به گفته مدیر بخش مهندسی فیسبوک، این شرکت قصد دارد ساخت پهپاد Aquila را از این به بعد به صورت شراکت با کمپانیهایی مثل ایرباس ادامه دهد و خودش بر پیشرفت فناوریهای پایه مورد نیاز این پروژه متمرکز شود.
فیسبوک برای اولین بار در مارس ۲۰۱۴ از تاسیس یک مرکز پژوهشی در دل این کمپانی عظیم خبر داد که ماموریتاش یافتن راههایی نوین برای رساندن اینترنت به کسانی بود که به آن دسترسی ندارند. پژوهشگران و متخصصان هوافضا و فناوریهای ارتباطی در این مرکز مشغول توسعه تکنولوژیهای جدیدی هستند که با بهرهگیری از پهپادها، دامنه نفوذ اینترنت در جهان را گسترش دهند و آن را به دورترین نقاط کره زمین برسانند.
این شبکه اجتماعی، سپس اعلام کرد که در پروژهای موسوم به Aquila، مشغول ساخت پهپاد خورشیدی است که بدون نیاز به فرود یا سوختگیری هوایی بتوانند با استفاده از انرژی خورشید، در آسمان باقی بماند و از آنجا سیگنالهای اینترنت را به کاربرانی که از آن بیبهرهاند، برسانند. این پهپادها در ارتفاع 60 تا 90 هزار پایی به پرواز درمیآیند و قادر به برقراری ارتباط با یکدیگر و همین طور مراکز کنترل زمینی هستند. ساخت پهپاد اینترنترسان یکی از پروژههایی است که زاکربرگ، مدیرعامل فیسبوک، برای فراهم آوردن اینترنت برای چهار میلیارد ساکن کره زمین در نظر دارد که گفته میشود هنوز در «دنیای تاریک» تهی از اینترنت به سر میبرند.
پهپاد اینترنترسان فیسبوک تاکنون دوبار تست شده است که در تست اول دچار آسیب جدی شد؛ هرچند در پرواز دوم موفقتر عمل کرد ولی باز هم متحمل آسیب شد. به نظر میرسد که زمان میبرد تا این هواپیمای استثنایی آماده شود و بتواند ۳ ماه بالای یک روستای دورافتاده آفریقایی چرخ زده و اینترنت برساند.
آخرین اخبار این پروژه را دیروز بیزینس اینسایدر، منتشر کرده است. به گفته این خبرگزاری، مدیر بخش مهندسی فیسبوک، Yael Maguir، نوشته است که فیسبوک قصد دارد به جای اینکه پهباد اختصاصی خودش را بسازد بر «فناوریهای پایه» که برای ساخت چنین پهبادی نیاز است، متمرکز شود. ماگوئیر همچنین گفته است که در راستای این تغییر رویکرد، فیسبوک 16 نفر از همکارانش در پروژه آکوئیلا را هم از پروژه کنار گذاشته است. مدیر بخش مهندسی فیسبوک در وبلاگش نوشت:
ما فکر میکنیم، حالا بهترین زمان است برای اینکه بر چالشهای نسل بعدی پیشرفتهای مهندسی در HAPS (پلتفرمی که مربوط به اتحادیه مخابرات و ارتباطات رادیویی بینالمللی است) متمرکز شویم. معنای حرف من این است که فیسبوک دیگر به دنبال طراحی و ساخت پهپادی مختص به خودش نیست.
به گزارش theverge، فیسبوک قصد دارد به جای اینکه در پی ساخت پهپاد اختصاصی خودش باشد، ادامه پروژه آکوئیلا را با شراکت کمپانیهای دیگری مثل ایرباس ادامه بدهد. ماگوئیر در وبلاگش همچنین نوشته است که در عوض، تمرکز قوای مهندسی فیسبوک بر تحقیقاتی خواهد بود که به بهبود فناوریهای پایه، برای ساخت پهپاد اینترنترسان منجر شود. برای مثال فناوریهایی هم چون connectivity gear که می تواند در نهایت بر روی پهباد درگیر شود و همچنین قطعاتی مانند «کامپیوترهای کنترل پرواز و باتری های با چگالی بالا» را میتوان نام برد. ماگوئیر افزود، که رویکرد جدید پژوهشی تیم مهندسی فیسبوک میتواند به صورت یک پروپوزال در «کنفرانس جهانی رادیو 2019» هم مطرح شود.
منتقدین TechCrunch، البته این پرسش را مطرح میکنند که آیا بهتر نیست فیسبوک واقعبینتر باشد و به رفع موانع ارتباطی حاضر و تقویت زیر ساختهایش بپردازد تا اینکه برای این فناوری آرمانشهری که هدفش جوامع دور افتاده هستند، وقت صرف کند.
کلام آخر
میدانیم که پروژه آکوئیلا بخشی از پروژه فیسبوک به نام Internet.org است که طبق آمار در اوایل سال جاری موفق شده است 100 میلیون نفر را به شبکه جهانی اینترنت وصل کند. این عملیات در واقع نسخهای بسیار محدود از اینترنت Walled-Garden تحت کنترل فیسبوک است. اصطلاح Walled-Garden، ناظر به یک فضای browsing در اینترنت است که اطلاعات و وبسایتهایی را که کاربر به آن دسترسی دارد، میتواند کنترل کند. پروژه Internet.org به کاربران اجازه میدهد تا از طریق اپلیکیشنهای پایهای رایگان، به اینترنت متصل شوند. به گزارش خبرگزاری گاردین، این اپلیکیشنها در صورتی که شارژ نشوند تنها اجازه دسترسی به رسانه فیسبوک را میدهند و نه هیچ وبسایت یا حتی ایمیل دیگری را.
هرچند این دسترسی محدودیتهای زیادی دارد، زاکربرگ اعتقاد دارد که از هیچ بهتر است! در بخش نظرات، دیدگاه خود را با ما به اشتراک بگذارید.
