در این مطلب قصد داریم راجع به اسپیکر میدرنج و تفاوت آن با توییتر و ووفر صحبت کنیم و در ادامه بهترین بلندگوهای میدرنج را به شما معرفی خواهیم کرد.
بلندگو نوعی مبدل الکتریکی است که سیگنالهای الکتریکی صدا را به صوت تبدیل میکند. از میدان مغناطیسی برای حرکت دادن یک دیافراگم انعطافپذیر استفاده میشود و این دیافراگم به سرعت به جلو و عقب حرکت کرده و صداهایی تولید میکند که به گوش ما میرسند. بلندگوها را با دامنه صدایی که تولید میکنند، دستهبندی میکنند. بلندگوهای میدرنج در دسته بلندگوهایی قرار میگیرند که دامنه صدای تولید شده آنها متوسط است. در ادامه راجع به این بلندگوها و تفاوت اسپیکر میدرنج با ووفر و توییتر صحبت خواهیم کرد. با پلازا همراه باشید.
آنچه در ادامه میخوانید:
میدرنج چیست؟
بلندگوهای میدرنج معمولا به شکل مخروط هستند، اما این بلندگوها در انواع کمیابتر به شکل طبل یا به شکل شیپور فشرده نیز یافت میشوند. معمولا بلندگوهای میدرنج مخروطی شبیه ووفر کوچک هستند. رایجترین مادهای که در ساخت بلندگوهای میدرنج مخروطی استفاده میشود کاغذ است. سایر مواد سازنده بلندگوهای میدرنج مخروطی شامل پلاستیکهایی مانند پلیپروپیلن، فایبرگلاس، الیاف کربن یا آلیاژهای فلز سبک بر پایه آلومینیوم، منیزیم، تیتانیوم یا آلیاژهای دیگر است. بیشتر اسپیکرهای میدرنج حرفهای مورد استفاده در کنسرتها، اسپیکرهای فشرده ترکیبشده با اسپیکرهای شیپوری هستند.
وظیفه میدرنج پوششدهی عمدهترین بخش طیف صوت است؛ این ناحیه طیف صوت همان قسمتی است که صدای ابزارآلات موسیقی و از همه مهمتر صدای انسان در آن وجود دارد. در نتیجه مهمترین معیار یک بلندگوی میدرنج خوب این است که بتواند با کمترین میزان اعوجاج و تحریف، صدا تولید کند.
بیشتر تلویزیونها و رادیوهای کوچک تنها یک اسپیکر میدرنج دارند. البته اگر این دستگاهها امکان پخش صدای استریو داشته باشند، دو اسپیکر خواهند داشت. از آن جایی که مهمترین جنبه کارکردی تلویزیون، پخش صدا و صحبتهای مختلف است، مهم است که بلندگوهای دستگاه کارکرد خوبی داشته باشند. از آن جایی که گوش انسان به فرکانسهای میانی صداهای تولیدشده توسط اسپیکر میدرنج بسیار حساس است، امکان دارد قدرت تقویتکننده و درایور بسیار کم باشد، اما با این وجود باز هم کیفیت صدا و حجم آن به خوبی دریافت خواهد شد.
ووفر چیست؟
با خواندن این بخش میتوانید بفهمید که Woofer چیست و تفاوت میدرنج با ووفر در چیست؟ این اسپیکرها انواع مختلفی دارند که در ادامه به طور مختصر راجع به آنها توضیح خواهیم داد.
- ووفر استاندارد: این نوع ووفر، فرکانسهای صدای 20 تا 2000 هرتز را تولید میکند. معمولا مشخصه ووفر این است که صدای بم آن از موج سینوسی فرکانس پایینتر تولید میشود. معمولا از ووفرهای استاندارد در اسپیکرهای دوتایی (تشکیلشده از ووفر و توییتر) یا اسپیکرهای سهتایی (ترکیبی از ووفر، توییتر و میدرنج) استفاده میشود.
- ساب ووفر: تفاوت ووفر و ساب ووفر در توان تولید فرکانس صدای هر کدام است. ساب ووفرها تنها توان تولید کمتر از 200 هرتز را دارند. معمولا از ترکیب یک یا چند ووفر در یک محفظه چوبی، ساب ووفر ایجاد میشود. در تنظیمات اسپیکرها بیشتر از همه از ساب ووفرها استفاده میشود. در بیشتر موارد این نوع بلندگو را به صورت تکی در یک محفظه قرار میدهند. کار ساب ووفر خودرو این است که صداهای کوبشی سطح پایینی که ووفرهای استاندارد نمیتوانند تولید کنند را بسازد.
- مید ووفر: مید ووفرها دقیقا طیف صدای میانی ایجادشده در ووفرها را پوشش میدهند؛ یعنی از 5- تا 200 هرتز.
- روتاری ووفر: روتاری ووفر نوعی اسپیکر به سبک ووفر است که میتواند دامنه صدای کمتر از 20 هرتز تولید کند. این دامنه صدا کمتر از دامنه شنیداری انسان است. با فشردهسازی هوا در یک اتاق مهر و مومشده میتوان فرکانسهای کمتر از صفر هرتز هم تولید کرد.
توییتر چیست؟
توییترها میتوانند بالاترین طیف صدا را تولید کنند. معمولا این بلندگوها دامنه فرکانسی 2 تا 20 کیلوهرتز را پوشش میدهند، اما برخی توییترهای خاص میتوانند تا رنج فرکانسی 100 کیلوهرتز را هم تحت پوشش خود داشته باشند.
نحوه طراحی و ساخت اسپیکرهای توییتر نیز مانند اسپیکرهای دیگر است، اما تنها تفاوت این است که بلندگوهای توییتر کوچکتر هستند. تنها مشکل این بلندگوها این است که فرکانس تولیدشده توسط آنها تقریبا مستقیم است؛ یعنی هنگامی که توییتر درست روبهروی شما قرار داشته باشد، کیفیت صدا و موزیک پخششده بسیار بهتر است.
تفاوت میدرنج با توییتر و ووفر
فرق میدرنج با توییتر
فرق اسپیکر میدرنج با توییتر در این است که میدرنجها، دامنه میانی طیف صدا را پوشش میدهند، در حالی که اسپیکر توییتر به پوشش بالاترین طیف دامنه صوتی میپردازد.
فرق میدرنج با ووفر
تفاوت اسپیکر میدرنج با ووفر در این است که ووفرها دامنه پایینتر طیف صدا را پوشش میدهند؛ در حالی که همانطور که پیشتر نیز اشاره کردیم کار میدرنجها پوشش طیف میانی صداست. قرار دادن این سه اسپیکر در کنار هم بهترین ترکیب سیستم صوتی ماشین است. به این ترتیب میتوان به تولید صدایی دقیقتر و کاملتر دست یافت.
بهترین برند های میدرنج
در ادامه مطلب به چند نمونه از بهترین میدرنج های بازار اشاره خواهیم کرد.
میدرنج خودرو راک پاور مدل RP-10.1
- قیمت حدودی: 1,500,000 تومان
برخی میگویند این مدل، بهترین مدل میدرنج است. بیشینه صدای خروجی این محصول حدود 800 وات است و فرکانس پاسخگویی آن رنج 80 تا 5000 هرتز را پوشش میدهد. حساسیت این دستگاه هم 99 دسیبل است.
میدرنج خودرو مکسیدر مدل PLO610 بسته دو عدد
- قیمت حدودی: 270,000 تومان
فرکانس پاسخگویی این دستگاه 120 تا 160 هرتز است. حساسیت این اسپیکر دوتایی حدود 92 دسیبل است و بیشینه صدای خروجی آن 150 وات است.
میدرنج خودرو مکسیدر مدل PLY610 بسته دو عددی
- قیمت حدودی: 280,000 تومان
فرکانس پاسخگویی این بلندگو نیز طیف 120 تا 160 هرتز است. حساسیت این بلندگو 92 دسیبل است و بیشینه صدای خروجی تولیدشده توسط این اسپیکر مانند مدل قبل 150 وات است.
میدرنج خودرو ایکس بی مدل XB-830SPL بسته 2 عددی
- قیمت حدودی: 1,240,000 تومان
از مشخصات مهم این بلندگو میتوان به فرکانس پاسخگویی 50 تا 55 کیلوهرتز، حساسیت 92 دسیبل و امپدانس 4 اهم اشاره کرد.
میدرنج خودرو راک پاور مدل RP-655
- قیمت حدودی: 680,000 تومان
فرکانس پاسخگویی این محصول طیف 130 تا 8000 هرتز است. حساسیت این بلندگو 92 دسیبل است و بیشینه صدای خروجی تولیدشده توسط این اسپیکر 450 وات است.
میدرنج خودرو کیو اس مدل YD2-1322 بسته دو عددی
- قیمت حدودی: 330,000 تومان
از مشخصات مهم این اسپیکر میتوان به حساسیت 90 دسیبل، بیشینه صدای خروجی 200 وات، امپدانس 4 اهم و فرکانس پاسخگویی 100 تا 8000 هرتز اشاره کرد.
میدرنج خودرو مکسیدر مدل SDY603 بسته دو عددی
- قیمت حدودی: 336,000 تومان
این بلندگو نیز یکی دیگر از میدرنجهای خوب موجود در بازار است که دارای امپدانس 4 اهم، حساسیت 90 دسیبل، بیشینه صدای خروجی 150 وات و فرکانس پاسخگویی 20 تا 60 کیلوهرتز است.
میدرنج خودرو راک پاور مدل RP-61 بسته دو عددی
- قیمت حدودی: 850,000 تومان
از مشخصات مهم این اسپیکر میتوان به فرکانس پاسخگویی 130 الی 8000 هرتز، امپدانس 4 اهم، حساسیت 89 دسیبل و بیشینه صدای خروجی 300 وات اشاره کرد.
میدرنج خودرو توربو مدل TUB6-600 بسته 2 عددی
- قیمت حدودی: 395,000 تومان
فرکانس پاسخگویی این محصول خودرو طیف 100 تا 8000 هرتز است. حساسیت این بلندگو 90 دسیبل و بیشینه صدای خروجی تولیدشده توسط این اسپیکر 20 وات است.
همانطور که مطالعه کردید در این مطلب راجع به اسپیکر میدرنج و تفاوتهای آن با انواع دیگر اسپیکر یعنی ووفرها و توییترها صحبت کردیم و در ادامه به 9 عدد از بهترین میدرنج های موجود در بازار اشاره کردیم. البته هنوز پرسشهای دیگری هم هست که بدون جواب مانده و در مطالب بعدی مجله راجع به آنها صحبت خواهیم کرد؛ پرسشهایی مانند فرق میدرنج و کامپوننت در چیست، تفاوت میدرنج و باند چیست، کامپوننت چیست، کامپوننت بهتر است یا میدرنج و غیره.
آیا میدرنجهای دیگری میشناسید که بتوان در این فهرست آن را جای داد؟ خوشحال میشویم نظرات خود را با ما و دیگر خوانندگان مجله در قسمت پایین به اشتراک بگذارید.
خواهش میکنم. خوشحالم که این مطلب براتون جالب بوده.