کتاب ملت عشق اثری بسیار پرفروش از نویسندهای ترکیهای است. در ادامه این مقاله به معرفی کتاب The Forty Rules of Love یا همان ملت عشق میپردازیم.
کتاب چهل قاعده و قانون در باب عشق (The Forty Rules of Love) که در ایران با نام ملت عشق ترجمه شده و به شهرت رسیده، اثری از الیف شافاک (Elif Shafak) نویسنده ترکیهای است. این کتاب اولین بار در سال 2009 (1388) همزمان به دو زبان انگلیسی و ترکی منتشر شد. ملت عشق با 500 تجدید چاپ تبدیل به پرفروش ترین کتاب تاریخ ترکیه شد و همچنین در ایران با ترجمه ارسلان فصیحی و در نشر ققنوس به بیش از 100 تجدید چاپ رسید. در ادامه این مقاله از پلازا با معرفی کتاب ملت عشق همراه ما باشید.
در ادامه میخوانید:
معرفی کتاب ملت عشق
کتاب The Forty Rules of Love پنج فصل با نامهای خاک، آب، باد، آتش و خلا دارد که در هر کدام به تغییرات شخصیتها میپردازد. این کتاب دو داستان موازی را روایت میکند. اولین داستان از زنی است با نام الا که در رشته ادبیات تحصیل کرده و در آرزوی منتقد ادبی شدن بوده است؛ اما حالا با گذر زمان از اهداف خود فاصله گرفته و زنی خانهدار و وسواسی است. الا به تازگی در یک انتشاراتی به عنوان ویراستار استخدام شده و کتابی که برای ویرایش به دست او سپردهاند کتابی است به نام ملت عشق که داستان دوستی مولانا و شمس تبریزی را روایت میکند و اینکه چطور عشق، شمس تبریزی را از ادیب و دانشمندی به یک سوفی مبدل میکند.
جالب است بدانید که هر پنج فصل این کتاب که بالا به آنها اشاره کردیم با حرف «ب» شروع میشوند که نمادی از «بسم الله الرحمن الرحيم» است و اشاره به افکار سوفیسم این کتاب دارد. این قاعده در ترجمه فارسی این کتاب هم رعایت شده است. همچنین در این کتاب به چهل قانون عشق اشاره میشود که در بخشهای بعد به تعدادی از آنها اشاره میکنیم.
معرفی الیف شافاک
الیف شافاک نویسنده، مقالهنویس، سخنران و فعال حقوق زنان است که 48 سال دارد. او ترکیهای-بریتانیایی است و در فرانسه به دنیا آمده است، اما پس از جدایی والدینش به همراه مادرش به ترکیه بازگشت و همان جا به تحصیل پرداخت. الیف شافاک تاکنون 17 کتاب به دو زبان ترکیهای و انگلیسی نوشته که یازده تای آنها رمان است. آثار او تاکنون به 53 زبان ترجمه شده است. الیف شافاک در سال 1377 برای رمان «پنهان» برنده جایزه Rumi برای بهترین اثر ادبیات عرفانی در ترکیه شد.
الیف شافاک در سال 2006 به دلیل اشاره به نسلکشی ارمنیان در رمان حرامزاده استانبول، متهم به اهانت به ترکها شد و امکان زندانی شدن او به مدت 3 سال وجود داشت. اما در همان سال پرونده او به دلیل کافی نبودن مدارک علیهاش بسته شد.
جملات تاثیرگذار کتاب ملت عشق
در این بخش به تعدادی از جملات کتاب ملت عشق میپردازیم که تعدادی از قواعد عشق و تعدادی از دیگر بخشهای کتاب خواهد بود.
قواعد عشق
به هر سو که میخواهی برو اما هر سفری را که آغاز میکنی، سیاحتی به درون بدان. آن کس که به درون خود سفر میکند، سرانجام ارض را طی میکند.
قابله میداند که زایمان بی درد نمیشود و برای آن که تویی تازه و نو ظهور کند، باید برای تحمل سختیها و دردها آماده باشی.
به هریک از ما صفاتی جداگانه عطا شده است. محترم نشمردن اختلافها و تحمیل عقاید صحیح خود به دیگران بیاحترامی است نسبت به نظام مقدس خدا.
عشق سفر است. مسافر این سفر، چه بخواهد چه نخواهد، از سر تا پا عوض میشود. کسی نیست که رهرو این راه شود و تغییر نکند.
این دنیا به کوه میماند، هر فریادی که بزنی، پژواک همان را میشنوی. اگر سخنی خیر از دهانت برآید، سخنی خیر پژواک مییابد. اگر سخنی شر بر زبان برانی، همان شر به سراغت میآید.
متن کتاب ملت عشق
اگر یکی را که دوستش داری از دست بدهی، بخشی از وجودت همراه با او از دست میرود. مانند خانهای متروکه اسیر تنهاییای تلخ میشود؛ ناقص میمانی. خلا محبوب از دست رفته را همچون رازی در درونت حفظ میکنی. چنان زخمی است که با گذشت زمان، هر قدر هم طولانی، باز تسکین نمییابد. چنان زخمی است که حتی زمانی که خوب شود، باز خونچکان است. گمان میکنی دیگر هیچگاه نخواهی خندید، سبک نخواهی شد. زندگیات به کورمالکورمال رفتن در تاریکی شبیه میشود؛ بیآنکه پیش رویت را ببینی، بیآنکه جهت را بدانی، فقط زمان حال را نجات میدهی، شمع دلت خاموش شده، در شب ظلمات ماندهای.
اندیشیدن به پایان راه کاری بیهوده است. وظیفه تو فقط اندیشیدن به نخستین گامی است که بر میداری. ادامهاش خود به خود میآید.
خدای متعال غم را آفریده تا از ضدش سعادت بزاید. بیهوده نیست که به این دنیا عالم کون و فساد میگویند. در اینجا همه چیز با ضدش پدید میآید و با ضدش ساخته میشود. تنها پروردگار است که ضد ندارد. از این رو همیشه راز میماند.
نقد و بررسی کتاب ملت عشق
کتاب ملت عشق داستان روان و پرکششی دارد. خانم الیف شافاک به خوبی از پس نوشتن داستانی با تم عرفانی و سوفسطایی برآمدند. اگرچه انتقاداتی هم به آن وارد است. کتاب ملت عشق ماجرای دوستی شمس تبریزی و مولانا را روایت میکند و اینکه چطور این ارتباط قوی ما بین شمس و مولانا، مولانا را به سمت تصوف میکشاند. اگرچه شخصیتهای داخل داستان واقعی هستند، اما اتفاقات بیان شده در کتاب سندیت ندارند و صرفا زاده ذهن خلاق نویسنده است؛ پس به این کتاب و داستانش نمیشود به چشم تاریخ و واقعیت نگاه کرد که همین مسئله موجب انتقاد و اعتراض برخی از خوانندگان و منتقدین شده که چرا نویسنده از نام این دو شخص استفاده کرده است.
هرچه مطالعه کتاب چهل قانون عشق را پیش ببرید ممکن است احساس کنید که عشق و ایمان مولانا به شمس خیلی پر رنگ است و این با آیین یگانه پرستیای که در کتاب از آن صحبت میکنند همخوانی ندارد و گاهی اینطور به نظر میرسد که ارزش خداوند و شمس در نظر مولانا برابر است که این مسئله یکی دیگر از مواردی است که خوانندگان به آن خرده گرفتهاند. با وجود اینها کتاب ملت عشق کتابیست که نه فقط در ترکیه بلکه در سراسر جهان مورد توجه خوانندگان قرار گرفته است؛ چراکه ماجرایی متفاوت و در عین حال جذاب را بیان میکند.
سخن پایانی
در این مقاله از پلازا به معرفی و نقد و بررسی کتاب ملت عشق پرداختیم. همانطور که پیشتر مطالعه کردید این کتاب در سراسر دنیا به شهرت زیادی دست یافته است و علاقهمندان زیادی دارد. اغلب کاربران سایت GoodReads از مطالعه کتاب ملت عشق اثر الیف شافاک راضی بودهاند، اما در میانشان پیامهای منفی هم به چشم میخورد. آیا شما کتاب The Forty Rules of Love را مطالعه کردهاید؟ نظر شما راجع به این کتاب چیست؟ شما میتوانید نظراتتان را در پایین همین صفحه برای ما بنویسید.