نتایج مطالعه تازه ای نشان می دهند که افزایش مصرف دستگاه های خنک کننده (کولر ها) بخاطر گرم تر شدن دمای هوا در فصل تابستان، تاثیر منفی بر محیط زیست و سلامت انسان می گذارد.
نتایج تحقیقات جدید دانشمندان نشان می دهد همچنان که تغییرات جوی باعث گرمتر شدن تابستان ها و افزایش درجه حرارت می شوند، استفاده بیشتر از دستگاه های تهویه و خنک کننده هوا در ساختمان ها، بواسطه کاهش کیفیت هوا، برای سلامتی انسان مضر است و بر مشکلات گرم شدن کره زمین می افزاید.
مجله «پزشکی» کتابخانه ملی علوم (PLOS) دوازدهم تیر ماه (3 جولای 2018) شماره ویژهای درباره موضوع تغییرات جوی منتشر کرد که در آن تیمی از محققان دانشگاه ویسکانسین-مدیسون (Wisconsin-Madison) پیشبینی کردند که نرخ مرگ و میر سالانه در نواحی شرقی ایالات متحده رو به افزایش است و به هزار مورد هم میرسد که تنها بخاطر افزایش سطح آلودگی هوا ناشی از افزایش مصرف سوخت فسیلی برای خنک کردن ساختمانهای مسکونی و تجاری است.
دیوید ایبل (David Abel)، سرپرست نویسندگان این گزارش جدید و دانشجوی کارشناسی ارشد دانشگاه ویسکانسین-مدیسون در مرکز مطالعات محیط زیستی موسسه نلسون (Nelson Institute) میگوید:
یافته های ما نشان می دهند که آلودگی هوا بدتر خواهد شد. وفق پیدا کردن با تغییرات جوی آینده پیامدهایی برایمان بدنبال خواهد داشت.
این تحلیل پیشبینیهای پنج مدل مختلف را ترکیب کرده تا افزایش مصرف انرژی در دنیایی گرمتر را پیشبینی کند و اینکه چطور این گرما بر مصرف برق حاصل از سوختهای فسیلی، کیفیت هوا و در نتیجه سلامت انسان طی دهههای آتی تاثیر خواهد گذاشت. جاناتان پتز (Jonathan Patz)، محقق ارشد این مطالعه و استاد مطالعات محیط زیستی و علوم سلامت جوامع دانشگاه ویسکانسین-مدیسون میگوید:
در هوای داغ تابستانی و همانطور که پیش بینی می شود با افزایش و شدت موج گرما با تغییرات جوی، بدون تردید دستگاه های خنک کننده و تهویه ها نجات بخش زندگی انسان خواهند بودند.
هرچند که وی هشدار میدهد اگر افزایش مصرف تهویههای خنک کننده بخاطر تغییرات جوی به برق حاصل از سوختهای فسیلی وابسته باشد، آنگاه پای سلامت انسان و کیفیت هوا نیز به میان میآید. پتز که متخصص و کارشناس سلامت انسان و تغییرات جوی است میافزاید:
ما مشکلات را مبادله می کنیم. موج گرما با شدت رو به افزایش است. بدین ترتیب در آینده تقاضا برای هوای خنک و مطبوع افزایش مییابد و در نتیجه برق بیشتری نیاز دارد. اما اگر همچنان بخواهیم برق مصرفی را از نیروگاههای زغالسنگی تامین کنیم، با هر بار روشن کردن دستگاه خنککننده موجب آلوده ساختن هوا میشویم که نتیجه آن بیماری بیشتر و حتی مرگ و میر بالاتر خواهد بود.
تریسی هالووی (Tracy Holloway)، کارشناس کیفیت هوا، استاد مطالعات زیست محیطی دانشگاه ویسکانسین-مدیسون و استاد علوم جوی و اقیانوسی، یکی دیگر از محققان ارشد این گزارش جدید است که میگوید:
به کمک این تحقیق با شبیهسازی گستره مصرف سوخت فسیلی برای خنکسازی ساختمانها در سناریوهای تغییرات جوی آینده به درک بیشتری از تاثیرات سازگاری با تغییرات جوی رسیدیم. ساختمانهای مسکونی بزرگترین انرژیگیرها (انرژی سینک) در ایالات متحده محسوب میشوند که بهتنهایی بیش از 60 درصد تقاضای برق در نواحی شرقی آمریکا (همان محدوده مورد بررسی) را تشکیل میدهند و مولفه بسیار مهم این تقاضای برق، دستگاههای تهویه و خنککننده هوا هستند.
تریسی هالووی افزود:
کیفیت هوا مسئله بسیار مهمی برای سلامت عمومی به شمار میآید.
وی همچنین با اشاره به افزایش اوزون سطح زمین و ماده ریزگرد در هوا که فراوردههای جانبی سوختهای فسیلی و برای سلامت انسان مضر هستند، این را تنها یکی از نتایج و عواقب مصرف بیشتر برق سوختهای فسیلی میداند.
این تحقیق پیشبینی کرده است که تا اواسط قرن 21 در نواحی شرقی آمریکا 13000 مورد فوت انسانی بصورت سالانه افزایش خواهد یافت که بخاطر افزایش میزان ذرات ریزگرد در تابستان است و 3000 مرگ نیز بخاطر آلودگی ناشی از گاز اوزون رخ خواهد داد. بیشتر این فوتیها به فرایندهای طبیعی مانند شیمی جو و انتشارهای طبیعی نسبت داده میشوند که بخاطر افزایش دمای هوا هستند. هر چند حدود 1000 مورد از مرگ و میرها سالانه بهخاطر مصرف بیشتر دستگاههای خنککننده هوایی خواهد بود که با سوختهای فسیلی کار میکنند.
ایبل میگوید:
تغییرات جوی و گرم شدن کره زمین در حال وقوع است و باید خود را با آن وفق دهیم. اما تهویهها و خنککننده و روش مصرف انرژی باعث تشدید آلودگی هوا خواهند شد چرا که دمای هوا همچنان گرمتر میشود.
تیم تحقیقاتی ویسکانسین در نتایج خود بر لزوم تغییر به سمت استفاده از منابع انرژی پایدارتری چون انرژی باد و انرژی خورشیدی و استفاده از تجهیزات خنککننده با مصرف انرژی بهینه تاکید دارد. ایبل خاطر نشان کرد:
راه حل این مشکل انرژی پاک است. چیزی تحت کنترل خود بشر که هم به تغییرات جوی و هم آلودگی هوا در آینده کمک کند. اگر هیچ اقدامی برای تغییر نکنیم شرایط روزبهروز بدتر خواهد شد.
سخن پایانی
برای اطلاع بیشتر از اخبار علمی با پلازا همراه بمانید، شما همچنین میتوانید در بخش نظرات، دیدگاه خود را با ما به اشتراک بگذارید.