به تازگی گام جدیدی در جهت درمان کامل بیماری مالاریا برداشته شده است و با داروی جدید انگلهای مخفی شده در کبد بیماران که مشکلساز بود نیز از بین خواهد رفت.
تولید داروی جدید مبارزه با بیماری مالاریا و درمان آن در ایالاتمتحده، چراغ سبز دریافت کرده است. این دارو به طور ویژه برای جلوگیری از بازگشت مالاریا و ابتلای مجدد به این بیماری تولید خواهد شد. عامل مالاریا، انگل پلاسمودیوم است که سالانه حدود 8.5 میلیون نفر را درگیر بیماری مذکور میکند. مالاریا در گذر زمان پیشرفته شده و در حال حاضر میتواند پس از درمان نیز به صورت نهفته در کبد بیمار باقی بماند و بعد از سالها دوباره علائم جدید از خود نشان دهد. دانشمندان، تافنوکین (tafenoquine)، داروی تولید شده کنونی درمان مالاریا را تحول بزرگ میدانند. اکنون نگاه جامعه بشری به داروی جدید است که روزی بتواند به تولید انبوه برسد و یکی از مشکلات بزرگ بشر را حل کند.
عود کردن بیماری
بازگشت بیماری مالاریا و به اصطلاح پزشکی عود کردن بیماری، از جمله شایعترین بیماریهای مربوط به انگل ناقل مالاریا در مناطق دور از افریقا است. کودکان آسیبپذیرترین قشر در مقابل بیماری مالاریا هستند. عود کردن دوباره بیماری باعث دوری کودک از مدرسه و همچنین تضعیف قوای بدنی او در هر بار بازگشت بیماری است. همچنین زمانی که انگل در بدن افراد دوباره شروع به فعالیت میکند، فرد بیمار تبدیل به یک مخزن کامل از انگل میشود که دیگر پشههای ناقل بیماری در اثر نیش زدن فرد بیمار و انتقال آن در نیش بعدی، میتوانند باعث گسترش بیماری شوند. در این نوع شیوع بیماری، ریشهکن کردن مجدد کار سختی است.
اداره دارو و غذای امریکا، تأییدیههای مربوط به داروی جدید با عنوان تافنوکین را صادر کرده است تا مردم با مصرف دارو، بتوانند انگلهای مخفی شده در کبد را از بین ببرند و از بازگشت بیماری در سالهای بعد مصون بمانند. این دارو میتواند به عنوان مکمل در کنار داروهای درمان عفونت رایج بکار رود. دارویی که در حال حاضر به عنوان نابود کننده انگلهای مخفی شده در کبد استفاده میشود، پریماکین (primaquine) نام دارد. پریماکین بر خلاف تافنوکین در طول دوره درمان 14 روزه مصرف میشود. برخی از مبتلایان به انگل، زمانی که بهبود علائم را در خود مشاهده میکنند، دست از مصرف دارو میکشند و انگل به صورت ناقص و درمان نشده در داخل کبد به زندگی و رشد ادامه میدهد تا در زمان بعدی دوباره ظهور کند.
احتیاط در مورد مصرف دارو
سازمان دارو و غذای امریکا در کنار تأیید دارو، هشدارهای مهمی هم در مورد عوارض مصرف دارو داده است. برای مثال افرادی که دارای مشکلات آنزیمی به نام کمبود G6PD هستند، نباید از این دارو مصرف کنند چرا که کم خونی شدید ایجاد میکند. این سازمان اعلام کرده است که مردم در مناطق مستعد ابتلا به مالاریا، قبل از دریافت دارو، آزموده میشوند تا از خطرات جانبی و عوارض ناشی از مصرف دارو در امان باشند. همچنین نگرانیهایی در مورد مصرف بیرویه دارو و ایجاد بیماریهای روانی وجود دارد.
با وجود هشدارها و عوارض جانبی که دارو میتواند داشته باشد، امید است که این دارو در کنار دیگر روشهای درمانی نظیر استراحت، بتواند در درمان انگل بیماری مالاریا مفید باشد. پروفسور ریچ پرایس در این مورد دارو اینچنین میگوید:
این دارو و درمان انگلهای نهفته در کبد یکی از بزرگترین پیشرفتهای جامعه بشری 60 سال گذشته در مورد مقابله با بیماری مالاریا بوده و حیرت همگان را برانگیخته است.
در همین حال، دکتر هال بارون، رئیس تحقیق و توسعه شرکت تولید کننده دارو گفته است که این محصول، نقطه عطفی برای درمان بیماران مبتلا به مالاریا و جلوگیری از بازگشت دوباره آن است.
تافنوکین دارو و ترکیب جدیدی نیست و از سال 1970 مورد استفاده قرار میگیرد. این دارو در نسخه کنونی، بازطراحی فرمولی شده است تا بتواند انگلهای مخفی شده در کبد را هم از بین ببرد. گام بعدی در پیشرفت این دارو، گرفتن تأییدیه از کشورهایی است که در آن خطر ابتلا به مالاریا به شدت بالا است.