عربستان سعودی اعلام کرده که تمامی روابط تجاری خود را با کانادا به حالت تعلیق در آورده و سفیر این کشور را به خاطر آن چه دخالت در امور داخلی این کشور پادشاهی میداند، اخراج کرده است.
وزارت امور خارجه عربستان سعودی در بیانیهای اعلام کرده که درخواست هفته گذشته کانادا مبنی بر آزادی زندانیان مدنی و همین طور فعالان حقوق زنان این کشور را دخالت در امور داخلی و تمامیت ارزی این کشور میداند. از جمله کسانی که بازداشت هستند و کانادا برای آزادی آنها درخواست داده، فعال حقوق بشری سامر بداوی، شهروند عربستانی-آمریکایی است.
اما سخنگوی وزارت خارجه کانادا، «ماری پیر باریل» (Marie-Pier Baril) ابراز داشته که کانادا همیشه در جهت حفظ حقوق بشر میکوشد و نسبت به حقوق زنان و آزادی بیان در سراسر دنیا حساستر است. وی افزود:
«دولت ما هیچ گاه برای ارتقای این ارزشها دست از تلاش برنداشته و معتقد است که چنین گفتگویی برای دیپلماسی بینالمللی بسیار مهم و حیاتی است.»
منال شریف، پرچمدار دفاع از حقوق زنان عربستانی از این اقدام کانادا سپاسگزاری کرده و از دیگر قدرتهای غربی خواسته تا این اقدام کانادا را سرلوحه اقدامات خود قرار دهند. وی در توییتر خود گفته:
«بابت مطرح کردن این موضوع از کانادا متشکرم. چه زمانی میتوانیم چنین اظهار نظری را در مورد این بازداشتها از سوی آمریکا، انگلیس و اتحادیه اروپا بشنویم؟»
چه کسانی بازداشت شدهاند؟
سهشنبه هفته گذشته، کمیساریای عالی حقوق بشر سازمان ملل متحد اعلام کرد که از تاریخ 15 می به این سو، حداقل 15 تن از مدافعان حقوق بشری و فعالان حقوق زنان که نسبت به اقدامات دولت عربستان سعودی انتقاد داشتهاند، زندانی و یا بازداشت شدهاند.
در مورد این زندانیان گفته میشود که هشت تن از آنها بعد از بررسیهای معمول آزاد شدند، اما از سرنوشت مابقی این افراد اطلاعی در دست نیست. در میان زندانیان باقیمانده، کسانی همچون هاتون الفاسی، سخنگوی «جمعیت مشارکت زنان در زندگی مدنی»، خالد العمر مدافع حقوق بشر، لجين الهذلول و ایمان آل نفجان، فعالان حقوق زنان و عزیزه الیوسف، نواف عبدالعزیز و مایا الزهرانی و افرادی دیگر حضور دارند. تعدادی از این زندانیان به جرمهایی جدی از جمله تماسهای مشکوک با نیروهای خارجی متهم هستند و این احتمال وجود دارد که تا به بیست سال زندان محکوم شوند.
گروههای حقوق بشری گزارش دادهاند که خانم بداوی نیز هفته گذشته همراه با دیگر فعال حقوق زنان، نسیمه صادق دستگیر شده است. خانم بداوی در سال 2012، به خاطر به چالش کشیدن حکومت مردسالارانه عربستان سعودی موفق به دریافت جایزه بینالمللی زنان شجاع در آمریکا شده بود. او خواهر زندانی سیاسی و وبلاگنویس زندانی، رئیف بداوی است که همسر او انصاف حیدر در کانادا زندگی میکند و اخیرا شهروند این کشور شده است.
کانادا چه میگوید؟
کریستینا فریلند، وزیر خارجه کانادا اخیرا در توییتر خود نوشته بود که مطلع شده خانم بداوی به تازگی بازداشت شده است. وی گفته بود:
«کانادا در این شرایط سخت، در کنار خانواده خانم بداوی میماند و ما به صورت جدی درخواست آزادی رئیف و سامر بداوی را داریم.»
روز بعد، وزارت خارجه کانادا به صورت رسمی درخواست آزادی فوری آنها را به عربستان سعودی ارائه کرد. این وزارت در توییتر رسمی خود آورده بود:
«کانادا عمیقا در مورد بازداشتهای اخیر فعالان زنان و جامعه مدنی در عربستان سعودی از جمله بازداشت سامر بداوی نگران است. ما به مقامات عربستانی هشدار میدهیم که فورا آنها و دیگر فعالان صلحطلب و حقوق بشری را آزاد نمایند.»
عکس العمل عربستان سعودی چه بوده است؟
وزارت خارجه عربستان سعودی بیانیهای را منتشر کرده که بیانگر «عدم اعتقاد [به] این اظهارنظر بی اساس و منفی بوده که بر هیچ گونه اطلاعات دقیق و واقعی استوار نیست».
این وزارتخانه بیان داشته که این فعالان به صورت کاملا قانونی بازداشت شده و این اقدام کانادا را «دخالت صریح در امور داخلی کشور پادشاهی عربستان سعودی» و «توهینی آشکار و غیرقابل قبول به قوانین عربستان و همین طور روند قضایی این کشور» بر میشمارد.
در بخشی از این بیانیه آمده:
«استفاده از عبارت (آزادی فوری) در بیانیه وزارت خارجه کانادا، در راستای روابط دو کشور، تاسفبرانگیز، تحقیرآمیز و غیرقابل قبول است.»
وزارت خارجه عربستان سعودی، به خاطر این موضوع، سفیر کانادا را فراخواند و به وی اعلام کرد که ظرف مدت 24 ساعت کشور را ترک کند. همچنین این وزارتخانه اعلام کرد: «ما تمامی روابط تجاری و سرمایهگذاری در کانادا را به حالت تعلیق در میآوریم و حق اقدامات بعدی را برای خود محفوظ میدانیم.» روابط تجاری بین عربستان سعودی و کانادا در سال 2016، چیزی حدود 3 میلیارد دلار بود.
مارتین پیشنس، خبرنگار بیبیسی در بیروت میگوید که اخراج غافلگیرکننده سفیر کانادا نشاندهنده سیاستهای خارجی تهاجمی و در برخی اوقات نامنظمی است که از سوی محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان سعودی دنبال میشود.
او اخیرا اصلاحاتی را در عربستان انجام داده و از جمله ممنوعیت رانندگی برای زنان را در عربستان لغو کرده، اما برخوردها با فعالان حقوق بشری نشان میدهد که او مخالفت کردن با سیاستهایش را از سوی هیچ کسی بر نمیتابد. در بخش نظرات، دیدگاه خود را با ما به اشتراک بگذارید.
