اکنون که غولهای فناوری همه به استفاده از هوش مصنوعی به عنوان یک تکنولوژی برتر روی آوردهاند، ادوبی نیز بر آن شده است تا از آن در نرمافزار ممتاز فتوشاپ برای تشخیص تصاویر فتوشاپی جعلی استفاده نماید.
نرم افزار فتوشاپ، شرکت ادوبی اکنون در جایگاهی است که توانسته کار ویراستاران تصاویر را به نقطه کمال برساند و این افتخار را دارد که به عنوان برنامهای محبوب نیز نزد طراحان و عکاسان شناخته شود. حرفهایها چنان با مهارت میتوانند با این برنامه به ادیت تصاویر بپردازند که گاهی تشخیص تصاویر جعلی با تصاویر واقعی بسیار سخت میشود. این موارد میتوانند مشکلاتی را نیز ایجاد نماید. همه میدانیم که تصاویر کوسهای در حال شنا در خیابان پس از وقوع طوفان و یا انسانهایی در حال پرواز تصاویری جعلی هستند که از طرف برخی رسانهها برای فریب مردم استفاده میشوند. ادوبی قرار است به ویژگی مجهز شود تا کابران نیز بتوانند تصاویر فتوشاپی جعلی را از تصاویر واقعی با استفاده از آن تشخیص دهند. بله شرکت ادوبی قرار است هوش مصنوعی را برای تشخیص تصاویر فتوشاپی به کار بگیرد تا کاربران نیز بتواند از آن استفاده کنند.
این شرکت کاملاً آگاه است که چگونه شرکتها و منابع خبری مختلف از نرم افزار فتوشاپ برای جعل تصاویر و خبرسازی استفاده میکنند. در این راستا در حال کار بر روی فناوری براساس استفاده از هوش مصنوعی است که بتوان با استفاده از آن تصاویر فتوشاپی جعلی را از تصاویر واقعی تشخیص داد. به بیان دیگر دیگر سازنده فتوشاپ در حال تلاش برای استفاده از یادگیری ماشین برای پیدا کردن اشخاصی است که تصاویر را جعل میکنند.
شرکت ادوبی در این باره میگوید که استفاده از هوش مصنوعی برای تشخیص تصاویر فتوشاپی جعلی به آنها کمک میکند تا بتوانند اعتبار و اعتماد خود را بین رسانههای دیجیتال افزایش دهد. نتیجه این کار به نفع شرکتهایی مانند گوگل و فیسبوک نیز خواهد بود؛ چرا که این شرکتها هم در حال تلاش برای از بین بردن اخبار جعلی و کذب در رسانهها و شبکههای اجتماعی خود هستند.
هوش مصنوعی در تشخیص تصاویر جعلی عملکردی سریعتر و مطمئنتر خواهد داشت
با این حال خوب است بدانید که هر وقت شخصی تصویری را مورد ویرایش قرار دهد حتی اگر به حرفهایترین شکل ممکن بتواند از عهده این کار برآید باز هم میتوان شاخصهایی را برای تشخیص جعلی بودن آن مورد ارزیابی قرار داد. درواقع متادادهها و واترمارکها (علائم خاص) میتوانند به پیدا کردن منبع یک تصویر کمک کنند. این علامتها شامل مواردی مانند میزان روشنایی، نویزهای روی تصویر و کنارههای آن و بررسی سطح پیکسلها خواهند بود که برای تشخیص تناقض در تصاویر مورد استفاده قرار میگیرند. البته اگر رنگی در تصویر کم و زیاد شود، میتوان آن را تشخیص داد. ولی همه ما از این موضوع اطلاع داریم که اگر کار به دست یک فرد حرفهای صورت بگیرد خیلی مشکل خواهد بود و زمان زیادی برای اعلام نتیجه با 100 درصد اطمینان صرف خواهد شد. اما ادوبی اعلام کرده است که میتواند هوش مصنوعی را برای پیداکردن نشانههایی از تغییر تصاویر و میزان جعلی بودن آنها به کار بگیرد؛ که البته خیلی سریعتر و مطمئنتر خواهد بود.
درواقع هوش مصنوعی در ادوبی به دنبال سه نوع دستکاری است: اولین نوع دستکاری به کپی و حرکت (Coling) اشاره میکند. درواقع در این نوع از دستکاری به کپی عناصر در یک تصویر اشاره دارد که مثلا برای نشان دادن جمعیت زیاد، قسمتی از تصویری که از جمعیت دارند را در همان تصویر کپی میکنند. مورد دوم ترکیب (splicing) است. در این نوع، عناصر از تصاویر مختلف کپی میشوند و با هم ادغام میگردند. مانند عکس کوسههای شناور در خیابان که در بالا به آنها اشاره شد. نوع سوم نیز حذف (Removal) نام دارد که به معنی حذف کردن بخشی از تصویر است.
این روشها و تغییرات برای شناسایی به روشهایی مانند یادگیری ماشین نیار دارند. در این راستا شرکت ادوبی به همراه محققان دانشگاه مریلند (Maryland) دهها هزار از تصاویر فتوشاپی جعلی را برای پیشبینی همه حالتها موردبررسی قرار دادند. تیم تحقیقاتی، هوش مصنوعی را برای شناسایی انواع دستکاریهایی که در بالا بیان کردیم، با جزئیات کامل مورد آموزش قرار داد. به گفته ادوبی، نتیجه این شد که بعد از استفده از یادگیری ماشین و آموزش، هوش مصنوعی توانست تصاویر جعلی و دستکاری شده را در عرض چند ثانیه تشخیص دهد که نتیجهای فوقالعاده بود.
درواقع هوش مصنوعی از دو روش برای کشف تغییرات در تصاویر فتوشاپی استفاده میکند. در وهله اول، رنگهای آبی، قرمز و سبز در پیکسلها را بررسی میکند و میزان تغییر پیکسلها را تشخیص میدهد. در این راستا نویزهای تصویر را نیز بررسی میکند. این نویزها با سنجش میزان روشنایی تصویر و تغییرات آن به دست میآید. جالب است بدانید که نویزهای تصاویری که با نرم افزار تولید میشوند و تصاویر ثبت شده با دوربین عکاسی، کاملا منحصر به فرد هستند و با هم تفاوت دارند. بنابراین هوش مصنوعی قادر خواهد بود تا تناقضات را به ویژه در تصاویر ادغام شده به راحتی تشخیص دهد.
البته ادوبی یادآور میشود که این تکنیکها کامل نیستند، هرچند امکانات و آپشنهای بیشتری را برای تشخیص و تاثیر دستکاریهای دیجیتال فراهم خواهد کرد و به سوالات اساسی نیز در زمینه اعتبارسنجی پاسخ خواهند داد.
تیم تحقیقاتی میگوید ممکن است هوش مصنوعی را برای بررسی انواع دیگر تناقضات مانند سنجش اینکه یک فایل چند بار ذخیره شده است، نیز بکار بگیرند.
با این حال شرکت ادوبی، برای آنکه این دستاورد تبدیل به محصولی نهایی و کامل شود راه درازی را در پیش دارد. از آنجایی که فتوشاپ نرمافزاری منحصر به فرد با ابزاری قوی در زمینه ویرایش تصاویر است و میتواند نتایج بینظیری را ارئه دهد؛ اما برخی از افراد استفاده نادرستی از این محصول میکنند که در این راستا شرکت ادوبی بر آن است تا پادزهری قوی برای این زخم شکافته شده ارائه دهد.
کلام آخر
برای اخبار بیشتر از دنیای فناوری با پلازا همراه بمانید، شما همچنین میتوانید در بخش نظرات، دیدگاه خود را با ما به اشتراک بگذارید.