درپی نگرانی های اخیر نسبت به اعتیاد کاربران در استفاده از گوشی های هوشمند، اپل در WWDC 2018 از پلتفرم سلامتی دیجیتال خود رونمایی کرد. کاربران آیفون از این پس می توانند زمانی را که صرف استفاده از گوشی هوشمند خود میکنند، کنترل کنند.
در WWDC 2018، اپل از ویژگی اسکرین تایم (Screen Time) آیفون رونمایی کرد، کاربران با استفاده از این ویژگی می توانند میزان وقتی را که هر روز یا هر هفته برای استفاده از هر اپلیکیشن خاص صرف میکنند اندازه گیری کنند. این قابلیت هم چنین به کاربران اجازه می دهد تا زمان استفاده از هر اپلیکیشن، را محدود نمایند. همه این ها بخشی از نوآوری اپل به نام «سلامتی دیجیتال» است که ایده آن در پی ابراز نگرانی هایی نسبت به اعتیاد به گوشی های هوشمند شکل گرفت، خصوصا پس از اینکه چندی پیش دانشجویان استنفورد در اعتراض به این موضوع، آیفون های خود را کنار گذاشتند و تیتر اول خبرها شدند. تحلیلگران تلویزیون و سایر متخصصان، انگشت شان را به سمت اپل شانه رفتند و از این کمپانی خواستار ایجاد راه حلی برای این مشکل شدند در حالیکه اپل را برای این معضل سرزنش می کردند.
چه موافق باشید که اعتیاد به گوشی های هوشمند تقصیر اپل است، چه سایر سازندگان این دستگاهها، به نظر می رسد که اسکرین تایم، می تواند تعداد زیادی از کاربران آیفون را شگفت زده کند، کسانی که نسبت به زمانی که روزانه صرف استفاده از این گوشی هوشمند می کنند، ناآگاه هستند. یکی از این کاربران هم کسی نیست جز مدیرعامل اجرایی اپل، تیم کوک. این مدیر، دیروز در مصاحبه ای با CNN گفت که سابقا فکر می کرده در استفاده از آیفونش منضبط است. اما پس از اینکه شخصا از اسکرین تایم استفاده کرده است تا میزان وقتی را که روزانه صرف آیفونش می کند اندازه بگیرد، فهمیده است که قبلا اشتباه می کرده است.
«این دستگاه به خودی خود اعتیاد آور نیست، این کاری است که شما با آن می کنید. هرچند نمی دانم در این مورد واژه، اعتیاد اساسا درست است یا نه. وقتی میزان زمانی که صرف آیفون می کنید به دست آمد، هر فرد خودش باید تصمیم بگیرد که دوست دارد چه طور زمانش را تنظیم کند» تیم کوک، مدیر اجرایی اپل
پلتفرم سلامتی دیجیتال اپل، که امسال کمی دیرتر و هم زمان با ورود iOS 12 ارائه میشود، در واقع هفته ها پس اعلان گوگل در کنفرانس گوگل I/O مبنی بر نوآوری دیجیتال ولبینگ اش (Digital Wellbeing) خواهد بود. با به بازار آمدن، اندروید داشبورد در آینده ای نزدیک، کاربران اندروید هم می توانند با استفاده از قابلیت ولبینگ، ببینند روزانه چقدر از گوشی موبایل شان استفاده می کنند و برای هر اپلیکیشن خاص چقدر وقت صرف می کنند و چه تعداد نوتیفیکیشن را در هر روز دریافت می کنند. علاوه بر این گوگل قبلا خصوصیتی را به یوتیوب افزوده است که به آن «یادآور» (Reminder) می گوید. بینندگان یوتیوب می توانند این ریمایندر را تنظیم کنند که در زمان دلخواه شان بین 15 تا 180 دقیقه خاموش شود و به آن ها یادآور شود که در دیدن ویدئوها به خودشان استراحت بدهند. در طول گفت و گوی تیم کوک با CNN، او گفت که اپل معتقد است که حریم خصوصی از حقوق بنیادی بشر است. او افزود:
« حریمی خصوصی چیزی است که روی هم رفته از دست انسان خارج شده است. من فکر میکنم بیشتر افراد آگاه نیستند که چه کسانی آن ها را رصد می کنند و چقدر زیر نظر این افراد هستند و هم چنین از انواع جزئیات اطلاعاتی که از آنان به بیرون درز کرده بی اطلاع هستند»
نکته جالب توجه این بود که وقتی اپل داشت در رویداد 2018 پلتفرم سلامتی دیجیتال خود را معرفی می کرد، موقعی که بحث به برنامه جدید حفاظت از حریم شخصی رسید، صفحه فیسبوک را نشان می داد.
ویدئوی صحبت های مدیر اجرایی اپل در برابر دوربین CNN را می توانید در زیر ببینید: