نتایج پژوهشی جدید نشان میدهد که زنبورها نیز همانند انسان و حیواناتی که مغز بزرگی دارند، توانایی درک مفهوم صفر را دارند. مفهوم صفر آزمون جالبی برای سنجش هوش حیوانات محسوب میشود و بسیاری از حیوانات توانایی درک آن را ندارند. دلفینها و طوطیها از جمله حیوانات دارای توانایی درک مفهوم صفر هستند.
مفهوم صفر، چندان ساده و قابل درک نیست. انسان در حدود 4 سالگی با مفهوم عدد صفر آشنا میشود. میدانیم که صفر نمایش عددی برای هیچ است. تا به حال تصور علم و دانشمندان براین بوده که تنها انسان و حیوانات با مغز بزرگ توانایی درک مفهوم صفر را دارند. درحالیکه طبق نتایج مطالعهای که اخیرا انجام شده، زنبورهای عسل هم مفهوم صفر را درک میکنند که نشان میدهد زنبورها باهوشتر از آن هستند که علم تا به حال تصور میکرد. نتایج به دست آمده همچنین بر طرحهای آتی هوش مصنوعی نیز تاثیر خواهند گذاشت.
آدریان دایر (Adrian Dyer) از محققان دانشگاه RMIT ملبورن استرالیا و یکی از نویسندگان این تحقیق جدید در این رابطه میگوید:
صفر مفهومی با درک دشوار و مهارت ریاضیاتی است که براحتی بدست نمیآید؛ سالها طول میکشد تا کودکان این مفهوم را بیاموزند. سالهای سال فکر میکردیم که تنها بشر دارای هوش درک این مفهوم است اما تحقیقات جدید ثابت کردهاند که مغز میمونها و پرندگان نیز قابلیت درک این مفهوم را دارد. اما چیزی که تا به امروز نمیدانستیم آن است که مغز حشرات هم به گونهای است که توانایی درک صفر را دارد.
در تحقیقی که روز پنجشنبه منتشر شده است، دانشمندان زنبورهای عسل را طوری آموزش دادند تا تصاویری را انتخاب کنند که چیزهای کمتری در آنها است. زنبورهایی که عکس با کمترین اجزا را انتخاب میکردند به عنوان جایزه آب قند میگرفتند.
وقتی دانشمندان تصویر خالی به زنبورها نشان دادند، زنبورها به سمت تصویر خالی پرواز کردند. این یعنی زنبورها نیز میفهمیدند که صفر کمترین عدد یک دنباله عددی است. این تحقیق ثابت میکند که حل مسائل، نیازی به بزرگ بودن مغز ندارد. با توجه به اینکه مغز زنبورها در مقایسه با 86000 میلیون نورون مغز انسان، کمتر از 1 میلیون نورون دارد، یافته های بدست آمده ارزش این همه سروصدا را دارند.
لارس چیتکا (Lars Chittka) استاد بومشناسی رفتاری و حسی دانشگاه کوئین ماری لندن (Queen Mary University of London) در گفتگو با گیزمودو (Gismodo) در این مورد میگوید:
نتایج تازه بدست آمده این سوال را مطرح میکند که مغز بسیار کوچکی همچون مغز زنبور از چه مداربندی عصبی برای چنین عملکرد تحسین برانگیزی استفاده میکند. موضوعی که بدون تردید برای ما زیستشناسان و جامعه هوش مصنوعی بسیار جالب است.
با توجه به اهمیت صفر در ریاضیات، فناوری مدرن و کد باینری، این تحقیق روی زنبورها و مغز باهوش کوچکشان بر طراحی دانمشندان در زمینه روباتیک و هوش مصنوعی تاثیر خواهد گذاشت.
دایر در گفتگو با ساینس دیلی (Science Daily) در روز پنج شنبه ابراز کرد:
اگر زنبورها با مغزی با کمتر از یک میلیون نورون میتوانند مفهوم صفر را درک کنند، این یعنی راههای ساده کارآمدی برای آموزش ترفندهای جدید هوش مصنوعی (AI) وجود دارند.
سخن پایانی
برای اطلاع بیشتر از اخبار علمی با پلازا همراه بمانید، شما همچنین میتوانید در بخش نظرات، دیدگاه خود را با ما به اشتراک بگذارید.
