کنفرانس WWDC 2018 اپل در حالی برگزار شد که در آن اشارهای به محصولات سخت افزاری نشد و بخش نرمافزاری موردتوجه قرار گرفت. این مراسم با سالهای پیش تفاوتی اساسی داشت و آن، فقدان اصالت و خلاقیت بود.
اپل کنفرانس توسعه دهندگان خود موسوم به WWDC را با محوریت نرمافزاری و پرداختن به بروزرسانیها و ارائه قابلیتهای جدید برای پلتفرمهای iOS، MacOS و WatchOS برگزار کرد. این پلتفرمهای محبوب اپل، بروزرسانیهای قابل توجهی را دریافت کردند که قطعا از نظر توسعه دهندگان اهمیت فراوانی داشته و میتوانند برنامههای خود را مطابق با این بروزرسانیها و با در نظر گرفتن کاراییهای بیشتر بنویسند.
کنفرانس WWDC یک کنفرانس بسیار پربار بود، به خوبی برگزار شد و افراد از بروزرسانیهای انجام شده بسیار هیجان زده شدند. زمانیکه تمام این تب و تاب ها فروکش کرد، چیزی که نبودش در کنفرانس WWDC 2018 به شدت حس میشد، نوآوری و اصالت بود. در ماه سپتامبر (شهریور) آیفون، آیپد و ساعت اپل با قابلیتهای جدید رونمایی خواهند شد. اما اگر بخواهیم منصف باشیم، هیچیک از این محصولات، نوآوری به همراه ندارند و تمام ویژگیهای جدید آنها قبلا برملا شده و یا در حد بروزرسانی هستند. طرفداران و کاربران اپل، به اینکه برند محبوبشان در نوآوری و خلاقیت، پیشگام باشد، عادت کرده و علاقمند این خصلت مهم و ارزشمند اپل هستند، اما نشانی از این ویژگی در WWDC 2018 نبود. iOS 12 و MacOS 14 در واقع چیزی فراتر از انتظارات طولانی مدت طرفداران و کاربران اپل بودند و این قابل تحسین است، ولی با این حال چیزی که بخواهد همگان را شگفت زده کند، در این کنفرانس وجود نداشت.
شباهت
اپل در WWDC 2018 تعدادی ویژگی جدید مانند دستورات تازه برای سیری، میموجی، زمانبندی صفحه نمایش (Screen Time)، چت گروهی در FaceTime و قابلیت اندازهگیری را معرفی کرد.
میموجی (Memoji) نسخه اپل شبیه بیتموجی (Bitmoji) اسنپچت و ایموجی واقعیت افزوده (Emoji AR)
سامسونگ است. Screen Time یک پلاگین شبیه به
Google Family Link و Android Dashboard بوده و قابلیت اندازهگیری (Measure) یک کپی از برنامه
AR measuring app گوگل است. اسکایپ و هنگاوتس سالهاست که قابلیت چت گروهی دارند و میانبرهای اضافه شده به سیری، از اصلیترین ویژگیهای الکسا و دستیار گوگل هستند که کمی با WorkFlow و IFTTT ترکیب شده است.
البته این صحبت به معنی آن نیست که این ویژگیها جالب و جذاب نیستند، بلکه نکته مهم اینجاست که اپل، نوآور و پیشگام در معرفی و بکارگیری آنها نبوده است. تیم طراحی اپل تمام تلاش خود را کردهاند تا بهترین نتیجه و طراحی را عرضه کنند؛ اما زمانیکه به iOS 12 و
MacOS موهاوی نگاه میکنید، با سیستمعاملهای پیشین اپل تفاوت دارند و این تفاوت در عدم حضور خلاقیت و نوآوری مخصوص کوپرتینویی هاست. حتی ویژگی Walkie Talkie که اصلیترین ویژگی جدید
WatchOS 5 معرفی شد، در گوشی Nextel پیش از اینکه آیفون تولید شود، وجود داشت.
پیکسلهای زیبا
iOS و اندروید، دو پلتفرم محبوب و بسیار پرطرفدار دربین گوشیهای هوشمند هستند که بسیاری از ویژگیهای یکدیگر را قرض میگیرند، مانند ویژگیهای اعلان در اندروید نوقا، بجها در اوریو، ناوبری و ژستهای حرکتی در اندروید پی و … بسیاری موارد دیگر که اندروید از اپل قرض گرفته، اپل هم در زیباتر کردن نمایش پیکسلی، از اندروید ایده گرفته است. البته مهم این نیست که این ویژگی از کجا آمده، مهمتر این است که این ویژگی چگونه کار میکند.
نحوه عملکرد فوق العادهای که میموجی در پیامها و نحوه نمایش اعلانها و قفل کردن آنها در iOS 12 دارد، رضایت کاربر را از انجام این قابلیتها بیشتر میکند و این احساس برای کاربر بوجود میآید که خالق تمام این ویژگیها، از اساس، خود شرکت اپل بوده استو در واقع اپل حتی اگر یک قابلیت مشابه با سایر پلتفرمها ارائه کند، به حدی سهولت استفاده به همراه دارد که توجه و رضایت میلیونها کاربر را در پی خواهد داشت. تصاویر ثابت، اعلانها و میموجی، همگی بهتر از آنچه که در
گوگل پیکسل 2 هستند، اجرا میشوند.
مساله مهم اینجاست که اپل یک سری قابلیت در iOS 12 ارائه کرده که ما قبلا از آنها در سایر پلتفرمها و گوشیهای هوشمند استفاده کرده ایم. Screen Time در داشبورد اندروید پی وجود داشته و یکی از مهمترین ویژگیهای آن است اما عملکرد آن در iOS 12 به مراتب بهتر است. FaceTime از افراد بیشتری نسبت به اسکایپ و هنگاوتس پشتیبانی میکند اما واقعا نیاز است که با 32 نفر به صورت همزمان صحبت کنیم؟! و آیا تاکنون اندازه گیری در آیفون را با پیکسل مقایسه کردهایم یا دقت این ویژگی در واقعیت افزوده از اهمیت بالایی برخوردار است؟ به نظر iOS 12 بیشتر یک نسخه ارتجاعی است تا انقلابی.
اعلانها
به نظر iOS 12 بیشتر یک نسخه ارتجاعی است تا انقلابی.
ویژگی مدیریت گروهی اعلانها (Notification) در اندروید نوقا وجود داشت و اپل آن را با شیوهای بهتر در iOS 12 معرفی کرد. زمانیکه اپل این ویژگی را در WWDC معرفی کرد، هیجان حضار بسیار دیدنی بود، اما دلیل این هیجانزدگی، قطعا این نبود که این قابلیت برای اولین بار معرفی شده باشد، بلکه به این دلیل بود که اپل بالاخره متوجه شد که به چنین قابلیتی در iOS 12 نیاز است.
استیو جابز در کنفرانسهای اپل همواره بر نوآوری و خلاقیتهای اپل تاکید داشت، چیزی که در WWDC 2018 کمبود آن کاملا حس میشد. اپل قطعا از این موضوع آگاه است و این احتمال وجود دارد که اهمیت برطرف کردن یک سری مشکلات و ارائه قابلیتهای جدید را فراتر از معرفی یک محصول با خلاقیت و اصالت همیشگی خود دیده باشد. iOS 12 و MacOS در حال حاضر به بهترین شکل در حال انجام کار خود هستند و کاربران نیز از عملکرد و بازدهی پلتفرمها رضایت دارند. به خصوص اینکه iOS 12 دیگر منحصر به آیفونهای جدید نیست و حتی آیفون 5 هم میتواند آن را دریافت و اجرا کند.
اپل قابلیتهای جدیدی را در WWDC 2018 معرفی کرد که ممکن است هیچ نوآوری یا خلاقیت خاصی در آن نباشد اما نمیتوان این را نادیده گرفت که iOS 12 یک پایه قوی برای نسخههای بعدی سیستم عامل محبوب اپل خواهد بود. این شرکت ادعا میکند که در iOS 12 و MacOS 14 توانسته بسیاری از مشکلات نسخههای قبلی را برطرف سازد و این یک گام بسیار بزرگ برای اساس کار نسخههای بعدی پلنفرمهایش خواهد بود. در نهایت، اپل از آن اصالت و خلاقیت همیشگی خود در کنفرانس توسعه دهندگان فاصله گرفت اما میتوان امیدوار بود که کنفرانس WWDC 2018 تاثیر بسزایی در محصولات بعدی اپل داشته باشد.