شرکت رینگ که یکی از شرکتهای تابعه آمازون است، به تازگی دو پتنت را برای آیفونهای تصویری به ثبت رسانده که با استفاده از فناوری تشخیص چهره ، افراد مشکوک را به پلیس گزارش میدهد.
رینگ، شرکتی که در زمینه ساخت آیفونهای تصویری درب منازل فعالیت میکند و جزو زیرمجموعههای آمازون نیز به شمار میآید در سال جاری دو پتنت را برای استفاده در محصولات خود به ثبت رسانده که انتقادات گروههای فعال در حوزه حقوق مدنی را به دنبال داشته است. این شرکت که آمازون در ماه آوریل آن را خریداری کرد، دو پتنت را ثبت کرده که به تازگی طی چند هفته اخیر در دسترس عموم قرار گرفته است.
این دو پتنت با استفاده از آیفونهای شرکت رینگ، افرادی که آنها را مشکوک قلمداد کند شناسایی کرده و به طور خودکار حضور آنها را به مقامات امنیتی گزارش میدهند. افراد سابقه دار و کسانی که در لیست اشخاص تحت تعقیب پلیس قرار دارند جزو مواردی هستند که توسط این سیستم مشکوک شناخته میشوند. آیفونهای رینگ در حال حاضر از فناوری تشخیص چهره استفاده نمیکنند با این حال این تکنولوژی پیشتر نیز برای تشخیص چهره افراد توسط آیفونهای Nest Hello گوگل مورد استفاده قرار گرفته بود اما برای شناسایی دوستان و آشنایان و نه افراد به ظاهر مشکوک یا مجرمان سابقهدار؛ علاوه بر این آیفونهای تصویری گوگل هیچ خط ارتباطی با پلیس یا سازمانهای امنیتی ندارند.
آمازون در واکنش به این انتقادات به واشنگتن پست گفته: «این کمپانی همواره پتنتهایی که از تکنولوژیهای جدید و پیشرو در صنعت فناوری استفاده میکنند را به ثبت میرساند و این کار لزوما به معنی اجرایی و عملیاتی کردن این پتنتها نیست.» با این حال خبر و نحوه استفاده فناوری تشخیص چهره توسط آمازون نگرانیهای بسیاری را در پی داشته است. اتحادیه آزادیهای شهروندی آمریکا (ACLU) بارها از شیوه به کارگیری این تکنولوژی به خصوص توسط آمازون انتقاد کرده و گفته این کار سبب ایجاد وضعیتی میشود که در آن فعالان سیاسی و افراد بیگناه به طور ناعادلانهای به عنوان یک خطر بالقوه برای جامعه، معرفی میشوند.
وکیل این اتحادیه، جیکوب اسنو، در این هفته با انتشار بیانیهای سعی کرد توجه سایر بخشهای جامعه را به این پتنتها جلب کند. او در این بیانیه گفته: «آمازون با استفاده سرتاسری از این تکنولوژی از طریق دوربینهایی که در آیفونهای تصویری درب خانههای مردم نصب کرده برای شناسایی و تشخیص هویت افراد جامعه استفاده میکند. آنها خواهان آیندهای خطرناک و وحشت آور هستند.»
در ماه نوامبر CNN گزارشی از نحوه کار یکی از این پتنتها تهیه کرده بود. بر اساس آن این سیستم با استفاده از چندین دوربین از آن قسمت از چهره فرد موردنظر که قابل شناسایی است عکسبرداری کرده و با کنار هم قراردادن این تصاویر چهره کامل آن شخص را بازسازی میکند. پتنت دوم نیز با استفاده از آیفونهای رینگ با پلیس تماس برقرار خواهد کرد. رینگ در پرونده ثبت شده این پتنت نحوه کار آن را اینگونه توصیف میکند:
یک دستگاه سمعی بصری با ضبط ویدیو و آنالیز آن مشخص میکند که آیا در تصویر، خلافکار شناختهشده یا فرد مشکوکی وجود دارد یا خیر. برخی از این سیستمها در ادامه ممکن است به طور خودکار این ویدیو را به سازمانهای امنیتی ارسال کنند.
کلام آخر
این پتنتها تنها مواردی نیستند که در سال 2018 حواشی زیادی را به دنبال داشتند. برای مثال والمارت در ماه جولای در پی ثبت پتنتی که به آنها اجازه میداد مکالمات میان مشتریان و فروشندگان در فروشگاههای خود را استراق سمع کنند با موجی از انتقادات روبه رو شده بود. با این حال چنین ایدهای هنوز اجرایی نشده و والمارت اعلام نکرده آیا قصد عملیاتی کردن آن را دارد یا خیر. با ما در بخش نظرات پلازا همراه باشید.