به دنبال زنجیرهی شکایات اپل و کوالکام از هم، اکنون برخی شرکتهای تولیدکنندهی قطعات اپل مثل فاکسکان خواهان دریافت غرامتی 9 میلیارد دلاری از کوالکام به خاطر دریافت غیرقانونی حق امتیاز هستند.
به گزارش رویترز، وکیل اصلی گروه تامینکنندگان قطعات کمپانی اپل از جمله شرکت فاکسکان روز یکشنبه اعلام کرد به دنبال غرامت حداقل 9 میلیارد دلاری از شرکت کوالکام هستند و برای حل و فصل ماجرا تاکنون وارد هیچ صحبت دیگری با این تولیدکنندهی تراشهی موبایل، نشدهاند و تنها منتظر نتیجهی دادگاه در آوریل ۲۰۱۸ ( فروردین ۱۳۹۸) هستند.
این درگیری تنها بخشی از نزاع حقوقی بین کمپانی اپل و شرکت کوالکام است. شرکتی که سازندهی تراشههای مدرنی است که کمک میکند تلفنهای همراه به شبکهی وایرلس یا بیسیم وصل شوند.
هفتهی گذشته کوالکام طی جریان دادخواهی دیگری که حول محور حق استفاده از پتنت در چین، کمابیش پیروز میدان شد و فروش برخی از گوشیهای آیفون در چین ممنوع شد. پس از آن کمپانی اپل رسماً اعلام کرد پیشاپیش در حال پیروی از حکم دادگاه بود اما برای رفع هرگونه ابهام و نگرانی تغییراتی در نرم افزار خود ایجاد خواهد کرد.
از سوی دیگر، کوالکام نیز با مشکلاتی مواجه شده است. قاضی یکی از دادخواهیهای کمیسیون تجارت فدرال آمریکا اعلام کرده که طی دادگاهی که ماه آینده برگزار میشود، نمیتواند اعلام کند که اپل برای استفاده از چیپهای رقابتی اینتل، کوالکام را کنار گذاشته است. در روز یکشنبه هم بعد از پایان ساعات کاری امریکا، مسئولان کوالکام ترجیح دادند اظهار نظری نکنند.
گروه تولیدکنندگان قراردادی، شامل شرکت Hon Hai Precision Industry (که شرکت مادر کمپانی فاکسکان است)، شرکت تایوانی پگاترون (Pegatron Corp)، شرکت ویسترون (Wistron Corp) و شرکت کمپال الکترونیک (Compal Electronics Inc) هم سال گذشته درگیر دعوای حقوقی اپل و کوالکام شدند.
در زنجیرهی تأمین قطعات الکترونیک، شرکتهای طرف قرارداد، تراشههای کوالکام را میخرند و حق امتیاز کوالکام را نیز در هنگام ساخت تلفن همراه میپردازند و در مقابل، این مبلغ توسط شرکتهایی مثل اپل به آنها بازپرداخت میشود. با این حال، کوالکام سال گذشته در شکایتی ادعا کرد که این شرکتهای قطعهساز پرداخت حق امتیاز مرتبط با محصولات شرکت اپل را متوقف کردهاند. اپل هم در مقابل به دفاع از این شرکتها برخواست.
سپس شرکتهای مذکور طرف قرارداد هم شکایتی علیه کوالکام تنظیم کردند و طی آن مدعی شدند که این کار شرکت سن دیگویی که هم مبلغ تراشهها را دریافت میکند و هم درصدی از قیمت فروش گوشی موبایل را به عنوان حق امتیاز استفاده از پتنت دریافت میکند، جزو عملکردهای ضد رقابتی محسوب میشود.
به این ترتیب، آنها خواستار 9 میلیارد دلار غرامت از کوالکام بابت آنچه درخواست حق امتیاز غیرقانونی میدانند، هستند. حال اگر ادعای آنها اثبات شود، این مبلغ میتواند تا سه برابر افزایش یابد.
تد بوتروس یکی از وکلای برجستهی شرکت حقوقی گیبسون، دان و کراتچر (Gibson, Dunn & Crutcher LLP) طی گزارشی با شبکهی رویترز، در نمایندگی از تولیدکنندگان نامبرده، گفته است:
این که کوالکام میگوید مذاکراتی مربوط به امتیاز رسمی با تولیدکنندگان انجام داده است، آنها درواقع همان تقاضاهای غیرمنطقی را مطرح کردهاند که کارشان را به اینجا کشانده است؛ بدین صورت که پیش شرطهای قابل توجهی را تحمیل میکنند که نمیتوان حتی درباره توافق جدیدی صحبت کرد.
کلام آخر
در ژوئیهی امسال (خرداد ماه) استیو مولنکوف، مدیرعامل شرکت کوالکام، در گزارش مالی این شرکت به سرمایهگذاران گفته بود که این شرکت و کمپانی اپل برای حل این مسأله گفتگوهایی داشتهاند. اما در یکی از جلسات دادرسی که در تاریخ 30 نوامبر (نهم آذر ماه) برگزار شد، یکی از وکلای اپل در رابطه با همین بیانات مدیرعامل کوالکام گفت: «هیچ مذاکرهای در ماههای اخیر انجام نشده و طرفین هنوز هم با هم اختلاف دارند و کار به دادگاه کشیده خواهد شد.» با ما در بخش نظرات پلازا همراه باشید.