هایپرلوپ (hyperloop) یکی از پروژه های بلندپروازانه ی شخصیت افسانه ای دنیای فناوری یعنی ایلان ماسک است. هایپرلوپ ایده ای ساده و نتیجه ای خارق العاده دارد. هایپرلوپ نوعی سیستم حمل و نقل است که در آن تونل هایی روی هوا (همانند شکل زیر) یا در زیر زمین می سازند و درون آن ها را از هوا خالی می کنند تا شرایط خلا برقرار شود. سپس کپسول های ویژه ای درون این تونل ها قرار می دهند که قابلیت جابجایی اجسام و انسان را دارد.
کپسول هایپرلوپ، که شکل مفهومی آن را در زیر می بینید قادر است با سرعتی بیش از 1200 کیلومتر بر ساعت درون لوله تونل های مخصوص حرکت کند. نکته ی کلیدی این پروژه که امکان رسیدن به چنین سرعت شگفت انگیزی را فراهم کرده است رساندن اصطکاک به صفر در شرایط خلاء درون تونل ها است. ایلان ماسک و شرکت زیرساخت هایپرلوپ مدت هاست که وعده ی عملی کردن این پروژه را داده اند و ماسک با دادن قول راه اندازی اولین هایپرلوپ، میان نیویورک و واشنگتن دی سی توجه میلیون ها نفر را جلب کرده است.
اما روند اجرای پروژه ی هایپرلوپ بسیار کند پیش رفته و می تواند گفت اصلا پیشرفت میدانی نداشته است. این شرایط ماه ها ادامه داشت تا اینکه امروز روزنامه ی سان (Sun) چاپ بالتیمور خبر صدور مجوز این پروژه را تیتر اول خود کرد. کمپانی ایلان ماسک موفق شد مجوز ساخت اولین تونل هایپرلوپ را از مقامات ایالت مریلند بگیرد و به زودی کار احداث یک تونل 17 کیلومتری را در این شهر آغاز خواهد کرد.
پیت ران (Pete Rahn) معاون حمل و نقل ایالت مریلند در این زمینه به روزنامه ی سان گفت:
شاید برای پروژه ی هایپرلوپ زیاد از واژه ی « تحول» استفاده شده باشد، اما فناوری هایپرلوپ به معنای واقعی کلمه تحولی در دنیای حمل و نقل ایجاد می کند. هایپرلوپ در سطحی است که هیچ یک از سیستم های موجود به گرد پای آن هم نمی رسند و شگفت انگیزتر از همه اینکه این فناوری قرار است همین جا در برابر ما ساخته شود.
ایلان ماسک در اواخر سال 2016 در راستای عملی کردن پروژه های خود یک شرکت حفاری به نام بورینگ (Boring Company ) را تاسیس کرد. این شرکت در ابتدا با هدف ایجاد شبکه ای از تونل زیر شهر لس آنجلس به منظور حل مشکل ترافیک این شهر تاسیس شد.
شرکت بورینگ قرار است تونلی به طول 17 کیلومتر زیر اتوبان بالتیمور – واشنگتن بسازد. این اتوبان که تصاویر آن را در زیر می بینید 70 سال پیش ساخته شده طول آن 52 کیلومتر است. تونل هایپرلوپ، که به زودی زیر این مسیر ساخته خواهد شد تنها بخشی از ایده ی پیشرو ایلان ماسک است.
شرکت بورینگ برای انجام فاز اول پروژه ی هایپرلوپ مریلند کافی است زیرا این فاز صرفا حفاری معمولی است و به هیچ یک از فناوری های ویژه ی کمپانی های ایلان ماسک نیاز ندارد. اما ایده ی شگفت آور ماسک برای اجرا نیاز به مجوز ایالت هایی به جز مریلند دارد. آنچه که او در سر می پروراند آنقدر بزرگ است که پس از پیاده سازی تعریف جدیدی از حمل و نقل به وجود خواهد آورد. به همین خاطر پروژه ی هایپرلوپ در مراحل بعدی حتی ممکن است به مجوز دولت فدرال نیاز پیدا کند.
ایلان ماسک در ابتدا ایده ی هایپرلوپ را به عنوان بخشی از طرح خود برای حل مشکل ترافیک شهر لس آنجلس طراحی کرد. اما ماسک و همکارانش در حین تبدیل هایپرلوپ از ایده به فناوری موفق شدند سرعت حرکت را به بیش از 1000 کیلومتر بر ساعت برسانند . این سرعت آنقدر زیاد است که هایپرلوپ را از یک پروژه ی انحصاری برای حل ترافیک به مسیری برای به وجود آوردن یک انقلاب در زمینه ی حمل و نقل تبدیل کرد.
هایپرلوپ پس از تست های اولیه در یک مسیر سه و نیم کیلومتری بیرون از شهر لس آنجلس آزمایش شد. حالا شرکت بورینگ مجوز احداث تونلی را در مریلند گرفته است که قرار است نخستین مسیر هایپرلوپ باشد. کمپانی های تحت مدیریت هایپرلوپ در عملی کردن ایده های پیشرو سرعتی باور نکردنی دارند (که نمونه ی آن را در خودروهای تسلا شاهد هستیم)؛ بنابراین حالا که پروژه ی هایپرلوپ کلید خورده احتمالا در آینده ی نزدیک شاهد نخستین نمونه از این فناوری انقلابی خواهیم بود.