گرما و افزایش دما ، بسیاری از نقاط دنیا را تحت تاثیر قرار داده است. در این نوشته، پنج ناحیه از زمین را که به تازگی رکورد بالاترین دمای خود را شکستهاند، معرفی خواهیم کرد.
در حال حاضر در بخشهای مختلف دنیا، رکوردهای دمایی ثبت میشوند و این مسئله تنها محدود به نیمکره شمالی و فصل تابستان نیست. رکوردهایی در سراسر این کره خاکی هر روز در حال شکسته شدن هستند. حال باید ببینیم که این رکوردها تا چه حد بد هستند و چرا این اتفاق رخ میدهد؟ در این مقاله به پنج ناحیه از زمین اشاره میکنیم که به تازگی رکورد بالاترین دمای هوای خود را شکسته اند.
آنچه در این مقاله میخوانید:
5 ناحیه که رکورد بالاترین دمای هوایی خود را زدند
1- شرق کانادا
چه اتفاقی افتاد؟
شهرهایی در سراسر این منطقه در هفته گذشته، موج شدیدی از نوعی گرمای طاقتفرسا را تجربه کردند و حداقل مرگ 70 نفر در رابطه با این رکورد گرما، تنها در استان کبک (Quebec) گزارش شد.
در شهر اوتاوا پایتخت کانادا و مرکز استان اونتاریو، شاخص رطوبت (روشی که در آنجا برای سنجش سطح درجه حرارت و رطوبت ترکیبی استفاده میشود) در روز دوم جولای به 47 درجه سانتیگراد رسید.
بسیاری از 70 مرگی که در استان کبک روی داد، مربوط به شهر مونترال بود. بسیاری از این قربانیان، 65 ساله به بالا بودند و در شرایط سالم پزشکی به سر میبردند. بر اساس اعلام پزشکان، نبود دستگاههای تهویه هوا در ساختمان و محل زندگی آنها یکی از عوامل اصلی تاثیرگذار در مرگ بوده است.
دلیل این اتفاق چه بود؟
جریان هوای جت (Jet Stream) بیش از حد معمول به سمت شمال رفت و همین امر سبب شد تا یک جبهه هوای به شدت گرم به سمت شمال آمریکا و بخشهای بزرگی از کانادا حرکت کند. همچنین در ماه می و ژوئن کمتر از حد معمول بارندگی ثبت شد و زمین خشک، سریعتر گرم شد، به همین خاطر دمای هوا بیشتر از حد میانگین گرم شد.
2- منطقه قفقاز
چه اتفاقی افتاد؟
سراسر قفقاز که منطقهای کوهستانی در مرز میان آسیا و اروپا است، دمای هوای به شدت بالایی را طی این ماه تجربه کرد. شهر تفلیس، پایتخت گرجستان، رکورد بالاترین دمای خود در تاریخ را با 40.5 درجه سانتیگراد، در روز 4 جولای ثبت کرد، اما این گرما فشار زیادی را بر شبکههای برق در کشورهای اطراف (که اغلب قدیمی و مستهلک هستند) نیز وارد نمود.
در نزدیکی این منطقه، خاموشیهای زیادی در ایران روی داد که این امر به خاطر مصرف بالای برق و کار کشیدن زیاد از سیستم توزیع برق بود و دلیل آن هم نیاز مردم برای خنک شدن به شمار میرفت. دولت ایران بارها از مردم خواسته تا جایی که میتوانند در مصرف برق صرفهجویی کنند.
همچنین قطعی آب زیادی در شهر ایروان، پایتخت ارمنستان نیز در گرمای 40 درجه اتفاق افتاد و متاسفانه، این اتفاق در حالی افتاد که قرار بود به زودی در این شهر فستیوالی شروع شود که در آن مردم یکدیگر را با آب خیس میکنند.
دلیل این اتفاق چه بود؟
در طول چند ماه گذشته، اغلب در قسمتهای جنوب شرق اروپا فشار پایین حاکم بوده است. در نیمکره شمالی، بادها خلاف عقربههای ساعت دور یک منطقه با فشار پایین حرکت میکنند و این بادها جریان هوای بسیار گرمی را از منطقه آفریقا و خاورمیانه به سمت شمال و ارمنستان برده که همین امر دمای هوا را بیش از حد معمول گرم کرده است.
3- جنوب کالیفرنیا
چه اتفاقی افتاد؟
در طول هفته گذشته، رکوردهای متعددی در کالیفرنیا از نظر میزان دما شکسته شد:
- مرکز لوسآنجلس، گرمترین شب ماه جولای تاریخ خود را با دمای 26.1 درجه سانتیگراد در روز 7 جولای تجربه کرد.
- شهر چینو در حومه لوسآنجلس گرمترین دمای خود را با میزان 48.9 درجه سانتیگراد تجربه کرد.
- دمای هوا در دانشگاه UCLA در لوسآنجلس کالیفرنیا به میزان 43.9 درجه سانتیگراد رسید که این میزان در 79 سال گذشته بیسابقه بوده است
رکوردهای بیسابقهای از گرما در بخشهایی از این ایالت ثبت شده و درست مانند ایران، این امر باعث افزایش بیسابقه فشار بر شبکه برق شده است. در نتیجه، 34 هزار خانه در این منطقه قطع برق را تجربه کردند. هشدار پرچم قرمز در بخشهای وسیعی از این ایالت تجربه شد. این هشدار نشاندهنده وجود خطر شدید آتشسوزی جنگلها است.
روز جمعه گذشته، جسد یکی از شهروندان لوسآنجلس به نام پگی فرانک که یک مامور 63 ساله اداره پست بود، در کامیون خود در حومه شهر یافت شد. در این منطقه دمای هوای 47.2 درجه سانتیگراد ثبت شد. رسانهها گزارش دادند که کامیون مورد نظر کولر نداشته و خانم پگی فرانک قبلا نیز سابقه گرماگرفتگی را داشته است.
دلیل این اتفاق چه بود؟
در اصل، این همان مشکلی بوده که شرق کانادا را نیز تحت تاثیر قرار داده است. در نتیجه، آیا این مسئله به خاطر تغییرات آب و هوایی است؟ بر اساس اعلام سازمان جهانی هواشناسی، به سختی میتوان این مسئله را تنها به آن نسبت داد.
این سازمان اعلام کرد: «قسمتهایی از گرمای شدید و بارش، به خاطر تغییرات آب و هوایی در حال افزایش است. اگرچه نمیتوان رویدادهای خاص ماههای ژوئن و جولای را به تغییرات آب و هوایی نسبت داد. آنها منطبق با روند طولانیمدتی هستند که به خاطر افزایش تولید گازهای گلخانهای ایجاد شدهاند».
4- سیدنی استرالیا
چه اتفاقی افتاد؟
به خاطر داشته باشید که در حال حاضر، در نیمکره جنوبی، میانههای زمستان است، اما علیرغم این مسئله، برخی از مناطق گرمای طاقتفرسایی را تجربه میکنند. هفته گذشته، حداکثر دمای هوا طی دو روز در ماه جولای در سیدنی، به 24.7 درجه سانتیگراد رسید که این امر برای اولین بار بعد از ثبت رکوردهای گرما بود. این میزان دمای هوا، تقریبا هشت درجه از میانگین دما برای این زمان از سال بیشتر است. این امر بعد از آن اتفاق افتاد که بخشهای زیادی از شهر، رکورد گرمترین پاییز تاریخ خود را ثبت کردند.
دلیل این اتفاق چه بود؟
به دلیل قرارگیری یک منطقه فشار بالا در شرق استرالیا، دمای هوا در اوایل ماه جولای افزایش یافت و همین امر بادهای گرم شمالغربی را از استوا به سمت شرق استرالیا آورد. رویداد «لا نینا» که به تازگی در این کشور روی داد نیز میتواند عامل دیگری برای این گرما باشد. دمای محیطی دریا در غرب اقیانوس آرام کمی بالاتر از حد میانگین بود و همین امر باعث شده تا دمای هوا در خشکی نیز افزایش یابد.
5- الجزایر (احتمالا)
احتمالا رکورد داغترین درجه حرارت آفریقا، هفته گذشته ثبت شده است. برای اطلاع شما باید بگوییم که رکورد داغترین درجه هوای این قاره در شهر «قبلی» (Kebili) تونس و در سال 1931 ثبت شده است. اما، هواشناسان در مورد اعتبار این اطلاعات چندان اطمینان ندارند و این شک و شبهه به خاطر نوع جمعآوری اطلاعات است.
حالا، یافتههایی وجود دارد که نشان میدهد، رکورد داغترین دمای هوای آفریقا در شهر ورقله (Ouargla) در شمال الجزایر در روز پنجم جولای ثبت شده است: 51.3 درجه سانتیگراد.
این دمای هوا به صورت رسمی توسط سازمان جهانی هواشناسی به رسمیت شناخته نشده، چرا که این سازمان دادههای خود را با موشکافی زیادی مورد بررسی قرار میدهد. اما این سازمان اعلام کرده که این رکورد «احتمالا» شکسته شده است. همچنین برخی سوءظنها وجود دارد که شاید نزدیکی ایستگاه هواشناسی به گرمای یک باند فرودگاه ممکن است این اطلاعات را مخدوش کرده باشد.
دلیل این اتفاق چه بود؟
همچون بسیاری از نقاط دنیا، الجزایر نیز در طول 30 سال گذشته، شاهد افزایش شدید موج گرما بوده که کارشناسان معتقدند این امر به خاطر افزایش جهانی دمای هوا است.
بر اساس تحقیقی که به تازگی انجام شده، میزان امواج گرما که سه روز یا بیشتر دوام مییابند، در طول سالهای 1988 تا 2015 بیش از دو برابر شده است. در واقع، محققان معتقدند که الجزایر مرکز تغییرات آب و هوایی دنیا به شمار میرود. بر اساس تحقیقی که توسط بانک جهانی در سال 2014 انجام شد، شدیدترین میزان گرمای هوای شمال آفریقا داخل الجزایر روی میدهد. اگر کشورهای دنیا نتوانند از گسترش انتشار کربن در هوا جلوگیری کنند و گرمای میانگین کره زمنی به 4 درجه سانتیگراد برسد، الجزایر ممکن است افزایش دمای 8 درجه سانتیگراد را تا پایان قرن حاضر تجربه کند. گرمای شدیدی که در طول هفتههای جاری اتفاق افتاده، میتواند در دهههای آینده به یک رویه عادی تبدیل شود.
نظر شما چیست؟ آیا این تغییرات دمایی عادی و طبیعی بوده است؟ در بخش نظرات، دیدگاه خود را با ما به اشتراک بگذارید.