سرورها، از کنار هم قرارگیری واحدهای کوچک پردازنده تشکیل میشوند. از سال 2013 تعریف جدیدی از شکل سرورها به وجود آمد که واحدهای سازنده آن، کامپیوترهایی بر اساس آی مک پرو هستند.
در مقام مقایسه آی مک پرو (کامپیوتر All-in-One اپل) بهتنهایی میتواند بسیاری از کارهایی که مک پرو را انجام دهد را بر عهده بگیرد؛ حتی اگر وجود مک پرو در مقابل iMac نادیده گرفته شود. بر اساس تدابیر شرکت اپل، کامپیوترهای نسل قدیمیتر همانند مک پرو از سال دیگر، بهروزرسانی نخواهند شد بنابراین باید به فکر سرورهای جدید macOS باشیم. کمپانی در امریکا که بیربط به اپل هم نیست، این تصمیم را گرفته و تعدادی از کامپیوترهای All-in-One اپل را بهعنوان سرور به یکدیگر متصل کرد است.
شرکت مک استادیوم (MacStadium) سابقه طولانی در ساخت سرورهای اپلی دارد. این شرکت در سال 2013 پایهگذاری شده و هدف اصلی آن تشکیل دادن سرورهایی با استفاده از کامپیوترهای اپل است. بر اساس گفتههای شرکت، شکل غیرعادی مک پرو، به این معنی نیست که شما نمیتوانید آنها را با یکدیگر ترکیب کنید و برای کارهای سنگینتر از آنها استفاده نمایید. چراکه با اندکی تغییر در شکل همه چیز امکانپذیر خواهد بود.
حالا این شرکت پا فراتر از مک پرو گذاشته است و با استفاده از آی مک پرو کاری مشابه مک پرو انجام داده است. این طرح گویا به تولید رسمی نرسیده باشد ولی طرح مفهومی و ارائه شده از آن درعینحال که بیانگر هوشمندی کافی مجموعه آی مک پروهای متصلبههم است، از زیبایی ظاهری و ساختار منسجمی بهعنوان یک سرور نیز برخوردار خواهد بود. محفظههای سرور به دو شکل ایستاده و خوابیده هستند که معمولاً سختافزار مربوط به سرور را در خود جای میدهند و در اندازههای استاندارد تولید میشوند، به هر یک از مکعبهای سرور Unit یا واحد گفته میشود؛ اما نوآوری شرکت تولید کننده سرورهای اپلی، ابداع شیوه جدیدی برای قرارگیری آی مک پرو است. به جای واحدهای مکعبی، واحد خطی از سرور در این طراحی وجود دارد.
سخنگوی شرکت در این مورد میگوید:
طراحی منحصربهفرد ما، به ما ازادی عمل زیادی میدهد. ما میتوانیم تعداد زیادی آی مک پرو را در کنار یکدیگر روی یک خط جای دهیم (افزایش تعداد پردازنده در فضای محدود). همانطور که میدانید این کار باعث خواهد شد سرور اپل نسبت به دیگر سرورها، اندازه کوچکتری داشته باشد ولی قدرت بالاتری در اختیار سرور قرار دهد. طراحیهای ما به سرعت در حال پیشرفت و بهروزرسانی است.
بر اساس تصویرهای منتشر شده از داخل سرور، در نگاه اول، فقط سه جایگاه برای قرارگیری آی مک پرو دیده میشود اما با دقت بیشتری شما میتوانید جفت کامپیوترهای به هم متصل شده را مشاهده کنید. در هر یک از جایگاههای قرارگیری پردازندهها، دو کامپیوتر آی مک پرو به شکل مانیتور به مانیتور رو به روی هم بدون پایه قرارگرفتهاند. این همان ساختاری است که شرکت از آن بهعنوان ساختار منسجم و قوی یاد کرده است.
از آنجایی که کسی در سرورها، معمولاً از مانیتور استفاده چندانی نمیکند، لزومی ندارد که مانیتور در سرور دیده شود، در برخی تعریفهای متداول از سرور، موجود مانیتور حتی تعریف نشده است. از طرفی تاکنون این شکل از قرارگیری پردازنده و حتی استفاده از آی مک پرو بهعنوان سرور وجود نداشته است و تعریفی دقیق از نحوه قرارگیری این پردازندهها کنار هم، منحصراً در اختیار این شرکت است. به نظر میرسد این ساختار که در تصویر به نمایش در آمده قویترین سرور macOS ای باشد. جزئیات دقیقی از سرور منتشر نشده است اما به نظر میرسد که این کادوی هوشمند، محصول سفارشی برای شرکت دیگری باشد. هر یک از واحدهای پردازنده، به وسیله پایه نگهدارنده مخصوص به حال ایستاده قرارگرفتهاند و کابلهای ارتباطی از طریق این پایهها به شکل ظریفی خارج شده و در ادامه به یکدیگر متصل شدهاند.
این راهحل هوشمندانه برای اتصال واحدهای پردازندهای همانند آی مک پرو با ساختاری متفاوت تا زمانی که شرکت مک استادیوم (MacStadium) وجود نداشت، تقریباً غیرعادی و تخیلی بودند. این شرکت سابقه درخشانی در به هم پیوند دادن سیستمهای پردازنده macOS دارد. آخرین محصولی که از این شرکت تعجب همگان را به بار آورد، سیستم استوانهای شیشهای متشکل از پردازندههای مک پرو به شکل ستونی از پردازنده و سیستم خنککننده بود. این حرکت شرکت نشان داد که لزومی ندارد سرورها همیشه با واحدهای مکعبی باشند، میتوانند استوانهای نیز طراحی شوند به شرطی که دارای پردازنده مک پرو باشد. در ادامه این استوانهها در قفسههای محافظتشده در کنار همدیگر چیده میشدند.
بر اساس تجربهای که در مورد ساخت واحدهای به هم اتصال یافته مک پرو توسط شرکت مک استادیوم داریم، مسلماً دغدغه اصلی شرکت قرار دادن شش کامپیوتر macOS در کنار هم نبوده است و در طرحهای بعدی باید شاهد این باشیم که این واحدهای پردازشگر به کمک هاب های مخصوص به یکدیگر متصل شوند و سرورهای محلی بزرگتر و به مراتب قویتری تشکیل دهند که میتوانند کاربردهای متفاوتتری نسبت به سرورهای کنونی داشته باشند. ما انتظار داریم که شرکت مک استادیوم کاری که با مک پرو کرده است را دوباره با آی مک پرو تکرار کند.
قیمت هر یک از واحدهای داخلی سرور بر اساس برآوردهای قیمت انجام شده توسط کارشناسان، حدود 5 هزار دلار خواهد بود، اما یک سرور میتواند قیمتی معادل 13 هزار دلار داشته باشد. این تخمین قیمت برای کسانی که دوست داشتند یک سیستم قویتر را جایگزین سیستم خود کنند، میتواند بسیار مفید باشد. مک استادیوم در مورد قیمت حرفی نزده و به جای آن گفته است که به زودی از فضای ابری مخصوص آی مک پروهای متصل شده به هم رونمایی خواهد کرد. گویا این شرکت قصد ارائه عمومی این سرورها را نداد و به صورت انحصاری آنها را تولید و قبول سفارش خواهد کرد.