نشنال جئوگرافیک یکی از جذابترین رسانههای دنیا است که تاریخچهای بیش از یک قرن دارد. در ادامه میخواهیم مروری بر فعالیتهای مختلف National Geographic داشته باشیم.
نشنال جئوگرافیک یکی از سازمانهای علمی شناخته شده در جهان است که تاریخچه آن به بیش از 130 سال میرسد. شاید آن را با مجلات و عکسهای جذابی که در آن چاپ میشود بشناسید یا شاید هم برخی از مستندهای تلویزیونی کانالهای مختلف آن را دیدهاید. هر چه که باشد، شاید تعجب کنید که شخصی مانند الکساندر گراهام بل روزی رئیس این سازمان بود. در این مطلب میخواهیم نگاهی به تاریخچه نشنال جئوگرافی انداخته و کانالها و مجلات آن را معرفی کنیم. اگر هم به دنبال فرکانس کانال نشنال جئوگرافیک فارسی هستید، با ما همراه باشید اما احتمالا با شنیدن خبری در این مورد، ناراحت خواهید شد.
آنچه در این مقاله میخوانید:
- نشنال جئوگرافیک چیست؟
- تاریخچه نشنال جئوگرافیک
- مجله نشنال جئوگرافیک
- سایر نشریات National Geographic
- کانال های تلویزیونی National Geographic
- فرکانس های نشنال جئوگرافیک فارسی
نشنال جئوگرافیک چیست؟
انجمن نشنال جئوگرافیک یکی از بزرگترین سازمانهای علمی و آموزشی غیرانتفاعی در جهان است. این سازمان در سال 1888 و در واشینگتن آمریکا تاسیس شد و 131 سال است که در حوزههای جغرافیا، باستانشناسی، علوم طبیعی، حفاظت از محیط زیست و آثار تاریخی، مطالعه فرهنگ جهانی و تاریخ فعالیت دارد. لوگوی این انجمن، یک قاب تصویر مسطیلی زرد است که در حاشیه جلد مجله و شبکههای تلویزیونی آن مشاهده میشود. این انجمن از طریق همکاری با کمپانی والت دیزنی، دارای مجلات، کانالهای تلویزیونی و وبسایتهایی به زبانهای مختلف دنیا است.
تاریخچه نشنال جئوگرافیک
نشنال جئوگرافیک به عنوان انجمنی ویژه برای گروهی از نخبگان علمی و ثروتمندان علاقهمند به مسافرات و اکتشاف تاسیس شد. در 13 ژانویه 1888، 33 جهانگرد و دانشمند در واشینگتن دیسی گرد هم آمدند تا «انجمنی برای افزایش و اشاعه دانش جغرافیایی» ایجاد کنند. بعد از تنظیم اساسنامه و طرح سازمان، انجمن نشنال جئوگرافیک دو هفته بعد و در 27 ژانویه تاسیس شد. گاردینر گرین هوبارد، اولین رئیس این انجمن بود که بعد از او، دامادش الکساندر گراهام بل (مخترع تلفن) در سال 1897 این مقام را بر عهده گرفت.
در 9 سپتامبر 2015، این انجمن اعلام کرد که تغییراتی را در بخش رسانهای و نشریات خود اعمال خواهد کرد و سازمان جدیدی به نام شرکای نشنال جئوگرافیک (National Geograpics Partners) به وجود آمد که مالکیت 73 درصد آن در اختیار فاکس قرن بیست و یکم و بقیه در اختیار انجمن نشنال جئوگرافیک بود. در پی این اتفاق، این دو سازمان اعلام کردند که 9 درصد از 2000 کارکنان National Geographic، یعنی حدود 180 نفر از کار کنار گذاشته خواهند شد. بعد از اینکه دیزنی در اواخر اسفند 97 بیشتر داراییهای فاکس را به دست آورد، سهم آن در شرکای نشنال جئوگرافیک هم به این کمپانی منتقل شد.
مجله نشنال جئوگرافیک
اولین شماره از مجله نشنال جئوگرافی در 22 سپتامبر 1888 و 8 ماه بعد از تاسیس انجمن، منتشر شد. این شماره درواقع یک ژورنال علمی بود که به 165 عضو انجمن ارسال شد و بعد از این همه سال، اکنون به دست بیش از 40 میلیون نفر در هر ماه میرسد. در شماره ژانویه سال 1905 این مجله، چندین تصویر تمامصفحه از تبت منتشر شده و از نشریهای صرفا متنی، بیشتر به یک ژورنال علمی با محتوای تصویری تبدیل شد. کاور ژوئن 1985 از تصویر دختر افغانی با نام «شربت گلی» که در آن زمان 12 سال داشت، تبدیل به یکی از شاخصترین تصاویر نشنال جئوگرافیک شده است. جالب است بدانید عکاس این تصویر یعنی استیو مککوری (Steve McCurry)، طی برنامه مستندی به دنبال این دختر رفت و بعد از تلاشهای فراوان، توانست او را پیدا کرده و تصاویری از بزرگسالی او ثبت کند که در زیر میتوانید این دو تصویر را با هم مقایسه کنید.
علاوه بر مقالات علمی مختلف درباره طبیعیت و تاریخ نقاط مختلف جهان، نشنال جئوگرافیک با کیفیت بالا و استاندارد عکسبرداری خود شناخته میشود. در زمان ریاست الکساندر گراهام بل و سردبیری گیلبرت گروسونور (Gilbert H. Grosvenor) بود که تاکید روی استفاده از تصاویر بیشتر شد؛ البته برخی از اعضا استفاده از تصاویر زیاد را موردی غیرعلمی میدانستند. از سال 1910 به بعد، تصاویر تبدیل به یکی از نقاط شاخص مجله شده بود و بل به همراه گروسونور دنبال «تصاویر دینامیکی» میگشتند، مخصوصا آنهایی که حس حرکت را در یک عکس ثابت میدادند. در سال 1915 بود که یک گروه عکسبرداری در مجله ایجاد شد و پیشرفتهترین ابزارهای عکاسی در اختیار آنها قرار گرفت.
در اوایل دهه 1930 که عکسبرداری رنگی هنوز در حال توسعه بود، نشنال جئوگرافی چندین صفحه از مجله خود را به صورت رنگی چاپ میکرد. در سال 1959، این مجله شروع به منتشر کردن تصاویر کوچک روی مجله خود کرد که بعدها تبدیل به تصاویر بزرگتر شدند. استاندارد عکسبرداری مجله در طول سالها همواره بالا بوده و هنوز هم شاهد باکیفیتترین تصاویر جهان در آن هستیم. در سال 2006، نشنال جئوگرافیک یک مسابقه عکسبردای بینالمللی را به راه انداخت که بیش از 18 کشور در آن شرکت کردند. اکنون نیز هر ساله شاهد برگزاری مسابقات مختلف هستیم. برای آشنایی با بهترین عکسهای 2019 نشنال جئوگرافیک میتوانید به این مطلب پلازا مراجعه کنید.
در سال 1995، نشنال جئوگرافیک اولین شماره خود را به زبان ژاپنی منتشر کرد که اولین شماره آن به زبانی غیر از انگلیسی محسوب میشد. در حال حاضر، این مجله به غیر از آمریکا، به زبان محلی 37 کشور مختلف دنیا هم منتشر میشود. این مجله از آبان 1391 برای اولین بار در ایران و به زبان فارسی منتشر شد. نام این مجله در ایران، گیتانما بود که برگردان رسمی National Geographic محسوب میشود.
سایر نشریات National Geographic
علاوه بر مجله اصلی، نشنال جئوگرافیک دارای مجلات فرعی هم هست که هر چند ماه یکبار منتشر میشوند. در زیر میخواهیم نگاهی به این مجلات و نشریات داشته باشیم.
- National Geographic Explorer: مجلهای مخصوص مدارس با نام National Geographic School Bulletin در سال 1919 آغاز به کار کرد که بعدا جای خود را به مجله مخصوص کودکان با نام National Geographic World در سال 1975 داد. این مجله هم بعدا در سال 2001 به دو شاخه تبدیل شد که یکی National Geographic Explorer و دیگری National Geographic Kids بود.
- National Geographic Kids نسخه مخصوص کودکان مجله اصلی است که کار خود را در سال 1975 و تحت نام National Geographic World آغاز کرد و بعدا نام خود را در 2001 تغییر داد.
- National Geographic History: نسخهای ویژه که به بیان جدیدترین اکتشافات و اخبار تاریخی پرداخته و مهمترین اشخاص و اتفاقات تاریخی را معرفی میکند.
- National Geographic Little Kids: مجلهای مخصوص کودکان بین 3 تا 6 سال که شامل عکسهای رنگی جذاب، داستانها، بازیها و … میشود.
- National Geographic Traveler: این مجله که به معرفی مناطق مختلف جهان برای مسافرت میپردازد، کار خود را در سال 1984 آغاز کرد و در 18 زبان محلی هم منتشر میشود.
این انجمن دارای یک بخش اخبار روزانه در سایت خود هم است و علاوه بر نشریات بالا، موارد مختلف دیگری مانند اطلسها، کتابها و نقشههای مختلف را هم منتشر میکند.
کانال های تلویزیونی National Geographic
کانال نشنال جئوگرافیک در اواخر دهه 90 میلادی در آسیا و اروپا راهاندازی شد. خود انجمن، برنامههای تمامی کانالها را در دنیا تهیه میکند. شبکههای جهانی نشنال جئوگرافیک (National Geographic Global Networks) یک واحد تجاری از همکاری نشنال جئوگرافیک و دیزنی است که بر تمامی کانالهای نشنال جئوگرافیک نظارت میکند. در زیر میتوانید با کانالهای این شبکه آشنا شوید.
- National Geographic: کانال اصلی این شبکه که مستندهایی با موضوعات مختلف را پخش میکند.
- Nat Geo Kids: کانال مخصوص کودکان که هماکنون در خاورمیانه و آمریکای لاتین پخش میشود.
- Nat Geo Music: کانالی مخصوص مستندهایی درباره موسیقیهای سنتی و فرهنگ پیرامون آنها.
- Nat Geo People: کانالی با برنامههایی که روی مردم و فرهنگهای آنها تمرکز دارد.
- Nat Geo Wild: یک کانال خواهر برای نشنال جئوگرافیک اصلی که برنامههای مربوط به حیات وحش حیوانات و تاریخ طبیعی را به نمایش میگذارد.
فرکانس های نشنال جئوگرافیک فارسی
کانالهای نشنال جئوگرافیک در بیش از 30 کشور جهان و به زبانهای مختلف پخش میشود. یکی از این زبانها هم فارسی است. کانال فارسی در 15 اکتبر 2011 کار خود را آغاز کرد. این کانال حدود 2 سال بعد در 1 می 2013 بسته شد اما دوباره در 28 آگوست 2017 راهاندازی شد. متاسفانه کانال نشنال جئوگرافیک فارسی از اول سال میلادی 2020 دوباره بسته شده است. این خبر از طریق حسابهای شبکههای اجتماعی این کانال منتشر شد.
پخش تلویزیونی نشنال جئوگرافیک فارسی از ابتدای سال میلادی متوقف خواهد شد، از اینکه در طول این مدت ما را همراهی کردید کمال تشکر را داریم و امیدواریم که همچنان از طریق شبکه های اجتماعی و ارتباطی دیگر همراه ما باشید.
اگر از طرفداران این کانال بوده و به دنبال فرکانس نشنال جئوگرافیک فارسی هستید، باید امیدوار باشید که این شبکه دوباره کار خود را در آینده از سر بگیرد.
در این مطلب سعی کردیم مروری برتاریخچه نشنال جئوگرافی و کانالها و انتشارات آن داشته باشیم. آیا شما هم طرفدار برنامهها و مجلات این انجمن هستید؟ نظرات خود را میتوانید در پایین صفحه با ما به اشتراک بگذارید.