جان کوم مدیرعامل WhatsApp زمانی که پسر 16 ساله در اوکراین بود به دلیل فقر و نداشتن امکانات کافی از شهر خود به آمریکا مهاجرت کرد و نمی دانست که چه آینده ای در انتظارش است. طوفان تغییرات اوکراین سراغ زندگی جان کوم و خانواده اش هم آمده بود. اول قرار بود پدرش به آمریکا رفته و بعد آنها را نزد خود فرابخواند اما همه چیز کاملا برعکس شد. جان همراه با مادر و مادربزرگش مسافر آمریکا شد. سفری به مانتین ویو در کالیفرنیا. سفری که مشخص بود برای همیشه سرنوشت او را تغییر خواهد داد.
رفتن به دانشگاه ایالتی سن خوزه گام مهمی در زندگی جان بود. حداقل خودش در ابتدا چنین فکری می کرد ولی اصلی ترین اتفاق زندگی اش، اصلا ربطی به این دانشگاه نداشت. قرار ملاقاتش با برایان اکتون در شرکت یاهو همه چیز را برای هر دو نفر تغییر داد.
رابطه جان کوم و برایان اکتون بعد از آن ملاقات، بسیار صمیمی تر شد؛ چیزی که سرانجام باعث شد تا جان هم شغلی تمام وقت در یاهو برای خودش دست و پا کند.
ژانویه 2009 برای همیشه در ذهن جان و برایان باقی خواهد ماند. خرید یک دستگاه آیفون و بررسی App Store یک چیز را به سادگی برای آنها مشخص کرد. آینده دنیای It در اختیار همین برنامه های کوچک خواهد بود. نیازی به نوشتن راهبردهای چندساله و چیزهای اینچنینی نداشت.
همه چیز در ذهنش برنامه ریزی شده بود. اولین کارش تماس با آلکس فیشمن بود. دوستی روسی که از انجمن شرق اروپایی ها ملاقاتش کرده بود. در کنار پیتزا خوردن مقابل پیشخوان آشپزخانه آلکس، طرح اصلی یک اپلیکیشن پیام رسان ریخته شد. جان به سرعت نام Whatsapp را برای این برنامه انتخاب کرد چرا که از لحاظ تلفظ بسیار با What’s up شباهت داشت.
حال این خانواده با فعالیت در زمینه فروش مواد غذایی توانستهاند در رفاه نسبی زندگی کنند. با حجم داراییهای خالص حدود 6.8 میلیارد دلار، کوم قطعاً راه زیادی را از زمان کار در حوزه مواد غذایی طی کرده است.
در یک حرکت نسبتاً سمبلیک، کوم روی در دفتر قدیمی فروش مواد غذایی خودش، یکسری کاغذ مربوط به تشریفات اداری را برای معامله با فیسبوک امضا کرد. این دفتر قدیمی تنها کمی با دفتر مرکزی WhatsApp در مونتین ویو فاصله دارد.
ناگهان در ماه فوریه سال 2014 کوم میلیاردر شد. تیم کاری شرکت واتساپ معامله با فیسبوک را جشن گرفتند؛ جشنی مفصل و پرهزینه. بعد از آن و تنها چند روز بعد از آنکه خبر خرید WhatsApp توسط فیسبوک اعلام شد، کوم همراه با «بریان آکتون» دیگر مؤسس این اپلیکیشن، برای شرکت در کنگره جهانی موبایل به بارسلونا رفتند و در آنجا توانستند با «خاویر تریاس» شهردار بارسلونا دیداری داشته باشند.
در زمان حضور در بارسلونا، کوم به میهانی دعوت شد که در آنجا مارک زوکربرگ و همسرش پرسیلا چان هم حضور داشتند.
جالب است بدانید که کوم که حالا سرمایه میلیارد دلاری دارد، اما گویا همچنان از روشهای صرفهجویی و پسانداز که در زمان نوجوانی یاد گرفته بود استفاده میکند.
کوم که پیش از خریده شدن شرکتش توسط فیسبوک هم یک خودرو پورشه داشت، دوست ندارد بهعنوان یک کارآفرین شناخته شود. او بارها گفته است ترجیح میدهد روی ساخت و تولید یک محصول خوب و پیشرفته متمرکز شود تا اینکه بخواهد تنها ثروتاندوزی کند.
تنها چند ماه بعد از آنکه شرکت کوم خریده شد، او چرخشی جدی به سمت فعالیتهای انساندوستانه و خیرخواهانه داشت و به شکلی آرام و بیسر و صدا 556 میلیون دلار به بنیاد جامعه سیلیکون ولی اهدا کرد. خرید WhatsApp توسط فیسبوک در نهایت در ماه اکتبر گذشته به پایان رسید و کوم بصورت رسمی به اعضای هیأت مدیره شرکت فیسبوک پیوست. درست مانند دیگر مدیران عامل بزرگ در دره تکنولوژی او هم با دریافت درآمد سالانه تنها یک دلار برای هر سال موافقت کرد و در مقابل سهامی به ارزش دو میلیارد دلار را از این شرکت در اختیار گرفت.
ارزش داراییهای خالص کوم برابر با ۸/ ۸ میلیارد دلار است تا او جایگاه سوم را در فهرست ثروتمندترین کارآفرینان آمریکایی زیر ۴۰ سال در مجله فوربس به خودش اختصاص بدهد.