از وقتی که شرکتهای مایکروسافت و کوالکام در دسامبر 2016 اعلام کردند ویندوز 10 بصورت کامل با پردازنده های مبتنی بر معماری آرم (Advanced RISC Machine) عرضه خواهد شد، این سئوال در ذهن همه بوده که اپلیکیشنهای معماری اکس86 در این معماری بخوبی اجرا خواهند شد یا نه. بالاخره همه میدانیم که برنامه های رابط برنامهنویسی کاربردی Win32 خوب اجرا نمیشوند و انرژی بیشتری هم نسبت به برنامه هایی که از رابط برنامهنویسی کاربردی جدید (UWP) مصرف میکنند، اما وقتی همین برنامه ها در سیستم های مبتنی بر معماری آرم که از برابرساز هم استفاده میکند اجرا شوند، بنظر میرسد وضعیت بدتر هم خواهد شد.
هفته گذشته در نمایشگاه CES یک نماینده ی شرکت کوالکام (پیجی جاکوبوویتز) اعلام کرد که:
کارائی و عمر باتری مشابه کامپیوترهای شخصی دارای سیپییو اینتل خواهد بود. تمامی کامپیوترهای شخصی معرفی شده ی مبتنی بر سیپییو های کوالکام وعده داده اند که طول عمر باتریشان حداقل 20 ساعت فعالیت باشد. هرچند ما این کامپیوترهای جدید را تا بهار نمیبینیم و تا آن زمان باید صبر کرد.
چیپستهای آرم از معماری ای که بزرگ.کوچک نامیده میشود استفاده میکنند، بدین صورت که از هسته های قدرتمندتر برای وظایف سنگین تر و از هسته های باصرفه تر برای کارهای سبکتر استفاده میکنند. کارهای سبکتر که اشاره شد میتواند همزمان سازی نوتیفیکیشن ها در پس زمینه، وقتی سیستم در حالت انتظار(Standby) است باشد که این مساله در نهایت فوق العاده در افزایش عمر باتری موثر است. به بیان دیگر، اگر قبلا این مورد پیش آمده که لپتاپتان را مدتی درون کیفتان گذاشته اید و بعد از درآوردن آن مشاهده کرده اید باتری آن تمام شده است این مشکل دیگر اتفاق نخواهد داد. مساله دیگری که در موردش صحبت کردیم اپلیکیشن های 32بیتی و 64بیتی بود. در این خصوص باید چند مساله روشن شود، چون چیزهای متفاوتی از شرکتهای متفاوت تولیدکننده تجهیزات اصلی شنیده شده است. نخست اینکه گزارش شده بود که ویندوز بر روی معماری آرم اپلیکیشن های 64بیتی Win32 را اجرا نخواهند کرد، اما شرکت دل در این باره که چرا هیچ اقدامی در مورد معماری آرم نمیکند، گفت که مشکل اپلیکیشنهای 32بیتی است! پاسخ نماینده کوالکام این است که هیچیک ازین مشکلات وجود ندارند و اگر چیزی برروی چیپست اینتل اجرا میشود، برروی چیپست کوالکام نیز اجرا خواهد شد. هرچند اگر درباره مشکلات نسل اول این محصولات نگران هستید، همواره میتوانید منتظر کامپیوترهای شخصی اسنپدراگون 845 بمانید که امسال ولی دیرتر عرضه خواهند شد.
درحالیکه مایکروسافت این فناوری را «ویندوز برروی آرم» می نامد، شرکت کوالکام از نام سیپییو های خود استفاده کرده و آن را «ویندوز برروی اسنپدراگون» می نامد، که کمی نامناسب است. این فناوری متعلق به کوالکام نیست و سایر سازندگان چیپست نیز میتوانند از آن استفاده کنند. طبعا، هر شرکتی که این تصمیم را داشته باشد باید در ابتدا با مایکروسافت شراکت کند. اسنپدراگون 835 تنها پردازنده مبتنی بر معماری آرم است که از ویندوز 10 پشتیبانی میکند اما همچنان می توان امیدوار بود که از نظر سخت افزاری تنوع بیشتر بوجود بیاید.
و اما چیزی که درباره ویندوز بر روی آرم هیجان ما را بر می انگیزد اینست که واقعا مدت طولانی ای است که به جز اینتل و ایامدی آلترناتیو دیگری برای کامپیوترهای شخصی نداشته ایم و تماشای تغییر این وضعیت در طول سال 2018 لذت بخش خواهد بود.
توضیحاتی کوتاه درباره مقاله:
معماری آرم مجموعه دستورالعمل متفاوتی با ویندوزهای معمولی خانواده اکس86 و اپلیکیشنهای ویندوز که بصورت معمول بر روی آنها اجرا میشوند دارد. برای همین خود ویندوز برای پردازنده های آرم مجددا کامپایل شده، اما اپلیکیشنهای ویندوز(یک فایل .exe) کامپایل مجدد نشده اند و در نتیجه اپلیکیشنها همچنان حاوی دستورالعمل هایی که برای پردازنده های اکس86 (چه حالات 32 بیت و چه 64 بیت) نوشته شده هستند. پس بجای اینکه طبق معمول مستقیما توسط سیپییو اجرا شوند، بوسیله یک برابرساز اجرا میشوند. این برابرساز یک برنامه(در کد معماری آرم) است که میتواند وانمود کند سیپییو اکس86 است. اما بصورت میانگین اجرای یک دستورالعمل اکس86 منابع بیشتری مصرف میکند تا اجرای مستقیم یک دستورالعمل آرم. پس این قابل انتظار است که بصورت میانگین در معماری آرم توان بیشتری برای یک کار مشخص در یک اپلیکیشن مشخص صرف خواهد شد. این مقاله اما می گوید که ادعا شده کامپیوترهای شخصی معماری آرم این مشکل را نخواهند داشت.