استفاده از فیلترشکن رایگان میتواند امنیت شما و اطرافیانتان را به شدت به خطر بیندازد. در این مطلب به 5 دلیلی که نباید به VPN رایگان اعتماد کنید میپردازیم.
شبکه خصوصی مجازی (VPN) را به عنوان یک بادیگارد حساب بانکی خود در نظر بگیرید. وقتی با استفاده از یک شبکه وایفای عمومی در دنیای اینترنت مشغول گشت و گذار میشوید این VPN است که وظیفه محافظت از شما در برابر کسانی که میخواهند رمز عبورتان را به سرقت ببرند را بر عهده دارد. VPN علاوه بر این شما را از سایتهای نا امن نیز دور نگه میدارد. به همین دلیل بسیاری از کاربران به شبکههای خصوصی مجازی که از چندین کامپوتر متصل به یکدیگر تشکیل شدهاند و اطلاعات شما در فضای مجازی را رمزگذاری میکنند اطمینان دارند. این اطلاعات شامل حساسترین موارد از قبیل رمز عبور کارت بانکی یا جزئیات زندگی خصوصی شما و حتی اعضای خانوادهتان میشود. بنابراین وقتی یک VPN به شما اجازه میدهد به طور رایگان از آن استفاده کنید، اولین سوالی که باید از خود بپرسید این است که این کار چه نفعی برای ارائه دهنده این VPN دارد؟
با گسترش بدافزارهای سرقت رمز عبور و افزایش تقاضا برای یک شبکه خصوصی مجازی امن، تعجبی نیست که امروزه بازار VPN حسابی داغ شده است. به گزارش وبسایت Global Web Index طی ماه گذشته 25 درصد از کاربران حداقل به یک VPN دسترسی داشتهاند. این در حالی است که تعداد نصب اپلیکیشنهای VPN در سیستم عاملهای مختلف هم به صدها میلیون میرسد. در این میان پیشبینی میشود ارزش بازار جهانی VPN رشد زیادی داشته و در سال 2022، 35 بیلیون دلار سود برای ارائه دهندگان این سرویسها به ارمغان بیاورد.
در چنین بازاری پیدا کردن یک VPN که بتوانید به آن اطمینان کنید کار آسانی نیست. ولی از یک نوع VPN هرگز و تحت هیچ شرایطی نباید استفاده کنید و آن وی پی ان رایگان است.
- 5 دلیل برای اینکه نباید به فیلترشکن یا VPN رایگان اعتماد کنیم
- وی پی ان رایگان به اندازه کافی امن نیست
- با VPN رایگان ممکن است آلوده به بدافزار شوید
- تبلیغات بهمن وار VPN رایگان
- سرعت پایین فیلترشکن رایگان
- فیلترشکنهای پولی روز به روز بهتر میشون
5 دلیل برای اینکه نباید به فیلترشکن یا VPN رایگان اعتماد کنیم
وی پی ان رایگان به اندازه کافی امن نیست
VPNهای رایگان میتوانند خطرهای زیادی را به دنبال داشته باشند. VPNها برای آن که بتوانند شبکههای بزرگ خود را مدیریت و امنیت کاربران را هم تامین کنند نیاز به سخت افزارها و متخصصین زیادی دارند. در نتیجه باید هزینه زیادی را خرج سرویس خود کنند. شما به عنوان کاربر یک VPN یا با پرداخت مبلغی از یک سرویس پولی استفاده میکنید یا با ترافیک اینترنت خود هزینه استفاده از VPN را میپردازید. VPN مانند رستورانی است که اگر در آن سفارش غذا ندهید خود شما را به عنوان غذا برای دیگران سرو میکنند.
برای مثال نزدیک به 86 درصد اپلیکیشنهای VPN رایگان اندروید و آیفون که روی هم رفته میلیونها بار توسط کاربران نصب شدهاند، سیاستهای حفظ حریم خصوصی غیرقابل قبولی دارند. بر اساس تحقیقاتی که وبسایت Top10VPN در سال 2018 انجام داده، گروهی از آنها در برخی موارد شفافیت لازم را ندارند و گروهی دیگر به صراحت اعلام میکنند اطلاعات کاربران را با مقامات دولت چین به اشتراک میگذارند. 64 درصد این اپلیکیشنها به جز صفحه دانلودشان در اپ استور یا گوگلپلی هیچگونه وبسایت یا صفحه دیگری در اینترنت ندارند و تنها 17 درصد آنها به ایمیلهای پشتیبانی خود پاسخ میدهند.
اپل در سال جاری به مقابله با اپلیکیشنهایی پرداخت که اطلاعات کاربران را با دیگر شرکتها و افراد به اشتراک میگذارند. ولی در حال حاضر 80 درصد از 20 اپلیکیشن VPN برتر اپ استور ظاهرا در حال تخطی از این قانون هستند. به گفته Top10VPN حدودا 77 درصد اپلیکیشنهای VPN به عنوان ناامن دسته بندی میشوند و حدود 90 درصد آنها نیز در زمینه حریم خصوصی مشکلات اساسی دارند. به گفته این گزارش:«آمار دانلود اپلیکیشنهای ناامن در گوگلپلی مجموعا به 214 میلیون رسیده که نشان دهنده رشد 85 درصدی در 6 ماه گذشته است. تعداد نصب ماهانه این اپلیکیشنها در اپ استور بدون تغییر بوده و همچنان 3.8 میلیون است که البته افزایش داشته زیرا در ماههای قبل این مقدار شامل 20 درصد از اپلیکیشنهایی بوده که از ابتدای سال تا به امروز حذف و از دسترس کاربران خارج شدهاند.»
عدد 214 میلیون در اندروید نشان میدهد اطلاعات بسیار زیادی به صورت ناخواسته از کاربران این سیستم عامل جمع آوری شده است. به نظر شما سودآورترین کاری که میتوان با این حجم از اطلاعات انجام داد چیست؟
با VPN رایگان ممکن است آلوده به بدافزار شوید
بر اساس گزارشی که سازمان پژوهشهای علمی و صنعتی همسود دولت استرالیا (CSIRO) منتشر کرده، 38 درصد اپلیکیشنهای فیلترشکن رایگان اندروید حاوی بدافزار هستند. بسیاری از این اپها جزو اپهایی بودند که نقدهای مثبت و تعداد دانلود بسیار بالایی هم داشتند. به عبارت دیگر از هر 3 کاربر بیش از 1 نفر آنها هنگام استفاده از این فیلترشکنها آلوده به بدافزار میشوند. اکنون سوالی که باید از خودتان بپرسید این است که پرداخت مبلغی برای بهرهمندی از یک سرویس VPN با کیفیت هزینه برتر است یا به سرقت رفتن شماره کارت بانک و رمز عبورتان و دردسرهای بعدی آن؟ البته حتما الان به خودتان میگویید این اتفاق برای من رخ نمیدهد؛ اشتباه میکنید.
امروزه شمار دستگاههایی که آلوده به باجافزار شدهاند به شدت زیاد شده است. سیمنتک در سال 2018 بیش از 18 میلیون مورد باجافزار را شناسایی کرده که نسبت به سال 2017 افزایش 54 درصدی را نشان میدهد. کسپراسکی نیز به تازگی اعلام کرده تعداد تروجانهایی که رمزعبور کاربران را به سرقت میبرند 60 درصد افزایش پیدا کرده است.
اما آلوده کردن کاربران به بدافزار تنها راهی نیست که ارائه دهندگان وی پی ان رایگان میتوانند از طریق آن پول دربیاورند. یک راه بسیار آسانتر دیگر هم وجود دارد.
تبلیغات بهمنوار وی پی ان رایگان
تبلیغات تهاجمی که در وی پی ان رایگان با آنها روبه رو هستیم میتوانند به راحتی از چند پنجره پاپآپ آزار دهنده تکراری تبدیل به یک ابزار بسیار خطرناک شوند. برخی از فیلترشکنها با استفاده از نقاط ضعف مرورگر شما در بخش بارگذاری و پخش فایلهای رسانهای به صورت مخفیانه ردیابهای تبلیغاتی را در مرورگر جاسازی میکنند. این ردیابها مثل یک ردیاب GPS تمام فعالیتهای دیجیتالی شما را ضبط میکنند.
در سال 2017 یکی از فیلترشکنهایی که متهم به این کار شد هات اسپات شیلد بود. این فیلترشکن با طرح شکایتی از سوی بنیاد دموکراسی و فناوری، متهم به به نقض گسترده حریم خصوصی کاربران از طریق تبلیغات شد. این شکایت پس از انتشار گزارش محققین دانشگاه کارنگی ملون به ثبت رسید. در این گزارش اعلام شده بود هات اسپات شیلد نه تنها اطلاعات کاربران را به طور مخفیانه به شبکههای تبلیغاتی متفرقه میفروخته بلکه از 5 کتابخانه ردیابی مختلف هم استفاده میکرده و ترافیک کاربران را به سرورهای مخفی و نامعلوم انتقال میداده است.
وقتی این گزارش به انتشار رسید شرکت مادر هات اسپات شیلد، انکر فری، اتهامات این محققین را رد کرد و گفت:« ما هرگز ترافیک کاربرانمان را به منابع متفرقه ارسال نکردهایم. این ترافیک همواره به وبسایتهایی که کاربر به آنها مراجعه میکند ارسال میشود. در نسخه رایگان هات اسپات شیلد به صراحت اعلام شده که منابع مالی این اپلیکیشن از طریق تبلیغات تامین میشوند. ما نه در نسخه پولی و نه در نسخه رایگان ترافیک کاربران را به سرورهای متفرقه ارسال نمیکنیم.» این شرکت بعد از این موضوع به طور سالانه گزارش شفافیت منتشر میکند. البته نمیتوان خیلی روی این گزارشات حساب باز کرد.
حتی اگر اطلاعات کارت بانکی شما به سرورهای نامعلوم هدایت نشده باشد، پاپآپهای پرشمار و تبلیغات آزاردهنده تنها بخش کوچکی از مسائلی هستند که هنگام استفاده از فیلترشکن رایگان باید نگرانشان باشید.
سرعت پایین فیلتر شکن رایگان
یکی از دلایلی که بسیاری از کاربران از فیلترشکن استفاده میکنند دسترسی به سرویس پخش آنلاین مورد علاقهشان مثل نتفلیکس، اچ بی او و Hulu است. این سرویسها دسترسی به برخی محتوای خود را بر اساس موقعیت جغرافیایی کاربر محدود میکنند و به همین دلیل برای دسترسی به آنها در برخی کشورها نیاز به فیلترشکن است. ولی وقتی فیلترشکنی که از آن استفاده میکنید سرعت کمی داشته باشد و نتوانید سریال مورد علاقه خود را بدون قطع و وصل شدن مکرر تماشا کنید، دسترسی به این محتوای مسدود شده چه فایدهای دارد؟
علاوه بر این، در اینجا تنها سرعت مطرح نیست. برخی از فیلترشکنهای رایگان پهنای باند شما را به فروش میرسانند و با این کار عواقب هرگونه فعالیت غیرقانونی که با پهنای باند شما انجام شود متوجه شما خواهد بود. معروفترین مثالی که میتوانیم در این باره بیاوریم فیلترشکن هولا (Hola) است. در سال 2015 مشخص شد این فیلترشکن به طور مخفیانه پهنای باند کاربرانش را به سرقت میبرده و آن را به هر گروهی که میخواسته باتنت بسازد میفروخته است. در آن زمان مدیرعامل هولا ادعا کرد این عمل توسط یک اسپمر انجام میشده اما سپس با انتشار یک متن طولانی در دفاع از خود گفت استخراج پهنای باند کاربران در این نوع سرویسها کار عادی و معمولی است. او نوشت:
ما گمان کردیم با اعلام این که هولا یک شبکه همتا به همتا است کاربران طبیعتا با علم به این موضوع که در ازای به اشتراک گذاری پهنای باند خود از خدمات رایگان ما بهره میبرند، از سرویس ما استفاده میکنند.
اگر استفاده از پهنای باند اینترنت شما برای ساخت یک باتنت برایتان کافی نیست، باید این نکته را هم به خاطر داشته باشید که وی پی ان رایگان سرورهای کمتری دارد. این یعنی ترافیک اینترنت شما به سرورهای شلوغ و دور از محل زندگیتان ارسال میشود. علاوه بر این به احتمال زیاد ترافیک کاربرانی که از نسخه پولی استفاده میکنند نسبت به شما اولویت دارد.
از طرف دیگر سرویسهای پخش آنلاین به کسانی که سعی میکنند به شکل مخفیانه محدودیتهای آنها را دور بزنند و به طور رایگان به سرویسهای آنها دست پیدا کنند، رحم نمیکنند و مرتبا آیپی این کاربران را مسدود میکنند. فیلترشکنهای رایگان برخلاف نمونههای پولی خود قادر به صرف هزینههای زیاد برای دسترسی به آیپیهای جدید نیستند.
به عبارت دیگر اگر فیلترشکن رایگانی که از آن استفاده میکنید از آیپیهای قدیمی و مسدود شده استفاده کند، حتی اگر اشتراک سرویس پخش آنلاین خود را به صورت قانونی خریداری کرده باشید هم نمیتوانید لاگین کنید.
فیلترشکن های پولی روزبهروز بهتر میشوند
خبر خوب این است که در حال حاضر تعداد زیادی VPN با کیفیت در بازار موجود است که بر اساس بودجه و نیازتان ویژگیهای مختلفی را ارائه میدهند. میتوانید با مطالعه نقدهای این فیلترشکنها از تجربیات سایر کاربران مطلع شوید و بهترین VPN را خریداری کنید. با توجه به مواردی که در بالا به آنها اشاره کردیم و همچنین افزایش تهدیدات سایبری در دنیای اینترنت بهتر است همیشه حریم خصوصی و امنیت را اولویت اول خود قرار دهیم.