شیشههای شرکت کورنینگ همواره با استقبال بالایی از طرف تولیدکنندگان تلفن همراه روبرو بوده است؛ اما نقش این شیشهها تنها به محافظت از گوشی ختم نمیشود. در این مطلب مروری بر برخی از فناوریهای جالب این شرکت خواهیم داشت.
کورنینگ (Corning) یک شرکت آمریکایی تولیدکننده شیشه است که پوشش نمایشگر و بدنه شیشهای گوشیهای هوشمند از جمله محصولات آن است. از معروفترین محصولات کورنینگ، شیشهای مخصوص به نام گوریلا گلس است که بیشتر برای پوشش بیرونی نمایشگرها استفاده میشود. جدیدترین نسخه آن یعنی گوریلا گلس 6 همانند نسخههای قبل، طراحی شده تا گوشیهای هوشمند را در برابر خراشیدگی و ضربات محافظت کند؛ هدفی که به لطف پیشرفتهای چشمگیر آن بسیار بهتر تامین خواهد شد. همانطور که میدانید رویه رایج فعلی در طراحی گوشیهای رده بالا استفاده از فلز و شیشه در کنار هم است. در این زمینه، بسیاری از تولیدکنندگان این گوشیها از شیشههای گوریلا گلس استفاده میکنند که این به خاطر مقاومت بالای آنها در برابر خراش، زمین خوردن، و دیگر موارد مشابه است.
آنچه در این مقاله میخوانید:
مرکز فناوری شرکت کورنینگ در دره سیلیکون، همان مکانی است که اخیرا پوشش گوریلا گلس 6 معرفی شد. این مرکز جایی است که تحقیقات مربوط به محصولات جدید کورنینگ در آن انجام میشود. حداقل توصیفی که از این مرکز میتوان داشت یک مرکز تحقیقاتی با پیشرفتهترین امکانات است.
مروری بر جالبترین فناوری های شرکت کورنینگ
اخیرا تیمی از وبسایت فونآرنا از این مرکز بازدیدی داشته است که در ادامه گزارشی از برخی جنبههای جالب این بازدید آورده شده است. با خواندن این مقاله متوجه خواهید شد که استفاده از شیشه در بدنه گوشیهای تلفن همراه تنها به خاطر حفاظت از آنها نیست و نقش حیاتی این ماده فراتر از این است.
تست سقوط از ارتفاع برای اطمینان از دوام شیشه
به عنوان یک تولیدکننده شیشه، شرکت کورنینگ انبوهی از آزمایشها را برای سنجش استحکام شیشه گوریلا گلس انجام میدهد. تعجبآور نیست که آنها با افتخار میگویند که شیشه گوریلا گلس بهترین شیشه در نوع خودش است. برای اطمینان از مقاومت بالای این شیشهها در برابر افتادن و فشار، کورنینگ شیشههای تولیدی را تحت آزمایشهای بسیار سختگیرانه قرار میدهد تا از کیفیت کافی آنها اطمینان حاصل کند. این آزمایشها به گونهای است که گویا کارمندان ماموریت یافتهاند هرطور شده شیشه مورد آزمایش را بشکنند!
در بخشهای مختلف این مرکز، ماشینها و دستگاههای مختلفی وجود داشت که کورنینگ از آنها برای تست شیشههایش استفاده میکرد. بیشتر آنها تستهای خود را با شبیه سازی شرایط دنیای واقعی انجام میدهند. به عنوان نمونه، یکی از این ماشینها برای شبیه سازی سقوط گوشی از یک ارتفاع مشخص برروی یک سطح زبر طراحی شده بود. در مورد شیشه گوریلا گلس 6، کورنینگ در ادعایی جسورانه میگوید ایمنی آن دو برابر گوریلا گلس 5 است و میتواند از 15 باز زمین خوردن در فاصله یک متری برروی سطوح زبر، جان سالم به در ببرد.
در دستگاه دیگر، یک توپ بزرگ از یک لوله به سمت پایین رها میشود و در آنجا به یک شیشه که برای آزمایش قرار داده شده است برخورد میکند. هنگام بازدید از مرکز، آنها در یک آزمایش، یک نوع شیشه آهک سوددار (شیشه معمولی که برای پنجره ساختمان نیز استفاده میشود) را با یکی از دیگر از شیشههای ابداعی خود به نام گوریلا گلس DX پلاس که برای گجتهای پوشیدنی استفاده میشود، مورد مقایسه قرار دادند. این آزمایش و آزمایش دیگری که در آن با اعمال فشار مداد و ابزار فلزی شیشهها را می شکند، نشان میدهد که شیشه شرکت کورنینگ در برابر شیشه رقیب چقدر مستحکم است. البته هیچ چیزی برای همیشه سالم باقی نمیماند و شیشههای کورنینگ نیز بالاخره دربرابر فشارها سر تسلیم فرود میآورند و میشکنند.
یکی از انبوه دستگاههایی که کورنینگ در آزمایشگاههای خود برای کسب اطلاعات درباره شیشههایش استفاده میکند.
شیشههای شرکت کورنینگ هم شکستنی هستند، اما فناوری بکار رفته در آنها جالب است
سئوالی که برای بسیاری پیش میآید اینکه چرا شاهد این هستیم که گاهی شیشه گوشیها در اثر ضرباتی که چندان هم جدی نیستند میشکنند؟ یکی از جالبترین قسمتهای بازدید تیم از مرکز کورنینگ، یافتن پاسخ همین سوال بود. همه ما گاهی تصادفا گوشی خود را به زمین میاندازیم. اما در بسیاری از موارد در کمال تعجب گوشی آسیبی نمیبیند. اما گاهی نیز با اینکه گوشی از ارتفاع بسیار کم به زمین میخورد شاهد شکسته شدن بدنه شیشهای گوشی هستیم. این مساله واقعا گیج کننده است.
تستهای مرکز آزمایشگاهی کورنینگ در شرایطی کنترل شده اجرا میشوند تا شرایط دنیای واقعی را شبیه سازی کنند. اما به طور کلی چندین عامل دیگر نیز وجود دارد که میتواند برروی استحکام و دوام شیشه تاثیر منفی بگذارد. در واقع بعضی اشکالات ریز در ساخت این شیشهها باعث میشود استحکام شیشه به تدریج کاهش یابد. برخی از این اشکالات را با چشم میتوان دید و برخی نیز آن قدر ریز هستند که به راحتی قابل مشاهده نیستند. اما با هر برخورد، ضربه و یا زمین خوردن از ارتفاع پایین، به تدریج از دوام آن کاسته میشود. همچنین عوامل خارجی چون فشار، حرارت یا حتی مواد شیمایی نیز میتوانند دوام بدنه شیشهای را کاهش دهند. همه اینها در نهایت منجر به شکسته شدن شیشه میشوند.
در حالی که این تستها که در مرکز آزمایشگاهی کورنینگ انجام میشود نتایج ارزشمندی به همراه دارد، اما گاهی نیز شاهد وقایع غیرمنتظره هستیم. اما همانطور که اشاره شد دلایل خاصی برای آن وجود دارد.
اشکالات ریز در شیشهها یکی از عواملی است که در نهایت منجر به شکستن آنها میشود.
شیشههای سفارشی در راه هستند
همه میدانیم که ظاهر و سطح شیشهها چگونه است؛ آنها شفاف و صیقلی هستند. در سالهای اخیر نمایشگرهایی با پوشش شیشهای خمیده موسوم به 2.5 بعدی و 3 بعدی را دیدهایم. نمایشگرهای خمیدهای که در گوشیهایی چون سامسونگ گلکسی S9 استفاده شدهاند از آن جملهاند. براساس مشاهدات از مرکز کورنینگ، نسخههای پیشرفتهتر این شیشهها در راه هستند.
شیشههای طرح دار و غیرشفاف قبلا نیز در طراحی گوشیها استفاده شدهاند. مانند گوشی اچتیسی U12 پلاس که بدنه پشتی آن از جنس شیشههای رنگی زیبا بود. حالا کورنینگ میخواهد پا را فراتر بگذارد و آپشنهای شخصی سازی شده و مطابق با سلیقه هر فرد ارائه دهد. البته هنوز کم و کیف این طرح که با آن میتوان «طرح و نقش دلخواه» برروی نسل جدید شیشههای کورنینگ با عنوان «وایبرنت گوریلا گلس» داشت به صورت کامل مشخص نشده است. با این فناوری میتوان علاوه بر منقش کردن بدنه گوشی به طرحهای رنگارنگ دلخواه، میتوان بافت سطح بدنه را نیز شخصی سازی کرد. از جمله این بافتها، بافت چوبی بود که کاربر هنگام لمس آن احساس میکند گوشی چوبی است. علاوه بر اینها با استفاده از فناوری جدید چاپ که توسط آنها ابداع شده است میتوان هر تصویری را برروی بدنه چاپ کرد.
از بین تمامی مواردی که در این بازدید مشاهده شد، بدون شک این مورد جذابترین آنها بود؛ چرا که به لطف آن تغییرات چشم گیری را در ظاهر گوشیها و گستره تنوع آنها شاهد خواهیم بود. البته در گذشته نیز سرویسهایی برای شخصی سازی ظاهر گوشی ارائه شده بود که از جمله آنها سرویس شخصیسازی Moto Maker است، اما فناوری شرکت کورنینگ انتخابهای متنوعتر و گستردهتری را پیش روی تولید کنندگان گوشیها و مصرف کنندگان قرار میدهد.
با استفاده از این فناوری میتوان تصویر دلخواه را برروی بدنه شیشهای چاپ کرد.
کاربرد شیشه تنها به محافظت ختم نمیشود
نکته جالب دیگری که در این بازدید دریافتیم این بود که شیشهها چه نقشهای حیاتی دیگری در دستگاههای الکترونیکی امروزی ایفا میکنند. کاربرد آنها تنها به محافظت خلاصه نمیشود و بسیار فراتر از آن است. به عنوان نمونه شارژ بیسیم (القایی) که در طی چند سال اخیر در میان گوشیهای هوشمند مرسوم شده است را در نظر بگیرید. اگر دقت کرده باشید گوشیهایی که این خصوصیت بسیار جالب را دارند، از یک طراحی شیشهای برخوردارند؛ بدینترتیب که بدنه پشتی آنها از شیشه است. شما نمیتوانید یک گوشی با طراحی تمام فلزی را پیدا کنید که از قابلیت شارژ بیسیم برخوردار باشد. این به خاطر تداخل فلزات با میدان الکترومغناطیسی پد شارژر بیسیم است؛ اما چون شیشه رسانا نیست این مشکل را ندارد.
اگر قاب پشتی گوشی فلزی باشد قادر به شارژ با شارژرهای بیسیم فعلی نیست.
از یک جهت میتوان گفت نسبت به فواید بسیاری که شیشه در طراحی دستگاههای الکترونیکی دارد، به آن کم لطفی شده است. این بدین خاطر است که بیشتر افراد از کاربردهای گسترده آن اطلاع ندارند. استفاده از شیشه در گوشیها تنها به پوشش نمایشگر که هر روز آن را لمس میکنیم محدود نمیشود و باید در آینده نیز منتظر نوآوریهای دیگری در استفاده از شیشه در این دستگاهها باشیم. در مورد شرکت کورنینگ، در این بازدید مشخص شد که چرا آنها در بازار دست بالا را دارند. محصولات این شرکت همواره محکمتر، منعطفتر و حتی نازکتر میشوند، اما محصولات این شرکت از خصوصیات گسترده دیگری فراتر از اینها برخوردار میشوند. آیا روزی فرا میرسد که شیشههایی با قابلیت تا شدن ببینیم؟ باید گفت با توجه به پیشرفتهای فوق العاده در دیگر زمینهها، چنین چیزی بعید نیست.