امروزه گجتها نقش پررنگی در زندگی افراد ایفا میکنند. در این مقاله قصد داریم بهترین گجت های دنیا در یک دهه اخیر را معرفی کنیم.
تاریخچه تکنولوژی در یک دهه اخیر با گجتها پیوند خورده است؛ دستگاههای کوچک و بزرگی که روی سبک زندگی بشر و حتی فرهنگ جامعه تاثیر گذاشتهاند. در دهه 2010 شاهد عرضه تعدادی از بهترین گجت های دنیا بودیم؛ از گوشیهای هوشمند و لپتاپها گرفته تا کنسولهای بازی و حتی خودروهای الکتریکی. تنوع گجتهایی که در ده سال اخیر عرضه شدهاند بسیار زیاد است. نکته مهم درباره بسیاری از این گجتها آن است که به شکل آشکاری، نشاندهنده نگرش و سیاستهای سازندگانشان هستند. در ادامه میتوانید با 20 تا از بهترین گجت های دنیا که در یک دهه اخیر تاثیرات انکارناپذیری روی زندگی بشر گذاشتهاند آشنا شوید. با پلازا همراه باشید.
آنچه در این مقاله میخوانید:
- بهترین گجت های دنیا در یک دهه اخیر
- سیگار الکترونیکی جول (سال 2015)
- دوربین پاناسونیک لومیکس GH4 (سال 2014)
- لپتاپ دل XPS 13 (سال 2015)
- ترموستات هوشمند نست (سال 2011)
- پاوربانک انکر پاورکور 10000 (سال 2016)
- نینتندو سوییچ (سال 2017)
- کرومبوک دل
- سامسونگ گلکسی نوت (سال 2011)
- کنترلر تلویزیون با دکمه نتفلیکس (سال 2011)
- اپل آیپد ایر (سال 2013)
- و …
بهترین گجت های دنیا در یک دهه اخیر
در ادامه با معرفی بهترین گجت های دنیا در یک دهه اخیر با شما خواهیم بود.
20. سیگار الکترونیکی جول (سال 2015)
یکی از پرحاشیهترین گجتهای دهه 2010، سیگار الکترونیکی کمپانی Juul بود که در سال 2015 وارد بازار شد. این سیگار که ظاهری شبیه فلش USB دارد، با طعمهای مختلفی که بهراحتی قابل تعویض هستند در بین سیگاریها به سرعت رواج پیدا کرد؛ بهطوری که در سال 2018 سود حاصل از فروش آن به حدود 15 میلیارد دلار رسید.
اگرچه این سیگار الکترونیکی جزو بهترین گجت های دنیا در دهه اخیر قرار گرفته است، اما یکی از مشکلات اصلی این سیگارها تمایل افراطی نوجوانان و جوانان به استفاده از آنها بود. البته کمپانی جول بارها تاکید کرد که بههیچ وجه این گروه سنی را به عنوان مشتریان هدف خودش در نظر نداشته و فقط به فکر ساخت یک جایگزین برای سیگارهای معمولی بوده است؛ اما به هر حال انتقادات زیادی به جول وارد شده و حتی سازمانهای دولتی مانند اداره غذا و دارو، شکایتهایی را علیه این شرکت تنظیم کردهاند.
19. دوربین پاناسونیک لومیکس GH4 (سال 2014)
سالها بود که سازندگان ویدیو، مخصوصا یوتیوبرها به دنبال راهی بودند تا به صورت مقرون به صرفهتر بتوانند ویدیوهای 4K تولید کنند. بالاخره در سال 2014 و با عرضه دوربین پاناسونیک لومیکس GH4، این افراد به خواسته خود رسیدند و پاناسونیک یکی دیگر از بهترین گجت های دنیا را در دهه اخیر معرفی کرد؛ البته GH4 به هیچ وجه دوربین ارزانی نبود، اما میشد این دوربین میکرو چهارسوم را مقرونبهصرفهترین وسیله برای عکاسی و فیلمبرداری با رزولوشن بالا نامید. همچنین GH4 با لنزهای مختلف سازگاری داشت و ویدیوهای واقعا باکیفیتی ضبط میکرد. حتی هنوز هم با وجود محبوبیت دوربینهای سونی، GH4 و نسخه بعدیاش یعنی GH5، یکی از پرفروشترین دوربینهای بازار در بین سازندگان ویدیو هستند.
18. لپتاپ دل XPS 13 (سال 2015)
سری XPS 13 از لپتاپهای دل در ابتدا با اتهام کپیبرداری از مکبوک ایر (MacBook Air) مواجه بودند که فقط تفاوتهای ظاهری، مثل بدنه فیبر کربنی مشکی، آنها را از محصول اپل متمایز میکرد؛ اما در سال 2015 بالاخره لپتاپ دل XPS 13 از زیر سایه مکبوک ایر خارج شد و خودش را به عنوان یکی از بهترین لپتاپهای ویندوزی که تاکنون ساخته شدهاند معرفی کرد. صفحهنمایش بدون حاشیه، تاچپد حساس و عمر باتری هفت تا هشت ساعته از جمله ویژگیهایی بودند که تا آن زمان در سایر لپتاپها به ندرت دیده میشدند.
در مدلهای بعدی، دل سعی کرد تا تغییرات زیادی در لپتاپش به وجود نیاورد و به جز اضافه کردن درگاه USB-C، دوربین وبکم را از پایین صفحه نمایش به بالا منتقل کرد؛ چرا که جایگاه وبکم در پایین صفحه با انتقاداتی مواجه شده بود. هنوز هم لپتاپ دل XPS 13 یکی از بهترین لپتاپهای موجود در بازار است و به همین دلیل در فهرست بهترین گجت های دنیا در دهه اخیر قرار دارد.
17. ترموستات هوشمند نست (سال 2011)
عرضه ترموستات هوشمند Nest در سال 2011، تحولی در خانههای هوشمند به وجود آورد. این گجت نشان داد که افراد حاضرند برای یک وسیله کوچک که طراحی زیبا و رابط کاربری جذابی دارد و کار سادهای مانند کنترل دمای خانه را انجام میدهد، حتی 250 دلار هزینه کنند. تونی فیدل که یکی از موسسین کمپانی Nest است، قبلا در طراحی آیپاد و گوشیهای اولیه آیفون مشارکت داشت. ترموستات هوشمند نست، استانداردهای جدیدی را در زمینه گجتهای مخصوص خانههای هوشمند تعریف کرد که بعدها توسط سایر کمپانیها مورد استفاده قرار گرفتند. گوگل، شرکت Nest را سه سال پس از تاسیسش به مبلغ 3.2 میلیارد دلار خریداری کرد.
16. پاوربانک انکر پاورکور 10000 (سال 2016)
ما هر روز به گجتهای خود و سرویسیهایی که روی آنها مورد استفاده قرار میدهیم وابستهتر میشویم. به طوری که عدم دسترسی به آنها حتی برای چند ساعت هم میتواند مثل یک کابوس باشد. به همین دلیل داشتن یک منبع شارژ اضافی داخل کیف، میتواند خیالمان را از بابت تمام شدن باتری گجتها تا حدود زیادی راحت کند. کمپانی Anker یکی از بهترین تولیدکنندگان پاوربانک در ده سال اخیر است و محصولاتی تولید میکند که هم از نظر کارایی و هم ظاهری، جزو بهترینها هستند. پاورکور 10000 یکی از کوچکترین پاوربانکهای این شرکت است که هم قیمت مناسبی دارد و هم به اندازه کافی انرژی ذخیره میکند که برای چند بار شارژ کردن گوشی یا گجتهای دیگر کافی باشد. البته حالا گزینههای دیگری هم در بازار پیدا میشوند؛ اما هنوز هم پاوربانک انکر پاورکور 10000 یکی از بهترینهاست و از بهترین گجت های دنیا در دهه اخیر به حساب میآید.
15. نینتندو سوییچ (سال 2017)
شرکت نینتندو همیشه یکی از پیشتازها در زمینه ساخت کنسولهای بازی بوده است. خیلی از ماها با کنسولهای قدیمی این شرکت مانند NES، خاطرات فراوانی داریم. وقتی نینتندو در سال 2017 کنسول سوییچ را ارائه کرد، خیلیها در مورد موفقیت این گجت تردید داشتند. سوییچ بیشتر شبیه یک تبلت ضعیف بود که دو دسته کوچک به دو طرفش وصل میشدند و از طریق یک پایه نگهدارنده بزرگ، میشد آن را به تلویزیون هم متصل کرد. این کنسول از گرافیک 4K پشتیبانی نمیکرد و حتی قابلیت اجرای نتفلیکس هم نداشت؛ اما مدت زیادی طول نکشید تا مشخص شود که هیچ کدام از این موارد اهمیتی ندارند.
قابلیت بازی کردن با کنسول در هر شرایط و هر مکانی باعث شد تا سوییچ خیلی زود در بین گیمرها محبوب شود. بازیهای باکیفیتی مانند The Legend of Zelda: Breath of the Wild هم ثابت کردند که سرگرمیهای دیجیتالی برای آنکه با مخاطبان خود ارتباط برقرار کنند، نیازی به گرافیک فنی قدرتمند ندارند.
14. کرومبوک دل
یکی دیگر از بهترین گجت های دنیا، کرومبوکهای کمپانی دل هستند که یکی از تاثیرگذارترین گجتهای دهه اخیر بودهاند؛ نه بهخاطر اینکه طراحی عجیب و غریب یا متمایزی داشتند، بلکه به این خاطر که قیمت ارزان و کارایی نسبتا خوب آنها باعث شده بود تا افرادی زیاد، مخصوصا دانشآموزان از این گجت برای وبگردی و انجام کارهای مختلف استفاده کنند. البته سختافزار این کرومبوکها چندان تعریفی نداشت، اما برای انجام کارهای معمولی مناسب بود و به همین خاطر هم در دست هرکسی میتوانستید یکی از آنها را ببینید.
13. سامسونگ گلکسی نوت (سال 2011)
ما در عصری زندگی میکنیم که کوچکترین مدل آیفون، صفحهنمایشی 5.8 اینچی دارد؛ بنابراین تصورش دشوار است که گوشی گلکسی نوت در سال 2011 با نمایشگر 5.3 اینچی خود توانست واژه «فبلت» (ترکیب گوشی و تبلت) را در میان افراد جا بیندازد. چنین اندازهای برای صفحهنمایش در آن زمان خیلی بزرگ محسوب میشد. در ضمن در آن سالها هنوز حذف حاشیه نمایشگر مرسوم نبود و گوشیها خیلی بزرگتر از نمونههای امروزیشان بودند. سامسونگ تقریبا اولین شرکتی بود که به فکر ساخت نمایشگر بزرگتر برای گوشیهای هوشمند افتاد و این ویژگی امروز آنقدر رایج شده که دیگر نمیتوانیم با صفحهنمایشهای کوچکتر کار کنیم؛ به همین دلیل هم سامسونگ گلکسی نوت حتما باید در فهرست بهترین گجت های دنیا در دهه اخیر قرار میگرفت.
12. کنترلر تلویزیون با دکمه نتفلیکس (سال 2011)
در طول دهه 2010 نتفلیکس به یکی از مهمترین کمپانیهای جهان تبدیل شد که از طریق سرویسهای ابریاش، تعدادی از محبوبترین فیلمها و سریالهای تلویزیونی را به مردم جهان معرفی کرد. گسترش استفاده از نتفلیکس در میان مردم باعث شد تا کمپانیهای سازنده تلویزیون تصمیم بگیرند یک تغییر کوچک، اما انقلابی در محصولات خود بهوجود بیاورند: اضافه کردن دکمه نتفلیکس به کنترلر تلویزیون. این دکمه به افراد کمک میکرد تا به جای آنکه از نتفلیکس فقط روی گوشیها یا کامپیوترهای شخصی استفاده کنند، بتوانند در اتاق پذیرایی و به همراه خانواده به تماشای فیلمها و سریالهای مورد علاقه خود بپردازند.
11. اپل آیپد ایر (سال 2013)
آیپد ایر با طراحی باریک و سبکتر، حاشیههای کمتر و پردازنده قدرتمند، یک تبلت عالی از نظر وزن، اندازه و سرعت است. این گجت از اکوسیستم برنامههای بینظیری در سال 2013 هم بهره میبرد؛ برنامه Pages، برنامه Numbers، برنامه GarageBand و برنامه iMovie که به همراه این تبلت عرضه شدند، بهخوبی پتانسیلهای آن را به نمایش میگذاشتند. آیپد ایر اپل محدودیتهایی هم داشت؛ ولی اولین دستگاهی بود که باعث شد از خود بپرسیم: «آیا میتوان آیپد را جایگزین لپتاپ کرد؟».
10. گوگل پیکسل 2 (سال 2017)
پس از اینکه گوگل با گوشیهای Nexus نتوانست به توفیق زیادی دست پیدا کند، سری Pixel را عرضه کرد. اولین گوشی این سری با استقبال خوبی مواجه شد؛ اما این پیکسل 2 بود که ثابت کرد گوگل هم میتواند یکی از قدرتمندترین تولیدکنندگان گوشیهای هوشمند باشد. گوشی پیکسل 2 با دوربین قدرتمندش که از ویژگیهای هوش مصنوعی مانند حالت پرتره و واقعیت افزوده بهره میبرد، خیلی زود توانست به محبوبیت دست پیدا کند.
گوگل با عرضه این گوشی توانست به یکی از رقبای اصلی اپل و سامسونگ تبدیل شود. همچنین پیکسل 2 نشان داد که دوربین گوشیها میتوانند قابلیتهای باورنکردنی مانند حالت عکاسی در شب و زوم با رزولوشن بالا را ارائه کنند؛ ویژگیهایی که هنوز هم خیلی از گوشیها از آن بیبهرهاند.
9. پلیاستیشن 4 (سال 2013)
کنسول نسل هشتمی سونی با داشتن قدرت بالا، قیمت مناسب و بازیهای باکیفیت، موفقترین کنسول در دهه اخیر بود و یکی از بهترین گجت های دنیا در دهه اخیر محسوب میشود. بازیهای اختصاصی این کنسول از The Last of Us و God of War گرفته تا Uncharted 4 و Death Stranding، باعث شدند سونی سود زیادی از فروش آن به دست آورد. این شرکت حتی نسخه قویتری از پلیاستیشن 4 را با نام PS4 Pro عرضه کرد. بهطور کلی آمار فروش پلیاستیشن 4 خیرهکننده بود. این کنسول توانست به دومین دستگاه بازی پرفروش تاریخ، پس از پلیاستیشن 2 تبدیل شود. سونی با این کنسول ثابت کرد که میتواند بدون قربانی کردن کیفیت، یک کنسول مقرونبهصرفه بسازد. گیمرها امیدوارند که این کمپانی با پلیاستیشن 5 نیز همین کار را انجام دهد.
8. مایکروسافت سرفیس پرو 3 (سال 2014)
مایکروسافت Surface RT شروع خوبی در بازار تبلتها نداشت، اما چند سال بعد سرفیس پرو 3 دقیقا همان چیزی بود که باید باشد. طبق ادعای خود مایکروسافت، این تبلت توانایی جایگزین شدن برای لپتاپها را دارد. این شرکت از سختافزار خوبی برای تبلت خود استفاده کرد. یک صفحه نمایش بزرگتر به همراه کیبورد جمعوجوری که تایپ کردن را راحت میکرد از جمله ویژگیهای بازر این تبلت هستند. تبلت سرفیس پرو 3 یکی از بهترین گجت های دنیا در دهه اخیر است.
7. اپل واچ سری 3 (سال 2017)
تیم کوک پس از آنکه ریاست اپل را بر عهده گرفت موفقیتهای زیادی در جهت ارتقای این شرکت در زمینه تجاری به دست آورد؛ اما بعد از استیو جابز، اپل هیچ محصول جدیدی معرفی نکرده بود و این یک نکته منفی برای کوک به حساب میآمد. سرانجام در سال 2015 بود که یک گجت جدید به نام اپل واچ رونمایی شد. سه نسل طول کشید تا این ساعت هوشمند به تکامل برسد. اپل واچ سری 3 که در سال 2017 عرضه شد، با تمرکز روی قابلیتهای مربوط به سلامتی، بیش از دو مدل قبلی مورد توجه مخاطبان قرار گرفت و به ساعت هوشمند شماره یک دنیا تبدیل شد. به همین دلیل هم این ساعت هوشمند در فهرست بهترین گجت های دنیا در دهه اخیر قرار گرفته است.
6. اپل ایرپادز (سال 2016)
تقریبا بهطور همزمان با اعلام این موضوع که آیفون 7 از جک هدفون پشتیبانی نمیکند، اپل از ایرپادز رونمایی کرد. از همان موقع تاکنون، ایزپادز به یکی از لوازم جانبی محبوب آیفون و یکی از بهترین گجت های دنیا تبدیل شده است. البته قبلا هم کمپانیهای دیگر اقدام به ساخت هندزفریهای بیسیم کرده بودند، اما محصول اپل کاملتر از همه بهنظر میرسید. دو گوشی کوچک در یک جعبه جمعوجور قرار داشتند که بهصورت خودکار شارژشان میکرد. برای وصل شدن ایرپادز به گوشی هم کافی بود که جعبه را به آیفون نزدیک میکردیم. در ضمن کیفیت صدای بالا و قابلیتهایی که بعدا به ایرپادز اضافه شدند (مثل شارژ بیسیم و حذف نویز)، این دستگاه را به انتخاب اول صاحبان گوشی آیفون تبدیل کردند.
5. تسلا مدل اس (سال 2012)
تسلا مدل اس اولین خودروی هوشمند الکتریکی نیست؛ اما اولین نمونه از این خودروها به حساب میآید که در سطح جهانی مورد توجه قرار گرفت. این خودرو باعث شد تا برند تسلا و نام ایلان ماسک به یکی از شناختهشدهترین اسامی در دنیا تبدیل شوند. علاوه بر این، هر چقدر محصول اخیر تسلا یعنی سایبرتراک ظاهر زشتی دارد، مدل اس زیبا و دوستداشتنی است.
4. سامسونگ گلکسی S6 (سال 2015)
سامسونگ در سال 2015 به عنوان یکی از پرفروشترین برندهای گوشی هوشمند شناخته میشد. با اینکه سری گلکسی طرفداران زیادی داشتند، اما سامسونگ همواره مورد اتهام قرار میگرفت که فروش بالای گوشیهایش تنها به خاطر شیوههای تبلیغاتیاش هستند. تا اینکه با ورود گلکسی S6 به بازار همه چیز تغییر کرد. مردم این گوشی را بهخاطر تبلیغات سامسونگ نمیخریدند، بلکه استفاده از ترکیب شیشه و فلز در بدنه و همچنین صفحهنمایش OLED که در برخی مدلها خمیدگی داشت، ویژگیهایی بودند که همه را تحت تاثیر قرار دادند.
اگرچه گلکسی S8 به عنوان محبوبترین گوشی سامسونگ در دهه اخیر شناخته میشود، اما این گلکسی S6 بود که دیدگاه همه را نسبت به سامسونگ تغییر داد و ثابت کرد که میتوانیم روی طراحیهای اختصاصی این کمپانی حساب ویژهای باز کنیم. درنتیجه این گوشی در بین بهترین گجت های دنیا در دهه اخیر قرار گرفته است.
3. اپل مکبوک ایر (سال 2013)
مکبوک ایر (MacBook Air) سال 2013 به معنای واقعی، یک لپتاپ باریک ایدهآل بود. اپل ابتدا در سال 2010 یک مدل بازطراحی شده 13.3 اینچی از مکبوک ایر را روانه بازار کرد که دو درگاه USB، یک اتصال دهنده MagSafe و یک شیار کارت حافظه SD داشت و البته به درایو دیسک نوری مجهز نبود که این ویژگی بعدها به استانداردی برای سایر لپتاپها هم تبدیل شد. با تمام اینها، در سال 2013 بود که اپل بالاخره جادویی که در آستین داشت را رو کرد و با قرار دادن یک پردازنده قدرتمند و کممصرف روی مکبوک ایر، عمر باتری آن را به 13 ساعت رساند که واقعا شبیه یک معجزه بود. همین ویژگی جادویی باعث شده تا مک بوک ایر در فهرست بهترین گجت های دنیا قرار بگیرد.
2. آمازون اکو (سال 2014)
همیشه در فیلمهای علمی تخیلی میدیدیم که کامپیوترها با انسانها صحبت میکنند و کارهای مختلف را برایشان انجام میدهند؛ اما وقتی آمازون در سال 2014 اسپیکر اکو (Echo) را عرضه کرد، این رویای بشر به واقعیت تبدیل شد. دستیار صوتی الکسا میتوانست وضعیت آبوهوایی را گزارش کند، به سوالات مختلف پاسخ دهد، برای بچهها قصه بگوید و حتی جوک تعریف کند. با پیشرفت این هوش مصنوعی، او قادر بود تا لامپهای اتاق را خاموش کند یا خودروی افراد را استارت بزند؛ تمام اینها تنها با یک دستور صوتی ساده قابل انجام بودند.
البته اکو و الکسا بیرقیب نیستند و گوگل اسیستنت و اپل سیری هم بخشی از بازار دستیاران مجازی هوشمند را در تصاحب دارند. این سرویسها با انتقاداتی هم مواجه هستند که عمدتا مربوط به موارد نقض حریم خصوصی میشوند. با این حال، نمیتوان منکر این واقعیت شد که الکسا امروز مانند تلویزیون و تلفن به عضوی از زندگی بشر تبدیل شده است.
1. اپل آیفون 4 (سال 2010)
قرار گرفتن آیفون 4 در مقام اول فهرست بهترین گجت های دنیا در دهه اخیر، دلایل فراوانی دارد. این گوشی از نظر طراحی یکی از برجستهترین ساختههای اپل تا به امروز است. استفاده از شیشه و فلز در بدنه یک گوشی، چیزی نبود که در سال 2010 رواج داشته باشد. آیفون 4 اولین گوشی بود که از صفحهنمایش رتینا استفاده میکرد. برای نخستین بار در جلوی این گوشی یک دوربین برای ثبت تصاویر سلفی قرار گرفته بود و دوربین 5 مگاپیکسلی پشتی، عکسهای باکیفیتی میگرفت. سیستمعامل این گوشی که بهطور رسمی iOS نامیده شد، توانایی اجرای برنامهها در پسزمینه را داشت. تراشه A4 که در این گوشی قرار داشت هم اولین پردازنده اپل برای گوشیهای هوشمندش بود. در مجموع آیفون 4 خیلی از اولینها را در صنعت گوشیهای هوشمند رقم زد و بیراه نیست اگر آن را تاثیرگذارترین گوشی تاریخ بنامیم.
نظر شما درباره بهترین گجت های دنیا در یک دهه اخیر چیست؟ به نظر شما چه گجتهای دیگری میتوانستند در فهرست ما قرار بگیرند؟