پروژهی ویندوز ویستا شکست خورد. همه این را میدانند. کاربران ویندوز XP پس از پنج سال انتظار با ویستا مواجه شدند و مشخصاً سیستمعاملی که انتظارش را میکشیدند نبود. اما آیا پروژهی ویستا کاملاً مأیوسکننده بود؟
در ژانویه 2007، زمانی که ویستا به عرضهی عمومی رسید، از جانب همه زیر سؤال رفت. از ویندوز XP کندتر بود و به دلیل وجود مدیریت محتوای دیجیتال دارای محدودیتهای آزاردهندهای بود که تعداد زیادی از ویژگیهای ویندوز را حذف میکرد. زیادهروی نیست اگر که بگوییم ویندوز ویستا منفورترین محصول مایکروسافت تاکنون است. این حرف در حالی صادق است که میدانیم مایکروسافت اینترنت اکسپلورر را نیز عرضه کرده است. اما ویستا در یک مورد بسیار خوب عمل کرد، که اکنون، یعنی 11 سال بعد تبدیل به ویژگی جذابی شده است.
زمانی که مایکروسافت ویندوز ویستا را عرضه کرد، این سیستمعامل دارای قابلیتی به نام Aero بود. زبان جدیدی برای طراحی که نسبت به طراحی XP بسیار آینده نگرانه بود. از ویژگیهای Aero تم نیمهشفاف بود. در این تم بخشهایی از رابط کاربر ظاهری شبیه به شیشهی مات داشت. زمانی که ویستا معرفی شد این قابلیت به دلیل عملکرد ضعیف سیستم عامل آنطور که باید موردتوجه قرار نگرفت.
این اثرات در ویندوز 10 هم وجود داشته و بهراحتی میتوان آنها را در مرورگر Edge، منوی استارت و پنل اعلانها دید. این ویژگی بسیار محبوب است در حدی که برخی از کاربران ویندوز، این سیستمعامل را هک میکنند تا به بخشهای دیگر، رابط کاربری نیمهشفاف اضافه کنند!
این ویژگی مختص ویندوز نیست. به نظر میرسد که اپل هم از این ویژگی بهره برده است. طراحان رابط کاربری همیشه به دنبال فاکتورهای محبوب هستند. زمانی همه به دنبال این بودند که آیکونها و دکمههای خود را مانند اپل با گوشههای منحنی عرضه کنند. سپس با استفادهی ویندوز و اندروید از طراحی تخت، سیستمعامل iOS هم در ورژن 7 راه آنها را دنبال کرد و برای اولین بار در این ورژن از ظاهر نیمهشفاف استفاده کرد.
برای اولین بار طراحی نیمهشفاف در Mac OS X Leopard 10.5 به کار گرفته شد. در این سیستمعامل امکان نیمهشفاف کردن منو وجود داشت. این سیستمعامل در نوامبر 2007 عرضه شد، تقریباً یک سال پس از عرضهی ویستا. پس از معرفی iOS 7 در سال 2013 اپل به صورت جدی شروع به استفاده از ظاهر نیمهشفاف کرد. در MacOS 10.10 Yosemite بهصورت وسیع از طراحی نیمهشفاف استفاده شده بود.
از آن زمان تاکنون اپل روزبهروز بیشتر از طراحی نیمهشفاف استفاده کرده است. استفادهی اخیر این شرکت از تم نیمهشفاف کاملاً در نسخههای اخیر سیسم عاملهایش iOS 12 Beta و macOS Mojave قابل رؤیت است. به دلیل استفاده از تمهای تاریک در این سیستمعاملها، ویژگی طراحی نیمهشفاف حتی بیشتر از قبل به چشم میآید.
طراحی نیمهشفاف شاید در تمام بخشهای iOS دیده نشود ولی مشخصاً از قبل بیشتر شده، مخصوصاً باوجود تم تاریک در iOS 12 beta.
از زمانی که مایکروسافت، Aero را در سال 2007 معرفی کرد، این ویژگی بهسوی تکامل رفته و از یک تم معمولی تبدیل به وجههای ظریف از ویندوز شده است. اپل از این سبک استفاده کرده و حتی اندروید هم وارد این مجموعه شده است. پس از معرفی Android Oreo در سال گذشته روزبهروز میزان استفاده از طراحی نیمهشفاف در اندروید بیشتر شده است. مخصوصاً این طراحی را میتوانید در نسخهی بتای Android P مشاهده کنید.
اندروید هم مانند اپل در حال بهکارگیری سبک طراحی ویستا است و این بدان معنا است که یکی از برترین جنبههای طراحی مدرن، از بهترین محصول مایکروسافت سرچشمه نگرفته بلکه از بدترین آنها آمده است.
کلام آخر
برای اخبار بیشتر از دنیای فناوری با پلازا همراه بمانید، شما همچنین میتوانید در بخش نظرات، دیدگاه خود را با ما به اشتراک بگذارید.
