ویتامین و مواد معدنی برای سلامتی بدن انسان بسیار ضروری و حیاتی است. اما آیا همه افراد باید بدون هیچ محدودیتی مولتی ویتامین مصرف کنند؟ در این مقاله با پلازا همراه باشید تا حقایق لازم در مصرف مولتی ویتامین را بدانید.
بدن انسان برای آنکه بتواند سلامت کامل خود را حفظ کند، نیاز به ویتامینها و مواد معدنی دارد. مولتی ویتامینها حاوی ویتامینها و مواد معدنی ضروری برای بدن هستند. برای آنکه از میزان دریافتی مواد لازم برای بدن خود اطمینان لازم داشته باشید، بهتر است که از برندهای معتبر، مولتی ویتامینهای مورد نیاز خود را دریافت کنید. اما به راستی مولتی ویتامینها حاوی چه نوع موادی هستند و آیا همه افراد باید آن ها را در رژیم غذایی خود جای دهند؟ آیا مولتی ویتامینها برای بدن عوارض دارند؟ چه افرادی نیاز به دریافت مولتی ویتامین به صورت روزانه در رژیم غذایی خود دارند؟ در این مقاله به تمام سوالات بالا جواب داده شده است. با ما همراه باشید.
آنچه در این مقاله میخوانید:
- مولتی ویتامین چیست و چه انواعی دارد؟
- قرص مولتی ویتامین حاوی چه موادی است؟
- تاثیر مصرف مولتی ویتامین ها
- عوارض قرص مولتی ویتامین چیست؟
- چه افرادی باید حتما مولتی ویتامین بخورند؟
مولتی ویتامین چیست و چه انواعی دارد؟
مولتی ویتامینها مکملهایی حاوی ویتامینها و مواد معدنی مختلف هستند. از آنجا که هیچ استاندارد مشخصی برای مولتی ویتامینها وجود ندارد، ترکیبات مغذی موجود در آنها با توجه به مارک و برند محصول متفاوت است. مولتی ویتامینها نامهای دیگری نظیر مولتی مینرالها، مولتیس، مولتیپلسها یا ویتامینهای ساده دارند. این مواد را میتوان به اشکال مختلفی مانند قرص، کپسول، قرص جویدنی، پودر و مایعات نوشیدنی تهیه کرد. بیشتر مولتی ویتامینها باید یک یا دو بار در روز مصرف شوند. حتما باید برچسب روی این مواد را بخوانید و برای مصرف آنها با پزشک خود مشورت کنید. مولتی ویتامینها در داروخانهها، فروشگاههای بزرگ و همچنین به صورت آنلاین در دسترس هستند.
قرص مولتی ویتامین حاوی چه موادی است؟
13 ویتامین و حداقل 16 ماده معدنی برای سلامتی بدن انسان ضروری و لازم هستند. بسیاری از آنها به واکنشهای آنزیمی در بدن کمک میکنند. بدن انسان برای تکثیر، نگهداری، رشد و تنظیم فرایندهای بدن نیاز به این مواد مغذی دارد. مولتی ویتامینها ممکن است بسیاری از ویتامینها و مواد معدنی مختلفی را پوشش دهند، اما بستگی به نوع برند و مارک خاص در مقادیر و اشکال مختلف در اختیار افراد قرار میگیرند. این مواد حاوی مواد دیگری مانند اسیدهای آمینه و اسیدهای چرب هستند.
از آنجا که مکملهای غذایی توسط سازمان غذا و داروی FDA تنظیم نشدهاند، ممکن است مولتی ویتامینها حاوی مقادیری بالاتر یا پایینتر از مقدار نوشته شده روی برچسب محصولات باشند. در بعضی موارد حتی ممکن است تمام مواد مغذی ذکر شده را تأمین نکنند. صنعت مکمل سازی به دلیل کلاهبرداریهای انجام شده بدنام است؛ بنابراین خرید ویتامینها از یک تولیدکننده معتبر بسیار مهم و حائز اهمیت است. به خاطر داشته باشید که مواد مغذی موجود در مولتی ویتامینها ممکن است از غذاهای واقعی تولید شده یا به صورت مصنوعی در آزمایشگاهها ایجاد شوند.
تاثیر مصرف مولتی ویتامین ها
در این قسمت به تاثیرات مصرف مولتی ویتامین اشاره میکنیم.
اثر مصرف مولتی ویتامین بر بیماری های قلبی
بیماریهای قلبی علت اصلی مرگ و میر در سراسر جهان هستند. بسیاری از مردم بر این باور هستند که مصرف مولتی ویتامینها میتواند به جلوگیری از بیماریهای قلبی کمک کند، اما شواهد بدست آمده بسیار پیچیده است. برخی مطالعات حاکی از آن است که مولتی ویتامینها با کاهش خطر حمله قلبی و مرگ ارتباط دارند، در حالی که در برخی دیگر از مطالعات هیچ تاثیری مشاهده نشده است.
مطالعات صورت گرفته بین زنان و مردان نشان داده است که مصرف روزانه مولتی ویتامینها در بین مردان میانسال تاثیری در حملات قلبی، سکتههای مغزی و مرگ و میر ناشی از این بیماریها نداشته است. اما در بین زنان تحقیقات حاصل شده به شکل دیگری است؛ مصرف روزانه مولتی ویتامینها به مدت حداقل 3 سال در بین زنان میانسال خطر مرگ ناشی از حملات قلبی را 35% کاهش داده است.
اثر مولتی ویتامین ها روی سرطان
شواهد مربوط به استفاده از مولتی ویتامینها و کاهش خطر مبتلا شدن به سرطان نیز پیچیده است. برخی مطالعات صورت گرفته نشان میدهد که مولتی ویتامینها هیچ تاثیری در خطر مبتلا شدن به سرطان ندارند، در حالی که برخی دیگر از مطالعات انجام شده نشان داده است که مولتی ویتامینها و خطر مبتلا شدن به سرطان، رابطه مستقیمی با یکدیگر دارند.
در یک بررسی صورت گرفته در بین 47289 نفر نتایج جالبی به دست آمده است. مردانی که مولتی ویتامین مصرف کردهاند 31% شانس کمتری در مبتلا شدن به سرطان داشتهاند، در صورتی که در زنان هیچ تاثیری مشاهده نشده است. در مطالعهای دیگر نشان داده شده است که مصرف طولانی مدت مولتی ویتامین با کاهش خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ در بین زنان و مردان وجود دارد. مطالعات پزشکی نشان میدهد که مصرف طولانی مدت مولتی ویتامین، خطر ابتلا به سرطان را در مردان بدون سابقه سرطان کاهش میدهد.
تاثیر مولتی ویتامین ها روی مغز
مطالعات بیشماری نشان داده است که مولتی ویتامینها میتوانند قدرت حافظه در بزرگسالان را بهبود بخشند. این مکملها همچنین میتوانند روحیه افراد را بهبود دهند. مولتی ویتامینها علاوه بر تغییر خلق و خوهای ضعیف و بیحوصلگی، علائمی مانند کاهش افسردگی در بین بعضی از افراد را نشان میدهند.
مولتی ویتامین ها و سلامت چشم
دژنراسیون ماکولا وابسته به سن، علت اصلی نابینایی در سراسر جهان است. یک مطالعه نشان داده است که مصرف ویتامینهای آنتی اکسیدانی و مواد معدنی ممکن است پیشرفت آن را کاهش دهد. با این حال هیچ مدرک معتبری جلوگیری از مبتلا شدن به این بیماری توسط مولتی ویتامینها را نشان نمیدهد. یکی دیگر از بیماریهای شایع چشمی، آب مروارید است. برخی شواهد نشان داده است که مولتی ویتامینها خطر ابتلا به آب مروارید را کاهش میدهند.
عوارض قرص مولتی ویتامین چیست؟
دوز، فاکتور مهمی است که باید هنگام مصرف مولتی ویتامینها در نظر بگیرید. اگرچه مقادیر زیاد برخی ویتامینها و مواد معدنی، مناسب و کم خطر است، اما مقادیر زیاد بعضی از آنها میتواند برای بدن مضر باشد. دوز مناسب اغلب به حلالیت بستگی دارد. ویتامینها به دو گروه طبقه بندی میشوند: محلول در آب و محلول در چربی. در مورد ویتامینهای محلول در آب باید بگوییم که بدن شما مقادیر اضافی این ویتامینها را از بین میبرد.
از طرف دیگر از آنجایی که بدن شما هیچ راه آسانی برای خلاص شدن از این ویتامینهای محلول در چربی را ندارد، مقادیر اضافی ممکن است در مدت زمان طولانی در بدن جمع شوند. ویتامینهای محلول در چربی شامل ویتامین A، ویتامین D، ویتامین E و K است. در حالی که ویتامینهای E و K نسبتاً غیر سمی هستند، ویتامینهای A و D در صورت مصرف بیش از حد میتوانند اثرات سمی داشته باشند. زنان باردار باید به میزان زیادی نسبت به مقدار ویتامین A مصرفی در دوران بارداری حساس و مراقب باشند؛ به دلیل اینکه مقدار اضافی این ویتامین میتواند منجر به نقص در هنگام تولد کودک شود. سمیت ایجاد شده در بدن ناشی از ویتامین D مصرفی از مولتی ویتامینها بسیار نادر و بعید است. سمیت ویتامین A شایعتر است.
افراد سیگاری باید از مصرف مولتی ویتامینها با مقادیر زیادی بتاکاروتن یا ویتامین A جلوگیری کنند؛ زیرا این مواد مغذی ممکن است خطر ابتلا به سرطان ریه را افزایش دهند. مواد معدنی همچنین ممکن است در دوزهای بالا مضر باشند. به عنوان مثال آهن بیش از حد میتواند برای افرادی که به آن احتیاج ندارند خطرناک باشد.
چه افرادی باید حتما مولتی ویتامین بخورند؟
مولتی ویتامینها برای همه مناسب نیستند و حتی ممکن است به برخی افراد آسیب برسانند. با این حال برخی از افراد باید روزانه از مولتی ویتامینها استفاده کنند.
بزرگسالان
جذب ویتامین B12 با افزایش سن کاهش مییابد. همچنین بزرگسالان نیز به کلسیم و ویتامین D بیشتری احتیاج دارند.
گیاهخواران
از آنجا که ویتامین B12 تنها در بدن و فرآوردههای حیوانات موجود است، در صورتی که از رژیم غذایی گیاهخواری پیروی میکنید، بهتر است که از این ویتامین به صورت مجزا استفاده کنید. همچنین ممکن است به دلیل رژیم غذایی، بدنتان نیاز به کلسیم، روی، آهن، ویتامین D و اسیدهای چرب امگا 3 داشته باشد.
زنان باردار و شیرده
این افراد حتما باید با پزشک مشورت لازم را داشته باشند؛ زیرا برخی از مواد مغذی لازم و برخی دیگر برای بدن این افراد مضر هستند. به عنوان مثال ویتامین A اضافی میتواند باعث نقص هنگام تولد شود.
افرادی دیگری مانند کسانی که تحت عمل جراحی کاهش وزن قرار گرفتهاند، در رژیمهای غذایی کم کالری هستند، اشتهای ضعیفی دارند و از مواد مغذی به اندازه کافی بهره نمیبرند نیز باید از مولتی ویتامینها استفاده کنند.
در این مقاله به فواید مولتی ویتامین و تاثیرات آن پرداختیم. درانتها هم اشارهای به افرادی داشتیم که به مولتی ویتامین ها نیاز دارند. آیا شما از این مکملها استفاده میکنید. در پایین همین صفحه میتوانید تجربیات خودتان را با ما به اشتراک بگذارید.