آیا تفاوت میان سخت افزار و نرم افزار و سفت افزار که 3 جز اصلی زندگی روزانه ما هستند را میدانید؟ چه تفاوتی میان این دستهبندیها وجود دارد؟
هنگامی که کامپیوتر یا لپتاپ شما دچار مشکل میشود، اولین کاری که باید انجام دهید این است که مشخص کنید مشکل سخت افزاری است یا نرم افزاری. چگونگی انجام این کار تا حدود زیادی به مشکلی که با آن روبه رو هستید بستگی دارد، اما گذشته از این که چگونه این کار را انجام میدهید معمولا میان کاربران سردرگمی زیادی در ارتباط با تفاوت میان سخت افزار و نرم افزار وجود دارد و این مسئله زمانی بدتر میشود که سفت افزار (Firmware) را نیز به این جمع اضافه کنیم.
به همین دلیل در این مطلب قصد داریم به تفاوت میان سخت افزار و نرم افزار و سفت افزار بپردازیم تا کاربرانی که آشنایی زیادی با این افزارهای مختلف ندارند بهتر بتوانند با آنها آشنا شوند.
آنچه در ادامه میخوانید:
تفاوت میان سخت افزار و نرم افزار و سفت افزار
اگر شما نیز به دنبال تفاوت میان سخت افزار و نرم افزار و سفت افزار هستید، تا پایان این مطلب همراه ما باشید تا به طور مفصل هر کدام از آنها را توضیح دهیم.
سخت افزار
سخت افزار به قطعات فیزیکی اطلاق میشود که شما میتوانید آنها را با چشمانتان ببینید و با انگشتانتان لمس کنید. از آنجایی که سخت افزار یک قطعه فیزیکی است، در صورتی که دچار مشکل شود برخی اوقات آتش میگیرد یا صدای عجیبی از آن در میآید. سخت افزار هر چقدر هم که گرانقیمت و ردهبالا باشد به مرور زمان دچار فرسودگی میشود. همچنین به دلیل فیزیکی بودنش احتمال دارد شکسته شود، در آب غرق شود یا داغ کند.
گوشیهای هوشمند، تبلت، لپتاپ، کامپیوتر رومیزی، موس، پرینتر، درایوهای فلش و مودم از جمله مثالهای سخت افزار به شمار میآیند. در برخی مواقع ممکن است سخت افزار یا نرم افزار با یکدیگر در یک دستگاه ترکیب شوند. برای مثال گوشیهای هوشمند علاوه بر سخت افزار از نرم افزار و سفت افزار نیز تشکیل شده که در ادامه بیشتر به آنها خواهیم پرداخت.
همچنین ممکن است یک سخت افزار از مجموعهای از سایر سختافزارها تشکیل شده باشد. مثلا کامپیوتر خود یک قطعه سخت افزاری است که از قطعات سخت افزاری کوچکتری مثل مادربورد، پردازنده و هارد تشکیل شده است. اگر کامپیوتر یا دیگر قطعات سخت افزاری شما دچار مشکل شده باشد و شما شاهد دود، ترک خوردن و یا نبود یک قطعه کوچک در آنها باشید احتمال خیلی زیادی وجود دارد که مشکل شما سخت افزاری باشد.
با وجود حساسیت و ظرافت زیادی که قطعات سخت افزاری دارند یک خوبی آنها به راحتی قابل جایگزین بودنشان است.
نرم افزار
مهمترین فرق سخت افزار و نرم افزار و سفت افزار در فیزیکی و غیرفیزیکی بودن آنها است. به طور کلی هر قسمتی از کامپیوتر شما که جز سخت افزار به حساب نیاید، نرم افزار است. سیستمهای عامل مثل ویندوز 10 یا آی او اس، مرورگرهای وب، آنتیویروسها، ادوبی فوتوشاپ و اپلیکیشنهای موبایل از جمله مواردی هستند که در دستهبندی نرم افزار قرار میگیرند. مهمترین تفاوت بین سخت افزار و نرم افزار این است که سخت افزار یک قطعه فیزیکی است، اما نرم افزار از داده و اطلاعات تشکیل شده و به همین دلیل محدودیتهای بسیار کمتری نسبت به سخت افزار دارد.
برای مثال یک هارد درایو با استفاده از حدود یک کیلوگرم از مواد مختلف ساخته میشود. یعنی برای ساخت 3 هزار هارد به حدود 3 هزار کیلوگرم مواد اولیه نیاز داریم. ولی در طرف دیگر یک برنامه نرم افزاری را بدون نیاز به صرف منابع فیزیکی میتوانیم برای هرچند بار که بخواهیم در هر سیستمی که بخواهیم تکثیر کنیم. نرم افزار در حقیقت پلی است که میان شما و سخت افزاری که در حال استفاده از آن هستید یا سخت افزاری که در فاصله دوری از شما قرار دارد ارتباط برقرار میکند.
مثل یک نرم افزار به اشتراک گذاری عکس، مثل اینستاگرام که در گوشی یا کامپیوتر شما نصب شده باشد با همکاری با شما و سخت افزار گوشیتان یک تصویر ثبت میکند و سپس با برقراری ارتباط با سرورهای برنامه و دیگر دستگاههای متصل به اینترنت آن تصویر را در گوشی دوستانتان به نمایش میگذارد.
یکی دیگر از ویژگیهای نرم افزار انعطاف پذیری بسیار بالای آن است که به آن این امکان را میدهد تا به طور مداوم بهروزرسانی و ویرایش شود. در حالی که در سخت افزار بعید است به طور ناگهانی شاهد رشد یک آنتن اضافی از مودم یا بزرگتر شدن صفحه نمایش گوشی باشید، اما در نرم افزار، برنامهها به طور مداوم با ویژگیها و قابلیتهای جدید بهروزرسانی میشوند.
از دیگر نقاط قوت نرم افزار ماندگاری آن است. نرم افزار تا زمانی که در سخت افزارهای جدیدتر کپی و نصب شود میتواند تا ابد به فعالیت ادامه دهد. این موضوع در قبال اطلاعاتی که در نرم افزار ذخیره شده است نیز صادق است. اما نکته شگفت انگیز دیگری که در قبال نرم افزار وجود دارد این است که اگر کپی دیگری از آن نداشته باشید، به راحتی قابل از بین رفتن است و وقتی حذف شود دیگر قابل بازیابی نخواهد بود و برخلاف سخت افزار نمیتوانید به فروشگاه بروید یک مدل دیگر از آن را خریداری کنید.
همچنین یک تفاوت سخت افزار با نرم افزار این است که عیب یابی مشکلات نرم افزاری بسیار کار پیچیدهتر و سختتری نسبت به مشکلات سخت افزاری است. مشکلات سخت افزاری در بیشتر اوقات مشکلات صاف و سادهای هستند و علتشان شکسته شدن یا آسیب دیدن یک قطعه به خصوص است، در حالی که در حل مشکلات نرم افزاری قدمهایی که شما باید بردارید ارتباط زیادی به نوع ارور و محتوای پیامی که از سیستم دریافت میکنید دارد.
سفت افزار
عمده تفاوت میان سخت افزار و نرم افزار و سفت افزار این است که سفت افزار برخلاف دو افزار دیگر زیاد همهگیر نشده و مورد استفاده قرار نمیگیرد، اما در تمامی دستگاههای امروزی حضور پررنگی دارد. مانند گوشیهای هوشمند، مادربورد و حتی کنترل تلویزیون خانهتان. سفت افزار یک زیرمجموعه به خصوص از نرم افزار است که در خدمت یک قطعه سخت افزاری است.
ممکن است شما یک نرم افزار را بارها حذف و نصب کنید، ولی به ندرت احتمال دارد سفت افزار یک دستگاه را آپدیت کنید. تنها احتمال کوچکی وجود دارد که تولیدکننده آن قطعه سخت افزاری برای حل یک مشکل از شما بخواهد سفت افزار را بهروزرسانی کنید.
خیس افزار
تا به اینجا به تفاوت سخت افزار و نرم افزار و سفت افزار پرداختیم، اما علاوه بر این 3 افزار، یک دستهبندی جدیدتری به نام خیس افزار نیز وجود دارد. خیس افزار به موجودات زنده مثل انسان، سگ، گربه، درختان و… اشاره دارد. واژه خیس افزار هنوز در آثار علمی تخیلی مورد استفاده قرار میگیرد، اما روز به روز به محبوبیت آن افزوده میشود؛ به خصوص با توجه به پیشرفت روزافزون فناوریهای رابط انسان و ماشین.