بالاخره بعد از خبرهای متعددی که درباره قطع شدن و وصل شدن اینترنت نوشتیم حالا روز موعود فرا رسیده است و اینترنت وصل شده است و از این پس کسب و کارهای اینترنتی مانند گذشته به کار خود ادامه خواهند داد.
بعد از نزدیک به یک هفته، اینترنت دوباره به خانهها برگشت. خبر بازگشت اینترنت برای بسیاری از کاربرانی که زندگی و کار آنها با اینترنت گره خورده، هیجان انگیز است. وصل شدن اینترنت را باید روز موعود بنامیم. از این جهت وصل شدن اینترنت را باید روز موعود نامید که نه تنها برای شرکتهای اینترنتی اوضاع بسیار بحرانی بود، بلکه کسب و کارهای زیادی بودند که قطعی اینترنت در روند فعالیتشان اختلال ایجاد کرد. از طرفی این وسط اپراتورهای بزرگ ارائه دهنده اینترنت نیز که از طریق فروش دیتا درآمد و سود بالایی کسب میکردند نیز در دوران قطعی اینترنت کسب و کارشان با مشکل مواجه شده بود.
همچنین قطعی اینترنت باعث شد، تا ما سری به شبکه ملی اطلاعات بزنیم و با نقاط ضعف و قدرت سرویسهایی که در این بستر فعالیت میکنند، آشنا شویم که البته بیشترش ضعف است تا نقاط قوت. در ادامه این مقاله علاوه بر خبر وصل شدن اینترنت شما را با موضوعات زیر همراهی خواهیم کرد:
آنچه در این مقاله میخوانید:
- خبر وصل شدن اینترنت در تهران و کلانشهرها
- بیشترین ضرر قطعی اینترنت متوجه چه کسانی شد؟
- اپراتورها و ضررهایشان بر اثر قطع شدن اینترنت
- عدم کیفیت پیان رسان ها و موتور جستجوی داخلی
- سخن پایانی: به پایان آمد این دفتر؟
وصل شدن اینترنت در تهران و کلانشهرها
طبق گزارش خبرگزاری ایسنا و بر اساس شواهد موجود، اینترنت خانگی (ADSL) در شهر تهران و برخی از کلانشهرها نظیر رشت از ساعت 14 روز شنبه 2 آذر به صورت محدود وصل شد. این در حالی است که اینترنت همراه تا این لحظه وصل نشده و کاربرانی که از این اینترنت استفاده میکنند کماکان در انتظار وصل شدن اینترنت هستند. از سوی دیگر، در ساعت 22 جمعه 1 آذر 98 خبرگزاری ایسنا گزارش کرد که در استانهای خراسان شمالی، خراسان جنوبی، گلستان،سمنان، یزد، همدان، چهارمحال و بختیاری،اردبیل، زنجان و ایلام اینترنتهای خانگی (ADSL) وصل شده است.
وبسایت نت بلاکس که وضعیت دسترسی به اینترنت را در دنیا بررسی میکند، با ارائه نموداری دسترسی ایرانیان به اینترنت را در ساعتها اخیر نشان داده است. طبق این نمودار هم اکنون دسترسی ایرانیان به اینترنت از 5 درصد به 64 درصد رسیده است.
به گفته یکی از رسانههای داخلی اینترنت همراه در سراسر ایران از صبح یکشنبه 3 آذر وصل خواهد شد. تا لحظهای که این خبر منتشر میشود هنوز هیچ خبری از وصل شدن اینترنت همراه در ایران گزارش نشده است.
بیشترین ضرر قطعی اینترنت متوجه چه کسانی شد
حالا اوضاع جامعه تغییر کرده است و اینترنت چند سالی است از یک کالای لوکس که جنبه سرگرمی داشت به یک کانال مهم برای بسیاری از کسب و کارها تبدیل شده است و برای بسیاری از افراد حکم واجبات زندگی را دارد. در این راستا کسب و کارهای مختلفی را میتوانیم نام ببریم که از اینترنت در راستای افزایش بهرهوری و حتی به عنوان بخش اصلی کسب و کار استفاده میکردند. به طوری که بدون اینترنت ادامه فعالیت آنها میسر نخواهد بود. در این راستا میتوانیم انواع فروشگاههای اینترنتی در شبکههای اجتماعی، سرویسهای خدماتی، دانشجویان و افراد دورکار و فریلنسها را نام ببریم که از این موضوع دچار ضرر شده بودند و قطعی اینترنت مشکلات بزرگی را برایشان ایجاد کرده بود. مشکلی که امکان اندیشیدن راهحلی هم برای آن وجود نداشت و همه و همه راهحلها به خود مشکل مربوط میشد.
شاید حالا تفاوت ما با سایر کاربران اینترنت در اقصی نقاط جهان این است که اهمیت بالای اینترنت و تأثیر آن را در کسب و کار خیلی بهتر میتوانیم درک کنیم. حالا بماند که ما یک کشور جهان سومی هستیم و هنوز تا پیشرفته شدن در این زمینه راه درازی را در پیش داریم. اما به همین اندازه هم حضور اینترنت امروزه برای بسیاری از ما حیاتی است.
اپراتورها و ضررهایشان بر اثر قطعی اینترنت
در سالهای اخیر که استفاده از اینترنت گسترش یافته است، دامنه خدمات رسانی آن هم زیاد شده و در این راستا شرکتهای اینترنتی بزرگی همچون آسیاتک، شاتل، آسیاتک، هایوب، پارسآنلاین و اندیشه سبز خزر و بسیاری دیگر مشغول فعالیت هستند. به طوری که این شرکتها کارکنان بسیاری هم دارند. از طرف دیگر دو اپراتور بزرگ همراه اول و ایرانسل در کنار رایتل از بزرگترین ارائه دهندگان اینترنت دیتا در کشور محسوب میشوند که قطعی اینترنت باعث ضررهای مالی زیادی برای این اپراتورها شده است. درواقع این شرکتها بخش بزرگی از درآمد خود را از طریق فروش اینترنت دیتا بدست میآوردند. حالا با کاهش مصرف اینترنت دیتا در اثر عدم کیفیت سرویسهای اینترنت داخلی و قطعی اینترنت جهانی باعث شده است بسیاری از کاربران از شارژ اینترنت دیتای خود در این روزها خودداری کنند.
شکی نیست که کاهش درآمد اپراتورهای یاد شده میتواند تعدیل نیرو را که معمولاً اولین قدم در جهت جبران خسارات برای کسب وکارها است، به همراه داشته باشد. از طرف دیگر از آنجایی که فناوری فیبر نوری در کشور گسترش یافته و به لطف آن اینترنت نقاط مختلفی را پوشش میدهد، کاربران نیز زیاد شدهاند و شرکتهای بسیاری با توجه به تعداد کاربران شکل گرفته است. حال اگر کاربران اینترنت جهانی ریزش داشته باشند، معلوم نیست که چه بر سر شرکتهای اینترنتی میآید.
هزینه اینترنت
انتقاد دیگری که به شبکه اینترنت ملی و همچنین شرکتهای ارائه دهنده اینترنت وارد است این است که مردم استفاده کننده از اینترنت این شرکتها هزینه استفاده از اینترنت جهانی را پرداخت کردهاند. حالا که اینترنت جهانی در دسترس نیست و اینترنت ملی مشکلات فراوانی دارد و کیفیت استفاده از آن تنها مطلوب نیست، هزینه پرداخت شده چه میشود؟ آیا این شرکتها بستهای مخصوص استفاده از اینترانت ملی را دارند؟ که جواب خیر است و این موضوع باز هم ضرر را برای استفادهکنندگان در پی خواهد داشت. بماند که وزیر وقت محترم محمد جواد آذری جهرمی از افزایش مدت زمان اعتبار اینترنت دیتا برای آن دسته از کاربرانی که سرویسهای بلند مدت داشتهاند، خبر داد. البته همه اینها نیاز به بررسی میزان زیانها ناشی از قطع شدن اینترنت دارد که باید مورد بررسی قرار بگیرد.
عدم کیفیت پیام رسان ها و موتور جستجوی داخلی
قطع شدن اینترنت جهانی برخی از کاربران اینترنت را بر آن داشته بود تا از سرویسهای داخلی مانند وب سایتها و اپلیکیشنهای ایرانی استفاده کنند. از یک طرف حجم بالای تقاضا برای استفاده از این سرویسها و همینطور کیفیت پایین برخی از این سرویسها نارضایتیهایی را به همراه داشته است. از میان مشکلات پیام رسانهای ایرانی نیز میتوان به عدم اتصال به سرور و ارسال پیامک تأیید اشاره کرد. مشکلاتی که خود تیم تهیه کننده و دست اندر کار سرویسهای داخلی آن را مورد تایید قرار میدهند. با این حساب انتظار میرود که این سرویسها برای رقابت با نمونههای خارجی خود دارای زیرساخت قویتر و قابل اطمینانتری باشند.
سخن پایانی: به پایان آمد این دفتر؟
روح اینترنت هم بعد از کش و قوسهای فراوان بالاخره دوباره به دستگاههای فناورانه ما دمیده شد. شاید همه ما اکنون خوشحال باشیم اما سوال اینجاست اگر قطعی اینترنت زمان طولانیتری طول میکشید چه؟ یا اگر در آینده این قطعی تکرار شود و مدت زمان آن طولانیتر باشد چه خطری کسب و کارها و کارهای اینترنتی را تهدید خواهد کرد؟ آیا حالا با این وضع میتوان بر سر کسب و کار اینترنتی حساب کرد؟ این سوالات و هزاران سوال دیگر شاید دغدغه بسیاری از کاربرانی باشد که در بستر اینترنت به کسب درآمد میپردازند. با این حال امیدواریم چنین مشکلاتی دیگر کسب و کارهای اینترنتی را تهدید نکند و اپلیکیشنهای ایرانی نیز در ارائه خدمات بهتر و باکیفیتتر عمل کنند.