یکی از کاربردهای واقعیت مجازی (VR) در علم پزشکی، کاهش درد است. چنین درمانی با محرک های دلپذیر صوتی و تصویری حواس بیمار را از درد به سمت دیگری منحرف می کند.
محققان به کمک بیمارستان ها و موسسات درمانی در فرانسه درحال آزمایش استفاده از واقعیت مجازی بعنوان ابزاری برای مدیریت درد بیمارانی هستند که عمل جراحی را پشت سر گذاشتهاند. بدین ترتیب واقعیت مجازی در آینده بعنوان درمان بدون دارو و طولانی مدت بیمارستانها برای درمان درد برخی جراحیهای خاص بکار میرود. تاثیرات تجمعی این قابلیت همچنین مدت زمان بهبود و بازیابی، عوارض بیماری و در برخی موارد هزینههای بیمارستان و بیمار را کاهش میدهد.
درحالیکه تا بحال از واقعیت مجازی در این زمینه استفاده نشده بود، اما اصول بنیادین این روش، جدید و نوپا نیستند. این رویکرد واقعیت مجازی از «تئوری کنترل گیت» نشات میگیرد که در ابتداییترین حالت از طریق فعالسازی سیگنالهای آلترناتیو (غیردرد) پیش از رسیدن سیگنالهای درد به مغز، آنها را متوقف میکند. به عبارت دیگر، قرار گرفتن در معرض محرکهای شناختی، حسی و عاطفی، از سیگنالهای مرتبط با درد ممانعت میکند و باعث میشود که فرد درد کمتری احساس کند و در برخی موارد دردی نداشته باشد. پروژه ذهن سالم (Healthy Mind) بنیانگذار این پروژه واقعیت مجازی، نشان میدهد که واقعیت مجازی علاوه بر رعایت اصول تئوری کنترل گیت در زمینه کاهش درد نیز بخاطر مکانیک بنیادین واکنش مغز طی تجربه مبتنی بر VR عملکرد خوبی از خود نشان می دهد.
در این طرح تحقیقاتی، جمعی از محققان فرانسوی در بیمارستان سن جوزف فرانسه برنامه واقعیت مجازی (VR) را طراحی کردهاند که در آن بیماران در مراجعه به بیمارستانهای منتخب حین انجام یکسری مراحل درمانی، بجای مصرف دارو جهت کاهش درد عینک های واقعیت مجازی به چشم می زدند. بیماران با زدن عینکهای واقعیت مجازی به چشم، وارد دنیای سه بعدی میشوند، به موسیقی گوش کرده، نقاشی میکنند و به گردش میروند. این برنامه به بیماران کمک میکند قدرت تحمل درد شان بدون مسکن افزایش یابد.
بدین ترتیب ذهن بیمار بواسطه استفاده از هدست واقعیت مجازی از درد و درمان منحرف میشود و در شرایط آرامش بخشتری قرار میگیرد یا اینکه توجه بیمار به سمت کاری که نیازمند تمرکز بیشتری است جلب میشود. در هردو حالت، نتیجه توجه کمتر به محیط پیرامون (فضای بیمارستان)، عمل (فرایند انجام کار) و تاثیر پیش بینی شده و مورد انتظار (درد) است. محققان با توجه به دادههای بهتر حاصل از بازخورد بیماران و اعلام احساس درد کمتر، شاهد نتایج مثبت ناشی از استفاده از واقعیت مجازی بوده اند. در عین حالی که محققان مزایا و محاسن بیشتراستفاده از VR در کاهش درد را در آیندهای نزدیک پیش بینی میکنند اما با تمام این اوصاف، در حال حاضر با قطعیت نمیتوان گفت که آیا کاربرد واقعیت مجازی در آینده فراگیر میشود یا خیر.
کلام آخر
برای اخبار بیشتر از دنیای فناوری با پلازا همراه بمانید، شما همچنین میتوانید در بخش نظرات، دیدگاه خود را با ما به اشتراک بگذارید.