ویندوز لایت نسخه جدیدی از ویندوز است که قرار است با حجم اندک، رابط کاربری جدید و اتکا به برنامههای وب محور وارد بازار شود. در این مقاله میتوانید درباره ویندوز لایت بیشتر بخوانید.
خیلی از ما تا به حال نام ویندوز آر تی به گوشمان خورده است. حتی ممکن است با ویندوز 10 اس نیز آشنا باشیم، ولی آیا تا به حال چیزی در مورد ویندوز لایت شنیده بودید؟ البته فعلا اطلاعات زیادی در مورد این ویندوز منتشر نشده، ولی با این حال این سیستم عامل جدید مایکروسافت توجه بسیاری را به خود جلب کرده است. ویندوز لایت قرار است کم حجمترین ویندوزی باشد که مایکروسافت تا به امروز وارد بازار کرده است.
مایکروسافت قصد دارد این ویندوز را با هدف رقابت با کروم OS عرضه کند. اما Windows لایت چیست؟ چه ویژگیهایی دارد و چه زمانی معرفی خواهد شد؟ در این مطلب میتوانید تمامی اخبار و شایعاتی که تا به امروز در مورد سیستم عامل Windows Lite منتشر شدهاند را بخوانید. همراه پلازا باشید.
آنچه در ادامه میخوانید:
Windows Lite چیست؟
سوالی که برای خیلیها پیش میآید این است که ویندوز لایت چیست و چه تفاوتی با ویندوز 10 دارد؟ ویندوز لایت یک نسخه سبک و کمحجم از ویندوز است که قرار است از نسخههای قبلی سریعتر و سادهتر باشد. این سیستم عامل کمی به Chrome OS شباهت دارد و بر اساس گزارشات مختلف بخش عمده این سیستم عامل را برنامههای وب پیشرو (Progressive Web Apps) تشکیل خواهند داد. برنامههایی که به شکل برنامههای آفلاین فعالیت میکنند، اما در یک سرور آنلاین اجرا میشوند. مایکروسافت در مرورگر جدید خود یعنی اج نیز تاکید زیادی به استفاده از این نوع برنامهها داشته است.
افزون بر این گفته میشود ویندوز لایت برنامههای ویندوز که از طریق فروشگاه مایکروسافت قابل دانلود هستند را نیز اجرا میکند. درست مانند سیستم عامل کروم که از اپلیکیشنهای اندروید نیز پشتیبانی میکند. همچنین بر اساس برخی گزارشات این نسخه از ویندوز به صورت اختصاصی برای دستگاههایی که دو نمایشگر دارند طراحی شده است.
ویندوز لایت به گونهای طراحی شده که به صورت آنی بوت شود، همیشه به اینترنت متصل باشد و با هر نوع پردازندهای نیز سازگاری داشته باشد تا دست تولیدکنندگان و همچنین کاربران در طراحی و خرید محصولات کاملا باز باشد. با توجه به اینکه پردازندههای ساخت کوالکام توانستند عمر باتری برخی لپتاپها را به بیش از 20 ساعت برسانند، احتمال زیادی وجود دارد که برخی از دستگاههایی که از ویندوز لایت استفاده میکنند به پردازندههای این کمپانی مجهز شوند.
اما مهمترین تفاوتی که ویندوز لایت با ویندوز 10 دارد این است که این سیستم عامل جدید شباهتی به ویندوز اصلی نخواهد داشت و از یک رابط کاربری کاملا جدید و مدرن بهره خواهد برد که میتواند جان تازهای به پلتفرم ویندوز مایکروسافت بدهد. سال گذشته تصویر زیر از شکل و فرم آن زمان ویندوز لایت منتشر شد که نشان میداد این نسخه از طراحی مدرن و یکپارچهای بهره میبرد و دکمه استارت ویندوز هم به وسط صفحه منتقل شده است.
با توجه به اطلاعاتی که تا به امروز از ویندوز لایت داریم به نظر میرسد این سیستم عامل بخشی از ابتکار Windows Core OS مایکروسافت باشد. به طور خلاصه Windows Core OS پایه و اساسی است که به مایکروسافت این امکان را میدهد تا به راحتی انواع مختلفی از ویندوز را ایجاد کند. نسخه لایت پیشتر در فهرست تولید Windows Core OS قرار داشت، ولی سال گذشته یا از این فهرست کنار گذاشته شد یا با نامهای جدیدتر ModernPC و سرفیس سنتروس دوباره به این جمع اضافه شد.
تاریخ انتشار ویندوز لایت
مایکروسافت تا به امروز هیچ اطلاعیه رسمی را در مورد زمان معرفی ویندوز لایت منتشر نکرده و تنها اطلاعاتی که در مورد این سیستم عامل داریم از چند منبع نزدیک به این کمپانی افشا شدهاند. با توجه به این موضوع احتمال زیادی وجود دارد که این نسخه هنوز تا زمان عرضه فاصله زیادی داشته باشد. به خصوص از آنجایی که مایکروسافت ویندوز 10 اس و پلتفرم Core OS خود را نیز در مرحله ساخت و طراحی دارد.
بر اساس شایعات ویندوز لایت مانند Chrome OS به صورت جداگانه به فروش نخواهد رسید و کاربران نمیتوانند Windows لایت را دانلود کنند. این سیستم عامل تنها به شکل پیشفرض بر روی لپتاپهایی که مخصوص دانشجویان و استفاده خانگی هستند نصب خواهد شد. به این ترتیب این احتمال هم وجود دارد که این نسخه اصلا در اختیار شرکتها و سازمانها قرار نگیرد.
ویندوز لایت با همین نام عرضه خواهد شد؟
تا به اینجا این سیستم عامل تحت عنوان لایت در فایلهایی که در برخی از نسخههای Windows Insider وجود دارند ظاهر شده است. به گفته برخی کارشناسان این احتمال هم وجود دارد که این سیستم عامل در زمان عرضه اصلا از نام ویندوز استفاده نکند و به این ترتیب به عنوان یک سیستم عامل کاملا جدید و مستقل از سری ویندوز عرضه شود. گفته میشود در داخل شرکت مایکروسافت از نام سنتوری (Santori) برای اشاره به این سیستم عامل استفاده میشود.
البته مایکروسافت با استفاده از برند ویندوز میتواند کاربران بیشتری را به استفاده از این سیستم عامل ترغیب کند تا اینکه از یک نام کاملا جدید که کسی تا به حال نشنیده استفاده کند. از طرف دیگر رابط کاربری و نام جدید میتواند آن دسته از کاربرانی که دیگر از ویندوز استفاده نمیکنند یا آن را برای استفاده خود بسیار پیچیده و شلوغ میدانند را دوباره جذب کند.
ویندوز لایت هنوز در مرحله طراحی قرار دارد و مشخص نیست مایکروسافت با این نسخه میخواهد در چه جهتی حرکت کند. شاید با سیستم عاملی مواجه شویم که شباهت زیادی به یک مرورگر وب دارد و از ظاهری ساده و یکدست به همراه برنامههای وب محور استفاده میکند. در این صورت نسخه لایت میتواند شباهت زیادی به مرورگر اج داشته باشد.