گوگل در حال تلاش برای کاهش اثرات «عدم یکپارچکی» (Fragmentation) اندروید حداقل در مناطقی است که بر آنها کنترل بیشتری دارد. این اقدام در جهت پایان دادن به ضعف امنیتی برخی اپلیکیشنها، مانند بازی فورتنایت است.
در پاییز ۲۰۱۴، گوگل با عرضهی اندروید ۵.۰ «آبنبات چوبی» (Lollipop)، انقلابی را در طراحی رابط کاربری اندروید ایجاد کرد. حالا با گذشت 4 سال، انتظار میرود در سال آینده میلادی اندروید 10 با نام Q از راه برسد. به طور کلی سیستم عامل اندروید از مشکلی با نام Fragmentation رنج میبرد. فرگمنتیشن یا تکهتکه بودن به حالتی گفته میشود که در آن اکثریت کاربران از جدیدترین نسخه یک سیستم عامل یا نرمافزار استفاده نکنند. این مشکل به خصوص اخیرا در مورد بازی محبوب فورتنایت مشهود بوده است.
فورتنایت (Fortnite) یک بازی جهان باز در سبک بقاء، با گیم پلی گروهی است که برای ایکسباکس وان، پلیاستیشن ۴، مکاواس و مایکروسافت ویندوز منتشر شده است. حالا در جدیدترین اخبار، به نظر میرسد که Epic Games، کمپانی توسعه دهنده این بازی قصد ندارد این بازی را به صورت رسمی در گوگل پلی عرضه کند. مدیر عامل شرکت بازیسازی اپیک گیمز، میگوید که چند عامل آنها را واداشته است تا از گوگل پلی استور استفاده نکنند. این کمپانی میگوید که ۳۰ درصد دریافتی گوگل از تمام پرداختهای درون برنامهای، منصفانه نیست. از طرف دیگر هم گوگل موفق به شناسایی آسیب پذیری خطرناکی در بسته نصب بازی فورتنایت شده است که باعث سوء استفاده هکرها از ضعف امنیتی این بازی میشود.
گوگل در حال تلاش برای کاهش اثرات «عدم یکپارچکی» (Fragmentation) حداقل در مناطقی است که بر آنها کنترل بیشتری دارد. در حالی که نمی تواند سازندگان تجهیزات اصلی (OEM) را مجبور کند تلفنهای خود را به آخرین نسخههای اندروید ارتقا دهد، میتواند حداقل «توسعه دهندگان» را تشویق کند تا توسعه دادن برنامههای نسخههای قدیمیتر را متوقف کنند. بر اساس اندروید 9 پای (Pie) و تغییرات بعدی نسخه اندروید، به نظر میرسد که گوگل به کاربران در مورد اپلیکیشنهای نسخههای قدیمیتر اندروید و توسعهدهندگان در دنبال کردن فورتنایت در اندرویدهای جدید، هشدار خواهد داد.
گوگل شروع به اجرای سیاستی کرده است که اپلیکیشنهای جدیدی که به فروشگاه گوگل پلی وارد میشوند، باید اندروید 8.0 اوریو (Oreo) یا نسخههای بعدی را هدف قرار دهند و از ماه نوامبر (آبان)، حتی بهروزرسانی برنامههای موجود هم موظف هستند تا همین کار را انجام دهد. البته، هنوز هم توسعهدهندگان این آزادی را دارند که حداقل سطح رابط برنامهنویسی کاربردی (API) را داشته باشند، یعنی اپلیکیشنها ممکن است بتوانند هنوز هم در نسخههای قدیمیتر اندروید کار کنند.
به گزارش XDA، گوگل یک ویژگی در اندروید پای تعبیه کرده است که به کاربران هشدار میدهد که یک اپلیکیشن متناسب با نسخه قدیمیتر اندروید ساخته شده است. اندروید Q، با این حال، یک گام پیشتر میرود. این نسخه اندروید برای حداقل نسخههای هدف، یعنی از سطح API 17 (اندروید 4.2 جلی بین) تا سطح 23 (اندروید 6.0 مارشملو) تنظیم شده است. به این معنی که گوگل هر بار که کاربر برنامهای را اجرا میکند که اندروید 5.0 یا نسخهای قدیمیتر را هدف قرار داده، هشدار را ارسال میکند.
کاربران هنوز هم قادر به اجرای برنامه مثل همیشه هستند و در واقع گوگل انگار یک دروغ مصلحتی کوچک به آنها میگوید. برنامه همچنان مانند قبل کار میکند، با این تفاوت که حالا هشدار میدهد که هیچ تضمینی وجود ندارد. آنچه که گوگل واقعا میخواهد بگوید این است که این برنامههایی که نسخه لالی پاپ و بالاتر را هدف قرار ندادهاند، از ویژگیهای امنیتی و حفظ حریم خصوصی را که در نسخههای مارشملو و بالاتر وجود دارد، به طور خاص ویژگی اجازه گرفتن برای دسترسی به هر نوع اطلاعات ذخیره در گوشی شما (fine-grained runtime permissions)، پشتیبانی نخواهد کرد. در تصویر زیر تفاوت پیامهای دسترسی اپلیکیشنها و ویژگی امنیتی نسخههای جدیدتر را میبینید.
این بخش به ویژه در مورد ماجرای اخیر بازی فورتنایت برای اندروید جالب توجه است. گذشته از تلاش برای جلوگیری از تخصیص سهم 30 درصد گوگل از این بازی، اپیگ گیمز تصمیم گرفته است که فروشگاه گوگل پلی را کنار بگذارد؛ زیرا این بازی اندروید 5.0 لولی پاپ را هدف قرار میدهد، که به این معنی است که برای هر کاری که بخواهد انجام دهد، به محض اینکه کاربر در فرآیند نصب بازی، گزینه ok را بزند، مجوز دارد. در حال حاضر اثبات شده است که چنین دسترسی، جزء ضعف امنیتی اپلیکیشن محسوب میشود و گوگل امیدوار است که نسخه بعدی اندروید به چنین دردسرهایی پایان دهد.
کلام آخر
برای اخبار بیشتر از دنیای فناوری با پلازا همراه بمانید، شما همچنین میتوانید در بخش نظرات، دیدگاه خود را با ما به اشتراک بگذارید.