خبر وصل شدن اینترنت در ایران، آن هم یک هفته پس از قطع شدن این سرویس حیاتی برای بسیاری از ما خوشایند است. با ما همراه باشید و از جزئیات رخدادهای پیرامون این موضوع، با خبر شوید.
خبر افزایش قیمت بنزین برای بسیاری از مردم ایران تکاندهنده بود و با اینکه همه ما کمابیش میدانستیم که این اتفاق، دیر یا زود رخ میداد اما پذیرش آن برای تعدادی از هموطنانمان به قدری دشوار بود که به اعتراض پرداختند. عدهای هم با این حرکت همسو شدند و با ایجاد خسارت مالی و جانی در برخی شهرها، امنیت مردم را به مخاطره انداختند که مراجع امنیتی کشور را به محدود کردن اینترنت واداشته است. در روز 29 آبان یعنی 6 روز پس از قطع شدن اینترنت بینالمللی در ایران، وزیر ارتباطات به نگرانی مردم پایان داده و گفت وصل شدن اینترنت به زودی رخ خواهد داد.
آنچه در این مقاله میخوانید:
- اینترنت چند استان وصل شد
- داستان قطع شدن اینترنت در روزهای اخیر
- تاثیر قطع و وصل شدن اینترنت روی زندگی مردم
- خبرهای امیدبخش از وصل شدن اینترنت
- نظر مسئولین در مورد قطع و وصل شدن اینترنت
- حرف آخر
اینترنت چند استان وصل شد
به گزارش خبرگزاری ایسنا، از دقایقی قبل (پنجشنبه 30 آبان 98) ، اتصال اینترنت در استان هرمزگان جهت استفاده شرکت های خدماتی و تجاری برقرار و شبکههای پیام رسان خارجی نظیر واتساپ و اینستاگرام در دسترس است. یک منبع آگاه در گفت و گو با ایسنا، ضمن تأیید این خبر افزود: تاکنون اینترنت شرکتهای تجاری و خدماتی تمامی شرکتهای اینترنتی در استان هرمزگان متصل شده است.
در ساعت 22 جمعه 1 آذر 98 ایسنا گزارش کرد که در استانهای خراسان شمالی، خراسان جنوبی، گلستان،سمنان، یزد، همدان، چهارمحال و بختیاری،اردبیل، زنجان و ایلام اینترنتهای خانگی (ADSL) وصل شده است.
داستان قطع شدن اینترنت در روزهای اخیر
به گزارش خبرگزاری ایسنا، وضعیت تازه قیمت و سهمیهبندی بنزین و حاملهای انرژی، از ساعت صفر روز جمعه 24 آبان ماه مشخص شد و این در حالی است که بر اساس گزارش همین خبرگزاری، شرکت ملی پخش و پالایش فراوردههای نفتی در روز 20 آبان، افزایش قیمت بنزین را نظر شخصی خوانده و آن را فاقد اعتبار عنوان کرده است. رئیس جمهور کشورمان در این باره گفت:
دولت مدتها به دنبال آن بود تا از طریقی بتواند از اقشار ضعیف کشور که بواسطه شرایط اقتصادی در فشار هستند، حمایت و به آنها کمک کند و نباید تصور کرد چون شرایط اقتصادی دولت سخت شده، دست به این اقدام زده است تا بخواهد بودجه خود را جبران کند. برخی از ائمه جمعه بلافاصله پس از انتشار خبر افزایش قیمت بنزین، از دولت و مجلس تقاضای تجدید نظر کردند.
به نقل از یکی از نهادهای امنیتی کشور، تا کنون حدود هزار نفر در ناآرامیهای اخیر در کل کشور بازداشت شدهاند و حجم خشونت و میزان تخریب آشوبگران نسبت به تجمعات دی ماه 96، گستردهتر و مخربتر بوده است. در نتیجه آسیبهای جانی و مالی وارد شده نیز در مقایسه با آن، افزایش داشته است. تنها در یکی از استانهای کشور، بیش از 100 بانک و 57 فروشگاه بزرگ به آتش کشیده شده و یا به غارت رفته است و آمار دقیقی از کشته شدهها نیز در دست نیست. بیشترین میزان آسیب به اموال عمومی نیز به استانهای خوزستان، تهران، فارس و کرمان اختصاص دارد.
آمار مذکور ظرف کمتر از 24 ساعت پس از قطع شدن اینترنت در ایران به ثبت رسیده است. یعنی اغتشاشگران با سرعت و کارایی بسیار زیادی اقدامات خود را برنامهریزی و اجرا کردند که بر طبق نظر ابوالفضل حسنبیگی، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاستهای خارجی مجلس شورای اسلامی، اینترنت راه اصلی پیشبرد فعالیت این عده بود. این سرویس، به عنوان یکی از اصلیترین ابزارهای اغتشاشگران مذکور، نقش غیر قابل انکاری در سناریوی ناآرامیهای اخیر ایران داشته است و به احتمال زیاد اگر محدود نمیشد، بر شدت این رخدادها میافزود.
تاثیر قطع و وصل شدن اینترنت روی زندگی مردم
پیامدهای قطع و وصل شدن اینترنت، بسته به وضع زندگی مردم ممکن است حاد و زودگذر یا مزمن و ماندگار باشند. در حالی که باخبر نشدن از پستها و استوریهای دوستانمان ممکن است تنها در یکی دو روز اول، عذابآور باشد اما در نهایت بیشتر ما با آن کنار میآییم و وقتمان را صرف کارهایی مهمتر میکنیم. اما معیشت برخی از ما به طور مستقیم با این سرویس در ارتباط است و قطع شدن آن، ممکن است به مشکلاتی جدی ختم شود.
حشمت الله فلاحت پیشه، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاستهای خارجی مجلس در گفتگو با ایسنا چنین اظهار داشته است:
مردم باید بتوانند از اینترنت به صورت هوشمندانه و برای کارهای اقتصادی، پژوهشی و آموزشی استفاده کنند.
با کمی تامل در مییابیم افرادی که از راه اینترنت مشغول معیشت هستند و یا اینکه از آن برای برای تدریس و تحقیق استفاده میکنند بیشترین آسیب را از قطع شدن اینترنت میبینند. دانشجویی را تصور کنید که برای کسب درآمد، از راه شبکههای اجتماعی و ایمیل، کار ترجمه انجام میدهد و همزمان با کار، باید امور پایاننامه خود را نیز با دسترسی به منابع علمی بینالمللی پیش ببرد.
قطع شدن اینترنت تنها روی معیشت مردم تاثیر نگذاشته و در اطلاعرسانی پیرامون مسائل مهمی چون سلامت هوایی که تنفس میکنیم نیز موثر بوده است. پنج روز پس از قطع شدن اینترنت در کشور، مدیرعامل شرکت کنترل کیفیت هوای تهران اعلام کرد این وضعیت موجب توقف روند پیشبینی کیفیت هوا شده است. حسین شهیدزاده، مدیر عامل شرکت کنترل کیفیت هوای تهران در گفت و گو با ایسنا توضیح داد:
ما بخشی از اطلاعات خود را برای پیشبینی هواشناسی و آلودگی هوا از سایتها و مدلهای جهانی تامین میکنیم. اختلالات به وجود آمده در اینترنت کشور، سبب شده است که به این اطلاعات جهانی دسترسی نداشته باشیم و در نتیجه نتوانیم پیشبینی آلودگی هوا برای روزهای آینده، جهش وزش باد و مقدار بارندگی را روی سایت خود بارگذاری کنیم.
به گفته وی در حال حاضر بر اساس اطلاعات موجود آلودگی هوا، تنها میتوان شاخص کیفیت هوا را بهصورت آنلاین اعلام کرد.
خبرهای امیدبخش از وصل شدن اینترنت
محمد جواد آذری جهرمی، وزیر محترم ارتباطات و فناوری اطلاعات به تازگی اعلام کرده است که اینترنت به زودی وصل خواهد شد و شخصا به صورت مستمر در حال پیگیری است تا با صلاحدید مراجع امنیتی و شورای امنیت کشور بتواند ارتباطات را مثل قبل برقرار کند. او در ادامه با گفتگو در یک برنامه رادیویی اعلام کرد:
من درباره وصلشدن دوباره اینترنت برآورد زمانی ندارم اما این امیدواری وجود دارد که هر چه سریعتر مشکلات برطرف شود و به نظر من صد در صد اینترنت بهزودی وصل خواهد شد.
آذری جهرمی اظهار کرد که ما زیرساختهای شبکه ملی اطلاعات را به شکلی طراحی و برنامه ریزی کردیم که فعالیتهای اینترنتی داخلی، وابسته به اینترنت بینالملل نباشد تا زیان مردم به کمترین میزان خود برسد. او همچنین گفت ما همه تلاشمان را کردهایم که صاحبان کسب و کارهای مجازی در شرایط حاضر زیان نبینند اما برخی از این کسب و کارها تا 90 درصد کاهش سطح تراکنش داشتهاند و دانشگاهیان نیز در جستجوی منابع درسی و تحقیقاتی دچار مشکل شدهاند. وی افزود:
در خصوص موتورهای جستجو باید بپذیریم که دستاوردهای ما از آنچه پیش بینی میکردیم و گزارش شده بود، عقبتر است و باید در این حوزه، توجه و سرمایه گذاری بیشتری انجام بدهیم.
محمد جواد کولیوند، رئیس کمیسیون امور داخلی کشور و شوراها اعلام کرده است امنیت کشور بیش از هر چیزی اهمیت دارد و برای اتصال مجدد اینترنت نیاز است تا شرایط کشور پایدار شود و به ثبات برسد. وی همچنین افزود:
بحثهایی برای اتصال هر چه زودتر اینترنت ثابت شرکتهایی که وابسته به نت هستند مطرح شد اما در هر حال امنیت برای کشور از نان شب هم واجبتر است چون بسیاری از اشرار در فضای مجازی برای چنین زمانی آموزش دیده بودند.
نظر مسئولین در مورد قطع و وصل شدن اینترنت
هر پیشامدی مزایای و معایب خاص خود را دارد و قطع و وصل شدن اینترنت نیز موجب اظهار نظرهایی موافق و مخالف در میان مسئولین مملکت شده است که در ادامه با آنها آشنا میشویم.
فاطمه سعیدی، سخنگوی فراکسیون امید مجلس شورای اسلامی با تاکید بر اینکه حق دسترسی به اینترنتی همچون حقالناس است، در گفتگو با ایسنا اعلام کرد:
باید به محض ایجاد ثبات و آرامش، محدودیتهای اعمال شده در دسترسی به اینترنت برطرف شود. با توجه به اینکه رئیس جمهور بارها ایجاد اشتغال در فضای مجازی را ثمره سیاستهای دولت اعلام کرده است، باید برای صیانت از این دستاوردها و زندگی چند میلیون نفری که مستقیم و غیر مستقیم از این طریق امرار معاش میکنند، هرچه سریعتر رفع محدودیتهای ایجاد شده را در دستور قرار دهند.
طیبه سیاوشی، نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی نیز با تاکید بر لزوم وصل شدن اینترنت در کشور اظهار کرد: حال در شهرهایی که آرامش بازگشته است، باید اینترنت را برقرار کنند. وی در گفتگو با خبرگزاری ایسنا با اشاره به ادامه قطع اینترنت در شهرهای مختلف کشور در پی ناآرامی های اخیر اعلام کرد:
شورای امنیت دستوری را ابلاغ کرده بود مبنی بر اینکه به دلیل مسائل امنیتی کشور، تا 24 ساعت اینترنت قطع باشد اما هم اکنون از آن 24 ساعت، 72 ساعت هم گذشته اما وصل شدن اینترنت انجام نشده است.
سیاوشی در پایان اضافه کرد:
باید اینترنت را در این شهرهایی که شرایط عادی است وصل کنند تا این احساس در میان مردم ایجاد شود که شرایط کاملا عادی است. این قطع ارتباط یک ذهنیتی را برای مردم ایجاد میکند که اکنون چه وضعیت هولناکی در کشور برقرار است، اما وضعیت به این وحشتناکی نیست که اینگونه با قطع اینترنت برای مردم تصویرسازی میشود.
علی ابر قاضی زاده، روزنامه نگار با سابقه در گفتگو با ایسنا و درباره موضوع قطع و وصل شدن اینترنت و پیامدهای آن میگوید:
من در این چندروزه میبینم که واقعا دست و بالمان بسته است. من فکر میکنم قطع شدن اینترنت خیلی برای مردم حیف است؛ به ویژه برای جوانترها که با کامپیوتر و در فضای مجازی زندگی میکنند.
این استاد روزنامهنگاری در پایان گفت: با فناوری نمیشود جنگید و آن را حذف کرد. موقت میشود تعلیق کرد اما اصلا به صلاح جامعه نیست. نیاز مردم به آگاهی داشتن است. فرصت خوبی است که رسانهها به دنبال خبر باشند. آنطور که دنیا دنبال آگاهی است.
از نقطه نظر آموزشی نیز میتوان به سخنان دکتر محمود نیلی احمد آبادی رئیس دانشگاه تهران اشاره کرد که بر ایجاد مشکلات فراوان قطع شدن اینترنت برای دانشگاه ها تاکید کرد و گفت:
امیدواریم این مشکل به زودی رفع شود چرا که دانشگاههای ما، دانشگاههای بینالمللی هستند و مراودات گسترده با جهان دارند و وجود اینترنت برای دانشگاهها لازم است.
یحیی کمالیپور نایب رییس کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس در گفتگو با خبرگزاری ایسنا اعلام کرده است که محدودیت دسترسی به اینترنت ممکن است ضررهایی را برای کشور داشته باشد، اما اگر قرار بود تمام این اتفاقات اخیر مخابره شود و معاندان میتوانستند از طریق اینترنت با هم ارتباط داشته باشند، مطمئنا فضای کشور بدتر میشد.
اکنون ما شاهد آرامش کامل نیستیم، ما شاهد برخی تخریبها بودهایم. در حوزه انتخابیه من نیز مردم تجمعاتی داشتند که ما ضمن حضور در منطقه با مردم صحبت کردیم و موضوع به پایان رسید و خدا را شکر در آنجا شاهد تخریب و کشتهای نبودیم، ولی در مناطق دیگر شاهد کشته شدن افراد و برخی تخریبها بودهایم که مخابره این مسائل خود میتوانست به اتفاقات دامن بزند.
حرف آخر
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، علی ربیعی در حاشیه نشست هیئت دولت در جمع خبرنگاران، تصمیم درباره وصل شدن اینترنت را برعهده شورای عالی امنیت ملی خواند و گفت: ملاحظاتی وجود دارد که با رعایت آنها وصل شدن اینترنت در استانها به زودی آغاز میشود.
سخنگوی دولت، موضوع قطع اینترنت را یکی از محورهای نشست امروز هیئت وزیران خواند و افزود:
همه ما میپذیریم که گاهی ناچاریم هزینه سوء استفاده از فناوری را بپردازیم که البته قطع شدن اینترنت مقطعی است، اما امنیت برای ما بسیار مهمتر بود؛ وصل شدن اینترنت به زودی در استانها و با رعایت ملاحظاتی آغاز خواهد شد و نگرانی شاغلان در اینترنت برطرف میشود.
وی به ارائه گزارشی درباره شبکه ملی اطلاعات در نشست امروز هیئت دولت اشاره کرد و با عنوان کردن انتقاداتی که در گذشته به عملکرد شبکه ملی اطلاعات وارد شده است افزود:
برخی میگفتند دولت کاری در شبکه ملی اطلاعات نکرده است، اما امروز مشخص شد که بخش اعظمی از فعالیتهای اقتصادی کشور روی این شبکه استوار شده است؛ لذا تداوم و تقویت این شبکه ملی اطلاعات نیز در نشست امروز مورد تاکید قرار گرفت.
پس از حدود یک هفته عدم دسترسی، خبر وصل شدن اینترنت برای بسیاری از ما جای خوشحالی دارد. محدودیت در دسترسی به اخبار حوزه فناوری، بازیهای ویدئویی، فیلم و موسیقی برای تیم نویسندگان پلازا، دشواریهای خاص خود را داشته است و پیشنهاد میکنیم اگر شما نیز از قطع بودن اینترنت دچار مشکلات جدی شدهاید، با عنوان کردن آنها در بخش دیدگاهها، ما و سایر خوانندگان را در جریان قرار دهید.