اگر یک گوشی در خارج از کشور خریده باشید و بخواهید به مدت بیشتر از 30 روز در داخل کشور از آن استفاده کنید باید آن را ثبت و اظهار کنید. در این راهنمای نحوه رجیستری گوشی مسافری با پاسپورت، قصد داریم به مراحل انجام این کار و نکاتی که باید مدنظر قرار دهید بپردازیم.
با شروع به کار طرح رجیستری، تمامی دستگاههای سیمکارت خور برای دریافت خدمات شبکه باید در سامانه همتا ثبت شوند. در غیر این صورت پس از گذشت مدتی آن دستگاه دیگر قادر به دریافت خدمات در شبکه موبایلی کشور نخواهد بود. ما پیشتر در مطلب آموزش سامانه همتا به نحوه استفاده و ثبت گوشی در این سامانه پرداختیم، اما گوشی مسافری کمی متفاوت است. در ادامه با راهنمای رجیستری گوشی مسافری همراه پلازا باشید.
فهرست مطالب
راهنمای رجیستری گوشی با پاسپورت
1. ثبت اطلاعات در گمرک فرودگاه؛ نحوه ثبت گوشی مسافری
برای رجیستری گوشی مسافرتی شما ابتدا در بدو ورود به کشور باید به اعتبار پاسپورت برای رجیستری، اطلاعات را در گمرک فرودگاه ثبت کنید. در این مرحله گمرک با رجیستری گوشی با پاسپورت و دریافت اطلاعاتی مثل شناسه IMEI دستگاه، نام و نام خانوادگی مسافر، کد ملی و شماره تلفن همراهی که به نام شخص وارد کننده دستگاه است، اطلاعات شما را ثبت میکند.
- این مرحله (رجیستر گوشی با پاسپورت) اهمیت بسیار زیادی دارد چرا که با توجه به مصوبه گمرک، در صورتی که بدون گذراندن این مرحله از سالن مسافران خارج شوید، به دلیل محدودیت سیستمی دیگر قادر به ثبت گوشی که همراه خود آوردهاید نخواهید بود.
در این مرحله از کار است که هزینه رجیستر گوشی مسافری هم مشخص میشود. در واقع بسته به برند و مدل گوشی که تهیه کردهاید گمرک ممکن است هزینه متفاوتی را به عنوان قیمت رجیستری گوشی مسافرتی تعیین کند.
2. رجیستری گوشی مسافرتی در سایت گمرک؛ نحوه ثبت گوشی مسافری
در مرحله بعدی مدت زمان رجیستری گوشی مسافرتی اهمیت زیادی دارد. پس از اینکه اطلاعات گوشی را در گمرک فرودگاه ثبت کردید، 30 روز فرصت دارید تا با مراجعه به سایت گمرک برای رجیستر گوشی و این صفحه، کد IMEI دستگاه خود را وارد و نسبت به پرداخت هزینه گمرک گوشی مسافرتی و عوارض آن اقدام کنید. باید پیش از پایان مهلت استفاده از رجیستری پاسپورت، هزینه گمرک آن را پرداخت کنید.
شما ابتدا باید کد IMEI گوشی را وارد کنید. سپس در صفحه بعدی میتوانید نوع دستگاه، برند، مدل و مشخصات فنی را مشاهده و انتخاب کنید. در مرحله بعد شماره تلفن همراه خود را وارد کنید. این شماره تلفن باید به نام همان مسافری باشد که گوشی را وارد کشور کرده است. علاوه بر این باید کد ملی و شماره گذرنامه مسافر را هم وارد کنید.
سپس یک کد امنیتی به شماره تلفن ارسال میشود که باید در سایت آن را وارد کنید. در آخرین صفحه نیز قیمت رجیستری گوشی مسافرتی که با خود وارد کردهاید برایتان به نمایش درمیآید که میتوانید آن را به صورت اینترنتی پرداخت کنید.
- اتباع برای ثبت و پرداخت هزینه رجیستر گوشی مسافری باید پس از انقضا مدت یکماهه از تاریخ حضور در کشور، به صورت حضوری به نزدیکترین گمرک اجرایی مسافری مراجعه و اقدام کنند.
3. رجیستر گوشی مسافری در سامانه همتا؛ راهنمای رجیستری گوشی مسافری با پاسپورت
پس از اینکه هزینه رجیستری گوشی مسافری را پرداخت کردید، گمرک اطلاعات پرداخت شما را به سامانه همتا ارسال میکند. سپس یک پیامک از طرف همتا برای شماره تلفنی که در لحظه ورود به کشور و ثبت اطلاعات گوشی به گمرک اعلام کردید ارسال میشود.
- اگر شمارهای که اعلام کردید به نام خود مسافر باشد، کد فعالسازی گوشی برایتان فرستاده میشود.
- اگر شماره به نام مسافر نباشد، باید یک سیمکارت به نام مسافر تهیه کنید. سپس مسافر باید در سایت رجیستری گوشی مسافرتی (سامانه همتا) ثبت نام کند و مانند تصویر زیر با مراجعه به بخش اطلاعات ثبت مسافری میتواند کد فعالسازی را مشاهده و دریافت کند.
وارد شدن به سیستم وبسایت همتا به دو طریق انجام میشود. یا میتوانید شماره موبایل خود را وارد کرده و کد امنیتی را در سایت ثبت کنید. یا اینکه میتوانید با استفاده از کد ملی خود وارد سامانه سایت شوید.
در ادامه از منوی «ثبت اطلاعات مسافری» که در سمت راست قرار دارد باید اطلاعات خود را وارد کنید. اگر قبلا گوشیهای دیگری را در سامانه ثبت کردهاید، اطلاعات آن را در این قسمت خواهید دید. اما اگر دفعه اول شماست این بخش خالی است. وقتی وارد صفحه شدید «افزودن دستگاه» را انتخاب کنید.
در مرحله بعدی با یک صفحه خالی مواجه خواهید شد که در آن باید فرایند ثبت گوشی جدید خود را آغاز کنید. با انتخاب گزینه ایجاد میتوانید این فرایند را آغاز کنید. اطلاعاتی که برای این بخش نیاز دارید شامل شماره ملی، شناسه پرداخت، شماره گذرنامه، کد IMEI گوشی، و شرح کالای مسافری میشوند. البته تصویر مجوز گمرکی خود را هم نیاز دارید که در صفحه وارد کنید.
در نهایت میتوانید با استفاده از کد فعالسازی، دستگاه را فعال و از آن استفاده کنید. در صورتی که این 3 مرحله را با ثبت دقیق و درست اطلاعات پشت سر بگذارید، نحوه رجیستر گوشی مسافرتی کار آسان و بدون مشکلی خواهد بود.
هزینه گمرک گوشی مسافری و رجیستری + جدول کامل
اما مهمترین موضوع هزینه رجیستری گوشی مسافری با پاسپورت است. در سال 1401 تعرفه گوشی مسافرتی مساوی با 16 درصد از ارزش اصلی خود گوشی بود. اما با توجه به بخشنامه جدیدی که در مرداد سال 1402 توسط گمرک منتشر شده، این تعرفه از حداقل 4 تا حداکثر 15 درصد بسته به قیمت دلاری و رویه تجاری یا مسافری بودن گوشی متغیر است. جدول تعرفه هزینه رجیستری گوشی در فرودگاه امام را میتوانید در ادامه مشاهده کنید:
قیمت گوشی | تعرفه ورودی تجاری | تعرفه ورودی مسافری |
---|---|---|
کمتر از 100 دلار | 6 درصد | 12 درصد |
100 تا 600 دلار | 4 درصد | 8 درصد |
بیش از 600 دلار | 15 درصد | 8 درصد |
با این وجود ظاهرا در عمل هنوز این بخشنامه اعمال نشده است و از مسافرین تعرفه 42 درصدی برای تمامی گوشیها دریافت میشود. با توجه به این موضوع برای محاسبه هزینه رجیستری باید ابتدا قیمت دلاری آن را ضرب در نرخ دلار مرجع (در حال حاضر 42 هزار تومان) کرده و سپس آن را در 0.42 ضرب کنید تا هزینه رجیستری گوشی بدست بیاید.
برای مثال هزینه گمرک یک گوشی 600 دلاری با توجه به این فرمول مساوی با 10 میلیون و 500 هزار تومان خواهد بود. لازم به ذکر است که از اردیبهشت امسال لزومی به پرداخت هزینه رجیستری وجود ندارد و مسافرین تنها باید حق گمرکی گوشی را پرداخت کنند.
سوالات متداول
1. آیا موبایل های مسافری باید رجیستر شوند؟
شاید یکی از سوالاتی که در رابطه با طرح رجیستری موبایل مطرح میشود این باشد که آیا نیازی به رجیستر گوشی مسافری است یا خیر؟ در پاسخ به این سوال باید بگوییم که بله. اگر شما سفری به خارج از کشور داشتهاید و به همراه خود یک گوشی وارد ایران میکنید میبایست علاوه بر پرداخت حق گمرک، به رجیستر کردن گوشی مربوطه بپردازید. این در حالی است که بدون انجام این مراحل گوشی شما تنها به مدت 30 روز پس از اتصال به شبکه قابل استفاده خواهد بود.
2. با چه سیمکارتهایی میتوان گوشی مسافرتی رجیستر کرد؟
طی قانون رجیستری گوشی مسافری از این پس با شرط ثبت شماره سیمکارتی است که حداقل 20 روز از زمان فعالسازی آن (اعم از صدور اولیه یا انتقال مالکیت) گذشته باشد. به عبارت دیگر، تنها در صورتی میتوان گوشی مسافری را رجیستر کرد که سیمکارت مورد استفاده آن حداقل 20 روز قبل فعال شده باشد.
3. مبلغ رجیستری گوشی مسافرتی چقدر است؟
همانطور که در این مطلب راهنمای رجیستری گوشی مسافری گفته شد، قیمت و هزینه رجیستر گوشی مسافرتی بسته به هر گوشی متفاوت است و بیشتر از همه به قیمت گوشی در خارج از کشور ارتباط دارد. شما هنگام مراجعه به سایت گمرک برای ثبت و پرداخت هزینه عوارض، بعد از اینکه مدل گوشی را انتخاب کردید میتوانید از هزینهای که باید برای فعالسازی آن بپردازید مطلع شوید.
4. محدودیت رجیستر گوشی مسافرتی چقدر است؟
شرایط رجیستر گوشی مسافرتی در 2 مورد مهم خلاصه میشود. طبق قانون هر فرد در طول یک سال تنها میتواند یک گوشی مسافرتی وارد و در همتا ثبت کند. دوم اینکه شما حتما باید در گمرک ورودی فرودگاه، اطلاعات اولیه دستگاه را ثبت کنید در غیر این صورت دیگر نمیتوانید دستگاه را در سامانه همتا اظهار کنید.
5. مهلت رجیستر گوشی مسافرتی چقدر است؟
پس از ثبت اطلاعات اولیه در گمرک ورودی، نهایتا تا 30 روز فرصت دارید به وبسایت گمرک مراجعه و مبلغ رجیستر گوشی مسافرتی خود را پرداخت کنید.
سخن پایانی
همانطور که در این مطلب راهنمای رجیستری گوشی با پاسپورت خواندید با توجه به شرایط جدید، مسافران با توجه به مهلت 30 روزه میتوانند دستگاه مورد نظر خود را وارد و در سامانه رجیستری گوشی مسافرتی ثبت کنند. البته ممکن است برخی گوشیها امکان رجیستر گوشی مسافری نداشته باشند. به همین دلیل بهتر است از قبل از گمرک استعلام بگیرید تا مطمئن شوید گوشی که قصد وارد کردنش را دارید امکان ثبت در شبکه را دارد.
نحوه رجيستر كردن گوشي آيفون با پاسپورت یا دیگر گوشی های مسافری، همانطور که گفتیم با گوشیهایی که داخل ایران خریداری و ثبت میشوند تفاوتهایی دارد. بهطور کلی برای انجام این کار باید 3 مرحله را پشت سر بگذارید.