مواد بازیافتی و آنهایی که قابلیت استفاده مجدد دارند یکی از راههای کمک به محیط زیست است. در این باره کمپانی ولوو پیشقدم بوده و برنامههای جالبی در زمینه تولید خودروهای محیط زیستی دارد.
باید پذیرا باشیم که ساخت خودرو هیچوقت یک فعالیت سبز نبوده و نیست؛ چراکه آلودگیهای بسیاری را طی مراحل تولید و همچنین مسلما بعد از آن وارد محیط زیست میکند. درواقع خودروها نقش مهمی در آلودگی هوای کلان شهرها دارند. درنتیجه برخی از کمپانیها که اهمیت این مورد را دریافتهاند دست به کار شدند و برنامههایی را در زمینه تولید خودروهای محیط زیستی و دوستدار محیط زیست اعلام و اجرایی خواهند کرد. از طرف دیگر با افزایش مصرفگرایی در جوامع شاهد تولید زباله در مقیاس وسیع هستیم که متاسفانه نه تنها این زبالهها بازیافت نمیشوند بلکه سر از دریاها و اقیانوسها در میآورند و این یعنی اینکه چرخه محیط زیستی در میان آبها نیز دستخوش تغییراتی شده است. حال در میان شرکتهای خودروسازی، کمپانیهایی مانند جنرال موتورز، فورد، نیسان، سوبارو و بی ام و، به سمت ساخت خودروهای محیط زیستی روی آوردهاند تا ضایعات و مواد مصرفی کمتری داشته باشد. شرکت ولوو نیز در این میان بیکار ننشسته و برنامهای مهم در این زمینه دارد. این شرکت میخواهد که در کنار تولید خودروهای تمام الکتریکی جهت کاهش آلودگی هوا، از مواد بازیافتی نیز در تولید قطعات خودرو استفاده نماید. در ادامه گزارشی از برنامههای ولوو در این زمینه را بررسی میکنیم.
حداقل 25 درصد پلاستیکهای مورد استفاده در خودروهای ولوو از سال 2025 از مواد یازیافتی ساخته خواهد شد. این جمله از طرف نمایندگی چینی ولوو اعلام شد و از طرف سازمان ملل نیز مورد تحسین قرار گرفت.
مدیر بخش پایداری در شرکت ولوو در این زمینه به خبرگذاری رویترز گفته است، پلاستیکهای بازیافت شده از جمله شبکههای ماهیگیری و یا بطریهای قدیمی در قسمتهایی مانند داشبورد خودرو و یا روکش کف خودرو استفاده خواهند شد. درواقع استفاده از مواد بازیافتی به گونهای خواهد بود که به کیفیت و ایمنی محصول لطمهای وارد نشود. همچنین او عقیده دارد که کار در صنعت خودروسازی بسیار مهم و حساس است.
گفتنی است بسیاری از شرکتهای بزرگ تولید پلاستیک، محصولاتی قابل بازیافت تولید میکنند که میتوان از آنها برای کاهش آلودگیها در دفعات بعدی نیز استفاده کرد. طرح ولوو نیز یک گام بالاتر بوده و به ساخت خودروهای محیط زیستی که به استفاده از مواد بازیافتی اشاره دارد. همچنین این شرکت در تلاش است تا بتواند استفاده هر چه بیشتری از این مواد داشته باشد.
همچنین در بیانیه دیگری مدیر عامل نمایندگی چینی ولوو (Volvo Cars)، هاکان ساموئلسون، اشاره کرده است که کارخانه خودروسازی ولوو خود را متعهد به کم کردن اثرات محیط زیستی میداند.
علاوه بر این، این کمپانی دوستدار محیط زیست در مذاکره با تولید کنندگان پلاستیک گفته است که هدف ما آن است که از سال 2025 حداقل 25 درصد از خودروهایی که تولید خواهند شد، متشکل از مواد بازیافتی خواهند بود. گفتنی است که ولوو سال گدشته 75000 دستگاه خودرو فروخت که 5 درصد قطعات این خودروها از مواد بازیافتی بودند.
در این راستا جالب است بدانید که ولوو خودرویی به نام XC60 T8 دارد که آن را به صورت آزمایشی در گوتنبرگ سوئد عرضه کرد. این خودرو به مانند خودروهای کنونی بوده اما در ساخت برخی از قطعات آن از مواد بازیافتی استفاده شده است. بهعنوان مثال، کفپوش این خودرو از بطریهای بازیافتی و صندلیهای آن نیز از شبکهها و تورهای ماهیگیری و موادی از این دست، بهره میبرد.
جالب است بدانید، سازمان ملل نیز در این زمینه از طرح ولوو استقبال کرده است. چراکه بیش از 5 میلیون پلاستیک هر ساله در اقیانوسها سرازیر میشوند و زندگی آبزیان از ماهیها گرفته تا صخرههای مرجانی را تهدید میکنند. رئیس برنامه محیط زیست سازمان ملل در نایروبی به رویترز اعلام کرده است: تا آنجا که میدانیم استفاده از مواد قابل بازیافت در تولید خودرو اولین بار است که اتفاق میافتد.
کلام آخر
در سال 2017، ولوو گفته بود که از سال 2019 به بعد همه خودروهای تولیدی ولوو از نوع برقی خواهند بود. ماه گذشته نیز این شرکت اعلام کرد که خودروهای تمام الکتریکی تا سال 2025 نیمی از فروش جهانی این کمپانی را تشکیل خواهند داد.
گفتنی است که استفاده از مواد بازیافتی به کاهش استفاده از مواد کربنی در خودرو کمک میکند. علاوه بر ولوو شرکتهای خودروسای مانند بی ام و و نیز مرسدس بنز نیز برنامههای جالبی در این زمینه دارند. به عنوان مثال بی ام و و چند شرکت دیگر از کاغذ بازیافت شده در بخشهایی از خودروهای خود استفاده میکنند. البته باید به یاد داشته باشیم که داشن چنین برنامههایی نیاز به سرمایهگذاریها و برنامههای بلند مدت و پایدار دارد و اینکه شرکتها تا چه حد به این برنامهها پایبند و متعهد باشند نیز در آینده این ایده نقش بسزایی خواهد داشت و باید ببینیم که آیا در آینده شاهد حذف کربن و مواد مضر برای محیط زیست در استفاده از خودرو خواهیم بود یا نه؟ و آیا خودروهای برقی آنچنان گسترش مییابند که در کاهش آلودگیهای محیط زیستی مؤثر باشند یا خیر؟ در بخش نظرات، دیدگاه خود را با ما به اشتراک بگذارید.