سامانه ثنا پیش ثبت نام اینترنتی را انجام دهید. سپس جهت احراز هویت و امضای الکترونیکی به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه کنید. در این مرحله ثبت نام شما نهایی خواهد شد.
مراجعه به اداره گذرنامه
برای سرویس استعلام ممنوع الخروجی در مورد برخی از پروندهها، باید شخصا به اداره گذرنامه مراجعه کنید. همچنین اگر فردی نخواهد جهت استعلام ممنوع الخروجی از طریق سامانههای اینترنتی اقدام کند، میتواند شخصا به اداره گذرنامه شهرستان محل سکونت خود مراجعه کند.
لازم به ذکر است که غیر از روشهای استعلام ممنوع الخروجی که ذکر شد، افراد میتوانند از طریق استعلام تلفنی ممنوع الخروجی نیز اقدام کنند. در این روش، گروههایی هستند که در خصوص موارد ممنوع الخروجی به شما مشاوره داده و شما را در این زمینه راهنمایی میکنند. به عنوان نمونه، شما میتوانید جهت استعلام تلفنی ممنوع الخروجی با شمارههای 9099071112 و 099071113 از طریق تلفن ثابت تماس گرفته و راهنمایی لازم را دریافت کنید.
همچنین افراد میتوانند جهت استعلام ممنوع الخروجی از طریق اپلیکیشن پلیس من اقدام کنند. این اپلیکیشن از طریق این سایت قابل دریافت است. در نظر داشته باشید سامانه استعلام ممنوع الخروجی ناجا، استعلام ممنوع الخروجی نظام وظیفه و استعلام ممنوع الخروجی نیروی انتظامی همه از طریق سامانه ثنا که پیشتر توضیح دادیم و یا از طریق اپلیکیشن پلیس من قابل انجام است. همچنین برای استعلام ممنوع الخروجی مهریه نیز اگر زوجه از طریق دادگاه اقدام کرده و حکم لازم در این زمینه صادر شده باشد، فرد مورد نظر از طریق روشهایی که در قسمت فوق توضیح دادیم میتواند از وضعیت ممنوع الخروجی خود آگاه شود.
برای رفع ممنوع الخروجی چه اقدامی باید انجام داد؟
زمانی که متوجه شدید ممنوع الخروج هستید، مطمئنا اولین سوالی که به ذهنتان خواهد آمد این است که برای رفع ممنوع الخروجی چه کاری باید انجام دهید. زمانی که حکم ممنوع الخروجی صادر میشود، فرد مورد نظر 20 روز فرصت دارد که به حکم صادره اعتراض کند. در این صورت، حکم به دادگاه تجدیدنظر رفته و مجددا پرونده بررسی خواهد شد. به طور کلی، حکم ممنوع الخروجی برای مدت 6 ماه اعتبار دارد که بنابر صلاحدید دادگاه این حکم میتواند هر شش ماه یکبار تمدید شود.
رفع ممنوع الخروجی بستگی به علت آن دارد. به عنوان نمونه، اگر دلیل ممنوع الخروجی مسئله مالیاتی باشد، فرد موردنظر با پرداخت بدهی مالیاتی میتواند نسبت به رفع ممنوع الخروجی خود اقدام کند. همچنین وی میتواند از طریق سپردن تضمین بانکی، قرار وثیقه و یا اثبات ورشکستگی خود ممنوع الخروجی را رفع کند.
اگر فردی به دلیل عدم پرداخت مهریه ممنوع الخروج شود، چنانچه توانایی پرداخت مهریه را نداشته باشد و این مسئله برای دادگاه محرز گردد، وی میتواند با دریافت حکم اعسار و تقسیط مهریه به ممنوع الخروجی خود پایان دهد. در سایر موارد به ویژه موارد کیفری مسئله بستگی به رای و نظر دادگاه دارد.
آیا راهی برای لغو حکم ممنوع الخروجی وجود دارد؟
چنانچه فردی به هر دلیلی ممنوع الخروج شود، در برخی شرایط میتواند این حکم را برای یک بار لغو کند و از کشور خارج شود. شرایط مورد نظر عبارتند از:
- فرد ممنوع الخروج برای به جا آوردن حج تمتع میتواند از دادگاه اجازه خروج از کشور را بگیرد.
- اگر فرد ممنوع الخروج درگیر بیماری خاصی باشد، میتواند برای سفر درمانی یک بار از دادگاه اجازه خروج از کشور را بگیرد.
- اگر دلیل ممنوع الخروجی فرد مسئله مالیاتی باشد، وی میتواند برای بهبود وضع مالی خود و انجام امور تجاری تنها برای یک بار از دادگاه اجازه خروج از کشور را بگیرد.
کلام آخر
در مطلب بالا در مورد ممنوع الخروجی، روشهای استعلام ممنوع الخروجی و چگونگی رفع آن صحبت کردیم. امیدواریم این مطلب رضایت خاطر شما را فراهم کرده باشد. اگر تجربهای در زمینه ممنوع الخروجی و مشکلات مربوط به آن دارید، با پلازا در میان بگذارید. ما مشتاقانه منتظر شنیدن نظرات شما هستیم.