در پژوهش تازهای محققان دریافتند که اولین کوسه ماهی همه چیزخوار دنیا را شناسایی کردهاند که صرفا گوشتخوار نیست و حیوانات و گیاهان زیرآب را نیز میخورد.
محققان مدعیاند که اولین کوسه ماهی همه چیزخوار دنیا را شناسایی کردهاند که حیوانات و گیاهان زیرآب را میخورد. البته قطعا این کوسه ماهی، «بروس» کوسه ماهی انیمیشن «در جستجوی نمو» نیست که گیاهخوار بود اما این تصور را تداعی میکند که کوسه ماهیهای علفخوار فقط غذا نیستند بلکه میتوانند دوست انسان باشند.
در پژوهش تازهای که محققان دانشگاه کالیفرنیا-ایروین (University of California-Irvin) و دانشگاه بین المللی فلوریدا منتشر کردهاند، کوسه ماهی باریک سر اقیانوس که در مراتع دریایی اقیانوس اطلس و سواحل خلیج مکزیک زندگی میکند برخلاف تصور قبلی فقط گوشتخوار نیست.
علیرغم اینکه سامانتا لیه (Samantha Leigh)، یانیس پاپاستاماتیو (Yannis Papastamatiou) و دونوان جرمان (Donovan German) محققان این تیم پژوهشی یافتههای خود مبنی بر عادات غذایی گیاهخواری غیرعادی این کوسه ماهی را در نشست سالانه انجمن زیستشناسی تطبیقی و جامع در دی ماه (ژانویه) ارائه دادند، اما محققان این پژوهش تازه منتشر شده عنوان میکنند:
این کوسه اولین گونه کوسه ماهی است که از رژیم غذایی همه چیزخواری پیروی میکند.
دانشمندان از دیرباز میدانستند که کوسه ماهیهای باریک سر از علف و خزههای دریایی تغذیه میکنند، اما فقط مطمئن نبودند که آیا این علفها جذب نشده از سیستم گوارشی شان عبور کرده و سایر ماهیها از آن تغذیه میکنند یا خیر. امروزه با علم به اینکه کوسه ماهیها مواد غذایی را از گیاهان دریایی جذب میکنند، محققان به این نتیجه رسیدند که کوسهها در حقیقت در دسته همه چیزخوارها قرار میگیرند.
طی بررسیها و آزمایشهای انجام شده روی سیستم گوارش کوسه ماهیها مشخص شد که بیش از 60 درصد مواد درون معده این موجودات مواد گیاهی هستند همراه با ترکیب کمی از سختپوستان و نرمتنان. محققان همچنین آنزیمهای خاصی یافتند که کوسه ماهی به کمک آنها گیاهان زیردریایی را بهتر هضم میکند؛ براساس این تحقیق، کوسه ماهیهای سرباریک نسبت به مورچه خوارهای فلسدار بهتر میتوانند مواد گیاهی را هضم کنند.
حال چرا یک کوسه علف خوار تا این حد مهم است؟ براساس این تحقیق، محققان به تاثیر جانوران همه چیزخوار بر ثبات اکوسیستم پرداختند با تاکید بر اینکه شکارچیان همه چیزخوار در سیستمهای آبزیان این ظرفیت را دارند که تاثیر قابل توجه و مهمی بر زنجیره غذایی پیرامون شان بگذارند.
در نمونه مورد بررسی، اکوسیستم مدنظر مراتع گیاهان دریایی است که باریک سرها در کنار هزاران گونه ماهی از خوردنشان لذت میبرند. تعداد خالص کوسهها که حدودا 4.9 میلیون است دال بر اهمیت و معناداری تاثیرشان است.
در این پژوهش عنوان شده است:
پیبردن به تاثیر نحوه مصرف و عادات گوارشی کوسه ماهیهای سرباریک بر اکوسیستم گیاهان دریایی از آن نظر مهم است که این همه چیزخوارها دینامیک شبکه غذایی را تثبیت میکنند و حتی در حمل و توزیع دوباره مواد غذایی نیز نقش دارند؛ این تاثیر نقش بسیار حیاتی در بقای محیط زیست دارد.
کلام آخر
البته هنوز تاثیر کامل این موجودات بررسی نشده است و این تحقیق تازه اولین جرقههای آتش پژوهش در این زمینه را روشن کرده است. بعلاوه اینکه احتمالا با خواندن این مطلب حالا نگاه دیگری به کوسه ماهیها خواهید داشت و آنها را تنها ماشینهای گوشتخوار بدون مغز نمیدانید. در بخش نظرات، دیدگاه خود را با ما به اشتراک بگذارید.