دو سال پیش، زمانیکه برای اولین بار هدست های واقعیت مجازی (VR) در فروشگاه ها دیده شدند، بسیاری از افراد تصور میکردند که طی مدت زمان کوتاهی، واقعیت مجازی بازار را از آنِ خود خواهد کرد، اما این اتفاق نیفتاد! دلیل آن هم وابسته بودن هدست های واقعیت مجازی به یک سیستم خارجی مانند رایانه، تلفن هوشمند یا یک کنسول بازی است.
پیش بینی میشود در سال 2018 ورق کاملا برگردد و همه چیز به نفع واقعیت مجازی تغییر کند. در سال جاری با هدست های VR مستقلی روبرو خواهیم بود که بدون وابستگی به وسیله دیگر، قادرید هیجان را تجربه کنید.
نسل جدیدی از هدست های واقعیت مجازی با نام VR V 2.0 در راه است که طبق پیش بینی تحلیلگران، انقلابی در این صنعت ایجاد خواهد کرد. طبق پیش بینی های انجام شده، نسل جدید واقعیت مجازی سودی 38 میلیارد دلاری را تا سال 2026 وارد این صنعت میکند.
واقعیت مجازی به صورتیکه امروز میبینیم در واقع یک کودک نوپاست. طرح های مفهومی VR حدود یک دهه است که پا به دنیای تکنولوژی گذاشته اما تقریبا 2 سال است که ما شاهد حضور یک صنعت جدید با دستگاهی قابل لمس و استفاده به نام هدست های واقعیت مجازی هستیم. در نوامبر سال 2015 سامسونگ با عرضه Gear VR این تکنولوژی را به طور رسمی به بازار معرفی کرد. هدست های واقعیت مجازی Gear وابسته به تلفن های هوشمند بوده و هستند. سال 2016 صنعت واقعیت مجازی با معرفی هدست های واقعیت مجازی آکیلوس ریفت (Oculus Rift) و اچتیسی وایو (HTC Vive) که هرکدام از آنها برای اجرا نیاز به یک کامپیوتر دارند و هدست واقعیت مجازی میان رده PlayStation VR که با اتصال به PS4 کار میکند، پیشرفت قابل توجهی داشت. گوگل هم از قافله عقب نماند و با معرفی هدست های دیدریم، که البته فقط به گوشیهای پیکسل متصل میشد، در همین سال پا به دنیای واقعیت مجازی گذاشت.
در تمام این موارد، هدست های واقعیت مجازی وابستگی به یک سیستم خارجی، کامپیوتر یا تلفن هوشمند برای اجرا دارد. در هر صنعتی، سیستم های محاسباتی و اجرای آن تکنولوژی خاص، در حال کوچک تر شدن، کم هزینه شدن و بهبود عملکرد در حال پیشرفت هستند اما واقعت مجازی طی این مدت پیشرفتی نداشته است، هنوز وابستگی خود را حفظ کرده و هزینه آن برای اکثر افراد سنگین است.
به گفته تحلیلگران، این صنعت در سال 2018 با تغییراتی روبرو خواهد بود و شاهد ورود هدست های واقعیت مجازی مستقل در سال جاری هستیم. بیایید با هم نگاهی به هدست های واقعیت مجازی مستقلی که در سال 2018 به بازار خواهند آمد، داشته باشیم.
هدست های واقعیت مجازی مستقل
آکیولس گو (Oculus Go)
هدست Oculus Go در کنفرانس Oculus Connect که مختص توسعه دهندگان فیسبوک است در اکتبر سال 2017 معرفی شد و قرار است در سال 2018 برای عرضه در بازار ارائه شود. این هدست سازگاری کامل با محتواهای تولید شده برای هدست Gear VR سامسونگ داشته و انتظار میرود با قیمت 199 دلار عرضه شود. هدست Gear VR در حال حاضر با قیمت 130 دلار در بازار عرضه میشود اما باید این را در نظر داشته باشیم که Gear VR وابسته به یک تلفن هوشمند است اما هدست Oculus Go مستقل از تلفن هوشمند و کامپیوتر کار میکند.
Oculus Go امکان حرکت آزادانه را به کاربر نمیدهد. با وجود اینکه یک نمای 360 درجه در اختیار کاربر قرار میدهد اما شخص فقط میتواند در مرکز محیط قرار گرفته و سر خود را در محیط مجازی بچرخاند. گفته میشود این هدست مناسب برای افرادیست که تلفن هوشمند آنان از امکان واقعیت مجازی پشتیبانی نمیکند، مانند کاربران آیفون.
آکیولس سانتا کروز (OCULUS SANTA CRUZ)
آکیولس بر روی یک هدست واقعیت مجازی مستقل دیگر به نام سانتا کروز کار میکند که امکان حرکت آزادانه را به کاربر خواهد داد. با داشتن این هدست کاربر میتواند بدون نیاز به اتصال به کامپیوتر، در یک محیط واقعیت مجازی سه بعدی حرکت کند. گفته میشود این هدست قادر است تمام حرکات بدن و سر کاربر را تشخیص داده و به دنیای مجازی منتقل کند. البته به دلیل حرکات آزادانه کاربر، خطر برخورد با اشیا و محدودیت های فیزیکی در دنیای واقعی وجود دارد. به نظر میرسد که برای جلوگیری از چنین مشکلاتی آکیلوس سیستمی را در دست طراحی دارد که در صورت نزدیک شدن به اشیا یا دیوار به کاربران اخطار دهد.
هدست سانتا کروز دارای شش درجه آزادی یا 6DOF است به این معنی که قادر است به خوبی حرکت دستان کاربر را تشخیص داده و امکان آزادی حرکت به وی میدهد. آکیلوس اولین نسخه سانتا کروز را در سال 2016 معرفی کرد، که در واقعی چیزی مابین Gear VR و Rift بود. سخت افزار مورد نیاز برای سانتا کروز در خود هست و ماژولی که در پشت سر قرار میگیرد، تعبیه شده است. این دو از طریق نوارهایی که در دو طرف سر قرار دارند به یکدیگر وصل میشوند. در واقع آکیلوس با این نوع طراحی، انعطاف بیشتری را به هدست سانتا کروز داده، انعطافی که هدست های واقعیت مجازی مبتنی بر تلفن های هوشمند به دلیل استفاده از گوشی نمیتوانند از آن استفاده کنند.
مارک زاکربرگ، مدیر عامل فیسبوک وعده داده که ساخت این هدست در سال 2018 تکمیل شود، به این معنی که کاربران تا سال 2019 نمیتوانند آن را در اختیار داشته باشند.
گوگل دیدریم
در کنفرانس Google I/O که در سال 2017 برگزار شد، گوگل با رونمایی از هدست واقعیت مجازی مستقل دیدریم شور و هیجان خاصی را به علاقمندان VR هدیه داد. این هدست با همکاری لنوو و اچتیسی ساخته شده و توانایی ردیابی حرکتی و 6DOF از طریق سیستمی که گوگل آن را WorldSense مینامد، دارد. به نظر میرسد این هدست در واقع نوع مستقلی از هدست Vive البته بدون سیم مانند هدست سانتا کروز باشد.
متاسفانه گوگل و اچتیسی به همکاری خود برای ادامه تولید این هدست خاتمه دادند اما همکاری گوگل و لنوو همچنان برای تولید هدست واقعیت مجازی مستقل دیدریم ادامه دارد. تاریخ دقیق عرضه و قیمت این هدست هنوز اعلام نشده اما انتظار میرود شاهد عرضه آن در سال 2018 باشیم.
اچتیسی وایو فوکوس (HTC VIVE FOCUS)
اچتیسی در جریان کنفرانس توسعه دهندگان خود در چین از هدست VIVE FOCUS رونمایی کرد. این هدست عملکردی همانند اچتیسی وایو داشته و امکان استفاده از محتوای واقعیت مجازی را در هر مکانی به کاربر میدهد. هدست وایو فوکوس با استفاده از برنامه Vive View که مشابه یک سیستم عامل است، قادر به اجرای محتوای واقعیت مجازی است.
به گفته اچتیسی ، 100 توسعه دهنده در حال کار بر روی ایجاد محتوا برای این هدست واقعیت مجازی مستقل هستند. اچتیسی زمان عرضه و قیمت وایو فوکوس را اعلام نکرده اما احتمال میرود در سال 2018 شاهد عرضه آن تنها در بازار چین باشیم.
هدست واقعیت مجازی وی آر باکسVR Box Virtual Reality Headset