دانشمندان چینی و آمریکایی جای پای حیوانات اولیه مربوط به دوره ادیاکاران (ediacaran) را کشف کردهاند که به نظرشان قدیمی ترین ردپایی است که تا بحال کشف شده است.
ردپاها و نقبهایی که قدمت شان به نیم میلیارد سال پیش و دوره ادیاکاران باز می گردد مربوط به حیوانات دوسویی اولیه می شوند و نشان می دهند که سبک های زندگی پیچیده تری بنسبت آنچه که تاکنون فکر می کردیم در زمان های اولیه وجود داشته است.
زندگی چندسلولی حدود 635 میلیون سال قبل در اوایل دوره ادیاکاران آغاز گردید که احتمالا بعد از عصر یخبندان بوده است. اما فسیل های زیادی از این دوره باقی نمانده اند، به همین خاطر اطلاعات زیادی درباره شکل های حیات تا پیش از «انفجار» دوره کامبرین (دوران اول زمین شناسی: از 500 تا 750 میلیون سال پیش) در دست نیست که حدود 541 میلیون سال قبل آغاز گردید. (انفجار کامبرین یکی از مهمترین دوره ها در تاریخ زمین است و نژاد بسیاری از حیوانات امروزی ریشه در آن زمان دارد. به عبارت دیگر، انفجار کامبرین منجر به پیدایش حیات در زمین شد.)
احتمالا به این خاطر است که تکامل استخوان و پوسته های سخت که به راحتی به فسیل تبدیل شوند در دوره حیات ادیاکاران اتفاق نیفتاده بود بهمین خاطر دانشمندان چاره ای نداشتند که بجای فسیلها به نقبها، ردپاها، و سایر شواهد ثانویه حیات آنها اکتفا کنند.
در پژوهش جدیدی که در مجله ساینس ادونسز (Science Advances) منتشر شده، محققان ویرجینیا تک (Virginia Tech) و موسسه زمینشناسی و فسیلشناسی شهر نانجینگ (Nanjing) چین، ردپاها و نقبهای کاوش شده از تشکیل Ediacaran Dengying در منطقه یانگ تسه گورژ (Yangtze Gorges) در جنوب چین را بررسی کردند که قدمتی بین 551 تا 541 میلیون سال دارند. پیش از این سوراخ و نقب های مشابهی ساخت موجودات کرم مانند با همین قدمت در برزیل کشف شده بودند، اما فسیل هایی که در چین پیدا شده از موجودات و ارگانیسم های پیچیده تری خبر می دهند.
ردپاهای پیدا شده در چین، دو ردیف نشانه را نشان میدهد که به صورت گروهی تکرار شده اند که نشان میدهد این حیوانات از گونه دوسوئیان (به همه موجوداتی که به صورت متقارن از دو طرف ساختار بدن خود به شکل صعودی و نزولی برای حرکت استفاده میکنند گفته میشود) هستند، یعنی یک جفت پا داشتند. ردپاهای پیداشده کنار نقبها نشان میدهند که این موجودات احتمالا برای جستجوی غذا یا اکسیژن، سوراخ های زیرزمینی حفر میکردند.
دوسوئیان یکی از رایجترین گونه های بدنی در دنیا در زمان حال و در گذشته محسوب میشوند اما شواهد فسیلی قبلی برای این نوع گونهها نهایتا به دوره کامبرین بازمی گردد. مطالعات دیگری نشان میدهند که ریشه تکاملی دوسوئیان به زمانی دورتر از عصر کامبریان برمیگردد، اما تا بحال فسیلی از آن دوره بدست نیامده بود. این یافته جدید اولین شواهد مستقیم از حیوانات دوره ادیاکاران ثانویه را نشان میدهد.
البته هنوزهم محققان دقیقا نمیدانند که این ردپاها متعلق به چه حیوانی است و متاسفانه ممکن است که هیچ وقت هم به این راز پی نبرند. این موجودات هر چه که بودند احتمالا نوع بدنشان به شکلی نبوده که فسیلی از آن ها باقی بماند. کشف فسیلهای بیشتر از این دوره همچنین می تواند سرنخی از چگونگی پیدایش انسان ارائه کند.